Wyscout Analysis - Ολυμπιακός: Η ποιότητα του Ζέλσον Μαρτίνς απέναντι στον ΠΑΟΚ (vid)

οσφπ

bet365

Ο διεθνής Πορτογάλος εξτρέμ δεν ξεκίνησε ιδανικά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ αλλά στο δεύτερο ημίχρονο έκανε τη διαφορά επιθετικά, ενώ ήταν άριστος και στα αμυντικά του καθήκοντα.

Ο Ζέλσον Μαρτίνς εκτός του ότι είναι περιουσιακό στοιχείο του Ολυμπιακού είναι και ένας παίκτης που αποκτήθηκε με μία ξεκάθαρη λογική. Την προσέγγιση του να ανεβάσει για τα καλά επίπεδο τον Ολυμπιακό με την τεχνική του κατάρτιση, τη διεισδυτικότητά του, τις φαντεζί κινήσεις του και γενικά την ποιότητά του.

Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ επιστρατεύθηκε ως βασικός και η αλήθεια είναι πώς το πρώτο μέρος δεν πήγε καλά για εκείνον. Δεν έβρισκε τα πατήματά του, έκανε λάθη και γενικά δεν του πήγε ο αγώνας.

Στην επανάληψη όμως είχε ένα - τουλάχιστον - πολύ καλό 20λεπτο. Ένα διάστημα όπου στάθηκε ιδιαίτερα καλά, σκόραρε, έφτιαξε φάσεις και βοήθησε και τακτικά και αμυντικά.

Πολλοί θα σταθούν στο γκολ του στο 61' που έκανε μία εξαιρετική κίνηση για να σκοράρει μετά την ασίστ του παλιού φίλου του και άλλοτε συμπαίκτη του, Ντάνιελ Ποντένσε. Όμως ο Ζέλσον προσπαθούσε από πριν να βρει το γκολ. Στο 55' τον πρόλαβε ο Κοτάρσκι προτού πάρει την κεφαλιά μετά το κόρνερ του Τσικίνιο. Στο 61ο λεπτό κινήθηκε εξαιρετικά για να βρει δίχτυα για το πρώτο του γκολ στο Πρωτάθλημα μετά από 9 αγώνες. Στο 66' πήρε τη μπάλα σε σημείο όπου δέχθηκε πίεση αλλά και δεν την έχασε και τη γύρισε σωστά πίσω.

Λίγα λεπτά μετά το 2-0 και ειδικότερα στο 69' ο Ζέλσον θέλει να... ανταποδώσει στον φίλο του την ασίστ. Κινήθηκε από τα άκρα, πήρε τη μπάλα από τον Ρέτσο και του έβγαλε μπαλιά. Το σουτ του Ποντένσε όμως έφυγε λίγο εκτός. Ίσως εκεί εάν του... έσπαγε τη μπάλα ο Ποντένσε να ήταν αλλιώς η φάση.

Ο Ζέλσον Μαρτίνς - που ουσιαστικά είχε αυτό το ποιοτικό και ιδιαίτερα καλό 20λεπτο στο β' μέρος, ήτοι από το 55' έως το 75' - στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είχε 1 γκολ μετά από 1 τελική (όπως καταγράφηκε στα επίσημα stats της Λίγκας) και ενώ υπέπεσε σε 7 λάθη είχε σε 78 λεπτά 3 κλεψίματα, 2 φάουλ υπέρ και 1 φάουλ κατά. Ο έμπειρος Πορτογάλος σε 399 λεπτά στο Πρωτάθλημα - και ενώ ως γνωστόν ταλαιπωρήθηκε με τη θλάση του και με θέματα ετοιμότητας - έχει 2 ασίστ και 1 γκολ με τον Ολυμπιακό.

Σημαντικές βοήθειες στο ανασταλτικό κομμάτι

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στον Ολυμπιακό, ο Ζέλσον Μαρτίνς έδειξε πως ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του είναι και οι βοήθειες που δίνει στο αμυντικό σκέλος και κυρίως στον ακραίο μπακ της πλευράς του. Ο έμπειρος εξτρέμ έδωσε αρκετές μονομαχίες στο αμυντικό τρίτο των Πειραιωτών, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό τον Κίνι που ήταν πίσω του.

Παράλληλα είναι ο λόγος που ο Μπάμπα πήρε λίγες επιθετικές προσπάθειες πάνω του, αφού τον είχε περιορίσει στα αμυντικά του καθήκοντα. Με τη βοήθεια του Wyscout, το Gazzetta σας παρουσιάζει τι πρόσφερε στο αμυντικό σκέλος ο 28χρονος εξτρέμ πέρα από το γκολ του 2-0, το οποίο μάλιστα πέτυχε στην πρώτη του τελική προσπάθεια στο παιχνίδι.

Το heatmap του Μαρτίνς:

martins

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο Ζέλσον έχει συνολικά τρεις επιτυχημένες μονομαχίες στο αμυντικό κομμάτι της ομάδας του με αποκορύφωμα αυτή του 40ου λεπτού, όταν η μπάλα πήγε από τη δεξιά πλευρά του ΠΑΟΚ στην αριστερή, ο Μπάμπα πήρε την μπάλα και προσπάθησε να μπει κατά μέτωπο στην περιοχή αλλά ο Ζέλσον τον έκλεισε αμέσως και του πήρε καθαρά την μπάλα.

Συνολικά στο ματς έδωσε 14 μονομαχίες με παίκτες του ΠΑΟΚ με τις έξι από αυτές να γίνονται στο μισό του Ολυμπιακού ενώ ουκ ολίγες φορές βοήθησε και στην πίεση κοντά στην περιοχή του Δικεφάλου, κλείνοντας την επιλογή του αριστερού μπακ και κάνοντας τον Κοτάρσκι ή τα δύο στόπερ να στραφούν στη λύση του δεξιού μπακ ή σε μεγάλη μπαλιά στην επίθεση.

Οι μονομαχίες που έδωσε ο Μαρτίνς:

duels

Επίσης έχει κερδίσει δύο έξυπνα φάουλ τόσο στο 15ο λεπτό, όσο και στο 38ο λεπτό, όταν δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο της μπάλας. Για να εξηγήσουμε, στην πρώτη φάση, έχει πάει η μπάλα παράλληλα στη μεσαία γραμμή και ο Ζέλσον την τσιμπάει λίγο πριν τον Μεϊτέ, με τον έμπειρο χαφ να τον γκρεμίζει και ο διαιτητής να δίνει φάουλ.

Παρόμοια φάση και η δεύτερη, όταν ο Τζολάκης προσπάθησε να βρει με μεγάλη μπαλιά τον Μαρτίνς, εκείνος κατέβασε εντυπωσιακά υπό την πίεση του Μπάμπα και παρότι δεν είχε ελέγξει 100% την μπάλα, έβαλε εξαιρετικά το κορμί του για να πάρει το φάουλ και να προσφέρει ηρεμία στην ομάδα του Ολυμπιακού.

Σε γενικότερη εικόνα, απέδειξε πως είναι ένας εξτρέμ που γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η βοήθεια στα μετόπισθεν και υπηρετεί εξαιρετικά και εκεί τον ρόλο.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα