Μονακό: Τζέιμς, Οκόμπο και Λόιντ η... Λερναία Ύδρα που «σκότωσε» τον Ολυμπιακό

Μονακό: Τζέιμς, Οκόμπο και Λόιντ η... Λερναία Ύδρα που «σκότωσε» τον Ολυμπιακό
Μάικ Τζέιμς, Έλι Οκόμπο και Τζόρνταν Λόιντ έκαναν σχεδόν όλη τη δουλειά για τη Μονακό, που απέδρασε από το ΣΕΦ και το Gazzetta ρίχνει μία ματιά στα πεπραγμένα τους με τη βοήθεια του InStat.

Η Μονακό κατάφερε, λοιπόν, να γίνει η πρώτη ομάδα που κερδίζει τον Ολυμπιακό για τη σεζόν 2022-23. Οι Μονεγάσκοι όχι απλώς πέρασαν από το ΣΕΦ, αλλά το έκαναν με τον δικό τους τρόπο, σε μία βραδιά αποθέωσης των χαρακτηριστικών της περιφέρειάς της.

Μάικ Τζέιμς, Έλι Οκόμπο και Τζόρνταν Λόιντ βρέθηκαν ταυτόχρονα σε μεγάλο βράδυ, σα Λερναία Ύδρα με τρία κεφάλια και ουσιαστικά δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να επιστρέψει, από τη στιγμή που πήραν... κεφάλι στο σκορ στο 3ο δεκάλεπτο.

Οι τρεις τους σκόραραν αθροιστικά 53 πόντους και μοίρασαν 14 από τις 17 ασίστ της Μονακό, όντας δηλαδή υπεύθυνοι για 72 από τους 81 πόντους της ομάδας του Ομπράντοβιτς. Ναι, είναι εξωφρενικό το νούμερο, αλλά αυτό ήταν το τελικό αποτέλεσμα των 53 πόντων, μαζί με τις 14 ασίστ τους, που κατέληξαν σε άλλους 19 (αφαιρώντας αυτές που έδωσαν ο ένας στον άλλον).

Ο ανίκητος Οκόμπο έκανε... ζημιά

Το έχει η μοίρα του να παίζει μεγάλα παιχνίδια στην Ελλάδα, αφού πέρσι με τη φανέλα της Βιλερμπάν «σκότωσε» τον Παναθηναϊκό στο σπίτι του. Τώρα ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να πάθει τη «ζημιά» από τον Έλι Οκόμπο.

Πριν το ματς είχαμε σταθεί στα iso της Μονακό, μίας ομάδας που μόνο όταν χάνει τον έλεγχο του ρυθμού και ξεφεύγει σε άσκοπες ενέργειες μπορεί να ηττηθεί, αφού το πόδι της είναι κολλημένο στο γκάζι. Απέναντι στον Ολυμπιακό οι 9 επιθέσεις iso ήταν τόσο όσο.

Ο Οκόμπο μάλιστα, ερχόμενος από τον πάγκο, έφερε άμεσα σκοράρισμα μέσα από αυτές. Ο Ολυμπιακός ήταν φανερό πως ήθελε να του κλείσει την αριστερή ντρίπλα, όμως ο Γάλλος έχει μεγάλη γκάμα στο ρεπερτόριό του.

Σε 4 τέτοιες καταστάσεις η Μονακό, σύμφωνα με το InStat πήρε 10 πόντους από τον Γάλλο (από τους 12 συνολικά σε iso), που εξέθεσε την αμυντική λειτουργία των Πειραιωτών, νικώντας κατά σειρά τους Λαρεντζάκη, Σλούκα, Μπολομπόι και Βεζένκοβ. Δεν είναι και εύκολο άλλωστε να επιτηρείς τόσες πολλές πηγές iso στην περιφέρεια, αφού τα δίδυμα Τζέιμς, Οκόμπο ή Λόιντ μπορούν να δώσουν πράγματα και στις δύο πλευρές του παρκέ, με πίεση στην μπάλα, δημιουργία και φυσικά προσωπικές φάσεις.

Ο Μάικ Τζέιμς είναι τρομερός χωρίς να είναι 100% Μάικ Τζέιμς

Η σχέση του Τζέιμς με το τρίποντο τη φετινή σεζόν δε φαίνεται πως είναι η καλύτερη. Εν πολλοίς είναι λογικό, αν και φυσικά θα υπάρξει άνοδος όσο περνάει η σεζόν, αλλά μερικές τραβηγμένες προσπάθειες που αναγκάζεται να πάρει τον φέρνουν στο 24.2% (8/33) από την περίμετρο. Ωστόσο δεδομένα πρόκειται για ένα εκ των κορυφαίων, αν όχι τον κορυφαίο, baller της EuroLeague.

Με τον Ολυμπιακό σκόραρε δύο από τις γωνίες και έπειτα τα έσπασε, αλλά αυτό δεν τον πειράζει καθόλου. Με τον δικό του τρόπο «πλήγωσε» τους «ερυθρολεύκους», αφού πίεσε αρκετά την μπάλα, όντας ο κύριος υπεύθυνος για τα 17 μόλις λεπτά του Γουόκαπ. Μοίρασε το παιχνίδι και σκόραρε με κάθε τρόπο που μπορούσε απέναντι στην άμυνα του Ολυμπιακού, που όσους φρουρούς και αν άλλαξε μπροστά του δε βρήκε λύση, με τον Λαρεντζάκη ωστόσο να κάνει ό,τι μπορεί για να τον περιορίσει στο φινάλε.

Οι «μάχες» του με τον Γουόκαπ στα περσινά playoffs είναι αλησμόνητες και μπορεί να τον έβγαλαν χαμένο, αλλά η επίθεση πάντοτε έχει τον πρώτο λόγο. Και στη νέα βερσιόν της Μονακό, οι πόλοι που καλείσαι να μαρκάρεις είναι πολλοί περισσότεροι, για να ελευθερωθεί πλήρως ο Αμερικανός. Το 4-1 του Ολυμπιακού με τρία «διπλά» στην Ισπανία είναι ένα σπουδαίο διαπραγματευτικό χαρτί ενόψει της συνέχειας, όμως το αντίστοιχο της Μονακό μοιάζει με... δήλωση, πως φέτος θέλει να ζήσει όλη τη διαδρομή.

Το σκοράρισμα του Τζέιμς

  • Χειριστής στο pick n' roll: 5 πόντοι
  • Iso: 2 πόντοι
  • Transition: 4 πόντοι
  • Hand off: 2 πόντοι
  • Βγαίνοντας από σκριν: 3 πόντοι
  • Catch n' shoot: 3 πόντοι
1
To shot chart του Μάικ Τζέιμς στο ΣΕΦ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.