ΠΑΟΚ: Ο σεβασμός στην ποιότητα και τα ντέρμπι που έρχονται

ΠΑΟΚ: Ο σεβασμός στην ποιότητα και τα ντέρμπι που έρχονται

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: Ο σεβασμός στην ποιότητα και τα ντέρμπι που έρχονται

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τη νίκη του ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό, τον Κίριλ Ντεσπόντοφ, τις τρομακτικές επιθετικές επιδόσεις του «Δικεφάλου» και τα ντέρμπι που έρχονται στην Τούμπα.

Ο Ντεσπόντοφ, ο Τάισον (36 ετών), όπως και το «next big thing» του ΠΑΟΚ, ο Τζίμας (18 ετών παρακαλώ), είναι κάποια από τα ‘εργαλεία» που έχει στα χέρια του ο Λουτσέσκου, και υποστηρίζει, το κρίσιμο εγχείρημα της μετάβασης των «ασπρόμαυρων» απ' τα πατροπαράδοτα στερεότυπα στην εποχή της φλόγας, της επιθετικότητας, του θεάματος. Το κάνουν, άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε άγαρμπα. Με κόστος. Εχουν στόχο, πάντως. Πυξίδα. Έχουν και κάτι άλλο. Αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα.

Πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να κάνουμε εμείς τους προπονητές και να αξιολογούμε το εκάστοτε παιχνίδι εύκολα. Αβασάνιστα. Ισοπεδωτικά. Ωφελεί σαν φρένο, τότε, να παίρνουμε τη γνώμη εκείνων που, όσο να 'ναι, ξέρουν καλύτερα. Είπε ο Λουτσέσκου, μετά τη νέα «πεντάρα» του ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό, ότι ένιωθε πως οι παίκτες του θα έφτιαχναν μια ευκαιρία και θα έφταναν στο γκολ.

Ο τρόπος με τον οποίο η φετινή έκδοση του «Δικεφάλου» κατορθώνει και σκορπάει τον τρόμο στις αντίπαλες άμυνες (έφτασε αισίως τα 89 γκολ σε 34 επίσημα παιχνίδια και μ.ο. άνω των 2,5 τερμάτων ανά αγώνα!) εμφανίζοντας στο χορτάρι κάθε φορά και κάποιον διαφορετικό ήρωα που θα τον βγάλει απ’ τα δύσκολα, είναι πολύ πιο εντυπωσιακό κι από τα νούμερα και τις επιδόσεις.

Σήμερα απ’ το ματς στο Βόλο, έλειπε για πρώτη φορά ο… Βολιώτης Κωνσταντέλιας, που έμεινε στη Θεσσαλονίκη για να αναρρώσει από την ίωση, βρήκε την ευκαιρία ο Ντεσπόντοφ να βγει μπροστά και να ξελασπώσει τον ΠΑΟΚ.

Οi δύο γκολάρες του Βούλγαρου, που φέρνουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, είναι αποτέλεσμα της ποιότητας και των χαρακτηριστικών που διαθέτει, στοιχεία γνωστά από την εποχή που έπαιζε στη Λουντογκόρετς και για τα οποία οι «ασπρόμαυροι» πλήρωσαν το καλοκαίρι κοντά στα 4 εκατομμύρια ώστε να τον φέρουν στην Τούμπα. Ό,τι πληρώσεις, παίρνεις, αρκεί να έχεις σχέδιο και ποδοσφαιρικό πλάνο.

Παρένθεση. Η κουβέντα για τον ΠΑΟΚ περί ενίσχυσης την τρέχουσα περίοδο έχει φουντώσει για τα καλά, ωστόσο για ακόμα μια φορά ο Λουτσέσκου δεν παρασύρθηκε στην άκρατη μεταγραφολογία. «Η καλύτερη μεταγραφή είναι η δουλειά, όταν φέρνεις έναν παίκτη πάντα χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί. Υπάρχουν κάποια πράγματα που αφορούν στις μεταγραφές που βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε ο Ρουμάνος τεχνικός.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο «Δικέφαλος» έχει στοχεύσει στην πολύ δύσκολη περίπτωση του Γιόνι Κάστρο. Με περισσότερες από 200 συμμετοχές στην Πριμέρα και άνω των 100 αγώνων στην Πρέμιερ Λιγκ, ο 29χρονος Ισπανός είναι ο παίκτης που αν αποκτηθεί μπορεί να αναβαθμίσει το δεξιό άκρο της άμυνας, έστω κι αν εδώ και καμιά δεκαετία βγάζει το ψωμί του ως αριστερός μπακ. Έχει την ποιότητα να παίξει και στα δεξιά.

Επιστρέφοντας στα του σημερινού ματς, ο ΠΑΟΚ δεν εντυπωσίασε μέχρι να βάλει το δεύτερο προσωπικό γκολ ο Ντεσπόντοφ στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Πολλά λάθη, χωρίς λόγο, δέχθηκε πίεση και φάσεις από τον Βόλο, μια ομάδα που τον δυσκολεύει με τον τρόπο που παίζει, δέχθηκε και ένα γκολ όπου ξανά ο Μπάμπα έχει μερικώς την ευθύνη, όπως ακριβώς και στο ματς με τον Άρη στο Βικελίδης. Όμως, ο φετινός ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που αν σε βρει ανοικτό στο γήπεδο μπορεί να σε διαλύσει, κάτι που επαληθεύτηκε στο τελευταίο κομμάτι της αναμέτρησης.

Ο Λουτσέσκου αποθέωσε, και καλά έκανε, τον Τάισον (που βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για να ανανεώσει) γιατί βλέπει ότι ένας 36χρονος βάζει την ομάδα πάνω από τον εαυτό του. Δεν τον ενδιαφέρουν τα νούμερα, δεν το έχει ανάγκη, όπως μπορεί να συμβαίνει με τον Ντεσπόντοφ, τον Ζίβκοβιτς, τον Τζίμα.

Ο Βραζιλιάνος είναι υπερπολύτιμος. Πατάει το γκάζι όποτε εκείνος το κρίνει σκόπιμο, πατάει φρένο, αλλάζει το ρυθμό, γενικώς ξέρει πολλά κιλά μπάλα. Θεωρώ ότι θα είναι κομβικός και στη σειρά των ντέρμπι που αρχίζουν την Κυριακή με την επίσκεψη του Παναθηναϊκού στη Θεσσαλονίκη.

Θα είναι το πρώτο σοβαρό «κρας τεστ» για τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες ο Παναθηναϊκός (του Γιοβάνοβιτς) ήταν μια ομάδα που ο Λουτσέσκου την είχε διαβάσει εξαιρετικά, το έδειξε σε πολλά μεταξύ τους ματς, ωστόσο με τον Φατίχ Τερίμ στον πάγκο είναι μια διαφορετική ποδοσφαιρική συνθήκη και δεν είναι σίγουροι τι θα αντιμετωπίσουν στην άδεια Τούμπα.

Όμως, όπως είπε, ο Κίριλ Ντεσπόντοφ, αν θέλεις να πάρεις το πρωτάθλημα, πρέπει να κερδίσεις τους μεγάλους αντιπάλους.

Να κερδίσεις (και) στα ντέρμπι.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.