Κάν'το όπως η Μπράιτον…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
evan_ferguson_brighton

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει από το Μπράιτον για την Μπράιτον, το πιο εντυπωσιακό πρότζεκτ στο ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία.

Κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία, βγάζει περισσότερα χρήματα από τις πωλήσεις παικτών, απ’ όσα ξοδεύει για την απόκτηση ποδοσφαιριστών και κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη ομάδα.

Το περασμένο Σάββατο με ενδεκάδα που συνολικά της κόστισε 8 εκατ. ευρώ, νίκησε στο Ολντ Τράφορντ την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-1! Η ΑΕΚ φέτος για μεταγραφές ξόδεψε περισσότερα από τα 8 εκατ. ευρώ που στοίχισε στη Μπράιτον η ενδεκάδα της με την Γιουνάιτεντ!

Αλήθεια πώς το κάνει όλο αυτό η Μπράιτον, για την ακρίβεια ΠΏς το κάνει ο Τόνι Μπλουμ, ο πιο διάσημος παίκτης πόκερ στον κόσμο και ιδιοκτήτης της. Διότι αυτός το κάνει και δεν έτυχε, αλλά πέτυχε και απόδειξη δεν είναι η Μπράιτον, αλλά η Σαν Σελουάζ στο Βέλγιο, την οποία επίσης αγόρασε ο Μπλουμ πριν μερικά χρόνια και από τις χαμηλές κατηγορίες του Βελγίου την έφτασε μέσα σε μία πενταετία, στην κορυφαία κατηγορία της χώρας, όπου πέρυσι τερμάτισε δεύτερη στη βαθμολογία, χάνοντας το πρωτάθλημα στις καθυστερήσεις της τελευταίας αγωνιστικής.

Μπράιτον

Μία συμβουλευτική εταιρεία στοιχημάτων, την οποία ίδρυσε ο Τόνι Μπλουμ, με υπαλλήλους σε σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη, είναι πίσω από την επιτυχία της Μπράιτον. Οι υπάλληλοι σε κάθε χώρα μεταφέρουν μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας πληροφορίες για τους παίκτες νεαρής ηλικίας κάθε χώρας. Οποιους από αυτούς ξεχωρίζουν βάση κυρίως των στατιστικών επιδόσεών τους, η Μπράιτον στέλνει σκάουτερς που τους παρακολουθούν και δια ζώσης και όσοι από αυτούς ξεχωρίζουν, τους αποκτά. Κάπως έτσι τα τελευταία χρόνια έχει ξοδέψει πάνω από 200 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει παίκτες κάτω των 22 ετών από σχεδόν 40 διαφορετικές χώρες και κάπως έτσι αρκετοί από αυτούς αποδείχτηκαν λίρα εκατό. Όπως ο Καϊσέδο από το Εκουαδόρ, τον οποίο η Μπράιτον αγόρασε για κάτω από 5 εκατ. ευρώ και πούλησε πριν μερικές εβδομάδες στην Τσέλσι για πάνω από 135 εκατ. ευρώ.

Η Μπράιτον έχει με αυτό τον τρόπο το καλύτερο σκάουτινγκ παγκοσμίως σε νεαρές ηλικίες και είναι βέβαιο ότι το μοντέλο θα συνεχίσει να δουλεύει με τον ίδιο τρόπο και δύσκολα δεν θα παραμένει επιτυχημένο. Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία ενός προπονητή άσημης ομάδας στην Κολομβία, ο οποίος είπε ότι εκτιμήσαμε έναν νεαρό παίκτη μας, στον οποίο δεν δίναμε και πολύ μεγάλη σημασία όταν μάθαμε ότι θα τον έβλεπε σε ένα ματς σκάουτερ της Μπράιτον. Με λίγα λόγια η Μπράιτον ήξερε καλύτερα έναν ανήλικο ποδοσφαιριστή μίας άσημης ομάδας από την Κολομβία, από όσο τον γνώριζε η ίδια η ομάδα του! Απίθανο.

Η Μπράιτον ήξερε και παρακολουθούσε τον Κωνσταντέλια πολύ πριν ο Κωνσταντέλιας παίξει στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ και αυτοί που τώρα παρακολουθεί από την Ελλάδα είναι ο Τζίμας του ΠΑΟΚ και ο Κωστούλας (οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν τον ξέρουν καν, η Μπράιτον τον έχει δει αρκετές φορές) του Ολυμπιακού.

Τζίμας

Όταν η Μπράιτον όλο αυτό το πάντρεψε και με καλούς προπονητές, τότε η εκτόξευση ήρθε αμέσως. Ο πρώτος τέτοιος ήταν ο Γκρέιαμ Πότερ, ο οποίος αναβάθμισε την ομαδική δουλειά και έκανε τους πιτσιρικάδες ομάδα. Ο Τοντ Μπέιλι της Τσέλσι έδωσε 18 εκατ. ευρώ για να τον πάρει από την Μπράιτον και της έκανε καλό, γιατί οι «Γλάροι» πήραν έναν ακόμη καλύτερο προπονητή, τον Ντε Τσέρμπι. Ο Πεπ έχει πει για τον Ιταλό, ότι είναι ένας από τους προπονητές που έχουν επηρεάσει όσο ελάχιστοι το ποδόσφαιρο τα τελευταία 20 χρόνια! Ο Ντε Τσέρμπι απάντησε ότι έγινε προπονητής λόγω του Πεπ και της δουλειάς του που την θαύμαζε όταν ήταν μικρός.

Κόντρα στην ΑΕΚ η Μπράιτον θα παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι. Αλλωστε η ιστορία της, παρά το γεγονός ότι ιδρύθηκε το 1901 δεν έχει να επιδείξει και πολλά. Μία συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας είναι ότι καλύτερο έχει κάνει ποτέ σε αυτά τα 122 χρόνια ζωής.

Ο Τόνι Μπλουμ όμως της άλλαξε την ζωή και την ιστορία, τα καλά είναι μπροστά και όχι πίσω για την Μπράιτον. Αμφιβάλλει κανείς;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.