Οι πέντε χειρότερες ελληνικές συμμετοχές στην Εurovision (vids)

Gazzetta team
Οι πέντε χειρότερες ελληνικές συμμετοχές στην Εurovision (vids)
Πέντε εμφανίσεις της Ελλάδας στην Eurovision που σίγουρα θα θέλαμε να αφήσουμε πίσω μας...

Από το μακρινό 1974 και το «Κρασί, Θάλασσα και τ' Αγόρι μου» δια στόματος Μαρινέλλας όταν κι η χώρα μας συμμετείχε για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού (Eurovision) έχουμε γίνει μάρτυρες εμφανίσεων που παραμένουν μέχρι και σήμερα αλησμόνητες, τόσο για την αίσθηση που προκάλεσαν στο ευρωπαϊκό αλλά και στο ελληνικό κοινό, αλλά και για τα καλά πλασαρίσματα που έλαβαν μετά την ψηφοφορία κοινού κι επιτροπών.

Κι αν οι κορυφαίες εμφανίσεις της Ελλάδας στη Eurovision -λίγο ως πολύ- αντικατοπτρίζονται από τις πολύ καλές θέσεις που πήραν στην τελική κατάταξη (με κορυφαία παραδείγματα τους Αντίκ, τον Σάκη Ρουβά, την Καλομοίρα και φυσικά την πρωτιά της Έλενας Παπαρίζου το 2004), στον αντίποδα είναι αρκετά δύσκολο ώστε κάποιος να επιλέξει την χειρότερη πεντάδα των ελληνικών εμφανίσεων τα τελευταία 45 χρόνια.

Αυτή τη δύσκολη κι απαιτητική δουλειά, κάναμε εμείς για εσάς και σας παρουσιάζουμε τις πέντε συμμετοχές στη Eurovision Που θα θέλαμε να ξεχάσουμε και να μην ξαναζήσουμε...

5. 1998 - Θάλασσα ("Μια μικρή ευαισθησία")

 

Σίγουρα, μία από τις χειρότερες ελληνικές εμφανίσεις στον διαγωνισμό. Το συγκρότημα Θάλασσα, τα έκανε κυριολεκτικά θάλασσα, καταφέρνοντας να αποσπάσει μόλις 12 πόντους (μαντέψτε από ποια χώρα...) και την 20η θέση στο διαγωνισμό που διεξήχθη στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας.

Βέβαια, τη χρονιά εκείνη το ενδιαφέρον της διοργάνωσης μονοπωλήθηκε από την Ντάνα Ιντερνάτιοναλ και τον πόλεμο που δέχθηκε από θρησκευτικούς κύκλους στο Ισραήλ, το οποίο κι εκπροσώπησε, καταλαμβάνοντας τελικά την πρώτη θέση.

4. 2014 - Freaky Fortune & Riskykidd ("Rise Up")

Ίσως μία από τις πιο αδιάφορες ελληνικές συμμετοχές στον διαγωνισμό, με το τραγούδι "Rise Up" των Freaky Fortune & Riskykidd να μην καταφέρνει να αφήσει θετικές εντυπώσεις σε κοινό κι επιτροπές, παρά τις θετικές κριτικές που συγκέντρωνε πριν τον τελικό της Κοπενχάγης. Η τελική κατάταξη στην 20η θέση με 35 πόντους, ισοφάρισε την χειρότερη ελληνική επίδοση, για όσα τραγούδια έφτασαν στον τελικό.

3. 2003 - Μαντώ ("Never Let You Go")

Έχει προηγηθεί η απογοητευτική εμφάνιση του Μιχάλη Ρακιτζή στο Ταλίν κι η χώρα μας προσπαθεί εναγωνίως να σβήσει τις αρνητικές εντυπώσεις και να ρεφάρει. Όμως, η επιλογή μίας μπαλάντας την στιγμή που οι έθνικ ρυθμοί κατακλύζουν την Eurovision δεν πείθει το ευρωπαϊκό κοινό, χαρίζοντας στη Μαντώ την 17η θέση με μόλις 25 πόντους. Για την ιστορία, νικήτρια αναδείχθηκε η Τουρκάλα Σερτάμπ Ερενέρ με το "Everyway That I Can".

2. 1990 - Χρήστος Κάλοου & Wave ("Χωρίς Σκοπό")

Πίσω, στο μακρινό 1990 και στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, ο Χρήστος Κάλοου περνάει κυριολεκτικά απαρατήρητος, καθώς η ερμηνεία του τραγουδιού «Χωρίς Σκοπό» μαζί με τους Wave κάνει βουτιά στα πολύ βαθιά νερά. Με 11 μόλις βαθμούς και την 19η θέση σε σύνολο 22 χωρών, η ελληνική συμμετοχή είναι από τις χειρότερες στην ιστορία.

1. 2002 - Μιχάλης Ρακιτζής ("S.A.G.A.P.O.")

Μία μόλις χρονιά μετά την τρίτη θέση των Αντίκ, ο Μιχάλης Ρακιτζής ταξιδεύει με πολλές φιλοδοξίες στο Ταλίν της Εσθονίας, όμως η αρκετά -η αλήθεια είναι- μιλιταριστική του εμφάνιση και τα λιγάκι εξωγήινα φωνητικά που συνόδευαν το τραγούδι δεν κέρδισαν τις καρδιές των eurofan, με αποτέλεσμα στο τέλος της βραδιάς η ελληνική αποστολή να φιγουράρει στη 17η θέση, έχοντας συγκεντρώσει μόλις 27 βαθμούς.