Τσιτσιπάς: Wimbledon μετ' εμποδίων πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

tennis_tsitsipas_article
Την προσπάθειά του στα court του Wimbledon ξεκινάει ο Στέφανος Τσιτσιπάς, με τον Έλληνα τενίστα να κυνηγάει μια καλή παρουσία στο βρετανικό Grand Slam πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον... δρόμο να μην είναι στολισμένος με ροδοπέταλα. Το Gazzetta.gr αναλύει...

Η grass season στο τένις είναι παγκοσμίως γνωστή για το πιο... κυριλέ Grand Slam του tour και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το Wimbledon. Στο τρίτο χρονικά major τουρνουά της σεζόν, ο Στέφανος Τσιτσιπάς δίνει το «παρών», σε μία επιφάνεια η οποία δεν είναι η αγαπημένη του.

Ωστόσο, ο Νο.11 του κόσμου ψάχνει μία καλή παρουσία, πριν τη δεδομένη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί ν' αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα του παρουσιαστούν.

Η παράδοση με πλαφόν στο Wimbledon

Όπως αναφέραμε το βρετανικό Grand Slam και ο τύπος της επιφάνειας – γενικότερα – δεν είναι από τα αγαπημένα μέρη του Στέφανου Τσιτσιπά για ν' αγωνιστεί. Το γεγονός αυτό, πέρα από τον ίδιο τον τενίστα, το επιβεβαιώνει και η παράδοση του 25χρονου εκεί.

Από την πρώτη του συμμετοχή μέχρι και σήμερα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει φτάσει δύο φορές μέχρι την 16άδα του τουρνουά, έχοντας μετρήσει ισάριθμες ήττες από τους Τζον Ίσνερ (2018) και από τον Κρις Γιούμπανκς (2023). Μάλιστα, το επιμέρους που... τρέχει είναι 11-6. Από τις έξι ήττες ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει χάσει τρεις φορές χωρίς να πάρει σετ (3-0), μία φορά στα τέσσερα σετ (3-1) και δύο φορές γνώρισε τον αποκλεισμό στο decider (3-2).

Σαφέστατα τα παραπάνω αποτελούν απλά αριθμούς, ωστόσο είναι γνωστό πως οι αριθμοί αν και δεν δείχνουν την πραγματικότητα κάνουν ξεκάθαρη την... εικόνα. Ο 25χρονος Έλληνας τενίστας, αναμφίβολα, στο Wimbledon και γενικότερα στο γρασίδι δεν νιώθει τόσο άνετα όσο σε άλλες επιφάνειες. Αυτό είναι κάτι, το οποίο πρέπει ν' αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του βρετανικού τουρνουά.

Έλλειψη επίσημων παιχνιδιών στο γρασίδι

Μπορεί η προετοιμασία μετά το τέλος της χωμάτινης περιόδου και του Roland Garros να εξελίχθηκε χωρίς απρόοπτα για τον Στέφανο Τσιτσιπά, ωστόσο ο Έλληνας έχει ελάχιστα επίσημα παιχνίδια στο γρασίδι.

Πιο συγκεκριμένα, ο 25χρονος τενίστας την τρέχουσα σεζόν, πριν την έναρξη του βρετανικού Grand Slam, έχει μόνο δύο επίσημα ματς στο τουρνουά του Χάλε. Μπορεί να έπαιξε ακόμη δύο ματς, μετά τον αποκλεισμό από το γερμανικό τουρνουά, ωστόσο αυτοί οι αγώνες δόθηκαν σε τουρνουά επίδειξης και αυτόματα δεν μετρούν ως επίσημοι.

Σημειώνεται πως το γεγονός αυτό – οι δύο επίσημες αναμετρήσεις – είναι το δεύτερο ιστορικό χαμηλό του Τσιτσιπά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μιας και το 2021 είχε μόνο έναν επίσημο αγώνα για τον πρώτο γύρο του Wimbledon κόντρα στον Φρανσίς Τιαφό όπου και ηττήθηκε με 6-4 6-4 6-3.

Αναμφίβολα, αυτό θα παίξει το ρόλο του διότι μιλάμε για μία επιφάνεια η οποία θέλει καλή προετοιμασία και έναν καλό αριθμό επίσημων παιχνιδιών, ώστε ο κάθε παίκτης να μπαίνει σε... mood ενόψει του μεγάλου Grand Slam.

Το Νο.11 κρύβει κινδύνους και περιέχει μεγάλους σκοπέλους

Ένα από τα... εμπόδια με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπος ο Τσιτσιπάς και το οποίο γνώριζε πριν την κλήρωση του Wimbledon είναι η θέση με την οποία μπαίνει στην κλήρωση. Το Νο.11 με το οποίο μπήκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην κλήρωση του βρετανικού Grand Slam τον φέρνει αντιμέτωπο με παίκτες από την οκτάδα της ATP από τον 4ο γύρο.

Αναλυτικότερα, ο Έλληνας τενίστας – αν κυλήσουν όλα ομαλά – θα βρεθεί στον τέταρτο γύρο με τον Αντρέι Ρούμπλεφ, ενώ στα προημιτελικά πρόκειται ν' αντιμετωπίσει τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Βέβαια, για να φτάσει ν' αναμετρηθεί με τους δύο παραπάνω τενίστες, θα χρειαστεί αρχικά να περάσει από τον Τάρο Ντάνιελ, τον οποίον αντιμετώπισε για πρώτη φορά το μακρινό 2018 και αυτό από μόνο του κάνει απρόβλεπτη την αναμέτρηση, ενώ στη συνέχεια θα αγωνιστεί κόντρα στον νικητή της αναμέτρησης Ρουσουβουόρι – ΜακΝτόναλντ δύο αθλητές με τους οποίους ναι μεν έχει το πάνω χέρι στο H2H αλλά ποτέ δεν τους έχει αντιμετωπίσει σε αυτή την επιφάνεια. Στον τρίτο γύρω πιθανότατα θ' αγωνιστεί κόντρα στον Σεμπάστιαν Κόρντα, με τον οποίον επίσης έχουν πάρα πολύ καιρό να βρεθούν αντιμέτωποι.

Κι όλα αυτά πριν από την συμμετοχή σε έναν από τους μεγαλύτερους στόχους τους, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, που δεν είναι άλλος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Εκεί, όπου ο Έλληνας τενίστας έχει θέσει ψηλά τον πήχη και θέλει την κατάκτηση ενός μεταλλίου με τα χρώματα της «γαλανόλευκης».

@Photo credits: Ευαγγελία Λώλου

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

WIMBLEDON Τελευταία Νέα