H Oτομ Πάβια με τον προπονητή της
23/10/2023
ΤΖΟΥΝΤΟ

Οτομ Πάβια: Κάνοντας μία ευχή…

Κώστας Ευθυμιάδης

Καθώς το Ολυμπιακό Κίνημα προσπαθεί να επιτύχει την ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα στον αθλητισμό, η υποεκπροσώπηση των γυναικών μεταξύ των ελίτ προπονητών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Το WISH –Women in Sport High, είναι βασικό στοιχείο της προσπάθειας ανταπόκρισης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) στο ζήτημα.

Αυτή είναι μια βασική κίνηση που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο ρόλο του ως συντονιστής του προγράμματος WISH, το οποίο υποστηρίζεται από τη χρηματοδότηση της Ολυμπιακής Αλληλεγγύης.

Το WISH ενδυναμώνει, δίνει τη δυνατότητα και υποστηρίζει γυναίκες προπονήτριες που έχουν τη δυνατότητα και τη φιλοδοξία να επιτύχουν να κερδίσουν ρόλους σε ελίτ προπονητικά επίπεδα στο άθλημά τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προπονητές από πολλά αθλήματα και πολλές χώρες και ένα από τα πρόσωπα αυτά είναι η Ολυμπιονίκης του τζούντο Οτομ Πάβια, από την Γαλλία.
«Ήμουν στο πρόγραμμα ήδη σχεδόν ένα χρόνο. θα τελειώσει τον Ιούλιο του 2024. Είναι μια καλή εμπειρία! Είχαμε μια εβδομάδα διαμονή στο Λονδίνο και μπορέσαμε να μοιραστούμε την εμπειρία και τις μεθοδολογίες μας με άλλες γυναίκες από διαφορετικά αθλήματα. Δεν είναι ότι το πρόγραμμα με βοηθάει ιδιαίτερα στην προπονητική καρέκλα σε εκδηλώσεις» είπε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα προπονήτρια, πλέον.

O Oτομ Πάβια δίνει οδηγίες

«Ισως βοηθά όμως καθημερινά. Μας βοηθά να σκεφτόμαστε πώς δουλεύουμε στις σχέσεις με τους αθλητές, καθημερινά. Η ομοσπονδία με πρότεινε για το πρόγραμμα και δέχτηκα με χαρά. Νιώθω τυχερή γιατί δεν είναι τόσο εύκολο να μπεις στο πρόγραμμα και είναι πραγματικά ωφέλιμο. Τώρα είμαι Εθνική προπονητής για κορίτσια μαθήτριες στη Γαλλία και εργάζομαι με τους νέους καθημερινά. Απολαμβάνω τη νέα μου προπονητική δουλειά. Μου αρέσει να μοιράζομαι αυτά που έχω ζήσει. Συνειδητοποιώ πόσο διαφορετικά είναι με τους δόκιμους γιατί πραγματικά μαθαίνουν τα πάντα» πρόσθεσε η Πάβια.

«Στην πραγματικότητα, δουλεύοντας μαζί τους, αγχώνομαι ξανά όταν περπατάω στο ταπί δίπλα τους και δεν πίστευα ποτέ ότι θα ξαναβίωνα αυτό το συναίσθημα. Στην καρέκλα πρέπει να δουλέψω σκληρά για να ελέγξω τον εαυτό μου. Όταν άρχισα να προπονώ, στάθηκα ξανά όρθια» πρόσθεσε ακόμη.

«Ως αθλητής ή αθλήτρια, κάθε φορά που ασκείσαι ή ολοκληρώνεις μπορείς να είσαι καλύτερος και για τους προπονητές είναι το ίδιο. Όλα τα πράγματα αλλάζουν και μεγαλώνουν και πρέπει να συνεχίσω να μαθαίνω. Πρέπει να συνεχίσω να αποδεικνύω στον εαυτό μου και ίσως σε όλους ότι είμαι πρόθυμη να μάθω και να βελτιώνομαι. Είμαι μόλις στο δεύτερο έτος της προπονητικής μου και έχω πολλά ακόμα να κάνω. Ξέρω ότι οι μαθητευόμενοι εμπνέονται και λένε ότι είμαι καλή προπονήτρια, αλλά αυτό είναι ακόμα μόνο η αρχή και στόχος μου είναι να αναπτύξω τις προπονητικές μου δεξιότητες για να μπορέσω να ωφελήσω όλους τους αθλητές με τους οποίους συνεργάζομαι τώρα και στο μελλον» κατέληξε η πρώην τζουντόκα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]