Παναθηναϊκός - Αναντολού Εφές 86-71: Ωραίος και ελκυστικός στο πρώτο δυνατό τεστ

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Αναντολού Εφές 86-71: Ωραίος και ελκυστικός στο πρώτο δυνατό τεστ
Ο Παναθηναϊκός ήταν ελκυστικός στο πρώτο του ματς στο ΟΑΚΑ και κατάφερε να επικρατήσει εύκολα της πρωταθλήτρια Ευρώπης Αναντολού Εφές με 86-71 για το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος». Έξι παίκτες διψήφιοι, καλύτεροι Γουόλτερς και Λι.

Μπορεί στα πρώτα φιλικά ο Παναθηναϊκός να παρουσίαζε από μέτριο έως και κακό πρόσωπο, αλλά στο πρώτο δυνατό τεστ απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, πήρε εξαιρετικό βαθμό!

Οι «πράσινοι» έπαιξαν κατά διαστήματα ελκυστικό μπάσκετ και παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκαν χωρίς τον Μάριους Γκριγκόνις και τον... Ματέους Πονίτκα ο οποίος είχε ανακοινωθεί λίγο πριν από το τζάμπολ του αγώνα με την Εφές, φρόντισαν να προσφέρουν όμορφο μπάσκετ και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός είχε έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και τους Νέιτ Γουόλτερς και Πάρις Λι να κλέβουν την παράσταση έχοντας από 14 πόντους ο καθένας με συνολικά 11/16 σουτ, 9 ασίστ και «μηδέν» λάθη! Ευχάριστη έκπληξη ο Γιώργος Καλαϊτζάκης με 12 πόντους ενώ υπήρχε εξαιρετική αλληλοκάλυψη με Παπαγιαννη και Γκουντάιτις, οι οποίοι με τη σειρά τους πέτυχαν από 14 πόντους έκαστος.

Κατά διαστήματα ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός σε άμυνα και επίθεση, ενώ -και όπως ήταν λογικό- έβγαλε κούραση από ένα σημείο και μετά και παρουσίασε μια «κοιλιά» στη διάρκεια της απόδοσής του. Ακόμα και έτσι κατάφερε να επιστρέψει στο ματς και παρά το γεγονός ότι η Εφές μείωσε στους πέντε πόντους, κατάφερε να «ανοίξει» τη διαφορά και να την διατηρήσει έως το τέλος.

Το ματς

Με τον ενθουσιασμό του ΟΑΚΑ και της παρθενικής εμφάνισης μπροστά στο κοινό του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» ξεκίνησαν το ματς με περισσότερη όρεξη και ενέργεια σε σχέση με την Αναντολού Εφές. Ήταν προφανής η πρόθεση να δυσκολέψουν και την παραμικρή πάσα της τουρκικής ομάδας και παράλληλα να είναι contested όλα τα σουτ που επιχειρούσαν οι παίκτες του Αταμάν. Από τη στιγμή που κατάφεραν να ελέγξουν και τα ριμπάουντ, πήραν και την ψυχολογία στην επίθεση.

Ο Νέιτ Γουόλτερς ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα κρατώντας την «πράσινη» μπαγκέτα, ο Ντέρικ Γουίλιαμς πήρε (και τελείωσε) τις προσπάθειες που του αναλογούσαν ενώ ο Γιώργος Παπαγιάννης αποτέλεσε πραγματικό... φόβητρο για την Εφές. Τόσο στην άμυνα όπου δεν έδινε κανένα εύκολο σουτ, όσο και στην επίθεση. Επιπλέον οι παίκτες του Ράντονιτς (και κατά βάση οι Γουόλτερς και Λι) ήθελαν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τον «Big Papa» και κάπως έτσι η διαφορά έκλεισε στο +11 για λογαριασμό του Παναθηναϊκού με τη λήξη του α' ημιχρόνου (27-16).

Ακόμα και η second unit που χρησιμοποίησε ο Μαυροβούνιος προπονητής (Λι, Μποχωρίδης, Π. Καλαϊτζάκης, Χουγκάζ, Γκουντάιτις) τα πήγε περίφημα και διατηρούσε σταθερά την διαφορά σε διψήφια νούμερα. Ο Ράντονιτς έκανε rotation 10 παικτών στο α' ημίχρονο (σ.σ. δεν αγωνίστηκαν οι Μαντζούκας και Σαμοντούροφ) με τον δείκτη του σκορ να φτάνει και στο +19 (44-25) τρία λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρονου (51-34) Ένα ημίχρονο όπου ο Παναθηναϊκός είχε 15/23 δίποντα, 5/9 τρίποντα και 10 ασίστ (σ.σ. 3 ο Γουόλτερς και 4 ο Λι) με μόλις ένα λάθος! Την ίδια ώρα η Εφές σούταρε με 14/35 εντός παιδιάς.

Αντίστοιχα στο δεύτερο ημίχρονο η Εφές προσπάθησε να ανεβάσει την δική της ένταση στην άμυνα και να βρει με τη σειρά της εύκολους πόντους στο ανοικτό γήπεδο. Και το κατάφερε. Ο Αντρίγια Ζίζιτς ήταν σε πρώτη φάση ο κύριος εκφραστής των επιθετικών ενεργειών της Εφές αλλά μετά το 60-42 από τρίποντο του Πάρις Λι, πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο Βασίλιε Μίτσιτς, ο οποίος με συνεχόμενα τρίποντα «κατέβασε» την διαφορά στους εννέα πόντους (62-53) έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους σκορ 11-2! Και δεν έμεινε εκεί. Η διαφορά «έπεσε» και στους έξι πόντους (65-59) λίγο πριν από το τέλος της 3ης περιόδου (67-59).

Η Εφές δεν σταμάτησε ούτε εκεί. Πάλι με τον Βασίλιε Μίτσιτς να πρωτοστατεί κατάφερε να μειώσει και στους πέντε πόντους (67-62 στο 31') δίνοντας και πάλι αμφίρροπο «τόνο» στο παιχνίδι. Όμως ένα μίνι σερί 6-0 έφερε εκ νέου τη διαφορά στο +11 για τους «πράσινους» και παρά τις προσπάθειες της τουρκικής ομάδας να μειώσει, οι Γουόλτερς και Γιώργος Καλαϊτζάκης έδωσαν εκ νέου προβαδισμα με 82-66 «τελειώνοντας» ουσιαστικά με την υπόθεση της νίκης.

Τα δεκάλεπτα: 27-16, 51-34, 67-59, 86-71

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.