Ναν-Σλούκας: Το δίδυμο “αλά Λάρκιν-Μίτσιτς” που οραματίζεται ο Αταμάν για τον Παναθηναϊκό!
Αν ο Εργκίν Αταμάν έχει καθιερωθεί στην ευρωπαϊκή μπασκετική κοινή γνώμη, ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους προπονητές της Euroleague και σίγουρα ο πιο πετυχημένος της προηγούμενης πενταετίας (χάρη στους δύο τίτλους που κατέκτησε και τα τρία Final 4 στα οποία συμμετείχε με την Εφές Αναντολού), αυτό το οφείλει στην «χημεία» που απέκτησε το δίδυμο Μίτσιτς-Λάρκιν, στο οποίο βασίστηκε η πορεία της τουρκικής ομάδας στο παραπάνω διάστημα.
Και οι δύο παίκτες μετακόμισαν στην Πόλη το καλοκαίρι του 2018, προερχόμενοι από δύο τελείως διαφορετικά προγράμματα στα οποία είχαν διαφορετικούς ρόλους. Παρ' ότι ο Σέρβος ερχόταν από τον πάγκο ως combo guard στην Ζάλγκιρις και ο Αμερικανός έπαιζε point guard στην Μπασκόνια, μετά την πρώτη αναγνωριστική χρονιά κατόρθωσαν να συνυπάρξουν αρμονικά στην ίδια πεντάδα και σταδιακά να καθιερωθούν ως το κορυφαίο περιφερειακό δίδυμο της της διοργάνωσης!
Με αποτέλεσμα να οδηγήσουν την ομάδα τους στην κορυφή της Ευρώπης για δύο διαδοχικές σεζόν (2021 & 2022) και να κάνουν «πρώτο μάγκα» τον προπονητή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη επίδρασή τους (είχαν μαζί μ.ο. 36,7π. & 9,9ασ. με 45% στα τριπ.) στην συνολική απόδοση της Εφές (ρεκόρ 24-4) καταγράφηκε στην διάρκεια της σεζόν που η Euroleague δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας (2019-2020), με τον σύλλογο της Κωνσταντινούπολης να μην έχει αντίπαλο και μέχρι την διακοπή να φαντάζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να συμβούν αν ο ίδιος ο πολυνίκης Τούρκος τεχνικός δεν είχε διακρίνει την προοπτική που μπορούσε να προκύψει από την παραπάνω συνεργασία (και την εναλλαγή των ρόλων τους) και δεν είχε φροντίσει να υιοθετήσει έναν τρόπο παιχνιδιού, που βοήθησε στην ανάδειξη των ικανοτήτων τους, δίνοντάς τους μεγάλη ελευθερία κινήσεων μέσα στο παρκέ.
Ναν όπως... Λάρκιν και Σλούκας όπως... Μίτσιτς!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Gazzetta από τουρκικές πηγές που διατηρούν καλές σχέσεις με τον 57χρονο τεχνικό, η απόκτηση του Κέντρικ Ναν και τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του (που ταιριάζουν σε μία ανάλογης μορφής συνεργασία με τον Κώστα Σλούκα), έχουν βάλει στο μυαλό του Αταμάν την δημιουργία ενός διδύμου, που υπό ιδανικές συνθήκες θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στο Παναθηναϊκό.
Η αλήθεια είναι ότι ένας NBAer που αποφασίζει να περάσει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό και να παίξει στην Ευρώπη (ειδικότερα στην περίπτωση που η συγκεκριμένη επιλογή γίνεται με καθυστέρηση και ως ύστατη επαγγελματική λύση μετά το ΝΒΑ), πάντα αντιμετωπίζει μία δυσκολία προσαρμογής ως προς το διαφορετικό στυλ του μπάσκετ που παίζεται στην Ευρώπη, αλλά και και ως προς τον ρόλο του, τις απαιτήσεις της νέας του ομάδας και την κουλτούρα ζωής στο νέο του περιβάλλον.
Γιατί ο Ναν είναι «τυχερός» με τον Αταμάν
Όσον αφορά στις παραπάνω παραμέτρους, όμως, ο 28χρονος πρώην παίκτης των Γουάσινγκτον Γουίζαρντς έχει την τύχη με το μέρος του επειδή θα συνεργαστεί με έναν προπονητή, που κατά βάση «παίζει» ένα μπάσκετ, το οποίο είναι κάτι σαν... «βούτυρο στο ψωμί του»! Το pick'n'roll από την κορυφή με τους ψηλούς, το κάθετο παιχνίδι, η «απομόνωση» για καταστάσεις ένας εναντίον ενός και φυσικά το transition game, ταιριάζουν απόλυτα με τον τρόπο που έχει μάθει και λογικά θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για τυχόν καθυστέρηση στο κομμάτι της προσαρμογής και της εύρεσης ρυθμού.
Κατά συνέπεια, αν Ναν είναι υγιής και σε σχετική φόρμα, λογικά θα δείξει πολύ γρήγορα πόσο καλά μπορεί να δημιουργήσει για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του. Το προφίλ του, άλλωστε, παραπέμπει σε έναν πολύ γρήγορο και εκρηκτικό σκόρερ, που πάντα ήθελε στις ομάδες του ο Αταμάν και τον οποίο συνηθίζει να περιβάλλει με μεγάλη εμπιστοσύνη και στο παιχνίδι του.
Με αυτά και με εκείνα, ίσως ο Παναθηναϊκός ίσως να είναι η ιδανική ομάδα γι’ αυτόν λόγω του στυλ μπάσκετ που αρέσει στον προπονητή του και στην υποστήριξη που παρέχει σε παίκτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα μπορούν να κάνουν την διαφορά.
Από 'κει και πέρα, η πίεση του αποτελέσματος σε έναν οργανισμό σαν τον Παναθηναϊκό ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ζήτημα, ειδικότερα για έναν παίκτη που δεν έχει μάθει να παίζει πολλούς αγώνες χωρίς επόμενη μέρα. Αν υπάρχει κάποιο εφόδιο για να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αυτό έχει να κάνει με την αυτοπεποίθησή του.
Ανεξάρτητα με τις νίκες ή τις ήττες και τις καλές ή τις κακές εμφανίσεις, αν η σταθερή πίστη του στο ποιος είναι και το πόσο έχει δουλέψει, αποτελέσουν το βασικό σημείο αναφοράς του, τότε δύσκολα θα επηρεαστεί ψυχολογικά από τις δύσκολες νύχτες.
Η συνύπαρξη με τον Σλούκα και οι επιπτώσεις της στο rotation
Μοιάζει ξεκάθαρο ότι ένας παίκτης με τις δικές του προδιαγραφές και περγαμηνές, αλλά και το μεγάλο συμβόλαιο που πήρε για δυο μήνες λιγότερους από την πλήρη σεζόν, θα περνάει αρκετό διάστημα στο πλευρό του Κώστα Σλούκα. Ο ίδιος περισσότερο σαν «δυαροάσος» και ο αρχηγός του «τριφυλλιού» πιο πολύ σαν «ασόδυο» (λόγω ευχέρειας στην δημιουργία).
Πέραν της επιπλέον απελευθέρωσης του έμπειρου Θεσσαλονικιού point-guard των «πρασίνων» και των πολλαπλών απειλών για τις αντίπαλες άμυνες, η προσθήκη του γεννημένου και μεγαλωμένου στο Σικάγο, νεοαποκτηθέντος Αμερικανού άσου, αυτομάτως θα προκαλέσει και μεγάλες ανακατατάξεις στους χρόνους συμμετοχής των παικτών που αγωνίζονται στην περιφέρεια.
Η λογική λέει ότι οι παίκτες που θα επηρεαστούν περισσότερο, είναι κατά πρώτον ο Βιλντόζα (δεν έχει προσαρμοστεί στα «θέλω» του Αταμάν) και o Γκάϊ (είναι πιο πολύ “2” από «άσος») και λιγότερο ο Τζέριαν Γκραντ, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του λόγω της πληθωρικής του συνεισφοράς.
Με δεδομένο, όμως, ότι οι προπονήσεις του Τούρκου coach είθισται να περιλαμβάνουν μεγάλο διάστημα «οικογενειακού διπλού», όλοι οι παίκτες θα έχουν έξτρα ευκαιρίες να διορθώσουν τις όποιες «ανορθογραφίες» τους στα επίσημα ματς και να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του προπονητή του.
Γνωρίζοντας ότι ο Αταμάν δίνει μεγάλη βάση στην προσπάθεια που καταβάλουν οι παίκτες στην διάρκεια της προετοιμασίας των αγώνων, μοιάζει ηλίου φαεινότερον ότι θα πέφτουν κορμιά, η κάθε μονομαχία θα είναι κάτι σαν «ο θάνατός σου και η ζωή μου» και σε τελική ανάλυση, αυτό μόνο καλό μπορεί να αποβεί για την ομάδα.
Όλα τα παραπάνω ανήκουν στην θεωρία και σίγουρα αποτελούν ευσεβείς πόθους, των οποίων ο βαθμός εφαρμογής θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό και τον αντίστοιχο της αποτελεσματικότητας του project. Από την ερχόμενη Δευτέρα (06/11), οπότε και αναμένεται ο Κέντρικ Ναν στην Αθήνα, θα αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα για το τελικό αποτέλεσμα...
Photo credit: Χρήστος Ζωίδης
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.