Το θράσος των χιλίων καρδιναλίων

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Το θράσος των χιλίων καρδιναλίων
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι το κληροδότημα της περυσινής σεζόν έχει κάνει τον Παναθηναϊκό να κοιτάζει -με το δίκιο του- αφ' υψηλού αντιπάλους όπως η Μπάγερν.

To ιστορικό, πανηγυρικό και εν πολλοίς απρόσμενο «νταμπλ» της περασμένης άνοιξης έκανε τον Παναθηναϊκό να ζει σε διαρκή άνοιξη και του χάρισε ένα εφόδιο που θα εμφανίζεται ξανά και ξανά στα ευρωπαϊκό γήπεδο. Ένα απόλυτα δικαιολογημένο θράσος χιλίων καρδιναλίων του ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Ο Ολυμπιακός έχει τον τρόπο να αντιστέκεται και να απαντάει στην όψιμη αυτοπεποίθηση των «πρασίνων», ιδίως όταν αυτή αγγίζει τα όρια της έπαρσης, αλλά οι μικρομεσαίοι της Ευρώπης βλέπουν τη θηριώδη σκιά του πρωταθλητή και χάνουν το παρκέ κάτω από τα πόδια τους, είτε αυτό είναι ξύλινο είτε γυάλινο.

Μεθυσμένη και η ίδια από το μικρό θαύμα της πρεμιέρας, η Μπάγερν πρώτα παραδόθηκε και μετά αποφάσισε να τιμήσει τα όπλα που έκαναν τη Ρεάλ σουρωτήρι. Ο Παναθηναϊκός, στο μεταξύ, είχε απομακρυνθεί στον ορίζοντα. Με το σκορ στο 59-40 στα μέσα της τρίτης περιόδου, θα ήταν άνω ποταμών να χαλάσει η φιέστα του αστραφτερού ΟΑΚΑ.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ευχαριστήθηκαν με την ψυχή τους το γιορτινό σουαρέ, αλλά φρόντισαν και να κερδίσουν ένα γαλόνι, όταν «στόλισαν» με οργανωμένες ύβρεις τους τυμβωρύχους της μεσημβρινής τηλεόρασης. Το ένα λεπτό της σιγής για τον πρόωρα χαμένο Τζορτζ Μπάλντοκ ήταν όχι μόνο πένθιμο, αλλά και οργισμένο. Και πολύ σωστά.

 

Ο Παναθηναϊκός έγραψε μία ωραία 15άρα, όχι με φρου φρου και αρώματα, αλλά με την ενδεδειγμένη για τις παράξενες μάχες του Οκτώβρη μέθοδο: ιδρώτας, αυταπάρνηση, ομαδική προσπάθεια. Ομάδα με 8/21 τρίποντα μπορεί να χάσει, αλλά ομάδα που τελειώνει ευρωπαϊκό αγώνα με 17 επιθετικά ριμπάουντ και με 12 κλεψίματα είναι καταδικασμένη να κερδίζει.

Οι «πράσινοι» καμουφλάρισαν χωρίς δυσκολία την κακή βραδιά του Κώστα Σλούκα και είχαν ένα σωρό διακριθέντες. Ο Τζέντι Όσμαν έκλεψε μπάλες και ξεχύθηκε στο ανοιχτό γήπεδο, ο Κέντρικ Ναν σκόραρε και μοίρασε δώρα, ο «διπλός» Χουάντσο άφησε να εννοηθεί ότι φέτος θα είναι άλλος άνθρωπος και πάντως όχι φιάσκο, ο Λορέντζο Μπράουν κράτησε τα ηνία με σιγουριά πολύπειρου ηγέτη, ο Τζέριαν Γκραντ τελείωσε τη δουλειά με ένα πληθωρικό δεκάλεπτο, ο Γιούρτσεβεν ήταν μηχανή πόντων και ριμπάουντ, ενώ ο Ματίας Λεσόρ συνεχίζει τα περυσινά αλλά με 27 λεπτά συμμετοχής αντί για εξοντωτικές 35άρες. Είδα και ένα chasedown block από τον Γκριγκόνις ή ήταν οφθαλμαπάτη;

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να καθαρίσει το ματς ακόμα πιο εύκολα, εφ’ όσον είχε τόσους ορεξάτους στη σύνθεσή τους. Αλλά η Μπάγερν με τους αινιγματικούς αλλά ικανούς γκαρντ δεν είναι καμιά παρακατιανή από εκείνες τις ομαδούλες που εξατμίζονται στα δύσκολα.

Η ομάδα του πρωταθλητή Κόσμου Γκόρντι Χέρμπερτ χρειάστηκε μόλις 9 λεπτά για να φτάσει από το -19 ΄στο -5 του 33ου λεπτού. Δύο τρίποντα των Γκραντ και Ερνανγκόμεθ βοήθησαν τον μπερδεμένο Παναθηναϊκό να ξεμπλέξει από την αλλόκοτη άμυνα που σκαρφίστηκε ο μέχρι προ τινος προπονητής της Εθνικής Γερμανίας.

Η θαλπωρή της ανακαινισμένης έδρας ήταν ένα πρόσθετο όπλο για τον Παναθηναϊκό, που πέρυσι ξεκίνησε την κούρσα χωλαίνοντας πριν βγει ξεκούδουνα ο Αταμάν να μιλήσει για Βερολίνο. Τις δυνατότητες του «γυάλινου παρκέ» θα τις δούμε εν καιρώ, αλλά το ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τα επιδέξια οπίσθια. Ειδάλλως, δεν ωφελούν τα μεταξωτά βρακιά.

Και πράγματι, η ομάδα δείχνει ικανή να υποστηρίξει τα όψιμα μεγαλεία και πάντως βελτιωμένη και πιο γεμάτη σε σχέση με την περυσινή. Ο Τούρκος θα δυσκολευτεί να βρει ρόλους για όλους και να κρατήσει τους πάντες ικανοποιημένους, αλλά οι νίκες έχουν τον τρόπο για να απομακρύνουν τα σύννεφα και τη γκρίνια.

Στην ευρωπαϊκή περιοδεία της επόμενης εβδομάδας, ο Παναθηναϊκός θα επισκεφτεί πρώτα το «Μπερσί» για να θυμηθεί τις αλησμόνητες νύχτες του 1996 με παρτενέρ την πρωτάρα Παρί, αλλά στη συνέχεια θα κληθεί να ανασκουμπωθεί για να μετρήσει το μπόι του απέναντι στην ηττημένη του Μονάχου και του Βερολίνου Ρεάλ. Μπορεί, μέχρι τότε, να είναι αυτός ο μοναδικός αήττητος της διοργάνωσης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.