Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός: Παραλία, φρέντο και «καφενείο» για τη φετινή Euroleague

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός: Παραλία, φρέντο και «καφενείο» για τη φετινή Euroleague
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες από την παραλία που (δεν) είναι, ανοίγει καφενειακού επιπέδου κουβέντα για την Euroleague. Γνώμη για όλες τις ομάδες και (καφενειακές επιμένουμε) προβλέψεις για το που θα τερματίσουν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός κι οι άλλες 16 ομάδες. Μπείτε και σχολιάστε.

Η Euroleague αργεί ακόμη, αλλά κάτι οι αφίξεις των ξένων παικτών και κάτι η έναρξη της προετοιμασίας, έβαλαν αρκετό κόσμο σε διάθεση... devotion. Σοβαρό site το Gazzetta δε λέω, αλλά και λίγο καφενείο δεν βλάπτει.

Καφενείο γιατί ας συμφωνήσουμε πως τέλη Αυγούστου δεν μπορεί να γίνει σοβαρή κουβέντα. Είναι νωρίς. Μπορεί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (με Γιουρτσεβέν) να έχουν κλείσει το ρόστερ τους, αλλά υπάρχουν ομάδες που ψάχνουν ακόμη κομμάτια στο παζλ τους. Και χωρίς ολοκληρωμένα ρόστερ τι σοβαρή κουβέντα να κάνουμε.

Λοιπόν κλείστε τα μάτια και φανταστείτε τον εαυτό σας σε μία παραλία, σε μία καφετέρια, σε ένα βουνό δεν ξέρω και εγώ που. Με φιλαράκια σας. Και ξεκινάμε κουβέντα για Euroleague 2024-25.

Ξεκινάω με τις δύο ελληνικές και συνεχίζω σύμφωνα με την περσινή κατάταξη για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Εσείς συνεχίστε στα σχόλια από κάτω ή σε πραγματικές παραλίες, καφετέριες ή βουνά.

Ναν

Παναθηναϊκός: Δύο προσθήκες όλες κι όλες. Και πολύ καλές. Ειδικά στα γκαρντ. Μεγάλη αναβάθμιση στην περιφέρεια με Μπράουν αντί Βιλντόζα. Αναβάθμιση (αλλά μικρότερη) και στη ρακέτα με Γιουρτσεβέν αντί Μπαλτσερόφσκι, Αντετοκούνμπο.

Σλούκας, Ναν, Μπράουν και Γκραντ συνθέτουν μάλλον την κορυφαία περιφέρεια στην Euroleague. Τρομερό ρόστερ. Οι αμφιβολίες μου είναι δύο. Πως θα ανταποκριθούν αν προκύψουν προβλήματα υγείας/τραυματισμών γιατί πέρυσι πήγαν όλα ιδανικά σε αυτόν τον τομέα. Αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες, απλά το τονίζω γιατί πέρυσι δεν το αντιμετώπισαν. (Και μακάρι και φέτος να μην το αντιμετωπίσουν. Αλίμονο). Και η δεύτερη. Πώς θα διαχειριστούν τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Ολυμπιακός: Πιο γεμάτο ρόστερ από πέρυσι με προσθήκες Βιλντόζα και Βεζένκοβ. Ο Σάσα ήταν η καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού. Η ομάδα με Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Πίτερς, Πετρούσεφ, Μιλουτίνοφ, Φαλ και Ράιτ είναι «υπερτούμπανο» σε φόργουορντ και σέντερ.

Πιο γεμάτος όμως σημαίνει και καλύτερος; Ο χρόνος θα μας το δείξει. Σίγουρα καλύφθηκαν αρκετές αγωνιστικές περσινές ατέλειες, αλλά όχι η βασικότερη κατά τη δική μου γνώμη. Ο κοντός που θα βάζει τη μπάλα στο καλάθι όταν τελειώνει ένα ντέρμπι. Με συνέπεια εννοώ γιατί μπορεί να βάλει ένα ο Γκος και να χάσει αλλά πέντε.

Θα ήταν λυμένο και αυτό αν ο ο Κίναν Εβανς ήταν υγιής κι έπαιζε από το ξεκίνημα της χρονιάς. Παικταράς προ τραυματισμού. Να δούμε πως θα εμφανιστεί στο κλείσιμο της σεζόν όταν και θα μπορεί να προσφέρει.

Έχω και εδώ αμφιβολίες. Αρκετές. Μην τις αραδιάσω όλες. Ποιος θα παίρνεις τις αποφάσεις; Πόσο θα επηρεαστεί ο Φαλ από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο πόδι γιατί βλέπω να βγάζει σχετικές ενοχλήσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Α, και ποια θα είναι η δωδεκάδα στην Euroleague με όλους τους παίκτες υγιείς. (Αυτό σας το βάζω για homework).

Μιλουτίνοφ

Ρεάλ Μαδρίτης: Πλήγμα η φυγή του Γιαμπουσέλε, αλλά μέχρι πριν λίγο καιρό την αποθεώναμε για τα πολλά φόργουορντ που διαθέτει. Θα τη βρει την άκρη και φέτος. Στον «άσο» μετά τον Καμπάτσο νομίζω θα έχει πρόβλημα αφού Μέις και Φελίζ δεν έχουν εμπειρία Euroleague. Επίσης ερωτηματικό και ο Ταβάρες ο οποίος πέρυσι επιθετικά κυρίως ήταν μακριά από τα στάνταρ που μας είχε συνηθίσει.

Φενέρμπαχτσε: Τι έφτιαξες ρε Σάρας αγόρι μου; Τρομερό ρόστερ στις θέσεις 1-2-3-4 αλλά στο 5, χωλαίνει. Σανλί (οκ), Σάμανιτς (παικτούρα, αλλά να τον δούμε και λίγο) και Μέλι (ποιος Μέλι τώρα).

Πολύ καλή ομάδα, αλλά βλέπω να κάνει προσθήκη σέντερ μέσα στη σεζόν. Ειδικά το 2-3-4 με Γκούντουριτς, Χολ, Πιέρ, Μπιμπέροβιτς, Κόλσον και φυσικά Χέις Ντέιβις, είναι πολύ δυνατό.

Μονακό: Ο βήχας και το χρήμα δεν κρύβονται. Πήρε Καλάθη, πήρε Κορκμάζ και Βίτο Μπράουν μαζί με Παπαγιάννη. Και αυτή η περιφέρεια είναι αρκετά δυνατή. Ο Καλάθης θα βοηθήσει πάρα πολύ με τη δημιουργία του και θα απελευθερώσει αρκετά τον Τζέιμς ο οποίος πέρυσι προσπαθούσε να κάνει τα πάντα.

Συνεχίζω να επιμένω πως δεν μου αρέσει σαν προπονητής ο Σάσα Ομπράντοβιτς και έχω την απορία αν θα τα βρουν στο παρκέ ο Τζέιμς με τον Κορκμαζ.

Μπαρτσελόνα: Για δεύτερη σερί σεζόν επιλέγει άπειρο προπονητή. Ο Πεναρόγια δεν είναι Γκριμάου, αλλά η μοναδική του θητεία στην Euroleague είναι μία σεζόν στην Μπασκόνια. Ο Πάντερ άλλαξε περιβάλλον και μένει να δούμε πως θα ανταποκριθεί. Νομίζω δεν θα τα καταφέρει, αλλά ας περιμένουμε. Ο Μετού είναι σπουδαία προσθήκη, ο Νούνιεζ θα δώσει τρομερή δημιουργία, αλλά άλλο το Eurocup και η Ουλμ και άλλο η Euroleague και η Μπαρτσελόνα. Καλό γκαρντ όμως. Αυτό που με χαλάει είναι κι εδώ η θέση «5». Ο Βέσελι έκανε τρομερή σεζόν πέρυσι, αλλά θα μπορέσει να την επαναλάβει; Ερνανγκόμεθ μου βγάζει κάτι... βαρύ και ασταθές αγωνιστικά.

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χειρότερη από πέρυσι και δεν το συζητάμε. Ο πόλεμος και η ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει έκαναν το recruiting του Κάτας δύσκολο. Ομάδα που χάνει ταυτόχρονα τους τρεις καλύτερους της παίκτες (Μπάλντγουιν, Μπράουν, Κόλσον), έχει σοβαρό πρόβλημα.

Δεν την βλέπω...

Μπασκόνια: Η ομάδα των Βάσκων στο δικό μου μυαλό έχει καπαρωμένη μία θέση 8 έως 10. Λες και μαζί με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την Euroleague έχει συμφωνήσει και για την κατάταξη.

Τεράστια αναβάθμιση στον πάγκο. Να με συγχωρείς κύριε Ντούσκο μου (Ιβάνοβιτς), αλλά Πάμπλο Λάσο rules. Μικρό ρόστερ ακόμη και σίγουρα θα κάνει 1-2 προσθήκες. Για την ώρα με μπερδεύει και νομίζω μία από τα ίδια.

Αναντολού Εφές: Οι Τούρκοι εμπιστεύτηκαν τον πάγκο του στον Μιγιάτοβιτς. Φυσικά και γνωρίζει άριστα την ομάδα αφού είναι πολλά χρόνια στο σταφ. Πέρυσι ανέλαβε μεσούσης της σεζόν και είχε άλλοθι. Φέτος στήνει αυτός τη δική του ομάδα. Μπορεί; Νομίζω όχι.

Τη φετινή της πορεία θα την κρίνει η απόδοση των δύο NBAer που υπέγραψε. Στάνλεϊ Τζόνσον και Τζόρνταν Νουόρα έρχονται με περγαμηνές και προοπτική, αλλά πόσο εύκολη θα είναι για αυτούς η Euroleague; Αν ήξερα θα απαντούσα.

Στο «5» έχει Πουαριέ, Οτούρου και τίποτα άλλο. Θα πάρει παίκτη;

Βίρτους Μπολόνια: Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι και θα το γράψω αυθόρμητα. Ρε Κορντινιέ αγόρι μου τι έκανες στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Θα κάνεις τα ίδια και το χειμώνα;

Πρόσθεσε Κλάιμπερν και Γκρατζούλις (αγαπημένος Λετονός), αλλά ομάδα με Ζίζιτς και Κάκοκ στο «5» δε... (καφενείο κάνουμε, αλλά δε βρίζουμε) ποτέ!

Παρτιζάν: Το μεγαλύτερο ερωτηματικό της διοργάνωσης. Πέρυσι ο Ομπράντοβιτς απέτυχε παταγωδώς και για αυτό άλλαξε όλη την ομάδα. Κι όταν λέμε όλη εννοούμε όλη! Επιγραμματικά αποχώρησαν οι: Πάντερ, Λεντέι, Καμίνσκι, Πονίτκα, Ντοζίερ, Αβράμοβιτς, Σμιθ, Σμάιλαγκιτς και δεν ξέρουμε τι θα γίνει ο Καμπόκλο.

Ήρθαν οι Λούντμπεργκ, Τζόουνς (παικτάρα αλλά πρώτη φορά Euroleague), Ντιλικινά, Ουάσινγκτον, Μπράουν από Αλμπα, Μαρίνκοβιτς, Ποκουσέφσκι, Μπόνγκα, Τζόουνς από Εφές και Μπράντον Ντέιβις.

Μόνο Ζοτς δε θυμίζουν τόσες αλλαγές σε ένα καλοκαίρι. Πότε θα δούμε το μπάσκετ του προπονητή της με τόσους νέους παίκτες; Θα αργήσει. Κι αν έχει χάσει το τρένο μέχρι τότε;

Αρμάνι Μιλάνο: Ζητώ συγγνώμη από τον φίλο μου Χρήστο Σταυρόπουλο ο οποίος ουδεμία ευθύνη φέρει, αλλά αναφερόμαστε σε «νεκροταφείο παικτών». Δε θυμάμαι παίκτη που να εξελίχθηκε μέσα από τη διαδικασία της ομάδας. Μόνο την αντίθετη κατεύθυνση.

Απέκτησε Ντιμιτρίεβιτς (καλός σκόρερ), Μπρουκς (πέρασε και δεν ακούμπησε στο NBA), Κοζέρ. ΛεΝτέι. Στο «5» πήρε Νίμπο και ΜακΚόρμακ από τη Γαλατά.

Το καλό της υπόθεσης είναι πως θα αποτύχει χωρίς να έχει ξοδέψει αλόγιστα χρήματα όπως έκανε τις προηγούμενες χρονιές. Κάθε σεζόν ξεκινούσε κι έλεγα «δε μπορεί, φέτος θα μπει play offs» και σπάνια έμπαινε. Φέτος δε λέω καν ότι θα μπει.

Ζαλγκίρις: Μου αρέσει πολύ ο Τρινκιέρι, εκτιμώ το μπάσκετ του. Οι Λιθουανοί έκαναν ορισμένες προσθήκες ξεχωρίζοντας αυτές των Μπραζντέικις, Ντάνστον, Γουάλας και Φρανσίσκο. Περίεργη ομάδα με... ταβάνι. Πάντα θα σου βγάζει το «λάδι», πάντα θα κάνει 2-3 μεγάλες νίκες, αλλά πάντα θα της λείπει κάτι για να καταφέρει περισσότερα.

Μπάγερν: Δε μου γεμίζει το μάτι. Νομίζω έχασε σε ποιότητα μέσα από τη διαδικασία των μεταγραφών. Θέλω να δω τον Χέρμπερτ στο κορυφαίο επίπεδο. Κάπως αδιάφορη ομάδα την χαρακτηρίζω.

Ερυθρός Αστέρας: Καλός! Καλός! Ο Σφαιρόπουλος έχει φτιάξει δυνατό σύνολο. Εχουν πολλές ομάδες στην περιφέρειά τους ΜακΙντάιρ, Κάνααν, Τεόντοσιτς, Νέντοβιτς και Ντος Σάντος; Έχουν πολλές ομάδες φόργουορντ με Ντόμπριτς, Κάλινιτς, Γκιεντράιτις (ο Ντάουμ δε μου αρέσει); Στο «5» υπάρχει πρόβλημα με Μπολομπόι, Πλάβσιτς και λίγο από Μίτροβιτς.

Με τέτοια έδρα τον βλέπω πολύ καλύτερο από πέρυσι. Αρκεί να ξεκινήσει καλά και να μην τους πάρει από κάτω. Αρκεί (επίσης) να δεχτούν τους ρόλους τους Νέντοβιτς και Τεόντοσιτς.

Βιλερμπάν: Μία από τα ίδια. Ομάδα χωρίς στόχο.

Αλμπα: Γιατί συμμετέχει στην Euroleague;

Παρί: Εχει λεφτά, αλλά την πρώτη σεζόν θα πορευτεί με μικρό μπάτζετ. Και με rookie προπονητή, τον Τιάγκο Σπλίτερ (παικτούρα παλιά). Θα έχει ένα μικρό ενδιαφέρον ως φρέσκο πράγμα. Ίσως τα πάει καλύτερα από την Βιλερμπάν.

Το εύρος της τελικής κατάταξης των 18 ομάδων της Euroleague

  • Παναθηναϊκός 1-4 (έκπληξη αν δεν πάει F4)
  • Ολυμπιακός 3-6 (βασικός διεκδικητής F4)
  • Ρεάλ 3-6 (βασικός διεκδικητής F4)
  • Φενέρμπαχτσε 1-4 (έκπληξη αν δεν πάει F4)
  • Μονακό 1-4 (έκπληξη αν δεν πάει F4)
  • Μπαρτσελόνα 5-8 (έκπληξη αν πάει F4)
  • Μακάμπι 12-15 (έκπληξη αν μπει play offs)
  • Μπασκόνια 8-11 (κακός μπελάς για κάθε αντίπαλο)
  • Αναντολού Εφές 8-11 (κακός μπελάς για κάθε αντίπαλο)
  • Βίρτους 10-13 (κακός μπελάς για κάθε αντίπαλο)
  • Παρτιζάν 8-11 (κακός μπελάς για κάθε αντίπαλο)
  • Αρμάνι 11-14 (έκπληξη αν μπει play offs)
  • Ζαλγκίρις 8-11 (κακός μπελάς για κάθε αντίπαλο)
  • Μπάγερν 12-15 (έκπληξη αν μπει play offs)
  • Ερυθρός Αστέρας 6-9 (έκπληξη αν δεν μπει play offs)
  • Βιλερμπάν 16-18 (έκπληξη αν τερματίσει πιο ψηλά)
  • Αλμπα 16-18 (έκπληξη αν δεν τερματίσει τελευταία)
  • Παρί 16-18 (έκπληξη αν τερματίσει τελευταία)

ΥΓ: Επαναλαμβάνω πως δεν πρόκειται για κάποια ανάλυση, αλλά μία εντελώς πρόχειρη κουβέντα που έχω κάνει, κάνω και θα κάνω με τους φίλους μου.

@Photo credits: Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.