julie_kedziemma

Τζούλι Κέντζι: Θα δωρίσει τον εγκέφαλό της στην επιστήμη, προς όφελος των μαχητικών αθλημάτων

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Τζούλι Κέντζι πάσχει από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE) πιθανότατα λόγω των χτυπημάτων που έχει δεχθεί στο κεφάλι και από τη στιγμή που αποσύρθηκε από το ΜΜΑ, το 2013, υποφέρει από κατάθλιψη, έλλειψη ύπνου, άγχος και άλλα. Λόγω όλων αυτών, συμφώνησε ήδη να παραχωρήσει τον εγκέφαλό της στην επιστήμη αφού πεθάνει.

Η Τζούλι Κέντζι πάσχει από συμπτώματα χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας (CTE) πιθανότατα λόγω των χτυπημάτων που έχει δεχθεί στο κεφάλι και από τη στιγμή που αποσύρθηκε από το ΜΜΑ, το 2013, υποφέρει από κατάθλιψη, έλλειψη ύπνου, άγχος και άλλα. Λόγω όλων αυτών, συμφώνησε ήδη να παραχωρήσει τον εγκέφαλό της στην επιστήμη αφού πεθάνει.

Η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE) είναι μία πάθηση του εγκεφάλου που συνδέεται με επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι και τη διάσειση. Η συγκεκριμένη πάθηση σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε άνοια και μπορεί να διαγνωστεί με σιγουριά μόνο μετά θάνατον.

Για τον λόγο αυτό, η Τζούλι Κέντζι, πρωταθλήτρια του ΜΜΑ, αποφάσισε να δωρίσει τον εγκέφαλό της μετά θάνατον στην επιστήμη ώστε να κάνουν έρευνα και εν τέλει να μπορέσουν να κάνουν την ακριβή διάγνωση αλλά και να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα προς όφελος του αθλήματος.

Η Κέντζι έδωσε 29 επαγγελματικούς αγώνες, καταφέρνοντας να επικρατήσει στους 16, έως που αποσύρθηκε μετά από τέσσερις διαδοχικές ήττες. Το κόστος αυτής της καριέρας ήταν αυτή η σοβαρή και βάσιμη υποψία πως πάσχει από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια καθώς υποφέρει από κατάθλιψη, άγχος, έλλειψη ύπνου, υπερκινητικότητα αλλά και παρορμητισμό.

«Φαίνεται πολύ φυσιολογικό πράγμα να το κάνω αυτό» λέει η ίδια μιλώντας στο BBC Sport και συνεχίζει: «Έχω χτυπηθεί πολύ στο κεφάλι, οπότε ας δούμε τί υπάρχει εκεί μέσα και ας βγάλουμε κάτι καλό, για τα δεδομένα.

Αν αυτός είναι ένας τρόπος για να συνεχίσω να πιέζω στον τομέα των μικτών πολεμικών τεχνών και να προωθώ την υπόθεση των γυναικών, τότε… ναι! Θέλω να επιστρέψω πράγματα στις γυναίκες που βρίσκονται σε αυτό το άθλημα, επειδή υπάρχουν όλες αυτές οι μελέτες για τους εγκεφάλους των ανδρών αλλά μπορεί να υπάρχει κάτι εντελώς διαφορετικό από την οπτική γωνία μιας γυναίκας αθλήτριας».

Η Κέντζι εξηγεί πως η αγάπη της για το άθλημα της δίνει την ώθηση να προσπαθήσει να το βελτιώσει, με όποιον τρόπο μπορεί, εξηγώντας πως με την έρευνα μπορεί να βοηθηθούν οι αθλητές και οι αθλήτριες πριν φτάσουν σε απροχώρητο σημείο:

«Εάν ο αθλητής φαίνεται να παρουσιάζει, για παράδειγμα, αύξηση της μείωσης του όγκου του εγκεφάλου που είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό, τότε αυτός ο μαχητής δεν θα μπορεί να πάρει άδεια και θα πρέπει να εγκαταλείψει το άθλημα. Θέλουμε να φτάσουμε στους μαχητές πριν φτάσουν σε γνωστικό έλλειμμα.

Αγαπώ τόσο πολύ αυτό το άθλημα και θέλω να γίνει καλύτερο. Αν μείνεις σε αυτό το άθλημα για αρκετό καιρό, θα υποφέρεις. Οι αθλητές πρέπει να προστατεύονται».

Σύμφωνα με ερευνητές και μελετητές, το UFC έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη κι όταν πρόκειται για μαχητές που αγωνίζονται σε χαμηλότερο επίπεδο ενώ, στον αντίποδα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά και οι έρευνες

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]