Παναθηναϊκός: Οι «τρεις πλην ένας» λόγοι που ο Αταμάν πανηγυρίζει για την «βόμβα» Οσμάν!

Παναθηναϊκός: Οι «τρεις πλην ένας» λόγοι που ο Αταμάν πανηγυρίζει για την «βόμβα» Οσμάν!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Παναθηναϊκός: Οι «τρεις πλην ένας» λόγοι που ο Αταμάν πανηγυρίζει για την «βόμβα» Οσμάν!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για το «κερασάκι στην τούρτα» της μετεγγραφικής ενίσχυσης των πρωταθλητών Ευρώπης, καταγράφει τα πολλά συν και το μοναδικό «πλην» της απόκτησης του Τούρκου διεθνούς πρώην ΝΒΑερ κι ανυπομονεί να δει τους «αιώνιους» να εναλλάσσονται μεταξύ 1ης και 2ης θέσης στην βαθμολογία, σε όλη την διάρκεια της regular season στην Euroleague.

Όταν ένας παίκτης είναι 29 ετών, μετράει ήδη 7 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ και μία 4ετή θητεία στην Euroleague και σε όλο αυτό το διάστημα, έχει προλάβει να συνεργαστεί με τον Γκρεγκ Πόποβιτς (πέρυσι), ο οποίος τον είχε σχεδόν 18 λεπτά στο παρκέ, τον Τάϊρον Λου (στην rookie σεζόν του) και τον αείμνηστο Ντούσαν Ίβκοβιτς (2014-2016), ο οποίος τον καθιέρωσε στην Αναντολού Εφές, τότε δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι πέρα από τα προφανή αθλητικά και μπασκετικά προσόντα, μέσα στις τέσσερις γραμμές, κάνει πολλά πράγματα καλά!

Ο λόγος φυσικά για τον γεννημένο στα Σκόπια, με τουρκοβοσνιακή καταγωγή και βασικό στέλεχος της Εθνικής Τουρκίας, Τσέντι Όσμάν, ο οποίος εδώ και λίγες μέρες αποτελεί το τελευταίο μετεγγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού και έχει ήδη βάλει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη που πρέπει να φτάσουν οι αντίπαλοι του «επτάστερου».

Το ότι η ανέλιξή του στην κορυφή της Ευρώπης είναι δύσκολο εγχείρημα και εμπεριέχει μεγάλη ανηφόρα, οι «πράσινοι» το ένιωσαν στο πετσί τους μένοντας 12 ολόκληρα χρόνια εκτός Final 4, αλλά τώρα που πάτησαν στο ψηλότερο σκαλί, μοιραία ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει! Πολύ απλά, γιατί όλοι οι επίδοξοι διεκδικητές του ευρωπαϊκού τροπαίου, θέλουν να τους αποκαθηλώσουν.

Αν ο σταθερός κορμός που έφερε το «έβδομο αστέρι» στο ΟΑΚΑ, είναι το μεγαλύτερο εφόδιο του «τριφυλλιού» στην σεζόν που αρχίζει οσονούπω, τότε η απόκτηση του 29χρονου πρώην παίκτη των Σπερς, αποτελεί σίγουρα την κίνηση που καθιστά το «οπλoστάσιο» του Εργκίν Αταμάν αψεγάδιαστο και διατηρεί τον Παναθηναϊκό στα πιο αδιαφιλονίκητα φαβορί για το όγδοο (το έδειξε με τα δάχτυλά του ο Τούρκος άσος κατά την άφιξή του) και το repeat. Κάτι που αν συμβεί, θα βάλει την ελληνική ομάδα σε ένα κλειστό club πέντε ομάδων με το ανάλογο επίτευγμα (Γιουγκοπλάστικα, Μακάμπι, Ολυμπιακός και Εφές).

Τι φέρνει ο Οσμάν στο τραπέζι

Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τι προσδίδει στους «πράσινους» ο 29χρονος πρώην προστατευόμενος του ΛεΜπρόν Τζέιμς στο Κλίβελαντ (μαζί με τον Άντε Ζίζιτς), η προσθήκη του οποίου γεμίζει ασφυκτικά την θέση “3” και υπό συνθήκες, προσθέτει έξτρα βάθος και στo “4”. Όπως εξήγησε και ο Βαγγέλης Αγγέλου (τον κοούτσαρε την σεζόν 2013-2014 στην Εφές) στο EΟΚ WebRadio, ο Οσμάν είχε από μικρός πολύ υψηλό μπασκετικό IQ και σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα και τη δίψα του να πετύχει, κατόρθωσε να εξελιχθεί σε ένα πληθωρικό «πολυεργαλείο» με πολλαπλές μπασκετικές ικανότητες.

Το ότι μόλις στην 2η σεζόν του στο ΝΒΑ (2018-2019), ο χρόνος συμμετοχής του σχεδόν τριπλασιάστηκε (από τα μ.ο. 11 λεπτά, πήγε στα 32,2') με προπονητή τον Λάρι Ντριού, που ήταν ο πρώτος coach του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι, λέει πάρα πολλά. Έστω κι αν οι Καβς τελείωσαν την χρονιά με ρεκόρ 19-57, η προώθηση του νεαρού Τούρκου σήμαινε ότι σε αυτόν, έβλεπαν ένα αθλητικό και μακρύ κορμί, που μπορούσε να είχε πολύπλευρη προσφορά στο παιχνίδι τους.

Όπως κι έγινε, τόσο εκείνη την χρονιά, που ο Τσέντι έκανε ρεκόρ καριέρας στον «μαγικό κόσμο» σε χρόνο, πόντους (μ.ο. 13,0π.) και ριμπάουντ (μ.ο. 4,7), αλλά και κατέγραψε την υψηλότερη επίδοση στο σκοράρισμα σε ένα ματς (στις 26 Γενάρη του 2019, πέτυχε 29π. στην εντός έδρας ήττα από τους Χιτ με 99-122), όσο και στις επόμενες τρεις, που είχε σταθερά διψήφιο μέσο όρο αριθμό πόντων και μίνιμουμ 3,4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και σχεδόν 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι.

'""

Όλα αυτά με ικανοποιητικό ποσοστό καριέρας σε ευστοχία πίσω από τα 7,25 (35,7%) και carreer high πέρυσι στο Σαν Αντόνιο (38,9%), όπου και πήρε πολλά spot up τρίποντα από close out επιθέσεις.

Σε γενικές γραμμές, πέραν του μεγέθους του, της αμυντικής οξυδέρκειας και ικανότητας που τον χαρακτηρίζει αλλά και του κάθετου παιχνιδιού, το οποίο βρίσκεται στο ρεπερτόριό του, ο Παναθηναϊκός απέκτησε έναν παίκτη με πάθος για την κατάκτηση τίτλων (έχει σηκώσει μόνο το Κύπελλο και το Super Cup Τουρκίας και το πρωτάθλημα Ευρώπης με την Εθνική νέων και εφήβων της Τουρκίας). Πρόκειται για ένα συναίσθημα που ένιωσε τελευταία φορά το 2015, όταν ακόμη η καριέρα του δεν είχε φτάσει στο peak της.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που, σε μία ομάδα πρωταθλητισμού, ίσως να τον καθιστά περισσότερο χρήσιμο απ' όσο αντιλαμβάνεται ο μέσος φίλαθλος, είναι το γεγονός ότι στο ξεκίνημα της διαδρομής του, έπαιξε αρκετά στην θέση του point guard κι απέκτησε αξιοσημείωτη περιφερειακή ορατότητα.

Γιατί πανηγυρίζει ο Αταμάν και τι θα χάσει στην Ελλάδα λόγω Οσμάν!

Ο σημαντικότερος λόγος έχει να κάνει φυσικά με την απόκτηση ενός παίκτη, με τον οποίο μιλάει την ίδια γλώσσα και τον γνωρίζει πολύ καλά! Από την άποψη ότι αποτελεί προϊόν της παραγωγικής διαδικασίας του τουρκικού μπάσκετ και κατ' επέκταση της Εφές, στην οποία, πάντως, δεν τον πρόλαβε.

Υπό τις οδηγίες του, έκανε το ντεμπούτο στην Εθνική ανδρών της Τουρκίας στο Mundobasket του 2014, ενώ μαζί του έπαιξε ακόμη στο Eurobasket του 2015 και του 2022, έχοντας εξ' αρχής κερδίσει την εκτίμησή του.

Λόγω του τραυματισμού από τον οποίο ταλαιπωρήθηκε πέρυσι ο Ιωάννης Παπαπέτρου (υπεβλήθη σε επέμβαση κι έχασε σχεδόν την μισή χρονιά), η θέση “τρία” ήταν ίσως η «αχίλλειος πτέρνα» του Παναθηναϊκού και στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν, το βάρος το σήκωσε κατά κύριο λόγο ο Μάριους Γκριγκόνις (με τον Καλαϊτζάκη να έχει τον ρόλο του αμυντικού εξολοθρευτή» και τον Ερνανγκόμεθ να παίρνει κάποια λεπτά), ο οποίος ταιριάζει περισσότερο στο “2”.

Όταν ο “Papi” επέστρεψε η θέση γέμισε και το ότι οι «πράσινοι» έφτασαν στην κατάκτηση της ευρωπαϊκής και της ελληνικής κορυφής, οφείλεται σε μεγάλο και στην βοήθεια που παρείχε στο 2ο μισό ο 30χρονος διεθνής forward.

Φέτος, που η χρονιά είναι ακόμη πιο απαιτητική, η προσθήκη του Οσμάν από την αρχή, προσδίδει ποιοτικό και ποσοτικό βάθος στο “3” και ουσιαστικά προκαλεί ευχάριστο πονοκέφαλο στον 58χρονο Τούρκο τεχνικό.

Αν υπάρχει κάτι αρνητικό, αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το ελληνικό πρωτάθλημα, όπου το πιθανότερο σενάριο, αν κι εφόσoν δεν υπάρχουν τραυματισμοί, θέλει τον κλασσικό και πιο αποτελεσματικό μακρινό σουτέρ του Παναθηναϊκού (Γκριγκόνις), να προβάλλει ως ο επικρατέστερος περιφερειακός ξένος που θα μένει εκτός της βασικής 6άδας ξένων που θα δηλώνεται στους αγώνες της Stoiximan GBL (ο έτερος μάλλον θα είναι ο Γιουρτσεβέν).

Αν θέλετε και έναν έξτρα λόγο, μη Παναθηναϊκό, που ο Αταμάν πετάει ήδη την σκούφια του για από την απόκτηση του τουρκικού διδύμου ξένων (Οσμάν και Γιουρτσεβέν), είναι ότι και οι δύο απεγκλωβίστηκαν από τους περιορισμούς του ΝΒΑ! Και ιδανικά, θα μπορεί να τους χρησιμοποιήσει (μαζί και με τον Κορκμάζ, που πήγε στην Μονακό) στους αγώνες των «παραθύρων» για τα προκριματικά του Eurobasket 2025, η διάκριση στο οποίο, αποτελεί τον επόμενο μεγάλο του στόχο του στην 2η θητεία του με την Εθνική Τουρκίας.

Ετοιμαστείτε για συνεχή εναλλαγή Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην κορυφή της Euroleague

Κλείνοντας, νομίζω ότι τόσο οι «πράσινοι» των οκτώ ξένων, όσο και οι «ερυθρόλευκοι» των δέκα (μαζί με τον ανενεργό για την ώρα, Έβανς), θα στηθούν στην αφετηρία του εφετινού «μαραθωνίου» της Euroleague, ως τα δύο βασικά φαβορί για την πρώτη δυάδα της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο.

Δεν ξέρω κατά πόσο και οι δύο ελληνικές ομάδες θα φτάσουν με πορεία-τρένο στα playoffs της διοργάνωσης και θα θέσουν τις προϋποθέσεις να πάνε Final 4 (δηλαδή να τερματίσουν στην 1η και στην 2η θέση αντίστοιχα) και να δώσουν ραντεβού για τον πρώτο και ιστορικό ελληνικό «εμφύλιο» τελικό της Euroleague (θα χρειαστεί να μην ταλαιπωρηθούν από τραυματισμούς), ωστόσο, από πλευράς τεχνογνωσίας, εμπειρίας και έμψυχου δυναμικού, συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι οι δύο που θα κυνηγάει όλη η Ευρώπη να εκτροχιάσει.

Οπότε προσδεθείτε, γιατί έρχεται μία σεζόν που ίσως να μην έχουμε ξαναδεί ποτέ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!