Μακσβίτις: «Έχουμε υπεροχή στους ψηλούς; Μα οι κοντοί κερδίζουν τα παιχνίδια!»

O προπονητής της Εθνικής Λιθουανίας μιλάει στους Έλληνες δημοσιογράφους

bet365

Ο προπονητής της Εθνικής Λιθουανίας και της Ζάλγκιρις, Κάζις Μακσβίτις έπλεξε το εγκώμιο της «γαλανόλευκης, δήλωσε θαυμαστής του Γουόκαπ και μιλώντας τους Έλληνες απεσταλμένους δημοσιογράφους, προσπάθησε να αποτινάξει την ετικέτα του φαβορί από την ομάδα του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΑΝΙΛΑ: Αντώνης Καλκαβούρας

Ξεκίνησε την καριέρα του το 2010 σε ηλικία 32 ετών από την Ατλέτας Κάουνας, ενώ από το 2008 συνεργαζόταν με την λιθουανική ομοσπονδία ως μέλος του αναπτυξιακού προγράμματος και προπονητής των μικρών Εθνικών ομάδων.

Ακολούθησε ένα πέρασμα από την Σακαλάϊ και η πρώτη μεγάλη του επιτυχία ήρθε στον πάγκο της Νεπτούνας, την οποία οδήγησε στην 2η θέση του πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας την συμμετοχή της στην Euroleague (2014-2015). Mέχρι το 2022, οπότε και ανέλαβε την Ζάλγκιρις με την οποία κατέκτησε το νταμπλ, δούλεψε στην Λιετκαμπέλις και την Πάρμα Περμ, ενώ το 2021 υπέγραψε τριετές part-time συμβόλαιο με την Εθνική ομάδα της χώρας του.

Ο λόγος για τον Κάζις Μακσβίτις, υπό τις οδηγίες του οποίου, η Λιθουανία ολοκλήρωσε αήττητη την 1η φάση του 19ου Mundobasket, έχοντας την καλύτερη άμυνα (μ.ο. 68,0π.) και την πρωτιά στα ριμπάουντ (μ.ο. 48,0ρ.). Στις δηλώσεις που έκανε μετά την προπόνηση της ομάδας του, αρχικά ο έμπειρος τεχνικός εξήρε την εξαιρετική χημεία που υπάρχει στο ρόστερ της πρώτης αντιπάλου της Ελλάδας στον όμιλο της φάσης των “16”.

«Έχουμε ένα πολύ καλό επιτελείο και εξαιρετικό κλίμα στην ομάδα και αυτό βοηθάει πολύ. Επίσης έχουμε δύο σπουδαίους ηγέτες όπως ο Γιόνας (σ.σ.: Βαλαντσιούνας) και ο “Ντίμο” (σ.σ.: Μοτιεγιούνας), οι οποίοι περιστοιχίζονται από συμπαίκτες στους οποίους αρέσει η σκληρή δουλειά και έως τώρα είμαι πολύ ευχαριστημένος με τον τρόπο που έχουμε δουλέψει. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι!», μας είπε αρχικά ο 46χρονος έμπειρος Λιθουανός ομοσπονδιακός τεχνικός πριν ερωτηθεί για το ποιο είναι το κομμάτι του ελληνικού παιχνιδιού που τον φοβίζει.

«Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεχάσουμε ότι βγήκαμε πρώτοι στον όμιλο και ότι τελείωσαμε την πρώτη φάση αήττητοι, γιατι αν χάσουμε από την Ελλάδα τότε θα έχουμε μειονέκτημα στην ισοβαθμία και ο στόχος της 8άδας θα δυσκολέψει. Δεν χρειαζόταν πάντως να δούμε το ματς με τη Νέα Ζηλανδία για να αντιληφθούμε πόσο καλή ομάδα είναι η αντίπαλός μας, με έμπειρους και καλούς προπονητές και παίκτες με μεγάλη εμπειρία, κάτι που φάνηκε χθες με το πως ο Γουόκαπ και ο Λαρεντζάκης καθόρισαν την έκβαση του αγώνα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί που ανέφερα. Υπάρχει ο Παπαγιάννης, ο Παπαπέτρου που έχει βρει τρομερή φόρμα στο τουρνουά. Νομίζω ότι γίνει μία πολύ σκληρή μάχη και η αναμέτρηση θα παραπέμπει σε Game 5 στα playoffs. Από την πλευρά μας, οφείλουμε να παρουσιάσουμε τον καλύτερό μας εαυτό γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο που στηρίζεται σε παίκτες με μεγάλες παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο στην Euroleague.», υπερθάτισε ο προπονητής της Ζάλγκιρις πριν κληθεί να σχολιάσει το πλεονέκτημα της “Lietuva” στους ψηλούς.

«Καλή η υπεροπλία στους ψηλούς αλλά στο σύγχρονο μπάσκετ, τα παιχνίδια κερδίζονται από ιις αποφάσεις των κοντών! Αλλά τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα με τον Παπαγιάννη έχει μειονέκτημα; Δεν θα το έλεγα! Όπως και δεν νομίζω ότι υπερτερούμε τόσο πολύ ώστε η ζυγαριά να γέρνει προς την πλευρά μας. Δεν θα παίξουμε έξι εναντίον πέντε!», υποστήριξε με νόημα ο Κάζις Μακσβίτις χωρίς να κρύψει τον θαυμασμό του για τον Τόμας Γουόκαπ.

«Νομίζω ότι είναι ο πιο καθοριστικός παίκτης για την απόδοση της Ελλάδας. Διευθύνει αποτελεσματικά την επίθεση, είναι εξαιρετικός στην επίθεση και έχει κερδίσει τον σεβασμό μου από την εποχή που έπαιξε στο Κάουνας και την Ζάλγκιρις.», τόνισε ο προπονητής της χρονιάς στο λιθουανικό πρωτάθλημα για το 2014 (όταν βρισκόταν στον πάγκο της Νεπτούνας).

Για το τέλος αφήσαμε την απάντησή του στην ερώτηση για αν το αυριανό (01/09, 15.45) παιχνίδι θα είναι διαφορετικό από εκείνο στην Κωνσταντικούπολη για το Eurobasket του 2017, όταν η Ελλάδα νίκησε εύκολα (77-64) την Λιθουανία και πήρε το εισιτήριο για τις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. «Νομίζω ότι στα χαρτιά τα δύο παιχνίδια μοιάζουν αρκετά. Και τότε δεν υπήρχε φαβορί και οι πιθανότητες ήταν μοιρασμένες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα έδειξε ότι η ομάδα σας είχε πολύ καλύτερη προσέγγιση και μας νίκησε εύκολα. Όλα αυτά τα επισημάναμε στους παίκτες μας και τους ζητήσαμε να σεβαστούν απόλυτα την ελληνική ομάδα και να μην θεωρήσουν ότι είμαστε καλύτεροι και ότι θα κερδίσουμε. Ας το αποδείξουμε μέσα στο γήπεδο!», κατέληξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Λιθουανίας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα