Φενέρμπαχτσε - Μπαρτσελόνα 88-82

Φενέρμπαχτσε - Μπαρτσελόνα 88-82
Ο Κώστας Σλούκας έκανε απίστευτη εμφάνιση καθώς με 22 πόντους και 11 ασίστ οδήγησε τη Φενέρμπαχτσε (22-4) στη νίκη επί της Μπαρτσελόνα (15-11) στην Κωνσταντινούπολη με 88-82 και ουσιαστικά (όχι μαθηματικά) της χάρισε την πρωτιά στην κανονική διάρκεια της Euroleague.

Το παιχνίδι άρχισε με επεισοδιακό τρόπο καθώς με τη συμπλήρωση ενός λεπτού, ο Σβέτισλαβ Πέσιτς αποβλήθηκε από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα καθώς δέχθηκε δύο διαδοχικές τεχνικές ποινές, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία για τον μη καταλογισμό ενός φάουλ υπέρ της ομάδας του.

Πάντως, η αποβολή του προπονητή δεν πτόησε τους παίκτες της Μπαρτσελόνα και ειδικά τον Γιάκα Μπλάζιτς ο οποίος έκανε το δεκάλεπτο… της ζωής του. Σημείωσε 12 πόντους, χάρη σ’ αυτόν προηγήθηκαν οι Καταλανοί με 11-15 στα μισά της περιόδου αλλά και με 16-23 στο τέλος αυτής. Στο ίδιο διάστημα, η Φενέρμπαχτσε είχε 5/17 σουτ!

Η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε 3:30 αγωνιστικά λεπτά για να βρει τους πρώτους πόντους της στη δεύτερη περίοδο, σε αντίθεση με τον Μπόμπι Ντίξον ο οποίος έβλεπε το καλάθι σαν βαρέλι και με τρία διαδοχικά τρίποντα ισορρόπησε την κατάσταση (26-26). Ωστόσο, η Φενέρμπαχτσε δεν εκμεταλλεύτηκε το καλό μομέντουμ γι’ αυτήν, ο Ντίξον έμεινε να παλεύει μόνος φτάνοντας στους 17 πόντους στο τέλος του πρώτου μέρους κι έτσι η Μπαρτσελόνα πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη με 37-38.

Η Φενέρμπαχτσε πήρε… διαζύγιο με το καλάθι στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου καθώς χρειάστηκε σχεδόν 4:30 αγωνιστικά λεπτά για να βρει σκορ. Αυτό εκμεταλλεύτηκε η Μπαρτσελόνα η οποία με κορυφαίο τον Βίκτορ Κλαβέρ προηγήθηκε με 37-50 (24’). Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τα μισά της 3ης περιόδου οι γηπεδούχοι είχαν επιχειρήσει 24 σουτ τριών πόντων και μόλις 12 δίποντα, δείγμα του μονοδιάστατου τρόπου επίθεσής της. Η Μπαρτσελόνα όχι μόνο δεν έχτισε πάνω στο +13, έκανε διαδοχικά λάθη στην επίθεση, είδε επίσης τους Σλούκα, Ντατόμε να ροκανίζουν τη διαφορά (48-53, 28’), περίπου δύο λεπτά πριν το τέλος της περιόδου. Δύο τρίποντα του Ρίμπας κι ένα buzzer beater του Κούριτς στοιχειοθέτησαν την αντίδραση των φιλοξενούμενων μέχρι το τέλος της περιόδου (52-61, 30’)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν ο άνθρωπος που προσπάθησε να ανατρέψει την κατάσταση για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς η οποία επέστρεψε στο παιχνίδι (66-68, 33:30). Η Μπαρτσελόνα βρήκε λύσεις στο πρόσωπο του Κούριτς, μπήκε στα τελευταία πέντε λεπτά με +7 (69-76) αλλά και πάλι ο Σλούκας έφερε τα πάνω κάτω καθώς με διαδοχικούς πόντους έδωσε προβάδισμα στη Φενέρμπαχτσε με 79-77 με την είσοδο του αγώνα στα τελευταία δύο λεπτά. Η τουρκική ομάδα «κλείδωσε» τη νίκη μ’ ένα τρίποντο του Μαχμούτογλου (84-78), 22’’ πριν το τέλος καθώς στο έμμεσο τρίποντο του Σίνγκλετον, ο Ντατόμε απάντησε με δύο εύστοχες βολές (86-81).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί είχε… Σλούκα. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν αγγίζει κανένα όριο υπερβολής καθώς ο Έλληνας γκαρντ ήταν πραγματική ορχήστρα ισοφαρίζοντας και το ρεκόρ καριέρας του στις ασίστ (σ. σ. 11). Συνολικά η Φενέρμπαχτσε δεν πλήρωσε το τίμημα του μονοδιάστατου τρόπου παιχνιδιού της γιατί έβαλε πολλά μακρινά σου.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Κώστας Σλούκας έκανε απίστευτο παιχνίδι, πήρε τη Φενέρμπαχτσε και ουσιαστικά την οδήγησε στην κορυφή στην κανονική διάρκεια της Euroleague. Ο Μπόμπι Ντίξον κράτησε την τουρκική ομάδα στο πρώτο ημίχρονο, ενώ ο Νικόλο Μέλι έδωσε στην ομάδα του αυτά που δεν πρόσφερε ο Βέσελι.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Μαχμούτογλου έβγαλε πολλές άμυνες, έβαλε κι το «μεγαλύτερο» τρίποντο του αγώνα.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Γιαν Βέσελι ήταν η βασική αιτία που η Φενέρμπαχτσε δεν είχε καθόλου παιχνίδι μέσα στο καλάθι. «Απόντες» ήταν και οι Γκριν, Γκούντουριτς. Τα βασικά γκαρντ της Μπαρτσελόνα, Ερτέλ-Πάνγκος, βρέθηκαν σε κακή βραδιά, ομοίως και ο Σεραφέν.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, το υψηλό ποσοστό ευστοχίας της Φενέρμπαχτσε έξω από τα 6,75.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Φενέρμπαχτσε δεν είχε ούτε υποτυπώδες inside game και τελείωσε το παιχνίδι με διπλάσια τρίποντα (38) σε σχέση με δίποντα (19). Η Μπαρτσελόνα έκανε τραγικό finish αφού δέχθηκε 32 πόντους στην τελευταία περίοδο!

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η αποβολή του Σβέτισλαβ Πέσιτς έπειτα από 60 δευτερόλεπτά καθώς τιμωρήθηκε με δύο διαδοχικές τεχνικές ποινές. Τον αντικατέστησε ο συνεργάτης του Ρικάρντ Κάσας.

Τα δεκάλεπτα: 16-23, 37-38, 52-61, 88-82