ΠΑΟΚ: Πάμε για ιστορία στην Τούμπα

ΠΑΟΚ: Πάμε για ιστορία στην Τούμπα

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το ΠΑΟΚ-Μπριζ ένα από τα μεγαλύτερα ματς του Δικεφάλου, σημειώνοντας μερικά από τα σημεία που μπορεί να το κρίνουν. Μία σημείωση για τον διαιτητή.

Δύο χρόνια μετά από το ΠΑΟΚ-Μαρσέιγ με την καταπληκτική εμφάνιση της ομάδας του Λουτσέσκου που δεν έφερε όμως την πρόκριση στους τέσσερις του Conference, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Μπριζ με τον ίδιο στόχο. Προφανώς και δεν μας ενδιαφέρει η εμφάνιση… Μπορεί ο ΠΑΟΚ να περάσει με κατοχή 20-80 και 2-0 στην παράταση με… μιάμιση ευκαιρία;

Πλάκα-πλάκα στην παραπάνω ερώτηση η πιο πιθανή απάντηση είναι… αρνητική! Δηλαδή, πόσο εύκολο είναι γι αυτόν τον ΠΑΟΚ να περιμένει συνέχεια τους Βέλγους, να χάσει εντελώς την κατοχή και να έχει ελάχιστες φάσεις και απόλυτη ευστοχία για να περάσει; Δεν είναι ο ΠΑΟΚ τέτοια ομάδα. Όταν οι παίκτες του Λουτσέσκου μένουν πίσω από την μπάλα για πολλή ώρα, τότε βγάζουν ανασφάλεια χάνουν τον έλεγχο του αγώνα και τον δικό τους αυτοέλεγχο, ενώ πέρα από όλα τα άλλα κουράζονται περισσότερο κι αυτό μπορεί να βγαίνει στις δικές τους επιθετικές μεταβάσεις. Ίσως να βγήκε και στο Βέλγιο με τις κάκιστες επιλογές στο τελείωμα των γρήγορων μεταβάσεων…

Άρα ο ΠΑΟΚ (προφανώς) πρέπει να παίξει, να επιδιώξει το παιχνίδι του και μέσα από αυτό να δημιουργήσει όσο καλύτερες προϋποθέσεις γίνεται για να πάρει τη νίκη και την πρόκριση. Από όσα λέει ο Λουτσέσκου συνέχεια, από όσα βλέπουμε, από όσα έγιναν στο Μπριζ-ΠΑΟΚ, από όσα είπε και χθες ο Βιεϊρίνια τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει η ελληνική ομάδα είναι:

- Τεράστια ένταση σε κάθε κίνηση για όσο γίνεται περισσότερο διάστημα! Είναι το Α και το Ω της αναμέτρησης. Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να μπει ΚΑΙ στα δύο ημίχρονα με τον ήπιο τρόπο που τον χαρακτηρίζει όταν ψάχνει τις πολλές πάσες για να ελέγξει το ρυθμό! Ας σηκωθεί η μπάλα, ας ξεκινήσουν οι μονομαχίες για τις δεύτερες μπάλες από νωρίς! Στο κάτω-κάτω έτσι θα μπει και ο κόσμος από την αρχή στο ματς. Ή τέλος πάντων όταν το αποφασίσουν…

- Έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή της Τούμπας στο ματς. Σε κάθε μπάλα! Σε κάθε κόντρα! Σε κάθε φάουλ, σε κάθε φάση, πλάγιο, άουτ, κόρνερ! Αν το γήπεδο συντονιστεί απολύτως με την προσπάθεια των παικτών, τότε ΝΑΙ και η έδρα θα παίξει ρόλο. Όπως έγινε φέτος σε ΟΛΑ τα ευρωπαϊκά ματς του ΠΑΟΚ! Το είδαμε, το ζήσαμε και το ξέρουμε ότι κάνει τη διαφορά…

- Προσήλωση σε φάση άμυνας και βοήθειες όταν χάνεται η μπάλα, υπομονή στη δική τους κατοχή αφού έχουν ποιότητα αλλά… αλάνθαστοι δεν είναι. Και αν σε αυτό το ματς ο ΠΑΟΚ φύγει 5-6-7 φορές με καλές προϋποθέσεις και με παίκτη παραπάνω, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βγάλει τις φάσεις του, όπως έγινε στο πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι.

-Μεγάλη προσπάθεια και πίστη μέχρι το 90’ ή το 120’ για να έρθουν οι λεπτομέρειες υπέρ της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ μπορεί, το έχει κάνει πολλές φορές φέτος, παίζει με καλό αντίπαλο, όχι όμως με κάτι τόσο εξαιρετικό και ανίκητο. Πώς να το κάνουμε; Έχουν και έξι σοβαρές απουσίες!

Από εκεί και πέρα η ίωση να έχει περάσει από τα αποδυτήρια (κάτι θα έχει κόψει από δυνάμεις ίαως) και από νοοτροπία δεν τους φοβόμαστε τους παίκτες του Λουτσέσκου! Ό τι και να πάθουν μπορούν να το φέρουν υπέρ τους σε οποιοδήποτε σημείο!

Πως να μην ανησυχείς για τον Μάσα

masa_intime

Πολλές φορές απορώ και μάλλον γελάω με αναλύσεις για διαιτητές που σφυρίζουν ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη, με βάση το τι αποτελέσματα φέρνουν, ή τι έγινε σε κάποιο άλλο ματς της ομάδας με αυτό τον διαιτητή. Ήρθε και η ώρα μου λοιπόν να κάνω αυτό που κοροϊδεύω! Το παραδέχομαι αλλά δεν γίνεται να μην εκφράσω τη σκέψη μου γι αυτή την πολύ ειδική περίπτωση…

Η UEFA όρισε στο ΠΑΟΚ-Μπριζ έναν διαιτητή που… μπορεί να ακούει Ελλάδα και να βρίζει! Μπορεί να ακούει Έλληνες και να μη θέλει να μας βλέπει. Ίσως και ακόμη χειρότερα! Όπως και να το κάνουμε την τελευταία φορά που ο Ντάβιντε Μάσα ήρθε να παίξει στη χώρα μας, έφυγε με τις χειρότερες εντυπώσεις.

Ένας χρόνος πέρασε από το Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-3 (δε νομίζω ότι υπήρξε σφαγή κάτι που εγώ παραδέχθηκα για το φετινό ματς των δύο ομάδων στην κανονική περίοδο) τότε που ο Ιταλός φεύγοντας, έγραφε στο φύλλο αγώνος: «…μετά το τρίτο γκολ της φιλοξενούμενης ομάδας οι μπάλες παρεμπόδιζαν συνεχώς την συνέχιση του παιχνιδιού. Στο 90+6′ αποφάσισα την λήξη του αγώνα, καθώς αντιλήφθηκα την πιθανή είσοδο των φιλάθλων της γηπεδούχου ομάδας.

Με την λήξη του αγώνα εισήλθαν φίλαθλοι της γηπεδούχου ομάδας εντός του αγωνιστικού χώρου και κατευθυνθήκαμε απευθείας προς την φυσούνα.

Καθώς εισερχόμουν στη φυσούνα στην οποία υπήρχαν πολλοί άνθρωποι, αισθάνθηκα χτύπημα στα γεννητικά όργανα χωρίς να αναγνωρίσω από ποιον».

Μετά από εκείνη τη βραδιά δημιουργήθηκε τρελή αναστάτωση με το μέλλον των ξένων διαιτητών στη χώρα, ενώ και ο συγκεκριμένος δεν ξαναήρθε ποτέ, κάτι που αν δεν κάνω λάθος ίσχυσε και με πολλούς άλλους Ιταλούς!

Ε.. Ένα χρόνο μετά, δεν σου προκαλεί και… ηρεμία ότι ο συγκεκριμένος που υπέφερε εδώ, επιστρέφει να παίξει μία ελληνική ομάδα σε ένα τόσο πολύ κρίσιμο ματς.

Δεν γράφω ότι σε όλα τα φετινά του μεγάλα ματς στην Ευρώπη και σε πολλά του Καμπιονάτο φέρνει Χ2. Άλλο πράγμα γράφω και μακάρι να είναι μία αβάσιμη ανησυχία…

Πάμε να το ζήσουμε λοιπόν! Εννιά μήνες μετά το ξεκίνημα αυτής της σπουδαίας πορείας, με 15 ευρωπαϊκά ματς στα πόδια τους οι ασπρόμαυροι ψάχνουν την 11η(!) νίκη για να δώσουν συνέχεια στο όνειρο…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.