Κέρκης Μαραθόκαμπου: Πορεία για την κορυφή!
Η ομάδα είχε συμπληρώσει 15 ολόκληρα χρόνια σε αδράνεια. Τότε, βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι με ένα απλό όραμα: να ενώσουν τη Σάμο γύρω από μία ομάδα, να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και να κάνουν την καλύτερη «διαφήμιση» για το νησί. «Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι Σαμιώτες είμαστε πολύ τοπικιστές», λέει ο γενικός αρχηγός Μανώλης Ελένης. Όχι με την ευρεία έννοια για ολόκληρο το νησί, αλλά για το κάθε χωριό. Είναι ένας από τους ανθρώπους που αγκάλιασαν και στήριξαν την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή, όταν το 2014 ξεκίνησε η νέα πορεία του Κέρκη Μαραθόκαμπου Σάμου, που φιλοδοξεί να βρεθεί σύντομα ανάμεσα στους κορυφαίους.
Μία παρέα πρώην μπαρουτοκαπνισμένων παικτών βρέθηκε μαζί και αποφάσισαν όλοι τους να επιστρέψουν και να παίξουν ξανά για το χωριό τους, τον Μαραθόκαμπο. Το ξεκίνημα από το μηδέν είναι πάντα δύσκολη υπόθεση. Δεν υπήρχε καμία βάση να πατήσουν. «Όλο αυτό ξεκίνησε σαν παρέα», είπε ο Θανάσης Πανούσος, που επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του έπειτα από μεγάλη καριέρα, που τον έφερε στην Εθνική ομάδα και στο εξωτερικό.
Την πρώτη χρονιά ο Κέρκης έφτασε μέχρι τον τελικό του τοπικού πρωταθλήματος, ενώ τη δεύτερη ολοκλήρωσε τη σεζόν αήττητος. «Ήδη ο κόσμος είχε αρχίσει να δείχνει έντονο ενδιαφέρον», σχολιάζει ο πρόεδρος Βοσδογάνης. Κάθε χρονιά γινόταν και ένα βήμα μπροστά. Τη σεζόν 2016-17 ήρθε και η πρώτη μεγάλη διάκριση. Στα μπαράζ ανόδου για την Α2 η ομάδα της Σάμου ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ. Κι όμως, έχασε μόνο 1 σετ στην πορεία για τον προβιβασμό, τερματίζοντας πρώτος και αήττητος! Ο δρόμος μέχρι εκεί είχε αποδειχθεί πολύ δύσβατος.
«Είχαμε ξεκινήσει δειλά-δειλά με λίγες προπονήσεις», αποκαλύπτει ο Πανούσος, που από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να βρεθεί κοντά στην ομάδα και να βοηθήσει με τις γνώσεις και την εμπειρία του. Είχε αναλάβει, μάλιστα, και χρέη προπονητή. Αργότερα, όμως, οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις τον κρατούσαν για καιρό στην Αθήνα. «Δεν γινόταν να είμαι παρών σε όλες τις προπονήσεις. Προσπαθούσα να δίνω οδηγίες και να κατευθύνω τους παίκτες από το τηλέφωνο. Όλα τα παιδιά έκαναν υπεράνθρωπη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια. Ο σύλλογος οργανώθηκε, ανέβηκε και κατάφερε με δυσκολία να μείνει στην Α2 την πρώτη σεζόν».
Ο Κέρκης εξασφάλισε την παραμονή στο παιχνίδι με την Καλαμάτα. «Εκείνο το παιχνίδι το είχε πάρει ο κόσμος. Ήταν απίστευτο», τονίζει με περηφάνεια ο Ελένης. Ήταν η καλύτερη ένδειξη ότι ο πρώτος και σημαντικότερος στόχος επιτεύχθηκε: όλο το νησί ήταν δίπλα στην ομάδα. Οι οικονομικές δυσκολίες ήταν πολλές. Όλο το νησί βοήθησε, απλοί πολίτες, φτωχοί, πλούσιοι, οι επιχειρηματίες, όλοι με όποιον τρόπο μπορούσαν. Ανάμεσά τους ο τότε δήμαρχος Αγγελόπουλος και ο αντιπεριφεριάρχης Κατρακάζος.
Το ίδιο έκανε και ο σύλλογος των απανταχού Μαραθοκαμπιτών της Αθήνας, οι παράγοντες του οποίου εκτός από την πώληση εισιτηρίων και τη βοήθεια στις μετακινήσεις, μαγείρευαν μέχρι και φαγητό για τους παίχτες! Η διοίκηση προσπαθούσε να μην κάνει μεγάλα ανοίγματα. «Μπορείς να πεις ότι είμαστε ξεροκέφαλοι με αυτό. Δεν θέλαμε ποτέ να ξεφύγουμε από το μπάτζετ και να ρισκάρουμε να δημιουργηθούν προβλήματα στο μέλλον», υπογραμμίζει ο ταμίας του συλλόγου Τάκης Γιαννόπουλος.
Αφού έγινε ο απολογισμός της χρονιάς, αποφασίστηκε η ομάδα να μείνει στην Αθήνα. Ήταν μία λύση συμφέρουσα από πολλές απόψεις. Το μισθολογικό κόστος έπεσε, όπως και το μεταφορικό, το κενό που δημιουργήθηκε στο μπάτζετ πήγε για την ενίσχυση, ενώ με τα νέα δεδομένα η διοίκηση θα μπορούσε να προσεγγίσει καλύτερους παίκτες με λιγότερα χρήματα. «Ήταν δύσκολο για οποιονδήποτε παίκτη να αφήσει τα πάντα και να μετακομίσει στη Σάμο. Πλέον, μπορούσαμε πιο εύκολα να βρούμε παίκτες υψηλής ποιότητας», παραδέχεται ο πρόεδρος.
Ένας από αυτούς είναι και ο Νικήτας Εφραιμίδης. Μία «μεταγραφή αεροδρομίου», όπως τη χαρακτηρίζει ο γραμματέας του Κέρκη, Στέφανος Καλαμοβράκης. «Μίλησα με ομάδες από την Α1», δήλωσε στο gazzetta.gr ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ. «Ο κυριότερος λόγος που επέλεξα τον Κέρκη είναι ότι έβλεπα ότι στην πρώτη κατηγορία τα πράγματα έχουν αρχίσει να… βαλτώνουν». Τι εννοεί με αυτό; «Δεν ήταν τόσο το οικονομικό, όσο το γεγονός ότι χρειαζόμαστε νέες ομάδες με φρέσκες ιδέες στο βόλεϊ. Υπήρξε άμεσα κατανόηση και από τις δύο πλευρές. Πήγα στη Σάμο να τους γνωρίσω από κοντά και η συμφωνία δεν ήταν καθόλου δύσκολη».
Πλέον, ο στόχος πρέπει να είναι η άνοδος. «Όταν τους ρώτησα ποιος είναι ο στόχος, μου είπαν: αν πάρουμε εσένα, στόχος είναι να σωθούμε. Φυσικά, γελάσαμε όλοι εκείνη τη στιγμή. Θέλουμε την άνοδο στην Α1», ξεκαθάρισε. Φέτος, η κατηγορία έχει μετονομαστεί σε Pre League και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στους δύο ομίλους που έχουν δημιουργηθεί. Η διοίκηση του Κέρκη, όμως, έχει φροντίσει, ώστε να είναι τακτοποιημένη οικονομικά, κάτι που επιτρέπει στους παίκτες να έχουν το μυαλό τους μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι.
«Το βασικότερο είναι η αξιοπιστία», επιμένει ο Πανούσος. «Τους το είχα πει από την πρώτη στιγμή και τα παιδιά το έχουν τηρήσει. Ο Κέρκης έχει πολύ καλό όνομα στην αγορά. Πιστεύω ότι ο στόχος της ανόδου είναι απολύτως εφικτός». «Θα πρέπει να μας βοηθήσουν και οι συγκυρίες», συμπληρώνει ο Εφραιμίδης. «Πιστεύω, όμως, ότι θα είμαστε στις δύο ομάδες που θα κερδίσουν την άνοδο. Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες. Η απουσία του κόσμου από τα γήπεδα και η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Πρέπει να αποδείξουμε στο γήπεδο ότι ισχύουν αυτά που λέμε», προειδοποιεί.
Στη διοίκηση ακούνε όλες τις απόψεις και λειτουργούν ακόμα σαν «οικογένεια». Και η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός. Ο Κέρκης είχε φτάσει ξανά στο κατώφλι της Α1, όμως ηττήθηκε από τον ΟΦΗ στον τελικό. Φέτος, του προτάθηκε από τη λίγκα να είναι επιλαχών για την άνοδο μετά τη διακοπή της σεζόν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αρνήθηκε, καθώς η διοίκηση δεν ήθελε να περιμένει τις τελικές αποφάσεις και να πάει πίσω όλο τον προγραμματισμό. Αυτός ο προγραμματισμός είναι που έχει κάνει μέχρι τώρα τη διαφορά.
Ο Πανούσος πέρυσι αποφάσισε να βγάλει δελτίο σε ηλικία 47 ετών και να βοηθήσει, ενώ ακόμα και τώρα που οι δικές του υποχρεώσεις τον αναγκάζουν να μην βρίσκεται 100% δίπλα στην ομάδα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει ανενεργός. «Θέλω να προσφέρω και θα είμαι πάντα κοντά στα παιδιά», ξεκαθαρίζει. Όλοι θέλουν να έρθει η άνοδος. Πλέον, είναι έτοιμοι. Και θέλουν να το κάνουν όχι ως αυτοσκοπό, αλλά κερδίζοντας τον κόσμο. «Τέτοιο θέαμα δεν έχουν ξαναδεί στη Σάμο». Αυτή την ατάκα την είπε τόσο ο Πανούσος όσο και ο Καλαμοβράκης. Και όταν υπάρχει τέτοια σιγουριά και ομοφωνία, τότε μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι ισχύει.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Κέρκης έδωσε αγώνες σε όλα τα γήπεδα της Σάμου, ώστε όλοι να μπορέσουν με ευκολία να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια. Μέχρι και τις ακαδημίες ενεργοποίησαν οι άνθρωποί του, προσφέροντας μία διέξοδο στον αθλητισμό στα παιδιά σε ένα νησί που δεν έχει κατά τα άλλα τις κατάλληλες υποδομές για κάτι τέτοιο. «Πρέπει να υπάρχουν υποδομές από πίσω. Ούτε γίνεται μία ομάδα να βάζει συνέχεια το χέρι στην τσέπη, ούτε γίνεται να μην μπορούν τα παιδιά να αθληθούν και να έχουν προοπτική από αυτό», λέει ο πρόεδρος.
«Στόχος μας δεν είναι να έχουμε μία ομάδα… βιτρίνα», δηλώνει ο Ελένης. «Ξεκινήσαμε τις ακαδημίες, γυναικεία τμήματα και με δικά μας χρήματα αποκαταστήσαμε αθλητικές εγκαταστάσεις. Όχι μόνο στο βόλεϊ, αλλά και γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Θέλουμε να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στη Σάμο, θέλουμε κάθε μικρό παιδί να μπορεί να ονειρευτεί πως μπορεί να παίξει σε αυτή την ομάδα, να δώσουμε επιλογές και έμπνευση στην νέα γενιά που ακολουθεί». Όλοι οι τοπικοί φορείς στηρίζουν την προσπάθεια, όμως υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν.
«Αν επιτευχθεί ο στόχος και έρθει η άνοδος στην πρώτη κατηγορία, τότε ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει για μεγαλύτερο γήπεδο. Από τώρα θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται οι ενέργειες που απαιτούνται», ολοκλήρωσε ο Πανούσος. Οι σχέσεις, πάντως, του συλλόγου με τους Δήμους του νησιού και την Περιφέρεια παραμένουν σε πολύ καλό επίπεδο. Η επικοινωνία είναι άριστη, ενώ υπάρχει και αλληλοϋποστήριξη. Συνεπώς, μπορούμε να υποθέσουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Άλλωστε, όλοι συμφωνούν ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων ετών, ο Κέρκης βοηθάει ήδη στην προβολή της περιοχής. «Είναι ένας από τους λίγους τρόπος να προκαλέσουμε πλέον θετική διαφήμιση για το νησί», συμπληρώνει ο Γιαννόπουλος.
Το «γαλατικό χωριό», λοιπόν, όπως το χαρακτηρίζουν οι άνθρωποί του, της Pre League ξεκινά την προσπάθεια, όντας η μοναδική ομάδα του Βορείου Αιγαίου στην κατηγορία. «Πάμε για το όνειρο. Θέλουμε όλο το νησί να είναι μαζί, ενωμένο», αποτελεί το μότο της διοίκησης. Ο Κέρκης, άλλωστε, εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στην πρώτη θέση των εισιτηρίων στην κατηγορία. Το όνομά του ο σύλλογος το πήρε από τον Κέρκη, την ψηλότερη κορυφή του Αιγαίου. Την κορυφή, λοιπόν, θα προσπαθήσει να φτάσει και η ομάδα της Σάμου!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.