Φουρνιέ: Η... προοικονομία από τον προημιτελικό με τον Καναδά και η απειλή που φέρνει

Δημήτρης Οικονόμου
Φουρνιέ Ολυμπιακός
Ο Εβάν Φουρνιέ αποτελεί το «μπαμ» του καλοκαιριού και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat αναλύει όσα έκανε ο Γάλλος σταρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και όσα φέρνει στους «ερυθρολεύκους».

Από το απόγευμα της Δευτέρας, οι φίλοι του Ολυμπιακού κινούνται σε… ρυθμούς Εβάν Φουρνιέ. Ο Γάλλος σταρ υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους Πειραιώτες και αναμένεται από απόψε το βράδυ να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, με την «ερυθρόλευκη» πινελιά στην καριέρα του να παίρνει σάρκα και οστά.

Το ονειρεύτηκε ένα βράδυ στο Βελιγράδι, το τουίταρε και το έκανε πράξη ο Φουρνιέ, που έρχεται στον Φάληρο μετά από μία ακόμα σημαντική του επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο σε ένα γεμάτο παλμαρέ με τη Γαλλία.

Για την ιστορία και μόνο, ο Φουρνιέ έχει δύο ασημένια στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2020, 2024), δύο χάλκινα στο Παγκόσμιο (2014, 2019) και ένα ασημένιο, ένα χάλκινο σε EuroBasket (2022, 2015). Στο Παρίσι κατάφερε ξανά να θυμίσει τον παίκτη που ήταν στο NBA, προτού μπλέξει με τον Τομ Τίμποντο, ο οποίος τον άφησε εκτός rotation στους Νικς και μετέπειτα τον ανάγκασε στο trade με προορισμό το Ντιτρόιτ.

Τι ακριβώς, όμως, έκανε με την Εθνική Γαλλίας; Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat συλλέγει τα κατορθώματα της μεγάλης μεταγραφής του Ολυμπιακού και σας τα παρουσιάζει.

Εκεί που ο Φουρνιέ νιώθει σημαντικός

Για τον Γάλλο σταρ η Εθνική ήταν πάντοτε ένα αποκούμπι. Από τις σεζόν του στο Ορλάντο και τους Μάτζικ, που αποτελούσε έναν από τους καλύτερους σκόρερ στο NBA, μέχρι και την τελευταία διετία. Ο Φουρνιέ δε θα γινόταν, άλλωστε, αυτό που είναι σήμερα, δίχως τον εγωισμό ενός σταρ.

Εκεί που νιώθει σημαντικός, μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα, σύμφωνα με το ταλέντο του. Κάτι που έρχεται να κάνει στον Ολυμπιακό, αφού τα τελευταία δύο χρόνια της 12ετούς θητείας του στο NBA, δεν πήγαν όπως ήθελε. Στο Παρίσι φάνηκε πως δεν είχε τον απαιτούμενο ρυθμό στο ξεκίνημα.

Όμως παρέμεινε, όχι απλά κομμάτι της Γαλλίας, αλλά ηγέτης της, παίρνοντας καθαρές αποφάσεις χωρίς να γίνει επιζήμιος. Μέχρι που σιγά σιγά θύμισε τον μεγάλο σκόρερ που γνωρίζαμε. Οι Καναδοί, άλλωστε, το ένιωσαν στο πετσί τους με τις… μαχαιριές του στον προημιτελικό.

Ο Φουρνιέ έκλεισε το τουρνουά με 9.8 πόντους (32.4% από το τρίποντο), 1.7 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ και 25.3% στο USG% του. Στην αλυσίδα της παραγωγής πόντων, ο Φουρνιέ προσέφερε 9.8, συν τους 5.3 από δικές του ασίστ, ήτοι 15.1 από τους 80.8 ης ομάδας.

Το πρώτο βήμα ήταν να νιώσει σημαντικός, το δεύτερο να βρει ρυθμό και να «εκτελέσει» τελικά τους Καναδούς.

Οι οκτώ σερί πόντοι που μαρτυρούν τι φέρνει στον Ολυμπιακό ο Φουρνιέ

Με το σκορ στο 65-60 και με 3’51’’ να απομένουν, η Γαλλία που μπήκε ως αουτσάιντερ κόντρα στον Καναδά για τον προημιτελικό και ερχόταν από κακές εμφανίσεις στον όμιλο, ήθελε κάποιον να μη νιώθει το βάρος της στιγμής. Enter: Εβάν Φουρνιέ.

Οι οκτώ πόντοι που «σκότωσαν» τους Καναδούς, δε μας έκαναν σοφότερους για το τι ακριβώς παίκτης είναι ο Γάλλος. Απλά μας υπενθύμισαν πως μπορεί να σκοράρει με όποιον τρόπο θέλει. Ένα catch n’ shot τρίποντο από τη γωνία, μία εκτέλεση με floater από την κορυφή υπό πίεση και αφήνοντας πίσω τον αντίπαλό του και ένα τρίποντο που μπορούσε να βάλει μόνο αυτός, λίγο πιο μπροστά από το κέντρο του γηπέδου.

Ένας προικισμένος σκόρερ που τα διαπιστευτήριά του τα κατέθεσε με τις 12 σεζόν στο NBA, αρκετές εξ αυτών πρωταγωνιστής στα 700+ που κουβαλά το βιογραφικό του. Όταν νιώσει άνετα, όπως γίνεται με τους «μπλε», οι άμυνες αδυνατούν να τον σταματήσουν.

*Το shot chart του Φουρνιέ κόντρα τον Καναδά

Το σκοράρισμα του Φουρνιέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σε όλο το φάσμα της καριέρας του, ο Γάλλος υπήρξε ένας σπουδαίος σκόρερ. Το δείγμα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορεί να κρίνει απολύτως τίποτα, μιας και είναι πολύ μικρό με έξι παιχνίδια. Ωστόσο αποδεικνύει απλά πως οι συνήθειες δεν ξεχνιούνται. Με τον 32χρονο να προσφέρει στους Γάλλους το εντυπωσιακό νούμερο, 1.8 πόντους ανά κατοχή σε catch n’ shot καταστάσεις. Μικρό το volume μεν, αλλά ο Φουρνιέ έχει αποδείξει πως και σε διάρκεια σεζόν ολόκληρης μπορεί να διατηρήσει πολύ ψηλά αυτό το νούμερο.

Η απειλή που φέρνει χωρίς την μπάλα, σε συνδυασμό με τους σουτέρ που έχει ήδη στη μηχανή του ο Ολυμπιακός (Βεζένκοβ, Πίτερς, Ντόρσεϊ, Βιλντόζα), ανοίγει τις αποστάσεις και μόνο με τη σκέψη. Ως κλασικός σκόρερ, όμως, ο Φουρνιέ δεν απειλεί μόνο με στατικό σουτ, αλλά και με την μπάλα στα χέρια. Στήνοντας 30 pick n’ roll στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκ των οποίων τα 20 κατέληξαν σε δική του εκτέλεση, όπου και μέτρησε 2.3 πόντους ανά 3.5 κατοχές.

Οι εκτελέσεις του Φουρνιέ

  • Pick n’ roll: 2.3 πόντοι/3.5 κατοχές
  • Catch n’ drive: 2 πόντοι/1.5 κατοχή
  • Πίσω από σκριν: 0.7 πόντοι/1.3 κατοχές
  • Τρανζίσιον: 1.5 πόντος/1 κατοχή
  • Catch n’ shot: 1.5 πόντος/0.8 κατοχές
  • Iso: 0.3 πόντοι/0.3 κατοχές
@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.