«Το κλειδί για την συμφωνία Πετρούσεφ-Ολυμπιακού κρύβεται σε δύο λέξεις!»

Ο Φιλίπ Πετρούσεβ με την φανέλα των Φιλαντέλφια Σίξερς
Ο γενικός διευθυντής της Μέγκα, Γκόραν Τσάκιτς και ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας “Sputnik”, Στράχινια Κλίσαριτς, εξηγούν στο Gazzetta όλα τα δεδομένα που συνηγορούν στην μετακόμιση του 23χρονου Σέρβου διεθνούς power forward στον Πειραιά.

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Φίλιπ Πετρούσεφ, μπορούν να επιβεβαιώσουν κατηγορηματικά ότι το παιδί μεγάλωσε με όνειρο να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ! Από τα 14 του κιόλας, ο παραπάνω στόχος ήταν για τα καλά σφηνωμένος στο μυαλό του και η κατάλληλη προετοιμασία για το “american dream”, ήταν ο λόγος που το 2014 μετακόμισε στην Βιτόρια, αποδεχόμενος την πρόταση της Μπασκόνια.

Τα δύο χρόνια στην χώρα των Βάσκων τον βοήθησαν να αναπτύξει πολύ τις κινήσεις του στο post και να φτιάξει το σουτ του, όταν η διοίκηση της ισπανικής ομάδας του πρότεινε να αφήσει το σχολείο και να αφοσιωθεί πλήρως στο μπάσκετ, πηγαίνοντας ως δανεικός σε μικρότερους συλλόγους για να... ψηθεί.

Κάπως έτσι επέστρεψε στο Βελιγράδι και αφότου συμμετείχε για 2ο διαδοχικό καλοκαίρι στο Πανευρωπαϊκό παίδων (έπαιξε και το 2015 με τους 99ρηδες αλλά και το 2016 με τους συνομήλικούς του), σε ηλικία 16 ετών αποφάσισε να συνδυάσει το μπάσκετ με την εκπαίδευση στην Αμερική.

Τα δύο χρόνια σε σχολεία του Κονέκτικατ (Έϊβον) και της Φλόριντα (Μονβέρντε Ακάντεμι), η γρήγορη προσαρμογή σε ένα διαφορετικό μπασκετικό περιβάλλον αλλά και τα προσόντα του, τράβηξαν την προσοχή του Γκονζάγκα, που του έδωσε αθλητική υποτροφία και η διετία που ακολούθησε στο κολέγιο, τον βοήθησε να φτιάξει το όνομά του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή ακόμη και στους λιγότερο μυημένους. Αν και αναδείχτηκε «παίκτης της χρονιάς» (2020) στην περιφέρεια WCC (μ.ο. 17,5π. & 8,0ρ.), επέλεξε να επιστρέψει στην Ευρώπη και η επιλογή της Μέγκα για την σεζόν 2020-2021, έγινε με αποκλειστικό σκοπό να ενισχύσει το status του για το draft του 2021.

Η εμπειρία της Μέγκα

«Και πραγματικά το πλάνο πήγε καλύτερα από το πως είχε σχεδιαστεί!», μας λέει αρχικά ο general manager της σερβικής ομάδας, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο πανίσχυρος Σέρβος ατζέντης, Μίσκο Ραζνάτοβιτς, που εκπροσωπεί και τον Πετρούσεφ.

«Τα τέσσερα χρόνια στην Αμερική αποδείχτηκαν ευεργετικά για τον Φίλιπ. Παρ’ ότι στις μικρές Εθνικές ομάδες δεν είχε δείξει κάτι το ιδιαίτερο, πέραν του ύψους του και στην Σερβία κανείς δεν τον υπολόγιζε ως κάποιο ταλέντο με αξιοσημείωτη προοπτική, αποδείχτηκε ως ο παίκτης με την πλέον ταχύρρυθμη προσαρμογή και μακράν με την μεγαλύτερη παραγωγικότητα και επιδραστικότητα στην ιστορία της ομάδας μας!», σχολιάζει ο Γκόραν Τσάκιτς μιλώντας στο Gazzetta και συνεχίζει:

«Η διάθεση που επέδειξε για δουλειά και βελτίωση, από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην προπόνηση, μας εξέπληξε όλους και πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι ο Μίσκο είχε “χτυπήσει” άλλη μία... φλέβα χρυσού! Στην μοναδική σεζόν που πέρασε μαζί, σάρωσε όλα τα βραβεία της Αδριατικής Λίγκας. Αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ, MVP και ο πιο υποσχόμενος παίκτης του πρωταθλήματος, αλλά ποτέ δεν έκρυψε ότι στο μυαλό του ήταν το ΝΒΑ!», υπερθεματίζει ο παλαίμαχος Σέρβος ψηλός, που την διετία 2004-2006 φόρεσε την φανέλα του Απόλλωνα Πάτρας.

«To NBA θέλει τύχη και για τον Πετρούσεβ υπήρξαν μόνο κακές συγκυρίες!»

«Σε αυτό το κομμάτι, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι ήταν πολύ άτυχος! Γιατί το ΝΒΑ θέλει και μεγάλη τύχη και χρειάζεται να βρεθείς στον κατάλληλο οργανισμό και στην κατάλληλη στιγμή και για τον Φιλίπ ίσχυσε το ακριβώς αντίθετο. Όταν μία ομάδα “καίγεται” να μετακινήσει έναν παίκτη σαν τον Χάρντεν, δεν θα υπολογίσει την προοπτική με την οποία επέλεξε έναν πρωτοεμφανιζόμενο από το draft.», υπογραμμίζει ο στενός συνεργάτης του Μίσκο Ραζνάτοβιτς.

Αυτό ίσχυσε με τους Σίξερς, ενώ όταν κατέληξε στους Κλίπερς, αποτέλεσε μέλος μίας ακόμη ανταλλαγής που τον έστειλε στο Σακραμέντο, όπου δεν υπήρχε χώρος γι’ αυτό και αποδεσμεύτηκε μετά από 20 μέρες.

Πλέον, πηγές με μεγάλη πρόσβαση στο στενό περιβάλλον του παίκτη, αναφέρουν ότι ο στόχος του ΝΒΑ, έχει περάσει σε εντελώς δεύτερη μοίρα στο μυαλό του. Και επειδή εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, ο Ολυμπιακός «δουλεύει» πολύ προσεκτικά την περίπτωσή του και βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τον εκπρόσωπό του, ο 23χρονος διεθνής Σέρβος power forward, τον έχει στην πρώτη θέση της λίστας του, ως έναν προορισμό που θα καθορίσει εν πολλοίς την εξέλιξη της καριέρας του.

«Αν η ελληνική ομάδα του δώσει τριετές συμβόλαιο, τότε αυτομάτως θα έχει τον πρώτο λόγο γιατί αυτό που θέλει αυτή την στιγμή ο Φίλιπ, είναι σταθερότητα σε περιβάλλον με προοπτική για την ομάδα και για τον ίδιο!» καταλήγει ο γενικός διευθυντής της Μέγκα.

«Ο Ολυμπιακός προσφέρει εμπιστοσύνη και προοπτική!»

«Εδώ και λίγες μέρες που ασχολούμαι πολύ στενά με το συγκεκριμένο θέμα, λόγω της πολύ καλής επαφής και συνεργασίας που είχε ο Φίλιπ με τον Ερυθρό Αστέρα από από πέρυσι, εισπράττω από όλες τις πλευρές ότι η πρώην ομάδα του δεν θα γίνει και νυν! Ίσως γι’ αυτό και σε πρόσφατη συμμετοχή του σε γνωστό podcast, ο πρόεδρος, Νεμπόισα Τσόβιτς έσπευσε να προαναγγείλει ότι δεν αναμένονται νέες προσθήκες στο ρόστερ. Έστω κι αν είχε επιδείξει ενδιαφέρον να τον “ξαναντύσει” στα “ερυθρόλευκα” και στο ξεκίνημα των δηλώσεών του, είπε ότι η πόρτα του Ερυθρού Αστέρα παραμένει ανοιχτή για τον Πετρούσεφ!», μας λέει ο Σέρβος συνάδελφος, Στράχινια Κλίσαριτς, που γράφει στην ιστοσελίδα “Sputnik” και προσθέτει:

«Απ’ ότι μαθαίνω η επιμονή και η διάθεση του Ολυμπιακού να επενδύσει σε αυτόν για τα επόμενα τρία χρόνια, τον έχει κάνει να νιώθει επιθυμητός και να αισθανθεί μετά από καιρό ασφάλεια και εμπιστοσύνη! Οι δύο αυτές λέξεις είναι πολύ σημαντικές για εκείνον! Ο σύλλογος του Πειραιά έχει πολύ σπουδαίο όνομα στην Ευρώπη και ειδικότερα την τελευταία διετία, έχει χτίσει έναν κορμό που του έχει δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Euroleague. Όλα τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι ο coach Μπαρτζώκας τον θέλει τόσο πολύ, σε συνδυασμό με την παρουσία του Μιλουτίνοφ στην frontline, αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες που τον φέρνουν πολύ κοντά στο να πει το “ναι”. Άλλωστε, θα παίξει στο υψηλότερο επίπεδο και θα αποκτήσει πολύ χρήσιμες εμπειρίες και όταν τελειώσει το συμβόλαιό του, δεν είναι ούτε 27 ετών! Συν τοις άλλοις, θέλει πολύ να κατακτήσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο με ρόλο στο παρκέ και όχι όπως το πήρε πριν δύο χρόνια με την Εφές, που ο Αταμάν τον είχε “παρκάρει” στον πάγκο! Χωρίς να παίξει δευτερόλεπτο ούτε στα playoffs με την Αρμάνι, ούτε στο Final 4 του Βελιγραδίου!», καταλήγει ο Σέρβος συνάδελφος.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Euroleague Official

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.