Μούσα στο Gazzetta: «Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα γίνουν σύντομα τρομακτικοί!» (vid)

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Τζάναν Μούσα στο ΣΕΦ
Ο 24χρονος Βόσνιος διεθνής forward της πρωταθλήτριας Ευρώπης εξιστορεί στο Gazzetta άγνωστες λεπτομέρειες της επίσκεψής του στο ΣΕΦ όταν ήταν 15 χρονών, σχολιάζει την τεράστια προοπτική των δύο «αιωνίων αντιπάλων» στην εφετινή Euroleague και εκτιμά ότι ο Καμπάτσο αλλάζει επίπεδο την Ρεάλ.

Γεννημένος στα σύνορα της Βοσνίας και της Κροατίας, άρχισε τον αθλητισμό κλωτσώντας την απρόμαυρη μπάλα, πριν αρχίσει να ψηλώνει και να μακραίνει! Η έφεσή του στο μπάσκετ, ανάγκασε την οικογένειά του να μετακομίσει στην πρωτεύουσα της χώρας (το 2013) και από ‘κει μετά από σύντομο χρονικό διάστημα στο Ζάγκρεμπ (2014), όπου ο ξανθομάλλης ψιλόλιγνος πιτσιρικάς «έχτισε τον μύθο» του με την φανέλα της Τσεντεβίτα.

Το 2018 επελέγη στο νο29 του draft από τους Μπρούκλιν Νετς (μ.ο. 4,3π. & 1,9ρ. σε 49αγ.) και μετά από 2,5 διδακτικά χρόνια στη Νέα Υόρκη και το ΝΒΑ (κι ένα μικρό πέρασμα από τους Ντιτρόιτ Πίστονς), τον Ιανουάριο του 2021 υπέγραψε μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν στην Αναντόλου Εφές (με προοπτική ανανέωσης έως το 2023).

Το ότι δεν «κόλλησε» ποτέ με τον Αταμάν, δεν του έκανε κακό. Έστω κι αν τυπικά – από την στιγμή που φόρεσε την φανέλα της τουρκικής ομάδας – συνεισέφερε στην κατάκτηση της Euroleague του 2021!

Την αμέσως επόμενη σεζόν αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ (μ.ο. 20,1π.) και MVP του ισπανικού πρωταθλήματος με την Μπρεογκάν και η συγκεκριμένη διάκριση, έφτανε και περίσσευε για να κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης. Από το καλοκαίρι του 2022, είναι παίκτης της «βασίλισσας» και ήδη δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης, πέραν των τριών πρωταθλημάτων Κροατίας, του ενός πρωταθλήματος Τουρκίας και των δύο Super Cup Ισπανίας, που βρίσκονται στο ενεργητικό του.

Ο λόγος για τον Τζάναν Μούσα (μ.ο. 11,5π., 2,7ρ. & 2,5ας. με 592% διπ. & 42,1% τριπ.), που μετά την εξαιρετική του εμφάνιση (23π. & 3ρ. με 5/7 τριπ.) στη νίκη (77-71) της Ρεάλ επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο, μίλησε στο Gazzetta ενόψει της αποψινής (21.15) μάχης με τον Παναθηναϊκό.

Μετά την έως τώρα πορεία σας και την νίκη σας μέσα στο ΣΕΦ, πολλοί πιστεύουν ήδη ότι η διαφορά σας με τον Ολυμπιακό, έχει μεγαλώσει σε σχέση με πέρυσι...

«Ο Ολυμπιακός είναι πάντα ανάμεσα στα φαβορί για το Final 4 και οι αγώνες εναντίον του, έχουν μεγάλη ιδιαιτερότητα! Εμείς προετοιμάσαμε το παιχνίδι σαν έναν τελικό, όπως εκείνον πέρυσι στο Κάουνας και νομίζω ότι το μυστικό ήταν ότι δεν χάσαμε ποτέ τον έλεγχο του ρυθμού, παρ’ ότι δεν πιάσαμε μεγάλη απόδοση στην επίθεση. Πέρυσι μας νίκησε δύο φορές στην κανονική περίοδο, φέτος έχουμε την ευκαιρία να του το ανταποδώσουμε από την στιγμή που έχουμε το δεύτερο παιχνίδι στην Μαδρίτη! Αν και το πιο σημαντικό παιχνίδι, θα είναι στο Βερολίνο, όπου πιστεύω ότι θα βρεθούμε και οι δύο εκεί...»

Αλήθεια; Γιατί το πιστεύεις αυτό;

«Κατ’ αρχάς γιατί έχουν εξαιρετικό προπονητή, που πιστεύω ότι θα βρει τον τρόπο να εντάξει ιδανικά στο σύστημά τους, τους δύο νέους παίκτες που απέκτησαν πρόσφατα αλλά και τον Νάιτζελ (σ.σ.: Γουίλιαμς-Γκος), που λείπει εδώ και λίγες εβδομάδες, οπότε ο Ολυμπιακός θα είναι διαφορετική ομάδα σε περίπου έναν μήνα από τώρα. Αν βρεί την σωστή “χημεία”, θα έχει σπουδαία προοπτική και μπορεί να εξελιχθεί σε αντίπαλο που τρομάζει!»

Να υποθέσω ότι κάθε φορά που επισκέπτεσαι το συγκεκριμένο το Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», επιστρέφουν οι αναμνήσεις της εποχής που ήσουν 15 χρονων και ήρθες στον Πειραιά για να δοκιμαστείς; Ήταν Σεπτέμβριος του 2014, αν δεν κάνω λάθος...

«Εννοείται ότι κάθε φορά που το πούλμαν πλησιάζει στο γήπεδο, θυμάμαι το φτερούγισμα της καρδιάς που είχα νιώσει τότε ως πιτσιρικάς. Ήταν μεγάλη υπόθεση για μένα να κληθώ – έστω και για δοκιμή – από έναν τόσο ιστορικό σύλλογο που τότε προερχόταν από δύο σερί τρόπαια της Euroleague και από μία μικρή πόλη στα σύνορα Βοσνίας-Κροατίας (σ.σ.: Μπίχατς), να βρεθώ πρώτα στο Σαράγιεβο και μετά στην Αθήνα! Τότε είχα και μία πρόταση από την Τσεντεβίτα, την οποία τελικά και αποδέχτηκα, αλλά ο οργανισμός, οι ιδιοκτήτες του και ο coach Μπαρτζώκας με τους συνεργάτες του, οι άνθρωποι της ομάδας αλλά και ο κόσμος, θα έχουν πάντα τον σεβασμό μου! Θυμάμαι ότι ο νυν τεχνικός του Ολυμπιακού μου είχε κάνει ατομική προπόνηση και είχε δώσει την συγκατάθεσή του για να ενταχθώ στην ομάδα. Ο σύλλογος μου έδωσε συμβόλαιο και ο μόνος λόγο που δεν αποδέχτηκα την πρόταση, ήταν το ότι βρισκόμουν σε αρκετά μικρή ηλικία για να μετακομίσω κάπου τόσο μακριά από το σπίτι μου!»

Δεν το μετάνιωσες, επομένως, που δεν ήρθες στην Ελλάδα;

«Δεν μπορώ να το πω αυτό με σιγουριά! Ποιος δεν θα ήθελε να παίξει γι’ αυτούς τους φιλάθλους; Το σίγουρο είναι ότι αν είχα έρθει, η μοίρα μου θα είχε γραφτεί διαφορετικά...»

Έχοντας το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας σας στην Euroleague και ένα απίστευτο ξεκίνημα, μοιάζετε λίγο με τον περυσινό Ολυμπιακό που κάποια στιγμή βρήκε τρομερό ρυθμό και κατέκτησε την πρωτιά στην κανονική περίοδο με το καλύτερο ρεκόρ...

«Δεν είναι καθόλου άσχημο συναίσθημα αυτό, το να κερδίζεις σχεδόν συνέχεια (γέλια...)! Δεν μπαίνουμε, όμως, στην διαδικασία να συγκριθούμε με κάποια άλλη ομάδα, παίζουμε το μπάσκετ μας και ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα, όταν επιστρέφουμε στα αποδυτήρια δίνουμε όλοι υπόσχεση στους εαυτούς μας, να τα δώσουμε όλα στο επόμενο παιχνίδι. Γιορτάζουμε τη νίκη ή συζητάμε τα αίτια της νίκης και εν συνεχεία συγκεντρωνόμαστε στον επόμενο αντίπαλο! Ο Ολυμπιακός είχε μία τρομερή σεζόν πέρυσι, χωρίς να μπορέσει να την τελειώσει όπως ήθελε, οπότε εμείς δεν θέλουμε να πάθουμε το ίδιο...»

Πάμε στο επόμενο ματς, λοιπόν, που είναι ο Παναθηναϊκός. Πως τον έχεις δει φέτος, μέχρι τώρα;

«Έκανε τρομερές κινήσεις το καλοκαίρι! Δούλεψα με τον Αταμάν για λίγους μήνες στην Εφές και ξέρω καλά ότι ο κατάλληλος προπονητής για να διαχειριστεί μεγάλες προσωπικότητες και αστέρια, είναι εκείνος! Νομίζω ότι ακόμη χρειάζονται χρόνο και δεν βρίσκονται στο επίπεδο που θέλουν να βρεθούν, αλλά αν τα καταφέρουν νομίζω ότι θα είναι και εκείνοι τρομακτικοί. Γενικά, θέλω να πω ότι και οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν ίσως την μεγαλύτερη προοπτική βελτίωσης στην διάρκεια της Euroleague. Μπορεί τώρα να είναι στην 7η και την 8η θέση, όμως έχουν πολλές πιθανότητες να φτάσουν πολύ ψηλότερα...»

Και κάτι τελευταίο, που έχει να κάνει με την προσθήκη του Φακούντο Καμπάτσο, που είναι η μοναδική σας μετεγγραφή. Στην Ρεάλ φαίνεται να έχουν αλλάξει ελάχιστα πράγματα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο ταυτόχρονα, η παρουσία του κάνει την ομάδα να φαίνεται μία κλάση πιο γρήγορη και πιο ποιοτική από πέρυσι... Ποια είναι η άποψή σου;

«Συμφωνώ απόλυτα! Νομίζω ότι είχαμε την καλύτερη off season από κάθε άλλη ομάδα στην Ευρώπη με μόλις μία προσθήκη, αλλά ξεχωριστή γιατί ο “Φάκου” βελτιώθηκε απίστευτα μετά την εμπειρία του ΝΒΑ. Όχι μόνο γιατί κρατήσαμε τον ίδιο κορμό, κάτι που είναι κομβικό για την διατήρηση της σωστής “χημείας”, αλλά γιατί ο παίκτης που ήρθε, ήταν πρώην μέλος της ομάδας, έχει ήδη 300 αγώνες με την φανέλα του συλλόγου και ανεξάρτητα από την σπουδαία ποιότητά του, ήξερε πολύ καλά το σύστημα και την αγωνιστική λειτουργία του συνόλου! Η αλήθεια είναι ότι ακόμη τον μαθαίνουμε, ειδικότερα όσοι δεν τον ζήσαμε στην προηγούμενη θητεία του στην Ρεάλ. Είμαστε ήδη σε έναν πολύ καλό δρόμο, αλλά πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου ο Καμπάτσο θα μας πάει πολύ ψηλότερα.»

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.