Ολυμπιακός: Ο «target man» Μπολομπόι, ο αλάνθαστος Σλούκας και ο... μπόμπερ Λαρεντζάκης (vid)

Ολυμπιακός: Ο «target man» Μπολομπόι, ο αλάνθαστος Σλούκας και ο... μπόμπερ Λαρεντζάκης (vid)
Ο Ολυμπιακός πήρε το πρώτο μεγάλο «διπλό» στην EuroLeague επικρατώντας της Μπαρτσελόνα και το Gazzetta με τη βοήθεια του InStat ρίχνει μία ματιά στην προσφορά των Μπολομπόι, Σλούκα και του... μπόμπερ Λαρεντζάκη.

Ο Ολυμπιακός είναι μία έτοιμη και καλοκουρδισμένη «μηχανή» από την περσινή σεζόν, στην οποία απλώς προστέθηκαν μέρη ενός πολυσύνθετου παζλ του καλοκαίρι. Αυτό ήταν δεδομένο και κάτι που οι πάντες γνώριζαν, για να έρθει η πρεμιέρα της EuroLeague, μετά το Super Cup, να το επιβεβαιώσει.

Η εικόνα του Ολυμπιακού που επικράτησε με ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα στην Καταλονία, ελέγχοντας για 40 λεπτά την αναμέτρηση τα μαρτυρά όλα. Και το μυστικό αυτής της επικράτησης είναι πως κανείς δεν μπορεί να αναδείξει με ευκολία τον MVP, αφού άπαντες έχουν το δικό τους μερίδιο σε αυτήν την πίτα. Ποιος μπορεί να μην επιλέξει τον Λαρεντζάκη με τα 4 τρίποντα, τον Βεζένκοβ των 20 πόντων, τον Σλούκα των 9 ασίστ.

Κάπου εκεί στη συζήτηση έρχονται και οι δύο σέντερ των Πειραιωτών, ο Τζόελ Μπολομπόι και ο Ταρίκ Μπλακ. Οι δυο τους ήρθαν να γεμίσουν με μούσκουλα τη ρακέτα πίσω από τον Μουστάφα Φαλ και να μην πέφτει ούτε στο ελάχιστο ο δείκτης της έντασης, την ώρα που ο Γάλλος δεν είναι στο παρκέ. Έτσι και έγινε, με τον Μπολομπόι να είναι κυρίαρχος ειδικά στη ρακέτα του Ολυμπιακού, ολοκληρώνοντας με 12 πόντους, 7 ριμπάουντ και έκανε ήδη πιο εύκολη τη δουλειά του Σλούκα στην επίθεση.

Η συνεργασία Σλούκα με Μπολομπόι έκανε ήδη την εμφάνισή της

Ο πρώην σέντερ της ΤΣΣΚΑ σκόραρε 3/5 δίποντα αλλά και 6/6 βολές, αφού πρόλαβε άμεσα να γίνει ο «target man» του Σλούκα στο pick and roll. Η Μπαρτσελόνα του Γιασικεβίτσιους ήταν διαβασμένη σε αυτό το κομμάτι και έστειλε τον Σλούκα στον δεξιό διάδρομο στις έξι από τις επτά φορές που εμπλέχτηκε το συγκεκριμένο ζευγάρι, ωστόσο τρεις εξ αυτών η δημιουργία του Έλληνα γκαρντ έφερε σκορ. Ο Ολυμπιακός πήρε 7 πόντους με τον συγκεκριμένο τρόπο, φορτώνοντας μάλιστα την Μπαρτσελόνα αφού οι 5 προήλθαν από τη γραμμή των βολών.

Χαρακτηριστικό πως στα τρία αυτά καλάθια η Μπαρτσελόνα είδε τους τρεις σέντερ της να εκτίθενται, με τον Σλούκα να επιτίθεται στο ice των Σάνλι και Βέσελι αλλά και να διαβάζει την αλλαγή του Τόμπι, περνώντας την μπάλα στη ρακέτα. Μπορεί να θεωρείται πλέον δεδομένο για τον Ολυμπιακό αυτό το κομμάτι των σωστών αποφάσεων αλλά δεν είναι. Ο Σλούκας άλλωστε τη στιγμή που πάτησε το παρκέ είδε την ομάδα του στο απόλυτο μηδέν για το κομμάτι της δημιουργίας, ολοκληρώνοντας ο ίδιος τελικά με 5 ασίστ το ημίχρονο και 9 στο σύνολο των 18 αλλά και 0 λάθη!

Πέντε εκ των εννέα αυτών ασίστ έφεραν για τον Ολυμπιακό εκτέλεση από το τρίποντο με τον Σλούκα να είναι έτσι υπεύθυνος για τους 32 (7 που σκόραρε + 25 που δημιούργησε) από τους 80 πόντους της ομάδας του.

Παράγοντας Μπολομπόι και Μπλακ στην άμυνα

Το σχέδιο του Γιασικεβίτσιους που πόνταρε στο μέγεθος με τους Βέσελι και Σάνλι στο ξεκίνημα αποτέλεσε για τους Πειραιώτες άλυτο γρίφο, με τον Τσέχο να κάνει «ζημιά» στο επιθετικό ριμπάουντ. Ωστόσο η είσοδος του Μπολομπόι και η δυναμική με την οποία πηγαίνει στον τομέα αυτόν επανέφερε στο παρκέ την ισορροπία, κάτι που συνεχίστηκε και με τον Μπλακ στο παρκέ.

Οι δύο σέντερ του Ολυμπιακού όμως έκαναν καταπληκτική δουλειά στο να οριοθετήσουν τη ρακέτα και να μην επιτρέψουν στους Καταλανούς να δουν το καλάθι. Ο Μπαρτζώκας έχει την ευτυχία να διαθέτει τρεις πολύ ικανούς σέντερ σε όλους τους τύπους άμυνας, απέναντι σε κάθε κορμί. Μπολομπόι και Μπλακ στάθηκαν απέναντι στους ψηλούς της Μπαρτσελόνα, ήρθαν ως βοήθεια από τη δυνατή πλευρά και άντεξαν στην άμυνα με αλλαγές, καταγράφοντας ο πρώτος +11 στο διάστημα που βρέθηκε στο παρκέ και ο δεύτερος +7.

1
Τα σουτ της Μπαρτσελόνα μπροστά στον Μπολομπόι

Με τον Μπολομπόι ως primary defender η Μπάρτσα σούταρε 3/8 (μόλις 1/4 κοντά στη ρακέτα) ενώ αν προσθέσουμε σε αυτό το νούμερο και το 0/2 που έφερε ο Μπλακ, βλέπουμε ένα ωραιότατο 3/10 που μαρτυρά την πίεση που άσκησαν στο παρκέ αυτοί οι δύο. Άλλωστε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για την άμυνα της ομάδας του, που δίνει και μεγαλύτερη άνεση στο επιθετικό σκέλος όσο λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας.

Ο Λαρεντζάκης έβαλε τα σουτ που βγήκαν μέσα από το πλάνο του Ολυμπιακού

Και για το τέλος δεν μπορεί να μη σταθεί κανείς στα τέσσερα μεγάλα σουτ του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού ήταν «in the zone» που λένε και οι Αμερικανοί και παρά το αρχικό 0/3, ολοκλήρωσε το ματς με 4/7 τρίποντα, τα οποία ήρθαν στα έξι τελευταία λεπτά. Φυσικά η «άγνοια κινδύνου» του Λάρι να σουτάρει αυτές τις μπάλες παίζει ρόλο, όμως πρόκειται για σουτ που δε γίνονται χωρίς δεύτερη σκέψη (τα δύο πρώτα).

Ο Ολυμπιακός με πέντε πάσες σε ισάριθμα δευτερόλεπτα ακουμπάει την μπάλα στον Μπολομπόι στο ποστ και από εκεί την περνά έξω στην περιφέρεια μέχρι να βρεθεί το τέλειο σουτ από τη γωνία που διαμόρφωσε το 57-65. Τα τρίποντα που προέρχονται με αυτόν τον τρόπο και την μπάλα να έρχεται μετά από ένα «paint touch», όπως ονομάζεται, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας.

Ο Λαρεντζάκης δε χρειάστηκε να σκεφτεί ούτε στο δεύτερο μεγάλο του τρίποντο. Το pick and roll Σλούκα και Μπολομπόι έχει ήδη κάνει αρκετή δουλειά και ο αμυντικός της αδύνατης πλευράς κάνει βήμα προς τα μέσα για να βοηθήσει στο βύθισμα του «ερυθρόλευκου» σέντερ. Εκείνος με απόλυτο έλεγχο στο σώμα του και τέλειο διάβασμα πασάρει στη γωνία και ο Λαρεντζάκης οπλισμένος γράφει το 59-68. Το τρίτο σουτ πλέον είναι θέμα ψυχολογίας, όταν είσαι στη μέρα σου πετάς... βότσαλα στον ωκεανό.

Για αυτόν τον λόγο και ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέλεξε να πάει στο φινάλε μόλις με έναν καθαρό γκαρντ, τον Γουόκαπ και τον Λαρεντζάκη δίπλα του, παρόλο που γνώριζε ότι η Μπαρτσελόνα θα ασκήσει πίεση στην απέλπιδα προσπάθεια ανατροπής. Ο «Λάρε» σκόραρε ξανά και η σεμνή τελετή στο «Palau» έλαβε τέλος.

1
Το shot chart του Λαρεντζάκη

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.