Η επίθεση θα φέρει τα playoffs και η άμυνα το Final 4!

Η επίθεση θα φέρει τα playoffs και η άμυνα το Final 4!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας θεωρεί ότι η θαυμαστή αγωνιστική ισορροπία του Ολυμπιακού διαταράσσεται όταν οι παίκτες του απομακρύνονται από τις αμυντικές συνήθειες, που δημιουργούν την εντύπωση ότι η ομάδα του Πειραιά μπορεί να κερδίσει οπουδήποτε και σχολιάζει τα 13 λεπτά στα οποία οι «ερυθρόλευκοι» δέχτηκαν 40 πόντους στο Ισραήλ.

Η αξία της άμυνας στο μπάσκετ έχει υπογραμμιστεί από αμέτρητους προπονητές. Η σχετική ατάκα του Παναγιώτη Γιαννάκη που αρέσκεται να την παρομοιάζει με την αποταμίευση των χρημάτων στην τράπεζα, συνδέοντας την επίθεση με την επένδυση κεφαλαίου στο χρηματιστήριο, είναι χαρακτηριστική κι έχει μεγάλη εφαρμογή και μέσα στις τέσσερις γραμμές. Με άλλα λόγια, ό,τι σπέρνεις, θερίζεις!

Στο Τελ Αβίβ, ο Ολυμπιακός είχε δύο πρόσωπα σε κάθε ημίχρονο. Για την ακρίβεια δύο ολιγόλεπτα διαστήματα στην 1η και την 3η περίοδο που έπαιξε άμυνα για σεμινάριο και δημιούργησε σοβαρές προϋποθέσεις για το 5/5 εκτός των συνόρων και άλλα δύο στα οποία δεν ήταν καν υποφερτός στα μετόπισθεν. Και σε συνδυασμό με τις κακές αποφάσεις στην επίθεση, τα φθηνά λάθη και τα χαμένα ριμπάουντ στην 4η περίοδο, προκάλεσαν την πρώτη του ευρωπαϊκή ήττα (90-84) μακριά από το ΣΕΦ.

Κοινώς, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχασε ένα ματς το οποίο είχε φέρει στα μέτρα της και θα μπορούσε να είχε κερδίσει, αν είχε ελέγξει τις παραπάνω μικρές λεπτομέρειες, των οποίων το άθροισμα γέρνει την πλάστιγγα από την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Προς Θεού, η 2η θέση και ο μέχρι τώρα απολογισμός των 6 νικών και των τριών ηττών παραπέμπουν σε μία επιτυχημένη πορεία, απλά όταν έχεις νικήσει τρεις φορές στην Ισπανία και στο Μονάχο, η απόσταση δύο βαθμών από την πρωτοπόρο Φενερμπαχτσέ και η ισοβαθμία με 3 ομάδες (μπορεί και με 4 αν η Ζάλγκιρις νικήσει απόψε μέσα στην Βιτόρια) στην 2η θέση, αφαιρεί λίγο από την αγωνιστική λάμψη που έχουν εκπέμψει οι «νταμπλούχοι» στην εφετινή Euroleague.

 

Γιατί η άμυνα του προσδίδει υπεραξία

Το ότι οι «ερυθρόλευκοι» ξεχειλίζουν από επιθετική ποιότητα και υπάρχουν βραδιές που τους αρκεί ο ρυθμός που θα βρουν στο σκοράρισμα, για να κάμψουν την αντίσταση σπουδαίων αντιπάλων, φάνηκε κυρίως στην Μαδρίτη με την Ρεάλ και στην Βιτόρια με την Μπασκόνια. Από την χώρα των Βάσκων, ειδικότερα, έφυγαν με το «διπλό» παρ' ότι οι γηπεδούχοι σούταραν με το πολύ υψηλό 49,2% εντός πεδιάς και η νίκη ήρθε χάρη στις πολύ καλές αποφάσεις που οδήγησαν σε ένα 50% στα σουτ και φυσικά με «όπλο» και την μεγάλη ευστοχία στις βολές (92,3%).

Σε καμία από τις υπόλοιπες νίκες των Πειραιωτών, η αντίπαλη ομάδα δεν σούταρε με ποσοστό πάνω από το 46,2% σε δίποντα και τρίποντα μαζί. Κι αν στα πρώτα τέσσερα ματς της κανονικής περιόδου, το μέσο παθητικό τους δεν χρειάστηκε να κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (μ.ο. 82,2π.), στις δύο τελευταίες διαδοχικές νίκες, η άμυνά τους δέχτηκε κατά μ.ο. 64,5 πόντους και αποτέλεσε την παράμετρο που έδωσε την έξτρα ώθηση για το νικηφόρο αποτέλεσμα (λιγότερο με Παρτίζαν και περισσότερο με Μπάγερν).

Στις τρεις εφετινές ήττες αντίστοιχα, ο Ολυμπιακός δέχεται 84,6 πόντους ανά παιχνίδι και οι νικητές είτε σουτάρουν κοντά στο 50% εντός πεδιάς (η Μονακό και η Βαλένθια), είτε ξεπερνούν κατά πολύ τα έως τώρα ποσοστά τους (από το 34,6% στα τρίποντα, η Μακάμπι πήγε στο 42,9% και από τα 33,1 ριμπάουντ στα 40), είτε βρίσκουν απροσδόκητους ήρωες της μίας βραδιάς (Μάρτιν και Ντιμπαρτολομέο)!

Η καθίζηση στο Τελ Αβίβ

Το οξύμωρο είναι στο πάλαι ποτέ “Γιαντ Ελιάου”, οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στο ματς δυνατά και επέβαλαν τον ρυθμό τους μέσα από την άμυνα τουλάχιστον σε δύο σημεία του παιχνιδιού. Κι αν η δουλειά που έγινε στο ξεκίνημα και το παθητικό των μόλις 8 πόντων στο 6ο λεπτό (8-15), ήταν πολύ νωρίς για να δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας, δεν ισχύει το ίδιο για το προβάδισμα που οικοδόμησαν στο 2ο μισό της 3ης περιόδου.

Οι φιλοξενούμενοι κράτησαν την Μακάμπι σε μόλις ένα καλάθι εντός πεδιάς στα πρώτα 7'21” μετά την ανάπαυλα, δέχτηκαν συνολικά 7 πόντους στα ισάριθμα λεπτά αγώνα στο 3ο δεκάλεπτο και με το γκολ-φάουλ του Βεζένκοβ, προηγήθηκαν με +11 (50-61) στο 27'! Η αμυντική διάθεση με την οποία βγήκαν στο 2ο μέρος από τα αποδυτήρια, έδειχνε ότι ο Ολυμπιακός ελέγχει πλήρως το παιχνίδι και δεν υπήρχε η παραμικρή προδιάθεση για αυτό που ακολούθησε.


Στα τελευταία 13 λεπτά, οι γηπεδούχοι πέτυχαν 40 πόντους, πήραν σχεδόν διπλάσια ριμπάουντ (15-8), ενώ η επιθετική άμυνα που έπαιξαν προκάλεσε λάθη και κακές αποφάσεις από παίκτες που δεν το συνηθίζουν (Παπανικολάου και Γουόκαπ είχαν συνολικά 7 χαμένες μπάλες), σε ένα ματς που φάνηκε ότι χάθηκε στις λεπτομέρειες. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν εμφανιζόταν ο «σεληνιασμένος» Λαρεντζάκης, ο οποίος σκόραρε τους 16 από τους 23 τελευταίους πόντους της ομάδας του, τότε η διαφορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη!

Τα συνολικά νούμερα δείχνουν ότι η Μακάμπι έπιασε για πρώτη φορά φέτος το φράγμα των 90 πόντων απέναντι στους Πειραιώτες, ενώ κατέβασε κατά έναν πόντο το μέσο παθητικό (από τους 85 πήγε στους 84 πόντους).

Επιπροσθέτως, ο Όντεντ Κάτας πήρε υπερδιπλάσια προσφορά από τον Τζάρελ Μάρτιν (13π. & 5ρ.) των 3,1 πόντων και των 2,2 ριμπάουντ ανά αγώνα και από τον Τζον Ντιμπαρτολομέο (11π., 7ρ., 3ασ. & 2κλ.) των 4,5 πόντων και του 1,2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι!

Οι δυο παραπάνω παίκτες έκαναν την μεγαλύτερη ζημιά στην ελληνική ομάδα, που από την πλευρά της, είχε για πρώτη φορά τον Βεζένκοβ (17π. & 10ρ. με 5/16 σουτ) με υποδιπλάσιο ποσοστό ευστοχίας (από 60,8% στο 31,2% εντός πεδιάς) και τον πανταχού παρόντα στο Μόναχο, Φαλ, να ακουμπάει ελάχιστες φορές την μπάλα στην επίθεση και κατά συνέπεια να μην έχει την σημαντική επιδραστικότητα στο παιχνίδι της ομάδας του.

Συμπερασματικά, η προσεκτική ανάλυση στον τρόπο παιχνιδιού των νταμπλούχων οδηγεί στο εξής συμπέρασμα: Η επίθεση αρκεί για να τους οδηγήσει στα playoffs, η άμυνα όμως είναι αυτή που θα τους πάει μέχρι το Final 4!

Υγ.1: Το δυσκολοχώνευτο με την Αρμάνι δεν είναι τόσο το αρνητικό της ρεκόρ (3-6), όσο το ότι μία ομάδα με budget κοντά στα 35 εκατομμύρια Ευρώ και με στόχο το Final 4, έχει την χειρότερη επίθεση (μ.ο. 67,9π.) στην Euroleague.

Υγ.2: Ομολογώ ότι το τόσο εντυπωσιακό ξεκίνημα της Φενέρμπαχτσέ, δεν το περίμενα με τίποτε. Μιλάμε για μία ομάδα που δεν κερδίζει απλά, αλλά παίζει και το καλύτερο μπάσκετ και έχει 8 νέους παίκτες και καινούριο προπονητή. Σπουδαία δουλειά από τον coach Ιτούδη!

Υγ.3: Μεγάλο μυστικό ο τελείως διαφορετικός Νικ Καλάθης, που 2,5 μήνες πριν κλείσει τα 34 του χρόνια, κάνει εκπληκτική σεζόν (μ.ο. 9,8π., 4,6ρ., 6,1ασ. & 1,4κλ.) και σουτάρει με ρεκόρ καριέρας στα τρίποντα (52% με 13/25), ευστοχώντας σε σχεδόν 1,5 ανά παιχνίδι!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!