Παναθηναϊκός: Αυτοί είναι οι καλύτεροι free agents από το NBA στη θέση του σέντερ (vids)

Παναθηναϊκός: Αυτοί είναι οι καλύτεροι free agents από το NBA στη θέση του σέντερ (vids)

Γιουρτσεβέν: Το ματς των 91 πόντων, η κόντρα με τον Ομπράντοβιτς και το ΝΒΑ
Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για τη νέα σεζόν, έπειτα από μία ιστορική για τον ίδιο χρονιά σε Ευρώπη και Ελλάδα. Το Gazzetta σας παρουσιάζει τους καλύτερους παίκτες που έχουν μείνει ελεύθεροι από το NBA και είτε ξεχωρίζουν είτε ταιριάζουν στα «θέλω» των Πράσινων.

Η σεζόν του 2023-24 τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Το «τριφύλλι» πανηγύρισε την κατάκτηση της Euroleague αλλά και το πρωτάθλημα της Stoiximan Basket League, έχοντας μάλιστα κάνει την ανατροπή στη σειρά των τελικών κόντρα στον Ολυμπιακό.

Είναι εύκολα κατανοητό ότι το ρόστερ του Εργκίν Αταμάν, μετά τις πετυχημένες πορείες τόσο σε Ελλάδα όσο και Ευρώπη δεν έχει λόγο ώστε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μέχρι και σήμερα, μέσα Αυγούστου, η μοναδική προσθήκη είναι αυτή του Λορέντζο Μπράουν, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα με σκοπό να ενισχύσει τη γραμμή των γκαρντ του «τριφυλλιού».

Ωστόσο μία ακόμη θέση όπου φαίνεται ο Παναθηναϊκός αναζητά ενίσχυση είναι αυτή του σέντερ (και ως έναν βαθμό παράλληλα, αυτή του πάουερ φόργουορντ). Το Gazzetta σας παρουσιάζει 4 παίκτες που αγωνίζονται κατά κύριο λόγο ως 5αρια, οι οποίοι έχουν μείνει ελεύθεροι από τις ομάδες τους στο NBA και ξεχωρίζουν-ταιριάζουν σε αυτό που ψάχνουν αυτή τη στιγμή οι «πράσινοι».

Μπορεί ορισμένα από αυτά τα ονόματα ίσως να φαντάζουν δύσκολες υποθέσεις, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το ταξίδια από το πιο διάσημο πρωτάθλημα στο κόσμο προς την Ευρώπη για κάποια ομάδα της Euroleague γίνεται όλο και περισσότερα, όπως φάνηκε και από το περυσινό καλοκαίρι. Μην ξεχνάμε επίσης πως ο Παναθηναϊκός έχει χρήματα προς διάθεση.

Ομέρ Γιουρτσεβέν

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Εργκίν Αταμάν, ο Παναθηναϊκός έχει στα ραντάρ του τον 26χρονο Τούρκο. Ο Γιουρτσεβέν μπορεί να γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν ωστόσο από μικρή ηλικία εκπροσωπεί την Τουρκία στις διεθνείς διοργανώσεις. Ο ίδιος, πίσω στο 2016, όταν ακόμα έπαιζε στην ηλικιακή κατηγορία των Νέων, σημείωσε 91 πόντους σε έναν αγώνα! Μάλιστα κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης κατάφερε να σημειώσει double double αφού τον επικό αριθμό πόντων συνόδευσαν 28 ριμπάουντ.

Ο Γιουρτσεβέν έχει ύψος 2,11 μέτρα και αγωνίζεται στη θέση του σέντερ. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο ίδιος φορούσε τη φανέλα των Γιούτα Τζαζ μετρώντας κατά μέσο όρο από 4,6 πόντους με 4,3 ριμπάουντ και 0,6 ασίστ σε 11,4 λεπτά συμμετοχής. Στο παρελθόν έχει υπάρξει επίσης παίκτης των Μαϊάμι Χιτ και της Φενέρμπαχτσε.

Μπίσμακ Μπιγιόμπο

Γεννημένος στις 28 Αυγούστου του 1992 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο 31χρονος σέντερ με ύψος 2,03 μέτρα, έχει μία μακρά καριέρα με θητεία τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη ενώ παραμένει στους ελεύθερους του NBA.

Την περασμένη σεζόν άρχισε τη χρονιά με τους Μέμφις Γκρίζλις ενώ την ολοκλήρωσε με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, μετρώντας κατά μέσο όρο από 4,4 πόντους με 5,2 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ σε 19,8 λεπτά συμμετοχής.

Ο Μπιγιόμπο είχε γίνει draft το 2011 (7η επιλογή) από τους Σακραμέντο Κινγκς. Στο παρελθόν έχει περάσει μεταξύ άλλων από τη Φουενλαμπράντα, τους Σάρλοτ Χόρνετς, Τορόντο Ράπτορς, Ορλάντο Μάτζικ και Φοίνιξ Σανς.

Ο ίδιος είχε λιποθυμήσει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα από αφυδάτωση καθώς όπως αποκάλυψε για 13 συνεχόμενες σεζόν ακολουθεί πιστά τις νηστείες των Καθολικών.

ΤζαΒέλ ΜακΓκί

Ένας από τους πιο δημοφιλείς παίκτες που βρίσκονται στη λίστα των ελεύθερων του NBA. Ο 36χρονος έμπειρος σέντερ με ύψος 2,13 μέτρα βρίσκεται στα παρκέ του πιο δημοφιλούς πρωταθλήματος από το 2008 όταν και είχε γίνει draft από τους Γουάσινγκτον Γουίζαρντς.

Μεταξύ άλλων έχει φορέσει τη φανέλα των Ντάλας Μάβερικς, των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, των Λος Άντζελες Λέικερς και των Κλίβελαντ Καβαλίες ενώ έχει πανηγυρίσει 3 πρωταθλήματα και 1 χρυσό μετάλλιο με την εθνική των ΗΠΑ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Την περασμένη σεζόν ήταν παίκτης των Σακραμέντο Κινγκς όπου και μετρούσε κατά μέσο όρο από 4 πόντους με 2,7 ριμπάουντ και 0,4 ασίστ σε 7,4 λεπτά εντός παρκέ. Μπορεί ο ίδιος να έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να συνεχίσει την καριέρα του στο NBA, ωστόσο οι εβδομάδες περνούν και το «παράθυρο» της Ευρώπης ίσως να… μεγαλώνει και με μία αρκετά δελεαστική προσφορά ο ΜακΓκί ίσως να δοκιμάσει την τύχη του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τρίσταν Τόμπσον

Ένας πρωταθλητής που… ψάχνει τη νέα του στέγη θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για την περίπτωση του Τρίσταν Τόμπσον. Με ύψος 2,06 μέτρα, ο 33χρονος σέντερ από το Οντάριο του Καναδά είχε γίνει draft το 2011 από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς.

Μαζί τους μάλιστα έφτασε την κατάκτηση του «δαχτυλιδιού» το 2016, με τον ίδιο στα Play Offs να μετράει κατά μέσο όρο από 6,7 πόντους με 9 ριμπάουντ και 0,7 ασίστ σε 29,6 λεπτά. Από το 2020 και έπειτα ωστόσο βρίσκεται συνεχώς σε μία κατάσταση όπου αλλάζει ομάδες. Αρχικά πήγε στους Μπόστον Σέλτικς, ακολούθησαν οι Σακραμέντο Κινγκς, οι Ιντιάνα Πέισερς, οι Σικάγο Μπουλς, οι Λος Άντζελες Λέικερς ενώ το 2023 επέστρεψε στους Καβαλίερς.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε μετρούσε από 1,5 πόντους με 2 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 8,7 λεπτά ενώ τον Ιανουάριο δέχτηκε ποινή αποκλεισμού για 25 αγώνες καθώς βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών που βοηθάνε στην αύξηση μυϊκής μάζας.

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.