Άρης: Οι χαμηλές επιδόσεις των ψηλών τον κάνουν εξαιρετικά μονοδιάστατο

Άρης: Οι χαμηλές επιδόσεις των ψηλών τον κάνουν εξαιρετικά μονοδιάστατο

Ο Άρης
Οι χαμηλές πτήσεις των… ψηλών μετέφεραν εξ’ ολοκλήρου τις ευθύνες στους παίκτες της περιφερειακής γραμμής με συνέπεια ο Άρης να δείχνει εξαιρετικά μονοδιάστατος ως προς τον τρόπο έκφρασής του στην επίθεση αλλά και ευκολοδιάβαστος για τις αντίπαλες άμυνες.

Ο αρνητικός απολογισμός στα πρώτα επίσημα παιχνίδια είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων. Προφανώς η ελλιπής προετοιμασία σε συνδυασμό με την έλλειψη χημείας είναι δύο εξ’ αυτών όπως επίσης και το ότι δεν έχει μπει στη μηχανή του Άρη ένα από τα βασικά γρανάζια της, ο Νέιτ Λαζέφσκι. Εντός της λίστας των παραγόντων είναι όμως και η απουσία σημείου αναφοράς στη ρακέτα καθώς είναι φανερό ότι οι χαμηλές επιδόσεις της φροντ λάιν έχουν μεταφέρει το σύνολο των ευθυνών στους παίκτες της περιφερειακής γραμμής και παράλληλα κάνουν εξαιρετικά μονοδιάστατο τον τρόπο έκφρασης στην επίθεση.

Για παράδειγμα, στην ήττα από τη Χαποέλ Ιερουσαλήμ, οι «κίτρινοι» εξαρτήθηκαν από την αποτελεσματικότητά τους στο μακρινό σουτ και ο απολογισμός των 3/28 προσπαθειών αποδείχθηκε καταδικαστικός καθότι, μετά από ένα σημείο, ήταν αδύνατο να ακολουθήσουν τον αντίπαλο. Για σχεδόν τρία δεκάλεπτα έγινε εξαιρετική δουλειά στην άμυνα αλλά αυτή δεν ήταν αρκετή για τη δημιουργία προϋποθέσεων νίκης. Στο Eurocup, το ποσοστό τους στο μακρινό σουτ ανέρχεται στο 31.6% με το περίεργο του πράγματος ότι σουτάρουν καλύτερα στα εκτός έδρας παιχνίδια καθώς προηγήθηκε η επίδοση του 52.4% (11/21) με τη Λιετκαμπέλις και η αντίστοιχη του 42.3 (11/26) στη Βενετία.

Ο περιορισμένος αριθμός συνεργασιών αποτελεί ένα τα βασικά αγωνιστικά ζητούμενα και προφανώς έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο Άρης είναι η προτελευταία ομάδα του Eurocup με 13.8 τελικές πάσες ανά αγώνα πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που αυτές συνδυάζονται με τα 16.5 λάθη που είναι η δεύτερη χειρότερη ομαδική επίδοση. Στη δε επιθετική δραστηριότητα στην οποία οι παίκτες της φροντ λάιν έχουν περιορισμένη συμμετοχή.

Στο Eurocup, στατιστικά, η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη. Σε σύνολο τεσσάρων αγώνων ο Τζέιμς Μπανκς προσέφερε 6.5 πόντους (12/14 σουτ) σε περίπου 13 λεπτά συμμετοχής και μόλις οκτώ ριμπάουντ συνολικά. Ο Τζος Ρόμπερτς έκανε το καταπληκτικό παιχνίδι με την Τουρκ Τέλεκομ όπου πέτυχε τους 14 από τους 26 πόντους του και τα δέκα από τα συνολικά 19 ριμπάουντ του. Ο συνολικός χρόνος συμμετοχής του πλησιάζει τα 15 λεπτά. Ο Μανόλης Χατζηδάκης φάνηκε μόνο στον αγώνα με τη Λιετκαμπέλις όπου σημείωσε τους 12 από τους 14 πόντους του. Ο Γιώργος Γκιουζέλης έχει παίξει περισσότερο από κάθε άλλον ψηλό λόγω της απουσίας του Νέιτ Λαζέφσκι και κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό στο οποίο βρίσκονται οι συμπαίκτες του ενώ ο Ντόνοβαν Κλέι χρησιμοποιείται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

 

Στο ελληνικό Πρωτάθλημα, το δείγμα περιορίζεται στους μόλις δύο αγώνες αλλά είναι απόλυτα απογοητευτικό. Ο Γιάννης Καστρίτης ρωτήθηκε για τις επιδόσεις των ψηλών και την ανισορροπία που χαρακτηρίζει τον Άρη στον τρόπο έκφρασης στην επίθεση ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αντίθετος της ανθρωποφαγίας επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν πάψει οι ενέργειες βελτίωσης της ομάδας τόσο από την πλευρά του όσο και από αυτή της διοίκησης. Είναι δεδομένο ότι ο Άρης παραμένει στην αγορά των ξένων αναζητώντας βελτιωτικές κινήσεις καθώς – μέχρι στιγμής – είναι φανερή η απουσία σημείου αναφοράς στη γραμμή των ψηλών κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο έκφρασης στην επίθεση όσο και με τις επιδόσεις των ψηλών των άλλων ομάδων που αντιμετώπισαν οι «κίτρινοι».

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.