Η Aria και ο τέλειος κύκλος του «Yin Yang»

Η Aria και ο τέλειος κύκλος του «Yin Yang»
Η ραπ καλλιτέχνιδα μας έδωσε ένα πολύ δυνατό άλμπουμ. Καθαρό προσωπικό ύφος και ακαταμάχητες αφηγήσεις.

Η βροχή ήταν μωβ και κανείς δεν αναρωτήθηκε. Το σώμα πλύθηκε, το πρόσωπο κράτησε τις σταγόνες και τα μάτια είδαν το χρώμα του χρόνου. Όσοι ξέρουν, επιβεβαιώνουν την καθοριστική θέση του πορφυρού στη ζωή μας. Και όταν πέφτει από τον ουρανό, είναι το «τώρα», το «λίγο πριν» και το «ατέλειωτο μετά» που συναντιούνται. Και ο άνθρωπος βρίσκει τα κατάλληλα ρούχα, τα διπλασιάζει και ντύνει τον παντοτινό δυϊσμό του. Προχωρά και στρέφει το βλέμμα στο ξέσπασμα του πάλλευκου φωτός. Στην κορυφή του κεραυνού, ο πρίγκιπας με τις νότες. Το ξαφνικό ρήγμα γράφει στον ουρανό και μετά η βροντή, ο λόγος του σώματος και της καρδιάς. Και κάπου, κάποτε, σε μια γωνιά της Γης, μια αποφασισμένη κοπέλα φορά το κύμα πανοπλία και ξεκινά τα άλματα. Είναι η Aria και κάνει ραπ, ραπ, ραπ και σε όποιον αρέσει. Φορά το χρώμα του χρόνου και εκτοξεύει ρίμες και δαιμονισμένους ρυθμούς, αγκαλιάζει τις παιδικές φωνές και τις νοσταλγικές αιχμές. Η καλλιτέχνιδα αυτή είναι δυνατή και εύθραυστη και στην κοφτερή λεπίδα της απρόσβλητης προσδοκίας πατά και μοιράζει τη δική της μωβ λάμψη. Ο αλγόριθμος μας τη σύστησε και αφού τρέξαμε μαζί της σαν κυνηγημένοι, ήρθε η ώρα για τον τέλειο κύκλο. Το καινούργιο της άλμπουμ, το «Yin Yang», είναι εδώ και αξίζει να το ακούσετε.

Προχωρά και προσφέρει όμορφες στιγμές


Όταν γνωρίσαμε την Aria μία λέξη μας ήρθε στο μυαλό: Ασταμάτητη! Όταν μιλήσαμε μαζί της, μας είπε ότι το ραπ είναι ο τρόπος να προσφέρω, να αντισταθώ. Δεν έχει αλλάξει τίποτα! Η καλλιτέχνιδα που γνωρίσαμε τότε, είναι ίδια με αυτήν που ακούμε στο πρώτο της LP. Πάντα ανήσυχη, πάντα έτοιμη να ψάξει και να βρει τις καλύτερες στιγμές του εαυτού της. Η Aria προχωρά και συνεχίζει να μας προσφέρει όμορφες ραπ στιγμές. Μετά το EP 21 Γραμμάρια (2022) έρχεται αυτό το άλμπουμ που επιβεβαιώνει τις ικανότητες στο ραπ παιχνίδι. Υπάρχει λυρικότητα, διάθεση χαρούμενη, ενέργεια που σε ξεσηκώνει και αμεσότητα, σε κλασικό ύφος, που σε σφιχταγκαλιάζει. Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της Aria είναι εδώ και κάνει ξεχωριστό το «Yin Yang». Ακούγοντας τα εννιά κομμάτια, η χαρακτηριστική φωνή της, εκεί που είναι μόνη της, σε συνεπαίρνει. Το συναίσθημα έρχεται πρώτα και αυτή το ακολουθεί, το οδηγεί και το μεταφέρει στον ακροατή. Μετά έρχονται τα τεχνικά, τα καλοδουλεμένα «μπιτ», οι φωνές στο παρασκήνιο, τα γερά «πατήματα». Στην ασταμάτητη ροή του ραπ λόγου, το μαχητικό της πνεύμα είναι η καλύτερη συντροφιά. Το ύφος είναι αληθινό, η αγωνία της σαν του παιδιού και η ψυχή της αυτή που σε κάνει να την ακούς και να την ακολουθείς.

Αποφασισμένη και πιο ώριμη


Το άλμπουμ αυτό δείχνει ότι η Aria είναι σε πολύ καλή δημιουργική φάση. Η προσεγμένη και πολυδιάστατη παραγωγή του DJ Silence ,της έφτιαξε ένα ευρύ πεδίο για να ξεδιπλώσει το ταλέντο της. Υπάρχει η απλότητα και η καθαρότητα του «μπιτ» που αναδεικνύει τη φωνή και το flow, οι παρεμβολές που «ξαφνιάζουν» και δίνουν ώθηση στα λόγια και το ύφος, οι παραμορφώσεις, όσο πρέπει, που μεγεθύνουν το μήνυμα. Στιχουργικά, το προσωπικό, σχεδόν battle, στοιχείο κυριαρχεί. Η Aria, όμως, δεν είναι εδώ για να κάνει άμεσες επιθέσεις. Αυτά που γράφει έχουν να κάνουν κυρίως με το δικό της άτομο, με την ευαίσθητη/δυνατή ύπαρξη της. Η Aria αφηγείται δικά της κομμάτια, θραύσματα που άντεξαν, αντέχουν, και την κάνουν αποφασισμένη, σίγουρα πιο ώριμη. Στο άλμπουμ υπάρχουν δύο συνεργασίες, η μία με τη Saw και η άλλη με τη Medusa. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποια track, αυτά είναι: «Palatia», «Ptisi», «Millionaire», «Fresh», «Deka». Το «Yin Yang» είναι αδιάψευστο επιχείρημα της καλλιτεχνικής της αξίας.

Aria

Aria

Η Aria σε Spotify, Instagram