Δημήτρης Παπαδόπουλος στο Gazzetta: «Να μάθουμε τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα μέσα από το ποδόσφαιρο»

συνέντευξη

bet365

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ambassador του project football3 που υλοποιεί η ActionAid στην Ελλάδα και το UEFA Foundation for Children εδώ και τέσσερα χρόνια και στοχεύει να σπάσει τα στερεότυπα στον αθλητισμό, μίλησε στο Gazzetta για τη μεθοδολογία football3 και έστειλε ένα μήνυμα υπέρ της ισότητας και της συμπερίληψης.

Η ActionAid υλοποιεί τη μεθοδολογία football3, η οποία χτίζει ένα... διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου, όπου τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, σχηματίζουν τους δικούς τους κανόνες για το πώς θα αγωνιστούν και ο νικητής είναι εκείνος που έχει κάνει τις περισσότερες κινήσεις «σεβασμού» προς τον αντίπαλο.

Μία ενέργεια που δεν έχει στόχο μόνο σε ποδοσφαιρικά πλαίσια αλλά και προς την κοινωνία, με το παιδί να διδάσκεται μέσω του ποδοσφαίρου, τον σεβασμό, τη διαφορετικότητα αλλά και τις αξίες της ζωής.

Ο πρώην διεθνής επιθετικός, Δημήτρης Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο του Festival της UEFA για τον τελικό του Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα, εξήγησε στο Gazzetta για το συγκεκριμένο έργο και μετέφερε το όραμα μέσα από αυτό.

Αναλυτικά:

- Ποιο «μήνυμα» θέλετε να περάσετε στα παιδιά μέσα από το football3;

«Δεν είναι ο στόχος να βγάζουμε ποδοσφαιριστές. Η μέθοδος του football3 είναι τρία ημίχρονα στην ουσία όπου τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια μπαίνουν μαζί, βάζουν τους κανόνες μαζί και παίζουν το παιχνίδι. Στο τέλος αξιολογούν, όχι μόνο ποδοσφαιρικά αλλά και τρόπους συμπεριφοράς μέσα στο παιχνίδι και έτσι βγαίνει ο νικητής. Εκμεταλλευόμαστε το ποδόσφαιρο για να περάσουμε τις αξίες όσον αφορά τη διαφορετικότητα, τον σεβασμό, να μαθαίνουμε τις αξίες της ζωής και πάνω από όλα να σέβονται και να αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα και να τη σέβονται. Όλα αυτά έχουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η μεθοδολογία εφαρμόζεται και σε παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες – πχ από οικογένειες που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας».

- Θέλετε αυτό να έχει αντίκρισμα και προς την κοινωνία;

«Ο στόχος είναι αυτός. Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα από την ActionAid, ενώ έχει συνδράμει και το UEFA Foundation for Children. Αρκετά παιδιά έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία και η ActionAid έρχεται να προσφέρει έξτρα υπηρεσίες όπως μαθήματα ξένων γλωσσών, ψυχολόγους που υποστηρίζουν παιδιά και γονείς, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να μην είναι εύκολα αντιληπτή η πλήρης έκταση του προγράμματος, αλλά είναι σημαντικό αυτά τα παιδιά να βγουν στην κοινωνία έτοιμα και να προσαρμοστούν στην κοινωνία και την κουλτούρα τη δική μας».

ellada

- Μέσα από τα δικά σας μάτια, βλέπετε να υπάρχει αποτέλεσμα μέσα από αυτή τη μέθοδο; Τα παιδιά το απολαμβάνουν;

«Σίγουρα το ποδόσφαιρο είναι για όλους. Όλα τα παιδάκια παίζουν ποδόσφαιρο, και αγόρια και κορίτσια. Οπότε είναι το μέσον για να περάσουμε στα παιδάκια πράγματα, όχι μόνο ποδοσφαίρου και να μαθαίνουν να σέβονται, να αξιολογούν και να είναι πιο έτοιμα για την κοινωνία. Πρώτον χαίρονται που παίζουν και από την άλλη αντιλαμβάνονται ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι και όχι αυτό που βλέπουν στην κοινωνία ή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, που έχουμε πολλές περιπτώσεις βίας. Οπότε ετοιμάζουμε και αγνούς φιλάθλους».

- Πόσο σημαντική είναι και η μεγάλη συμμετοχή των κοριτσιών που καλούνται να παίξουν με αγόρια και αντίστοιχα για τα αγόρια να παίζουν με κορίτσια;

«Είναι δύσκολο για τα αγόρια να δεχθούν τα κορίτσια. Αν από αυτή την ηλικία, τους δείχνουμε πως τα κορίτσια μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο, αυτές οι γενιές θα δέχονται περισσότερο το ένα φύλο και το άλλο. Και αυτό θα βοηθήσει και το γυναικείο ποδόσφαιρο καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από τα κορίτσια να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Η κοινωνία μας και η κουλτούρα μας δεν θεωρώ πως είναι έτοιμες αλλά οι νέες γενιές είναι πιο έτοιμες. Για παράδειγμα η κόρη μου παίζει ποδόσφαιρο και η μητέρα μου λέει "γιατί παίζει ποδόσφαιρο;" και το βλέπει λίγο περίεργα. Στο τέλος, το παιδί θα κάνει αυτό που θέλει και δεν μπορούμε να στερήσουμε τη χαρά από τα παιδιά».

- Ποιο είναι το όραμά σας;

«Θέλουμε αυτά τα παιδιά να μπαίνουν σε διαδικασία ώστε να βγάλουμε τους προπονητές ή τους παρατηρητές, να βάζουμε μέσω της ActionΑid στη διαδικασία να βρίσκουν αυτό που θέλουν και να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα μαζί. Το πιο σημαντικό είναι η πρώτη γενιά που ήρθαν, να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα και να συνεχίσουν, ώστε να τα δούμε αργότερα να το διδάσκουν κιόλας».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα