Ολυμπιακός: Για τον προφήτη Μιλουτίνοφ... δεν ήταν το τέλος
«Ο Πειραιάς δεν είναι το μοναδικό… λιμάνι, αλλά… για μένα είναι το ασφαλέστερο… Η Αθηνά δεν είναι η μόνη πόλη, αλλά… για μένα είναι η πιο όμορφη… Ο Ολυμπιακός δεν είναι ο μόνος σύλλογος, αλλά… είναι ο αγαπημένος μου … Ωρίμασα μαζί σας… Ερωτεύτηκα εδώ… Δεν είναι το τέλος … δεν είναι το τέλος». Τον λες και προφήτη τον Μιλουτίνοφ αφού τα λόγια με τα οποία είχε αποχαιρετήσει τον Ολυμπιακό πριν 3 χρόνια βγήκαν αληθινά.
Ο Ολυμπιακός του παρέχει ασφάλεια, τον αγαπάει πραγματικά και δεν ήταν και το τέλος. Η αλήθεια είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν μία σημαντική μεταγραφή. Δεν είναι μικρό πράγμα να διαθέτεις δίδυμο ψηλών τους Φαλ – Μιλουτίνοφ. Ούτε να προσθέτεις έναν ποιοτικό ψηλό στα 29 του χρόνια.
To story μεταγραφής είναι λίγο πολύ γνωστό. Ο «Μίλου» προσέγγισε τον Ολυμπιακό, ο Μπαρτζώκας με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο δε γινόταν να μην ασχοληθούν με μία τέτοια ποιοτική περίπτωση και έτσι ξεκίνησαν οι συζητήσεις. Σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα έπαιξαν και οι δύο πλευρές.
Οι ιδιοκτήτες ανέβασαν την προσφορά τους στο ανώτερο επίπεδο που μπορούσαν να φτάσουν γιατί υπάρχουν και οι ισορροπίες (θα επανέλθω παρακάτω σε αυτό) και έκαναν κινήσεις τακτικής στο οικονομικό θέμα. Από την άλλη ο Μιλουτίνοφ άφησε αρκετά χρήματα (της Βίρτους) γιατί πολύ απλά έβαλε και το συναίσθημα στην εξίσωση της απόφασής του.
Το ισχυρό κίνητρο του Μιλουτίνοφ
Ο Μπαρτζώκας εξετάζει πολλές παραμέτρους όταν τσεκάρει έναν παίκτη. Ικανότητες, αδυναμίες, χαρακτήρα, αν ταιριάζει με συγκεκριμένους συμπαίκτες, το μέγεθος για την άμυνα και φυσικά το κίνητρο.
Ας εστιάσω σε αυτό το τελευταίο γιατί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση. Ο Μιλουτίνοφ πήρε πολύ καλά λεφτά στην Μόσχα και χάνοντας περίπου 700.000 από την Βίρτους απέδειξε πως προτεραιότητά του δεν είναι τα χρήματα, αλλά οι συνθήκες και το περιβάλλον. Ο πόλεμος εξαφάνισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και μαζί τον Σέρβο από τον μπασκετικό χάρτη. Ούτε καν εμείς δημοσιογραφικά δεν ασχολούμασταν με την VTB. Ελάχιστοι είχαν απάντηση στην ερώτηση «τι κάνει ο Μιλουτίνοφ στην VTB; Παίζει καλά; Σε ποια θέση τερμάτισε η ΤΣΣΚΑ;»...
Ο Σέρβος είναι στην καλύτερη ηλικία και θέλει να μπει δυναμικά στον χάρτη, να μπει στο κορυφαίο επίπεδο της Euroleague και από την πενταετή θητεία του στον Πειραιά γνωρίζει καλά πως ο οργανισμός του Ολυμπιακού έχει τις ισχυρές βάσεις και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να το καταφέρει.
Χρειάζεται φυσικά και δουλειά. Από τον ίδιο. Να διορθώσει το σώμα του, να το φροντίσει περισσότερο. Να καταλάβει πως στην Euroleague το μπάσκετ είναι άλλο άθλημα ως προς την ένταση και τις απαιτήσεις και τις αποφάσεις. Όλα συμβαίνουν σε ένα δευτερόλεπτο.
Οι ισορροπίες μέσα σε μία ομάδα είναι απίστευτα σημαντικές. Ειδικά οι οικονομικές. Ο Ολυμπιακός δίνει τεράστια σημασία. Θα ήταν άκομψο και θα δημιουργούσε πρόβλημα μέσα στη χρονιά αν ο Φαλ που θα είναι ο βασικός σέντερ αμειβόταν με πολύ λιγότερα χρήματα από τον Μιλουτίνοφ που θα έχει ρόλο back up σέντερ. Και ο «Μίλου» το κατάλαβε και οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος τον δελέασαν με ένα εκπληκτικό για τα δεδομένα bonus κατάκτησης της Euroleague.
Η συνύπαρξη με τον Φαλ
Ποιος θα μας το έλεγε πως ο Μπαρτζώκας θα δημιουργούσε ομάδα με δύο 7 footers. Πριν λίγα χρόνια του έλεγες για «πύργο» και επέμενε στους αθλητικούς σέντερ. Ο coach όμως εξελίσσεται μαζί με το ίδιο το παιχνίδι. Προσαρμόζεται και κατανοεί τις ανάγκες που δημιουργούνται, αλλά και την κατεύθυνση στην οποία πηγαίνει το μπάσκετ.
Στο Gazzetta διαβάσατε μία αγωνιστική ανάλυση για τη συνύπαρξη των Φαλ και Μιλουτίνοφ. Ο Μπαρτζώκας σίγουρα θα έχει πολλές ιδέες που θα μας παρουσιάσει τον ερχόμενο χειμώνα. Για την ώρα δεν διαθέτουν πολλές ομάδες τέτοιο δίδυμο ψηλών. Επίσης η εξέλιξη της υπόθεσης του Βεζένκοβ θα κρίνει αν ο τρίτος ψηλός θα είναι «5» που θα ακουμπάει και στο «4» ή θα είναι «4» που θα ακουμπάει και στο «5». Σίγουρα θα πρόκειται για παίκτη με αθλητικά χαρακτηριστικά και καλύτερο σουτ.
Ο Σλούκας οφείλει να «ακούσει» το σώμα του
Θα ήθελα να μοιραστώ τη σκέψη μου για την απόφαση του Σλούκα να μην αγωνιστεί με την εθνική ομάδα το φετινό καλοκαίρι. Κάθε παίκτης ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε το σώμα του και τις ανάγκες του. Ούτε οι ιατροί των ομάδων, ούτε οι γυμναστές, ούτε καν τα εργομετρικά τεστ τα οποία απλά στέλνουν ενδείξεις. Ο Σλούκας στα 33 του χρόνια άκουσε το ξυπνητήρι του κορμιού του και αφού το σκέφτηκε καλά δεν πάτησε το snooze.
Οι παίκτες είναι επαγγελματίες και το σώμα τους αποτελεί το περιουσιακό τους στοιχείο. Αν το φροντίσουν όπως πρέπει αυτό δεν θα τους προδώσει. Η επόμενη σεζόν του θα είναι εξίσου απαιτητική, με όποια ομάδα κι αν επιλέξει (μακάρι να είναι ο Ολυμπιακός), θα... γράψει 75+ αγώνες. Δεν μπορεί κανείς να του καταλογίσει το παραμικρό και πως να το κάνει άλλωστε για έναν άνθρωπο που παίζει 20 διαδοχικά καλοκαίρια με μία εξαίρεση το καλοκαίρι του 2016.
ΥΓ: Την πιθανή επιστροφή του Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος θα έχουμε χρόνο να την αναλύσουμε όταν και αν ολοκληρωθεί.
ΥΓ 2: Το timing στον σχεδιασμό παίζει μεγάλο ρόλο. Ενας παίκτης μπορεί ξαφνικά να βγει στην αγορά και να αλλάξει όλα τα δεδομένα ενώ μέχρι πρότινος δεσμευόταν με συμβόλαιο. Αν έχεις την πληροφορία πρώτος, αποκτάς προβάδισμα. Και οι ατζέντηδες πλέον πληρώνονται «ατάκα κι επιτόπου» που λέγαμε μικροί από τους Πειραιώτες...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.