Στέβαν Γιόβετιτς - Ολυμπιακός: Ο πληγωμένος σταρ που άφησε το σημάδι του στα ευρωπαϊκά «σαλόνια»

Ο Γιόβετιτς με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι

bet365

Ο Στέβαν Γιόβετιτς έπιασε λιμάνι για τον Ολυμπιακό, ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλαν τα Βαλκάνια στη μετά Γιουγκοσλαβία εποχή και μόλις ο δεύτερος που σκοράρει σε όλες τις Top-5 ευρωπαϊκές Λίγκες.

Το Μαυροβούνιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το καλοκαίρι του 2006. Είχαν προηγηθεί περίπου 14 χρόνια όπου μοιράζονταν την ίδια ταυτότητα, την ίδια ονοματική σκέπη, έστω κι αν το ραγισμένο γυαλί της πρώην Γιουγκοσλαβίας άφηνε πάντα μετέωρη τη σχέση τους. Ο Στέβαν Γιόβετιτς γεννήθηκε στο Τίτογκραντ, αλλά έμαθε τον τόπο του ως Ποντγκόριτσα. Κυρίως, έμαθε από μικρός ότι Σερβία και Μαυροβούνιο δεν είχαν ποτέ, τίποτα να χωρίσουν.

«Η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι ένα, για μένα. Δεν υπάρχει διαφορά: η ίδια γλώσσα, τα ίδια έθιμα. Οι ίδιες συνήθειες. Θα ήθελα να είμαστε μαζί, ξανά στην ίδια εθνική ομάδα. Τότε θα ήμασταν πολύ πιο δυνατοί».

Η δήλωσή του το 2013, μόλις επτά χρόνια μετά την τυπική διάσπαση και της τελευταίας γιουγκοσλαβικής ένωσης, προκάλεσε αναταραχή. Για τον ίδιο, όμως, δεν ήταν κάτι περισσότερο από την πραγματικότητα που έζησε. Στα 14 του μετακόμισε στο Βελιγράδι, ακολουθώντας το κάλεσμα της μεγάλης Παρτιζάν που τον ενέταξε στην Ακαδημία της. Αν το Μαυροβούνιο, όμως, δεν αποτελούσε ανεξάρτητη οντότητα κι εθνική ομάδα, τότε ο Στέβαν δεν θα μπορούσε να φιγουράρει ως το μεγαλύτερο ταλέντο που έβγαλε ποτέ η νεοσύστατη χώρα.

Αυτό είναι το status που συνοδεύει τον 33χρονο, πια, Στέβαν Γιόβετιτς κατά την άφιξή του στον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι ανακοίνωσαν την απόκτηση ενός βετεράνου, πλέον, που πριν μια 15ετία υπήρξε το μεγαλύτερο prospect της Γηραιάς Ηπείρου. Ενός πιτσιρικά με μπούκλες που αγαπήθηκε στη Φλωρεντία, ενός μετέπειτα σταρ που περιπλανήθηκε και σκόραρε στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης και που παρά το χαμένο potential και το υποβαθμισμένο ταβάνι, δεν ψάχνει κανενός είδους restart. Συνεχίζει απλά το ταξίδι του, με το ίδιο πάθος για τη στρογγυλή θεά που του γέννησαν τα είδωλά του, ο Άντρεϊ Σεβτσένκο και ο Ροναλντίνιο.

Ο «Γιο-Γιο» που ερωτεύτηκε η Φιορεντίνα

Στο Μαυροβούνιο τον φώναζαν από μικρό «Γιοβέτα». Αν ρωτήσει ποτέ κανείς γι' αυτόν στη Φλωρεντία, όμως, θα ακούσει ένα μεγαλοπρεπές: «Γιο-Γιο».

Η Πόλη των Κρίνων και η ομάδα της τον αγάπησαν όσο καμία άλλη. Συναίσθημα αμφίδρομο, αφού σε όλο το υπόλοιπο της διαδρομής του ο Γιόβετιτς κράτησε στενούς δεσμούς και μπορεί περήφανα να κυκλοφορεί στα στενά της. Σε αντίθεση με τον σπουδαίο πρόδρομό του με τον οποίο ουκ ολίγοι τον παρομοίαζαν στην Ιταλία, τον Ρομπέρτο Μπάτζιο, αλλά και αρκετούς μεταγενέστερους σταρ της Βιόλα (Κιέζα, Βλάχοβιτς), εκείνος δεν έπραξε το «αμάρτημα» της μεταγραφής στη Γιουβέντους παρά το ανελέητο κυνήγι των Μπιανκονέρι το 2013 που είχε κάνει τις ιταλικές εφημερίδες να προβάρουν τον τίτλο: «Γιούβε-τιτς».

Το καλοκαίρι του 2008, μετά τη σεζόν-όνειρο που σφράγισε την έξοδό της στο Champions League, η Φιορεντίνα της εποχής Ντέλα Βάλε έκανε δικό της τον Γιόβετιτς αντί 8 εκατ. ευρώ, σημαίνοντας... παροξυσμό στις τάξεις των φιλάθλων της. Η φήμη του Γιόβετιτς, που ήδη έκανε θαύματα για μια διετία με την Παρτιζάν όντας τότε και ο νεότερος αρχηγός της ιστορίας της, είχε ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη και για την περίπτωσή ενδιαφέρονταν όλοι οι κορυφαίοι σύλλογοι όπως είχε δηλώσει ο ατζέντης του, Φάλι Ραμαντάνι, μεταξύ των οποίων και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Το νεαρό αγόρι με τις μπούκλες που έφερνε λίγο στον Μπράιαν Μέι, έμελλε να κλέψει την καρδιά των φίλων της Φιορεντίνα και να γίνει ο νέος ήρωας της επίθεσής της, ακολουθώντας τα χνάρια του Μπατιστούτα, του Ρούι Κόστα και του Λούκα Τόνι. Μπορεί η πρώτη σεζόν να αποδείχθηκε σεζόν προσαρμογής αλλά από το 2009 ως το 2013 που αποχαιρέτησε το κλαμπ, σημείωσε 38 γκολ και 19 ασίστ, μαγεύοντας με το δαντελένιο παιχνίδι του και τις εκπληκτικές του εμπνεύσεις το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Το σπάνιο σημάδι στις Top-5 Λίγκες και η δεκαετής «ανομβρία»

Στα 23 του χρόνια ήταν η ώρα του μεγαλύτερου step-up της καριέρας του. Αυτό διαβάζεται από τη μία ως το limit up του, από την άλλη ως η μεγαλύτερη αναγνώριση του ταλέντου του ως σήμερα. Η Μάντσεστερ Σίτι του Μανουέλ Πελεγκρίνι ξόδεψε 26 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του, θέλοντας να τον «κουμπώσουν» στη γραμμή κρούσης με τους Έντιν Τζέκο και Άλβαρο Νεγρέδο.

Στην Αγγλία δεν βρήκε ποτέ ρυθμό λόγω των τραυματισμών του, δεν ξεπέρασε σε καμία σεζόν τα 17 παιχνίδια πρωταθλήματος, έφτασε μέχρι και να κατηγορείται πως... βολευόταν ως τραυματίας και παρέτεινε το διάστημα απουσίας του όταν παράλληλα έπαιζε βασικός σε παιχνίδια της εθνικής Μαυροβουνίου (πρώτος σκόρερ της με 31 γκολ).

Το 2015 έφυγε δανεικός για την Ίντερ η οποία τον αγόρασε ενάμιση χρόνο αργότερα αντί 13,6 εκατ. ευρώ. Για τους Νερατζούρι ήταν μια ανεπιτυχής επένδυση (έπαιξε μόνο 5 ματς πρωταθλήματος τη σεζόν 2016/17). Για τον Γιόβετιτς, το πρώτο πραγματικό πισωγύρισμα.

Το όνομά του, όμως, δεν τον άφησε να πέσει τόσο εύκολα από τη στρατόσφαιρα. Αμέσως έφυγε δανεικός τον χειμώνα του 2017 για τη Σεβίλλη, πριν πωληθεί αντί 10 εκατ. ευρώ στη Μονακό, με την οποία σημείωσε 21 γκολ σε 77 συμμετοχές μέχρι το 2021.

Το παζλ των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων συμπληρώθηκε έκτοτε με τη Bundesliga και τη Χέρτα. Στους πρωτευουσιάνους τα στάνταρ άλλαξαν, καθώς για πρώτη φορά βρέθηκε σε κλαμπ που πάλευε για την παραμονή (εξαίρεση η σεζόν 2018-19 όταν η Μονακό λίγο έλειψε να υποβιβαστεί μετά από δύο σερί σεζόν ως πρωταθλήτρια και δευτεραθλήτρια Γαλλίας).

Ο υποβιβασμός της Χέρτα φέτος εν τέλει τον οδήγησε στην έξοδο. Η περιπλάνηση στις Top-5 Λίγκες έλαβε τέλος και ο Γιόβετιτς έρχεται στην Ελλάδα με τις δύο όψεις του νομίσματος να είναι οι εξής: από τη μία, είναι μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία που σκοράρει στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, μετά τον Ρουμάνο Φλορίν Ραντουτσόγιου. Από την άλλη, έχει να πανηγυρίσει τίτλο σχεδόν 10 χρόνια, από το 2014 και το πρωτάθλημα με τη Μάντσεστερ Σίτι (μετράει επίσης ένα Λιγκ Καπ Αγγλίας κι ένα νταμπλ Σερβίας από το 2018).

Οι τραυματισμοί και το πάθημα που έγινε πράξη ανθρωπιάς

Στην κατηγορία των «What If» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μία θέση ανήκει σίγουρα και στον Στέβαν Γιόβετιτς. Ίσως όχι με μεγάλα γράμματα, αλλά κανείς, ούτε ο ίδιος δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί πως ο ορίζοντας της καριέρας του όπως διαφαινόταν το 2008 δεν συναντήθηκε. Και οι τραυματισμοί έπαιξαν κομβικό ρόλο σε αυτό, αποτελώντας ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του.

Η πηγή του κακού σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2010, στην προετοιμασία της Φιορεντίνα. Διάγνωση; Ρήξη χιαστού. Νοκ-άουτ για όλη τη σεζόν και παρά τη δυναμική επιστροφή του στα γήπεδα για μια γεμάτη διετία (2011-2013), τα προβλήματα δεν τον άφησαν σε ησυχία έκτοτε.

Μόλις μία χρονιά την τελευταία δεκαετία έπιασε το όριο των 30 συμμετοχών σε όλες τις διοργανώσεις. Σε τέσσερις εξ αυτών δεν ξεπέρασε τις 18. Στο μεσοδιάστημα, το 2018 υπέστη και δεύτερη ρήξη χιαστού, χαραμίζοντας έτσι άλλη μια σεζόν και αφήνοντας άλλη μια πληγή στο βαρύ ιστορικό του.
Ο ίδιος, όμως, δεν παύει να βρίσκει κίνητρο για να συνεχίζει.

«Δεν θέλω να λέω ψέματα, πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές. Ξέρω για τι είμαι ικανός. Γι' αυτό και ήταν κρίμα που δεν μπορούσα να δώσω το 100%. Θέλω να συνεχίσω να παίζω για πολύ καιρό γιατί το ποδόσφαιρο είναι αυτό που αγαπώ».

Οι τραυματισμοί στους χιαστούς τον σημάδεψαν, τον θορύβησαν, σε τέτοιο σημείο που δεν στάθηκε άπραγος όταν ένας συμπατριώτης και συνάλελφός του χρειάστηκε οικονομική βοήθεια.

Το 2015 ο Μιλιβόγιε Ράιτσεβιτς που αγωνιζόταν στην Μπουντούτσνος υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη Γερμανία μετά από λάθος διάγνωση στο Μαυροβούνιο, αλλά αδυνατούσε να βρει τα χρήματα.

Ο Γιόβετιτς, παρά το ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ μαζί του και δεν τον γνώριζε, επικοινώνησε και του ανακοίνωσε πως θα καλύψει εκείνος εξ ολοκλήρου τα έξοδα των εξετάσεων και της επέμβασης, αναθέτοντάς τον στον γιατρό που εγχείρησε τον ίδιο πέντε χρόνια νωρίτερα. Το γεγονός πως ο Ράιτσεβιτς αγωνιζόταν στη «μισητή» αντίπαλο της ομάδας που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά ο Γιόβετιτς, Μλαντόστ Ποντγκόριτσα, χρωμάτισε ακόμα πιο έντονα τη σπουδαία κίνησή του στις τάξεις των Μαυροβούνιων φιλάθλων. Και χάρισε ακόμα ένα παράδειγμα του «ισορροπιστή» που πάντα χαρακτήριζε ως ρόλο τον Στέβαν Γιόβετιτς...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα