Αυτοκίνητο και σκούτερ μαζί (vids & pics)

Πέτρος Πιτσίνης
Αυτοκίνητο και σκούτερ μαζί (vids & pics)
Στην έκθεση της Φρανκφούρτης δεν έκλεψαν τις εντυπώσεις μόνον τα φουτουριστικά concept cars, τα πανίσχυρα σπορ μοντέλα ή τα αυτοκίνητα παραγωγής, που θα τα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα στους δρόμους. To AutoGazzetta παρουσιάζει.

Οι κρυφοί σταρ ήταν μικροσκοπικοί, με στενά αμαξώματα, που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ή δύο άτομα και χρησιμοποιούσαν ηλεκτροκινητήρες. Πρόκειται για μία επιστροφή σε προηγούμενες δεκαετίες, όταν η ανάγκη για μαζική παραγωγή φτηνών αυτοκινήτων γέννησε μικρά οχήματα, που συνδύαζαν τα χαρακτηριστικά από σκούτερ και από αυτοκίνητα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι στη Γερμανία ονομάζονταν αυτά τα μοντέλα Kabinenroller, δηλαδή σκούτερ με καμπίνα επιβατών. Μία από τις γνωστότερες εταιρείες ήταν η Messerschmitt, που λανσάρισε το 1953 το διθέσιο KR175 (βλέπε βασική φωτό), ενώ και η τρίκυκλη BMW Isetta απετέλεσε το παρθενικό μοντέλο της βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι απόγονοί τους βρίσκονται ακόμη σε πειραματική φάση, σύμφωνα όμως με τους ειδικούς τους ανήκει το μέλλον. Όσο θεριεύουν οι πόλεις μας, τόσο θα μικραίνουν τα αυτοκίνητά μας και όσο περισσότερα οχήματα θα ταξινομούνται, τόσο φιλικότερες προς το περιβάλλον θα είναι και οι τεχνολογίες τους. Έτσι τα μελλοντικά μοντέλα πόλης θα είναι στενότερα από ένα Smart, θα κοστίζουν σαφώς φτηνότερα από ένα Mini και θα κυκλοφορούν και σε εκδόσεις, που θα μπορούν να οδηγηθούν από δεκαεξάχρονους!

Audi Urban Concept

Λιλιπούτειο μοντέλο υψηλής τεχνολογίας, που παρουσιάστηκε στην έκθεση με δύο αμαξώματα, ένα κουπέ και ένα ανοιχτό Spider. Οι δύο επιβάτες κάθονται λοξά ο ένας πίσω από τον άλλον σε ένα αμάξωμα που δεν ζυγίζει πάνω από 500 κιλά, καθώς έχει κατασκευαστεί από ελαφρά ανθρακονήματα. Παρουσιάστηκε με έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 15 kW, χάρη στον οποίο μπορεί να πιάσει τα 100 χλμ./ώρα, ενώ η αυτονομία του κυμαίνεται γύρω στα 70 χλμ. Οι Γερμανοί έχουν πάρει το..ψαλίδι για να περιορίσουν το κόστος παραγωγής τους, με στόχο να ξεκινούν οι τιμές του μελλοντικού μοντέλου παραγωγής κάτω από τις 10.000 ευρώ!

VW Nils

Η Volkswagen έχει χρησιμοποιήσει πολλά μέρη του Audi Urban Concept στη δική της εκδοχή για το μελλοντικό αυτοκίνητο πόλης, όμως το Nils είναι αυστηρά μονοθέσιο. Οι άνθρωποι της εταιρείας τονίζουν, ότι τεχνικά είναι δυνατή η εξέλιξή του σε μοντέλο παραγωγής την επόμενη διετία ή τριετία, μάλιστα καλύπτει ήδη τις προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτούνται στις δοκιμές πρόσκρουσης. Η VW θα υποχρεωθεί όμως να χρησιμοποιήσει φτηνότερα υλικά και όχι ανθρακονήματα και αλουμίνιο, όπως συμβαίνει τώρα στο Nils, ώστε να μην απογειωθούν οι τιμές του αυτοκινήτου.

Renault Twizy

Εδώ δεν μιλάμε για κάποιο πειραματικό μοντέλο, αλλά για ένα αυτοκίνητο που θα ξεκινήσει να πωλείται στη Γαλλία από τις αρχές του 2012, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες αγορές. Διθέσιο, με τον συνεπιβάτη να κάθεται πίσω από τον οδηγό, μοιάζει με Smart που χωρίστηκε στα δύο ή με σκεπαστό σκούτερ. Οι Γάλλοι θα λανσάρουν το ηλεκτρικό μίνι τους σε δύο εκδόσεις, μάλιστα η δεύτερη θα κοστίζει μόνον 7.000 ευρώ και η τελική της ταχύτητα θα περιορίζεται στα 45 χλμ./ώρα. Έτσι θα μπορεί να οδηγηθεί σε ορισμένες χώρες από δεκαεξάχρονους είτε χωρίς δίπλωμα είτε με δίπλωμα παπιού!

Opel Rak-e

Η Opel συνεργάστηκε με την αυστριακή ΚΤΜ και από αυτή τη συνεργασία προέκυψε το διθέσιο Rak-e, όπου οι δύο επιβάτες κάθονται στοιχημένοι ο ένας πίσω από τον άλλον. Το εντυπωσιακό μοντέλο ζυγίζει μόλις 380 κιλά, εφοδιάζεται με ηλεκτρικό μοτέρ 37 kW, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 120 χλμ./ώρα και η αυτονομία του φτάνει τα 100 χλμ. Η εταιρεία κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της, όμως έχουν διαρρεύσει φήμες σύμφωνα με τις οποίες θα προχωρήσει στην εξέλιξη και παραγωγή ενός ανάλογου μοντέλου με τιμές γύρω στις 12.000 ευρώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!