Μπαρτσελόνα: Για αυτό «χώρισε» με τον Γιασικεβίτσιους

Γιασικεβίτσιους σε δηλώσεις για την Μπαρτσελόνα
Το Gazzetta αποκαλύπτει την βασική αίτια του ξαφνικού «διαζυγίου» της Μπαρτσελόνα με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, λίγες μέρες μετά το «σκούπισμα» των Καταλανών στους τελικούς της ACB. Γιατί η αποχώρηση Σάρας-Μίροτιτς «κλείδωσαν» την μετεγγραφή του Πάντερ.

Αν και η τελευταία «γεύση» μίας σεζόν συνήθως καθορίζει τις αποφάσεις, τις συνεργασίες και τον σχεδιασμό της επόμενης, στην περίπτωση της πρωταθλήτρια Ισπανίας και του 47χρονου Λιθουανού τεχνικού, τα πράγματα πήραν αντίθετη τροπή!

Εκεί που όλα έδειχναν ότι η θριαμβευτική κατάληξη της εφετινής χρονιάς και το εντυπωσιακό “sweep” (3-0 στις νίκες) επί της Ρεάλ Μαδρίτης, θα συνέβαλε τα μέγιστα στην γεφύρωση του χάσματος στην σχέση των δύο πλευρών, η απόσταση αποδείχτηκε τόσο μεγάλη που το ραντεβού απλά επισημοποίησε την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας της Μπάρτσα με τον πρώην πλέον προπονητή της.

Ο λόγος φυσικά για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που από πέρυσι – σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πέρυσι στο Gazzetta (στο 02.44 του video, βρίσκεται το επίμαχο σημείο)– είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν... εκπέμπει ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τους διοικούντες τον καταλανικό σύλλογο.

Αν και η απώλεια του Super Copa στο ξεκίνημα της σεζόν, o αποκλεισμός στα προημιτελικά του Copa del Rey από την Μάλαγα και οι φήμες για διαταραγμένες σχέσεις με τους παίκτες του, φάνηκαν να ξεπερνιούνται από την συνεπή πορεία της στην Euroleague, την ξεκούραστη πρόκρισή της στο Final 4 (για 3η συνεχή χρονιά υπό τις οδηγίες του), αλλά και από την πρωτιά στην κανονική περίοδο της ACB, η απογοητευτική εικόνα της Μπαρτσελόνα στο Κάουνας (4η θέση) επανέφεραν τα σύννεφα όσον αφορά στην παραμονή του στον πάγκο των «μπλαουγκράνα.

Είχαν προηγηθεί η απόφαση του club να προχωρήσει σε... γενναίο «ψαλίδι» του budget σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ αλλά και τα ρεπορτάζ που παρουσίαζαν ως ειλημμένη απόφαση την πρόταση για σημαντική μείωση στις αποδοχές του πιο ακριβοπληρωμένου παίκτη στην Ευρώπη (Νίκολα Μίροτιτς).

Η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βίωνε ο σύλλογος, μάλιστα, οδήγησε και τον ίδιο τον Saras να βγει δημόσια και να δηλώσει διατεθειμένος να αποδεχθεί περικοπές ακόμη και 90% στον μικτό μισθό του!

Η παραπάνω εξέλιξη κατεγράφη στις αρχές Ιουνίου κι ενώ τα playoffs της ACB ήταν σε εξέλιξη. Όπως ήταν φυσικό, παρά την «θρυλούμενη» κόντρα του με τον general manager της ομάδας και εκ των μεγαλύτερων «θρύλων» του ισπανικού μπάσκετ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, το κλίμα αντιστράφηκε υπέρ της παραμονής του στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας!

Σε αυτό, τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η εξαιρετική πορεία της Μπάρτσα στην postseason και η κατάκτηση του πρωταθλήματος με ρεκόρ 8-1 (4-0 εκτός) στο τελευταίο 20ήμερο της σεζόν, με αποκορύφωμα το «σκούπισμα» επί της Ρεάλ στους τελικούς.

Κάπως έτσι, οι δύο πλευρές έδωσαν ραντεβού αμέσως μετά το τέλος του αγωνιστικού προγράμματος κι εκεί που όλοι περίμεναν την ανακοίνωση για την συνέχιση της κοινής πορείας των δύο πλευρών, ήρθε η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση για να επισημοποιήσει τους τίτλους τέλους στην συνεργασία των πρωταθλητών Ισπανίας με τον coach, που την οδήγησε σε 4 τίτλους (2 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα Ισπανίας), σε 3 Final 4 (2021-23) κι έναν τελικό Euroleague (2021) στην τριετία 2020-2023!


Που «χάλασε το γλυκό»!

Όλα ξεκίνησαν από την διαρροή για τέλος εποχής του Μίροτιτς πριν καλά-καλά τελειώσει η σεζόν κι ενώ η ομάδα μαχόταν για τον τελευταίο στόχο της χρονιάς. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Gazzetta, ο Γιασικεβίτσιους ενοχλήθηκε σφόδρα, αλλά δεν έχασε την συγκέντρωσή του μέχρι να φέρεις εις πέρας την αποστολή του.


Όταν πήγε στην συνάντηση με την διοίκηση των «μπλαουγκράνα», όμως κι άκουσε τις προθέσεις του συλλόγου για τον οικονομικό προϋπολογισμό της νέας σεζόν (που δεν θα είχε το «βαρίδι» του Μίροτιτς), κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι δύσκολα θα βρεθεί κοινό σημείο επαφής. Για την ακρίβεια, πήρε αμέσως το μήνυμα ότι η οικονομική πρόταση της ομάδας δεν κυμαινόταν ούτε καν στα όρια του σεβασμού προς το πρόσωπό του και την δουλειά του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ναβάρο ενημέρωσε τον Saras ότι η ομάδα θα προχωρήσει σε πολύ μεγαλύτερη μείωση (από την αρχικώς αναμενόμενη) του budget, η οποία ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια Ευρώ στα μικτά χρήματα, ενώ του ανακοίνωσε ότι δεν θέλει να διαθέσει περισσότερα από 550.000 Ευρώ για τον μισθό του προπονητή.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι εφετινές μικτές απολαβές του 47χρονου coach ανέρχονταν σε 3,5 εκατομμύρια Ευρώ (1,8 εκατομμύρια καθαρά), δεν θα δυσκολευτεί να αντιληφθεί ότι η Μπάρτσα του πρότεινε να μειώσει σχεδόν 3,5 φορές τις καθαρές αποδοχές του και τον ώθησε προς την έξοδο. Έχοντας ήδη επιλέξει τον αντικαταστάτη του, στο πρόσωπο του Ρότζερ Γκριμάου, που μέχρι πρότινος εκτελούσε χρέη επικεφαλής των ακαδημιών της ομάδας και προπονητή της εφηβικής ομάδας.

Κι όλα αυτά μετά τον πανηγυρικό τρόπο με τον οποίο ολοκληρώθηκε η σεζόν, απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το... «σας ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω», που θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν η ατάκα του έμπειρου και πετυχημένου τεχνικού, πριν σφίξει το χέρι του Ναβάρο και τον χαιρετήσει για τελευταία φορά σαν προπονητής της Μπαρτσελόνα, περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την ολοκλήρωση του ραντεβού και αποκαλύπτει την βασικότερη αιτία της αποχώρησης του Γιασικεβίτσιους.

Το τι θα επακολουθήσει κι αν ο επόμενος σταθμός του θα τον βρει στην Αμερική και στους Μέμφις Γκρίζλις (σαν associate coach), θα φανεί λίαν συντόμως.

Το "Saras effect" στο «ναι» του Πάντερ στην Μπαρτσελόνα

Ο 30χρονος Αμερικανός guard ήταν επιλογή του Γιασικεβίτσιους και η διαπραγμάτευση των Καταλανών με τον Κύπριο εκπρόσωπό του γινόταν εν γνώσει του Λιθουανού τεχνικού.

Ωστόσο, η αποχώρησή του (μεθοδεύτηκε με στρατηγικό τρόπο από την διοίκηση) σε συνδυασμό με εκείνη του Μίροτιτς απελευθέρωσαν ένα σημαντικό ποσό από τον προϋπολογισμό της νέας σεζόν κι επέτρεψαν στην Μπαρτσελόνα να ανεβάσει έστω και την τελευταία στιγμή την προσφορά της στην πλευρά Πάντερ.

Κάπως έτσι, ο απόφοιτος του Τενεσί, που μέχρι αργά χθες (26/05) το απόγευμα είχε μεγαλύτερη πρόταση από τον Παναθηναϊκό (3,5 εκ. Ευρώ για 2 χρόνια) ο οποίος πίεζε εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες για να τον «ντύσει» στα «πράσινα», κατάφερε να συνδυάσει το καλύτερο οικονομικό deal με τον προτιμότερο προορισμό.

Γιατί ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η μετεγγραφή του, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Μπαρτσελόνα ήταν η πρώτη του επιλογή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.