Σύρος: Αθλητικές εγκαταστάσεις, ιστορίες ελληνικής τρέλας
Η επίσκεψή μας πριν από μερικές ημέρες στη Σύρο για την αθλητική ημερίδα «Ευ αγωνίζεσθαι - Δημήτριος Βικέλας», που διοργάνωσε το Υπουργείο Αθλητισμού, εκτός από τις δράσεις που έγιναν με ξεχωριστή επιτυχία στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης, μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε και να συνομιλήσουμε με τοπικούς παράγοντες για την τραγική κατάσταση αθλητικών εγκαταστάσεων στον τόπο τους.
Σε ένα νησί με πληθυσμό 22.000 περίπου κατοίκων οι αθλητικές εγκαταστάσεις, απλά δεν υπάρχουν.
Aκόμη και το Γυμναστήριο Ερμούπολης Σύρου «Δ. Βικέλας», η έδρα του Φοίνικα Σύρου, όπως ενημερωθήκαμε, λειτούργησε με ειδική άδεια της Πυροσβετικής Υπηρεσίας μέχρι να ολοκληρώσει η ομάδα τις υποχρεώσεις του στη Volley League, καθώς υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στην εγκατάσταση και σήμερα μπορούν να γίνουν μόνο προπονήσεις σε αυτή.
Στη Σύρο και με τα στοιχεία που αντλήσαμε από τη σελίδα e-kouros του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, υπάρχουν: Έξι σύλλογοι στο ποδόσφαιρο, από δύο στο μπάσκετ, στην κολύμβηση και στο βόλεϊ και από ένας στον στίβο, στο τένις, στην ιστιοπλοΐα, στο καράτε, στο κικ μπόξινγκ, στη σκοποβολή, στην τοξοβολία και στο πόλο.
Για το τι συμβαίνει μας προϊδέασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, στον χαιρετισμό του στο Θέατρο Απόλλων και στην κεντρική εκδήλωση των δράσεων που έγιναν στη Σύρο, προς τιμή του Δημητρίου Βικέλα, λέγοντας: «Έκανα μια βόλτα στο νησί και μπορώ να πω ότι απογοητεύτηκα για την κατάσταση που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις. Οφείλεται όλοι είστε εδώ να βάλετε ένα χέρι, για να φτιαχτούν αυτές οι εγκαταστάσεις και να μην βρίσκονται στην άθλια κατάσταση που είναι σήμερα».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στο θέμα είπε: «Εχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες με τους ίδιους πόρους, δεν υπάρχουν ατελείωτοι πόροι, είναι συγκεκριμένοι, σε ένα συγκεκριμένο δημοσιοικονομικό περιβάλλον. Η Πολιτεία φρόντισε και μέσα από την κατανομή αρμοδιοτήτων έδωσε και στους Δήμους και στις Περιφέρειες πάρα πολλούς πόρους για το κομμάτι του αθλητισμού».
Στη Σύρο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στάδιο για στίβο, το κολυμβητήριο λειτουργεί μόνο όταν πιάσουν οι ζέστες, γυμναστήριο μπάσκετ δεν υπάρχει κι όλα αυτά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Η Κατερίνα Θάνου, που ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα στην αθλητική ημερίδα «Ευ αγωνίζεσθαι - Δημήτριος Βικέλας», με την παρουσία εκατοντάδων παιδιών, σημείωσε πολύ εύστοχα μιλώντας στο Gazzetta: «Το θέμα εδώ στη Σύρο είναι ότι δεν υπάρχει στάδιο, οπότε ίσως σήμερα είναι η... day one για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Εμείς συναντάμε τα παιδιά, τους λέμε να γυμνάζονται και στο βλέμμα τους βλέπουμε το "πού θα γυμναστούμε;".
Ο πρόεδρος Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Μέμης Σαγκινέτος, αποτέλεσε τον ξεναγός μας στην προσπάθειά μας να σας παρουσιάσουμε κάποιες εγκαταστάσεις, που ανήκουν στην Δήμο και για διάφορους λόγους έχουν αφεθεί στην τύχη τους.΄
Κολυμβητήριο Ερμούπολης
Το είχαμε επισκεφθεί την άνοιξη του 2010 για το Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδος στο πόλο ανδρών. Τότε όλα καλά, ήμασταν ακόμη στην αρχή της οικονομικής κρίσης.
Η συνέχεια, απλά μάς θυμίζει τα προβλήματα λειτουργίας που είχαν οι ακριβές στη συντήρηση εγκαταστάσεις των κολυμβητηρίων.
Το κολυμβητήριο στην Ερμούπολη έχει κατασκευαστεί στην άκρη του λιμανιού στην Ερμούπολη, δίπλα στη θάλασσα. Κακό αυτό, καθώς είναι έρμαιο στους βοριάδες που χτυπούν ανελέητα το νησί.
Το 2010 ήταν ανοιχτό. Τώρα μάθαμε πως πριν από μερικά χρόνια είχε κλειστεί με μπαλόνι. Ένα πρωινό οι Συριανοί το έψαχναν, το είχε ξηλώσει ο βοριάς, ποιος ξέρει, να κατέληξε στη Μύκονο ή στη Νάξο.
Πάμε στο σήμερα. Η εγκατάσταση λειτουργεί από τέλη Απριλίου, μέχρι τον Οκτώβριο. Κύριο μέλημα για τους άνθρωπους του Δήμου αυτή την εποχή είναι να γεμίσει με νερό η 50άρα πισίνα και να γίνει ξανά λειτουργική μέχρι το φθινόπωρο. Η διαδικασία αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού στοιχίζει, απαιτούνται 30.000 κυβικά νερού, με 1,5 ευρώ το κυβικό.
Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Να αντλήσουν νερό από δημοτικό πηγάδι και έπειτα από επεξεργασία με ειδικά χημικά, να γεμίσουν στην πισίνα.
Δεν αναφερόμαστε σε ξηλωμένα πλακάκια, σε σκουριασμένες σωληνώσεις ή τους πυλώνες του φωτισμού που δεν έχουν συντηρηθεί και με τους δυνατούς ανέμους πάντα το κακό παρομονεύει. Στην εγκατάσταση υπάρχει χώρος που θα μπορούσε να γίνει μια 25άρα κλειστή πισίνα, όμως το μεγάλο «αγκάθι» είναι το οικονομικό.
Στάδιο στα Πευκάκια
Στην καρδιά της Ερμούπολης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την Πλατεία Μιαούλη, στην περιοχή Πευκάκια υπάρχει ο χώρος που υπήρχε το πρώτο και τελευταίο μέχρι σήμερα στάδιο, με περιφερειακό χωμάτινο στίβο 200μ.
Αποτελεί έναν ιστορικό χώρο για τον κλασικό αθλητισμό του νησιού, το Γυμναστήριο της Σύρου, όπως το αποκαλούν οι παλαιότεροι. Εδώ το 1926 διεξήχθησαν για πρώτη φορά Πανκυκλαδικοί Αγώνες.
Το στάδιο σήμερα είναι απέραντο χωράφι και με απουσία άλλου χώρου, είναι φυσιολογικό ο μοναδικός σύλλογος στο νησί να παραπέμπει στις μεγάλες αποστάσεις (Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος - Δρομείς Σύρου).
Η αλήθεια σήμερα είναι υπήρξαν προσπάθειες από τις δημοτικές αρχές το στάδιο να θυμίσει ξανά στάδιο. Είχε δημοπρατηθεί για να γίνει ανακατασκευή και να επισκευαστεί ο 200άρης περιφερειακός στίβος, να τοποθετηθεί ταρτάν.
Ο ανάδοχος ξεκίνησε το έργο, όμως υπήρξε ένα αξεπέραστο εμπόδιο. Περιφερειακά του σταδίου έφθαναν τα όρια της αρχαίας πόλης της Σύρας και το υδραγωγείο, ακολούθησε η εμπλοκή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, τα έργα σταμάτησαν.
Η σημερινή δημοτική αρχή προσπαθεί να λύσει τον «Γόρδιο δεσμό», προκειμένου να δημιουργηθεί προπονητήριο με στίβο 200μ. μέσα στην Ερμούπολη και παράλληλα να αναδειχθούν οι αρχαιότητες που υπάρχουν περιφερειακά.
Πάντως, οι κάτοικοι της Σύρου, πολύ σύντομα θα δουν ένα νέο στάδιο. Στα νότια του νησιού, στην περιοχή Βάρη, μέχρι τις αρχές καλοκαιριού θα έχει παραδοθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προπονητήριο 200μ., σύμφωνα με τη δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη.
Γήπεδο ποδοσφαίρου Άνω Σύρου
Είναι το γήπεδο που εξυπηρετεί τους συλλόγους ποδοσφαίρου στην Άνω Σύρα, στη γειτονιά του Μάρκου Βαμβακάρη. Εδώ υπάρχουν προβλήματα με τις κατολισθήσεις από τον βράχο που βρίσκεται κατά μήκος της μιας πλευράς.
Αυτό που χρειάζειται σύμφωνα με τη γεοτεχνική μελέτη είναι να τοποθετηθεί το ειδικό πλέγμα που θα κρατήσει τις κατολισθήσεις. Συν ό,τι πρέπει να μαζευτούν και τα σκουπίδια που υπάρχουν εδώ και μήνες εντός αγωνιστικού χώρου.
Κλειστό Γυμναστήριο
Ο μεγαλύτερος περιστερώνας του νησιού. Κάπως έτσι έχει καταντήσει το Κλειστό Γυμναστήριο και η αλήθεια είναι πως δεν πιστεύαμε στα μάτια μας βλέποντας τις φωτογραφίες.
Μια εγκατάσταση που κατασκευάστηκε πριν από 45 και πλέον χρόνια, με δύο αποτυχημένες προσπάθειες επισκευής από τον Δήμο. Πώς έγινε η ζημιά, όταν κατασκευάστηκε, τα μπετά έπεσαν χωρίς να γίνει αφαλάτωση στο νερό και στην πορεία των ετών ήρθε η διάβρωση, τα πάντα έσκασαν.
Από τις τεχνικές υπηρεσίες υπάρχει μια προσωρινή μελέτη για την πιθανότητα να κατασκευαστεί ένα νέο γυμναστήριο, κι ενώ θα πρέπει να ξεπεραστεί και το πρόβλημα με τον συντελεστή δόμησης. Πάντως, η γνωμοδότηση από τις τεχνικές υπηρεσίες είναι ότι λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, η προτιμότερη λύση είναι η κατεδάφιση.
Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει ανοικτό γήπεδο μπάσκετ και με κάποιες εργασίες καθαρισμού και ανακατασκευή στο φθαρμένο ταρτάν, μπορεί να δοθεί για χρήση.
Στη δημοτική αρχή υπάρχει η πρόθεση να υπάρξει η εξεύρεση κάποιας λύσης, αλλά και εδώ το μεγάλο πρόβλημα είναι από πού βρεθεί η χρηματοδότηση.
Υπάρχουν προτάσεις να κατασκευαστούν προπονητήρια μπάσκετ με μπαλόνι, όμως τι γίνεται όταν φυσήξουν 9 και 10 μποφόρ.
Πάντως στη Σύρο υπάρχει ήδη σχέδιο κατασκευής ενός γυμναστηρίου 2.500 θεατών από την Περιφέρεια, που παράλληλα θα χρησιμοποιείται και ως εκθεσιακός χώρος.
Η μελέτη από την Περιφέρεια έχει ολοκληρωθεί, το επόμενο βήμα είναι η έκγκριση δημοπράτησης του έργου μέσα στους επόμενους μήνες.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.