Audi Q6 e-tron: Ηλεκτροκίνηση με τον... πολυτελή τρόπο (vid)

Audi Q6 e-tron: Ηλεκτροκίνηση με τον... πολυτελή τρόπο (vid)

Newsroom
Audi Q6 e-tron: Ηλεκτροκίνηση με τον... πολυτελή τρόπο (vid)
Γνωρίσαμε από κοντά το πρώτο μοντέλο που σηματοδοτεί τη νέα εποχή της Audi στην ηλεκτροκίνηση - Αποστολή στη Βιέννη: Κώστας Μπιτσικώκος

Στο Audi House of Progress της Βιέννης, έναν πολυχώρο στον οποίο φιλοξενούνται οι καινοτομίες της γερμανικής μάρκας, το Q6 e-tron αποτελεί αυτό τον καιρό το κεντρικό έκθεμα. Το μήκους 4,77 μέτρων μεσαίο SUV δεν είναι ένα ακόμα ηλεκτρικό μοντέλο. Είναι το όχημα με το οποίο η Audi περνά στην επόμενη εποχή της ηλεκτροκίνησης. Καλεσμένοι της Kosmocar-Audi είχαμε την ευκαιρία να το δούμε από κοντά, να μπούμε στο εσωτερικό του και να μάθουμε από τα στελέχη της Audi όλες τις καινοτομίες που φέρει.

Audi Q6 e-tron

Καταρχάς, το Q6 e-tron είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής της Audi που κάνει χρήση της Premium Platform Electric (PPE). Κάτι που χαρίζει στο ηλεκτρικό SUV σημαντικά πλεονεκτήματα στους τομείς της άνεσης, της αυτονομίας, της ασφάλειας και της συνδεσιμότητας. Χάρη την αρχιτεκτονική των 800 volt, η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται ακόμα πιο γρήγορα, σε ταχυφορτιστές DC έως 270 kW.

Διαστάσεις – χώροι

Η μονάδα παραγωγής του Q6 e-tron βρίσκεται στο Ίνγκολσταντ, την έδρα της Audi. Με μήκος στα 4,77 μέτρα, τοποθετείται ανάμεσα στο compact Q4 e-tron (4,58 μ) και το μεγάλο Q8 e-tron (4,9 μ). Το μεταξόνιο των 2,9 μέτρων, το πλάτος των 1,94 μέτρων και το επίπεδο πάτωμα εξασφαλίζει εξαιρετικούς χώρους για πέντε επιβάτες, ενώ στο χώρο αποσκευών των 526 λίτρων προστίθεται και ένας κάτω από το καπό (το λεγόμενο frunk) που έχει όγκο 64 λίτρα και χωράει ένα μικρό σακίδιο.

Audi Q6 e-tron

Εσωτερικό

Πολυτελείς επενδύσεις και ψηφιακό ταμπλό στην καμπίνα του ηλεκτρικού SUV. Δύο οθόνες συνθέτουν το πανοραμικό κόκπιτ για τον οδηγό. Μία 11,9 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και μία αφής 14,5 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων MMI. Για πρώτη φορά σε μοντέλο της Audi, οθόνη έχει και ο συνοδηγός. Είναι διαγωνίου 10,9 ιντσών και σε αυτή μπορεί να βλέπει ψυχαγωγικό περιεχόμενο αλλά και πληροφορίες, όπως ο πλησιέστερος σταθμός φόρτισης. Μάλιστα δεν είναι ορατή στον οδηγό, ώστε να μην αποσπά την προσοχή του όσο το Q6 e-tron κινείται.

Σε όλα αυτά προστίθεται το head-up display επαυξημένης πραγματικότητας αλλά και ο προσωπικός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Audi Q6 e-tron

Συστήματα υποβοήθησης του οδηγού

Μια μακρά λίστα με τεχνολογίες ADAS περιλαμβάνονται στο στάνταρ – ή προαιρετικό – εξοπλισμό του Q6 e-tron.

  • To Emergency Assist αντιλαμβάνεται αν ο οδηγός δεν αντιδρά πίσω από το τιμόνι και φρενάρει και ακινητοποιεί το όχημα σε ασφαλές σημείο.
  • Το Park Assist αναλαμβάνει όλες τις μανούβρες στάθμευσης, αλλά και αναχώρησης από θέση στάθμευσης.
  • To Active Front Assist ανιχνεύει κινδύνους μπροστά από το όχημα και αντιδρά για την αποφυγή ατυχήματος.

Εκδόσεις κινητήρα – επιδόσεις

Στο λανσάρισμά του, το Q6 e-tron κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις ισχύος. Η Q6 e-tron quattro έχει 388 ίππους κάνει το 0-100 χλμ/ώρα σε 5,9 δευτερόλεπτα. Το SQ6 e-tron έχει 517 ίππους (σε λειτουργία Launch Control) και χρειάζεται μόλις 4,3 δλ. για το 0-100 χλμ/ώρα. Η μέγιστη ταχύτητα για τις δύο εκδόσεις είναι 210 και 230 χλμ/ώρα, αντίστοιχα.

Θα ακολουθήσουν μελλοντικά δύο ακόμα εκδόσεις, με κίνηση στους πίσω τροχούς. Η μία θα προορίζεται για ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία, ενώ η άλλη θα αποτελέσει την εισαγωγική στον τιμοκατάλογο του Q6 e-tron.

Audi Q6 e-tron

Μπαταρία – φόρτιση

Η νέα μπαταρία ιόντων λιθίου που βρίσκεται στο πάτωμα του SUV έχει βάρος 570 κιλά και είναι χωρητικότητας 100 kWh (εκμεταλλεύσιμη στις 94,9 kWh). Προσφέρει πάνω από 625 χλμ. αυτονομίας στο Q6 e-tron quattro, καθιστώντας το ηλεκτρικό SUV ιδανικό για μεγάλα ταξίδια.

Μία πλάκα ψύξης που βρίσκεται εντός της θήκης της μπαταρίας εξασφαλίζει την καλύτερη απόδοσή της αλλά και την ταχύτερη φόρτιση. Η διαδικασία σε DC 270 kW διαρκεί μόλις 21 λεπτά από το 10 έως το 80% του επιπέδου φόρτισης, ενώ μέσα σε 10 λεπτά η αυτονομία αυξάνεται έως 255 χιλιόμετρα. Σε δεύτερο χρόνο θα λανσαριστεί και μία βασική έκδοση μπαταρίας, με χωρητικότητα 83 kWh.

Παραγγελίες – τιμές

Οι παραγγελίες έχουν αρχίσει ήδη στη Γερμανία, σε τιμές από 74.700 ευρώ για το Q6 e-tron quattro και τα 93.800 ευρώ για το SQ6 e-tron. Στην Ελλάδα η βασική τιμή θα είναι κάτω από 84.000 ευρώ, με τις παραδόσεις να προγραμματίζονται για τα τέλη του έτους.

Audi Q6 e-tron

Photo Credits: Audi

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!