Μαρσέλο ο... 11ος: Οι δέκα πρωταθλητές Ευρώπης που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού

Νότης Χάλαρης
Μαρσέλο ο... 11ος: Οι δέκα πρωταθλητές Ευρώπης που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού

bet365

Η απόκτηση του Μαρσέλο από τον Ολυμπιακό ήταν μία «διαφήμιση» για το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι άδικα. Ένας «Μίδας» των τροπαίων, έχοντας δεκάδες κατακτήσεις στο παλμάρε του, καθώς πέρασε όλη τη ποδοσφαιρική ζωή του στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Φυσικά, αυτό που κοιτάει κάποιος, από την αρχή στην τροπαιοθήκη του, είναι τα πέντε Champions League, τα οποία φέρνει μαζί του στον Πειραιά (τα περισσότερα από κάθε άλλον στην ιστορία). Το Gazzetta σας παρουσιάζει τους δέκα ποδοσφαιριστές που έπιασαν... λιμάνι έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά.

Κριστιάν Καρεμπέ

Κριστιάν Καρεμπέ

Ριβάλντο

Ριβάλντο

Ντάνι Γκαρθία

Ντάνι Γκαρθία

Ζούλιο Σέζαρ

Ζούλιο Σέζαρ

Ραούλ Μπράβο

Ραούλ Μπράβο

Ερίκ Αμπιντάλ

Ερίκ Αμπιντάλ

Ιμπραϊμ Αφελάι

Ιμπραϊμ Αφελάι

Εστεμπάν Καμπιάσο

Εστεμπάν Καμπιάσο

Γιάγια Τουρέ

Γιάγια Τουρέ

Ραφίνια

Ραφίνια

Το καλοκαίρι του 2001, ο Ολυμπιακός «πυροδοτεί» μία ακόμα... βόμβα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς φέρνει στην Ελλάδα τον Κριστιάν Καρεμπέ. Ο Γάλλος εξτρέμ αφήνει την Αγγλία και τη Μίντλεσμπρο για να υπογράψει στους «ερυθρολεύκους», έχοντας νωρίτερα κατακτήσει δύο Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1998 και το 2000, στα όποια είχε και συμμετοχές για να φτάσει η ομάδα μέχρι την κορυφή

Ο «Ρίμπο» όπως όλοι οι οπαδοί του Ολυμπιακού τον φώναζαν. Ο Ριβάλντο ήταν από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου και όχι άδικα. Το απέδειξε άλλωστε, μέσα από τη γεμάτη τριετία που είχε στα «ερυθρόλευκα», μοιράζοντας πλούσιο θέαμα στους οπαδούς των Πειραιωτών. Όταν πάτησε στο... λιμάνι, είχε ήδη στις βαλίτσες του, ένα Champions League, αυτό του 2002/03 με τη Μίλαν.

Μπορεί στον Ολυμπιακό να μην... έπιασε, όμως ο Ντάνι Γκαρθία, έχει δικαίως μία θέση στη συγκεκριμένη λίστα. Ο Ισπανός φορ αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2005 από τον ελληνικό σύλλογο και έκατσε για μόλις μία σεζόν στη χώρα, κάνοντας το νταμπλ και μετρώντας 27 συμμετοχές με μόλις πέντε γκολ. Ωστόσο, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως ήταν μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης, όταν εκείνη πανηγύρισε το Champions League, το 1997/98.

Η ήρεμη δύναμη της αμυντικής γραμμής του Ολυμπιακού. Ο Ζούλιο Σέζαρ φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» το καλοκαίρι του 2004 και έμεινε για δύο χρόνια στο λιμάνι, καταγράφοντας 63 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με έντεκα γκολ και δύο ασίστ. Φυσικά, η κίνηση να έρθει στην Ελλάδα ήταν αρκετά... αισθητή για εκείνη την εποχή, καθώς ο Βραζιλιάνος αμυντικός είχε σηκώσει το Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης, το 2000.

Ακόμα ένας αμυντικός που ήρθε στο λιμάνι ως πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το καλοκαίρι του 2007, ο Ολυμπιακός ενεργοποιεί τη «βόμβα» του Ραούλ Μπράβο και τον κάνει δικό του έναντι τριών εκατ. ευρώ. Ο Ισπανός αριστεροπόδαρος μπακ έμεινε στον Πειραιά για δύο χρόνια, έχοντας βασική θέση στο αριστερό άκρο της «ερυθρόλευκης» άμυνας. Φυσικά, αυτό που τον ξεχώριζε από την πρώτη στιγμή, ήταν το τρόπαιο του Champions League που είχε πανηγυρίσει το 2002.

Και μόνο τα όσα έχει περάσει στη ζωή του, ήταν άξια θαυμασμού και ένα παράδειγμα προς μίμηση από την πρώτη στιγμή που ήρθε στον Ολυμπιακό. Ο Ερίκ Αμπιντάλ μπορεί να έμεινε στον Πειραιά για έξι μήνες αλλά το γεγονός πως είχε νικήσει τον καρκίνο δύο φορές και ακόμα μπορούσε να σταθεί σε υψηλό επίπεδο, έκανε την διαφορά από μόνο του. Ο Γάλλος στόπερ έφτασε στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2014, έχοντας στο παλμαρέ του δύο Champions League με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (2009 και 2011).

Η μεταγραφή του δεν ήταν σαν τις υπόλοιπες, βάση της καριέρας που είχε κάνει ο Ολλανδός εξτρέμ. Ωστόσο, ο Ιμπραϊμ Αφελάι, έχει δικαίως μία θέση στη λίστα, αφού είχε προλάβει να κατακτήσει το Champions League, ντυμένος στα χρώματα της Μπαρτσελόνα, το 2011. Στον Ολυμπιακό από την άλλη, έμεινε για μόλις μία σεζόν (2014/15), όταν είχε παραχωρηθεί δανεικός και στη συνέχεια επέστρεψε στη Βαρκελώνη. Το μόνο που θυμούνται οι οπαδοί της ομάδας, είναι το γκολ κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης για την πρεμιέρα των ομίλων του Champions League.

Από τις γνωστές «βόμβες» του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό, είναι και αυτή του Εστεμπάν Καμπιάσο. Ο έμπειρος χαφ ήρθε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2015 και τίμησε τα «ερυθρόλευκα» για δύο χρόνια, έχοντας μία επιτυχημένη παρουσία στη Λέστερ και έχοντας μείνει ως θρύλος στο μυαλό των οπαδών της Ίντερ. Με την ιταλική ομάδα, μάλιστα, είχε φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, το 2010 στη Μαδρίτη, όταν και κέρδισε την Μπάγερν Μονάχου.

Ακόμα μία επιστροφή που μπορεί να... βγήκε στον Ολυμπιακό. Ο Γιάγια Τουρέ, όταν έμεινε ελεύθερος μετά από οκτώ χρόνια από τη Μάντσεστερ Σίτι, αποφάσισε να επιστρέψει στον Πειραιά μετά από 12 χρόνια αλλά παρά τον ενθουσιασμό, δεν πρόσφερε πολλά πράγματα στο εξάμηνο που έμεινε στην Ελλάδα. Εκτός από τα αμέτρητα πρωταθλήματα που είχε πάρει σε Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι, μετρούσε και ένα Champions League, το 2009 με τους «μπλαουγκράνα».

Τελευταίος στη λίστα, πριν την απόκτηση του Μαρσέλο, είναι ένας επίσης Βραζιλιάνος μπακ. Ο Ραφίνια ήταν ο εκλεκτός του Ολυμπιακού για το δεξί άκρο της άμυνας, το καλοκαίρι του 2020. Βέβαια, ο έμπειρος αμυντικός έμεινε για μόλις έξι μήνες στον Πειραιά, καθώς στη χειμερινή περίοδο, αποφάσισε να αποχωρήσει για να γυρίσει στη Βραζιλία. Ένας ακόμα «Μίδας» των τίτλων, δεν θα μπορούσε να μην έχει και μία κατάκτηση Champions League. Αυτή του 2013 με την Μπάγερν Μονάχου.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi