Κατσιαδάκης στο Gazzetta: «Η FIE πρέπει να βγει από το αδιέξοδο της υπόθεσης Ουσμάνοφ»
Σε μία τεταμένη περίοδο και για τον αθλητισμό, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, προέκυψε μία θετική είδηση για την Ελλάδα.
Ο Μανώλης Κατσιαδάκης, πήρε το χρίσμα του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και μάλιστα παμψηφεί, μετά την απομάκρυνση του Αλισερ Ουσμάνοφ.
Ο Ουσμάνοφ λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ηγετικά στελέχη από την Ρωσία (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος) αναγκάστηκε να παραιτηθεί και έτσι έπρεπε να εκλεγεί αντικαταστάτης του.
Ο Κατσιαδάκης μάλιστα είχε την στήριξη του Ρώσου με τον οποίο, όπως αποκάλυψε στο Gazzetta, είχε τηλεφωνική επικοινωνία όταν «έσκασε» η απόφαση για τις κυρώσεις σε Ρώσους επιφανείς επιχειρηματίες και πολιτικούς.
«Μιλήσαμε για περίπου 30 λεπτά με τον Ουσμάνοφ. Μας είπε ότι έχουμε την στήριξή του. Και για να είμαστε δίκαιοι έχει προσφέρει στο άθλημα. Αυτή η κατάσταση μας φέρνει σε μια θέση όπου πρέπει να τραβήξουμε ένα μεγάλο κουπί. Ομως θα βγούμε από το αδιέξοδο» ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Κατσιαδάκης που επί 40 χρόνια «υπηρετεί» το άθλημα της ξιφασκίας, είτε σαν αθλητής, είτε σαν διαιτητής ή παράγοντας.
Πλέον έχει ως το 2024 τον ρόλο του interim προέδρου, αλλά παράλληλα κράτησε την θέση του Γενικού Γραμματέα. Αναλαμβάνει όμως σε μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο όπου η FIE «κουβαλά» πάνω της το όνομα του Ουσμάνοφ που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στο άθλημα.
«Είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες, αλλά θεωρώ πως η εκλογή μου είναι μία επιτυχία όχι μόνο προσωπική, αλλά και για την χώρα. Ουσιαστικά και πρακτικά είχα βασικό ρόλο στα θέματα της ομοσπονδίας, αλλά πάντα όλα γίνονταν κάτω από την έγκριση του Ουσμάνοφ. Εχουμε και μία εκπληκτική CEO με την οποία συνεργάζομαι για 30 χρόνια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές καθώς με τους νέους νόμους της ΕΕ όπου υπάρχει το όνομα Ουσμάνοφ αποτελεί πρόβλημα. Αποτελεί για την ΕΕ persona non grata. Αυτό δημιουργεί προβλήματα οικονομικά στην FIE που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Συν το ότι με την αφαίρεση διοργανώσεων από την Ρωσία, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με το καλεντάρι. Έχουμε συνολικά 96 παγκόσμιους αγώνες και πρέπει να βρούμε πως θα αντικαταστήσουμε αυτούς που θα διεξάγονταν στη Ρωσία. Και λόγω της φύσης του αθλήματος αυτό είναι λίγο πολύπλοκο» προσθέτει ο κ. Κατσιαδάκης.
«Αδικό αυτό που γίνεται με τους αθλητές, αλλά ανήκουμε στο Ολυμπιακό κίνημα»
Ρωτήσαμε τον κ. Κατσιαδάκη για το πως βλέπουν οι παράγοντες την απόφαση της ΔΟΕ να απαγορευτεί η συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών από κάθε διεθνή διοργάνωση και η απάντησή του ήταν αφοπλιστική.
«Οι Ρώσοι αθλητές δεν μπορεί να πει κανείς ότι εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι ανήκουμε στο Ολυμπιακό κίνημα. Η ΔΟΕ αποφάσισε έτσι σαν πίεση προς την Ρωσική κυβέρνηση. Μας λυπεί το γεγονός ότι εξαιτίας αυτών των συνθηκών οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές δεν μπορούν να αγωνιστούν. Οι διοικούντες το συζητάμε και έχουμε λάβει υπόψιν ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει στους αθλητές. Στην παρούσα φάση όμως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσει αυτό που κάνει ο Πούτιν» απάντησε.
Οσον αφορά τους δικούς του πρώτους στόχους στην προεδρία της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ο κ. Κατσιαδάκης τόνισε:
«Πρώτα να συνεχιστεί με οποιοδήποτε κόστος η ανάπτυξη του αθλήματος, που ούτως ή άλλως είναι τεράστια. Και δεύτερον εν μέσω πανδημίας με την ακύρωση τόσων αγώνων, να μπούμε σε μία κανονικότητα αφού τελειώσει κι αυτή η δυσάρεστη ιστορία με την Ουκρανία».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.