NBA: Τι είναι η σύνταξη του ΝΒΑ και γιατί δεν είναι τόσο εύκολο να την αποκτήσεις

NBA: Τι είναι η σύνταξη του ΝΒΑ και γιατί δεν είναι τόσο εύκολο να την αποκτήσεις

NBA: Τι είναι η σύνταξη του ΝΒΑ και γιατί δεν είναι τόσο εύκολο να την αποκτήσεις

bet365

Η παραμονή του Τάιλερ Ντόρσεϊ στο NBA, προκάλεσε το ενδιαφέρον για ένα θέμα που πολλοί αγνοούν. Τι συμβαίνει με τις συντάξεις των παικτών του ΝΒΑ και με ποιον τρόπο μπορεί να τη λάβει ένας αθλητής (και όχι μόνο) της λίγκας; Οι απαντήσεις ακολουθούν...

Η κουβέντα ξεκίνησε με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Και τι μπορεί να του προσφέρει μία ενδεχόμενη τρίτη σεζόν στο NBA. Η... μαγική λέξη είναι «σύνταξη». Όχι άμεσα. Ο Έλληνοαμερικάνος γκαρντ είναι 26 ετών, αλλά αν η σεζόν ξεκινήσει και αυτός είναι ακόμα στο ρόστερ των Ντάλας Μάβερικς, τότε θα μπορεί να είναι ένας σχεδόν χαρούμενος συνταξιούχος.

Θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 20 χρόνια γι' αυτό, αλλά θα το έχει εξασφαλίσει. Η κουβέντα που άνοιξε αφορούσε τις συντάξεις. Πώς μπορεί να τη λάβει ένας παίκτης του ΝΒΑ, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται και φυσικά το ποσό που μπορεί να καρπωθεί κάποιος.

Εδώ θα πρέπει να βάλουμε τον πρώτο αστερίσκο. Που αφορά τη φύση ενός συμβολαίου. Πέρα από τα εγγυημένα, υπάρχουν και αυτά που αφορούν τη συμφωνία 10 ημερών ή τα two way, όπως έχει υπογράψει ο Ντόρσεϊ.

Αρχικά χρειάζεται μία μικρή παρένθεση, για να πούμε ότι ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού έχει δικαίωμα να αγωνιστεί για 50 ημέρες, μέσα στη σεζόν, στους Ντάλας Μάβερικς. Σε κάποιους παίκτες δίνουν την επιλογή για τη χρονική στιγμή και την κατανομή των ημερών. Για παράδειγμα, όταν ο Μάικ Τζέιμς είχε υπογράψει στους Φοίνιξ Σανς, θέλησε να βρεθεί στην ομάδα τις πρώτες 45 ημέρες (τότε ήταν τόσες οι ημέρες) της σεζόν και δεν είχε καμία πρόθεση να αγωνιστεί στην G-League.

Και για να απαντήσουμε, ο... αστερίσκος της φύσης του συμβολαίου δεν παίζει κανένα ρόλο. Αλλά....

Υπάρχει σύνταξη για τους παίκτες του ΝΒΑ;

Η σύνταξη υπήρχε και μετά το 2017 έχει γίνει ακόμα καλύτερη, αρκεί να καλύπτουν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Οι παίκτες που σταματούν την καριέρα τους, λαμβάνουν τη σύνταξή τους, όπως θα συνέβαινε με κάθε άλλο εργαζόμενο.

Αν ένας παίκτης συμπληρώσει τρία χρόνια στο ΝΒΑ, πληρώνεται την ελάχιστη σύνταξη. Μία δεκαετία στη λίγκα είναι ικανή να τον ανεβάσει στο επίπεδο της μέγιστης σύνταξης.

Το κατώτατο όριο ηλικίας για τη λήψη της είναι τα 45 χρόνια, ωστόσο η λίγκα ενθαρρύνει τους (πρώην) παίκτες να κάνουν υπομονή και να ξεκινήσουν στα 62 τους, όπου θα τους περιμένει ένα αρκετά μεγάλο ποσό.

Πόσο είναι αυτό; Οι Αμερικάνοι αναφέρουν τα ποσά με τρόπο που καλύπτει ένα έτος. Κάπως έτσι οι μίνιμουμ απολαβές είναι 57.000 δολάρια το χρόνο, ενώ η μέγιστη φτάνει στις 200.000 ετησίως!

Πάμε τώρα στους αστερίσκους. Η σύνταξη είναι μηνιαία και συνοδεύεται και από άλλα προνόμια, αρκεί να έχουν τουλάχιστον τρεις σεζόν στο ΝΒΑ. Όχι μόνο ως παίκτες, αλλά και ως μέλη ενός τεχνικού επιτελείου, συνδυαστικά. Για παράδειγμα, ένας παίκτης με δύο χρόνια στο ΝΒΑ ως παίκτης, μπορεί να προσθέσει τον τρίτο ως μέλος ενός επιτελείου.

Και φυσικά όσο περισσότερο μείνει στο ΝΒΑ, τόσο καλύτερη σύνταξη να λάβει στο τέλος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η σεζόν πρέπει να είναι πλήρης ή να καλύπτει έναν συγκεκριμένο αριθμό αγώνων προκειμένου να κριθεί έγκυρη. Αρκεί να έχουν συμβόλαιο έστω για ένα ματς και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να αγωνιστούν σε αυτό! Κάπως έτσι, ο Ντόρσεϊ και όλοι οι παίκτες που θα έχουν ενεργό συμβόλαιο στην έναρξη της νέας αγωνιστικής χρονιάς βάζουν έναν χρόνο στα... ένσημά τους.

Η αλλαγή του 2017 και το ΑΒΑ

Μετά από το 2017, η σύνταξη έχει πάρει την... ανηφόρα. Πριν, αν ένας παίκτης στην ηλικία των 50 ετών, έπαιρνε 559 δολάρια το μήνα, για κάθε έτος στη λίγκα (Αν είχε τρία χρόνια, τότε η μηνιαία σύνταξη ήταν 1.667 δολάρια). Πλέον, αυτό το ποσό (και στην ηλικία των 45) φτάνει στα 800 δολάρια για κάθε αγωνιστική σεζόν!

Το ετήσιο ποσό μπορεί να αυξηθεί, αν ένας παίκτης αποκτήσει ένα πτυχίο. Έστω και όταν σταματήσει να παίζει μπάσκετ. Επίσης, ένας παίκτης με την ελάχιστη αμοιβή έχει τη δική του ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ένας με τουλάχιστον 10 χρόνια, μπορεί να ασφαλίσει και την οικογένειά του.

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός που το ΝΒΑ αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα των συντάξεων σε όσους αγωνίστηκαν μόνο στο ΑΒΑ και δεν πρόλαβαν το ΝΒΑ. Το θέμα με τους απόμαχους του ΑΒΑ που δεν μπορούσαν να ζήσουν, λόγω της απουσίας ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος, αλλά και ο θάνατος πολλών, με πιο πρόσφατο αυτόν του Σαμ Σμιθ, έκαναν το ΝΒΑ να αλλάξει ρότα.

Και πλέον και οι παίκτες που αγωνίστηκαν μόνο στο ΑΒΑ (τη λίγκα με την οποία ενώθηκε το ΝΒΑ το 1976) έχουν δικαίωμα σύνταξης, αρκεί να έχουν παίξει για τρεις σεζόν.

Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν περάσει μέσα στις νέες συλλογικές συμβάσεις των παικτών. Μία κίνηση που έκανε η γενιά παικτών με πρώτο και καλύτερο τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τους Κρις Πολ και Καρμέλο Άντονι να είναι άμεσα εμπλεκόμενοι.

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα