Τσέλσι: Η «αναγέννηση» υπό τον Μαρέσκα με… πινελιές Γκουαρδιόλα

Άρτεμις Κλεφτάκη
maresca_chelsea
Η αισιοδοξία έχει επιστρέψει, η ίδια έχει βελτιωθεί και ο Έντσο Μαρέσκα πιστώνεται τη… μεταμόρφωση της Τσέλσι. Ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία αλλαγμένη ομάδα που κάνει συνεχώς βήματα προόδου, παρά τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της.

«Νομίζω ότι η απόδοσή μας ήταν πολύ καλή. Δεν μας αρέσει να χάνουμε παιχνίδια, να αφήνουμε βαθμούς, αλλά αν πρέπει να αποφασίσεις τον τρόπο, τότε αυτός είναι μάλλον ο τρόπος», δήλωνε ο Έντσο Μαρέσκα λίγες μέρες πριν την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό για το Conference League και μετά την ήττα της Τσέλσι από τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ», την περασμένη Κυριακή (20/10, 2-1).

Η Τσέλσι της μετά-Αμπράμοβιτς εποχής ψάχνει ακόμη τα πατήματά της και τον τρόπο να επιστρέψει στις επιτυχίες. Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για να κριθεί ο Μαρέσκα που προσλήφθηκε από τους Μπλε το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ενθαρρυντικά. Ο κόσμος το έχει αντιληφθεί, η δουλειά του Ιταλού παίρνει σάρκα και οστά μέσα στο γήπεδο και η Τσέλσι αρχίζει να συνέρχεται σιγά-σιγά από μία απογοητευτική σεζόν, αλλά και από την δύσκολη περίοδο που πέρασε μετά την κατάκτηση του Champions League το 2021 και την αποχώρηση του Ρώσου ολιγάρχη μερικούς μήνες αργότερα.

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε κάτω από τα σύννεφα διχόνοιας που σχηματίστηκαν εξαιτίας της ταραχώδους σχέσης των δύο ισχυρών μετόχων της ομάδας, του Τοντ Μποέλι και του Μπεχάντ Εγκμπάλι, που ήρθε στο προσκήνιο. Ένας εμφύλιος στο εσωτερικό του συλλόγου, με τους δυο τους να «τρώγονται» μεταξύ τους προσπαθώντας να εξαγοράσει ο ένας τον άλλο, ώστε ο «νικητής» να αναλάβει τα ηνία.

Μέσα σε ένα κλίμα διαφωνίας σε θέματα διαχείρισης, μεταγραφικού σχεδιασμού, εμπιστοσύνης και υπομονής που κλόνιζαν τα θεμέλια της Τσέλσι, ο Έντσο Μαρέσκα και οι παίκτες του κλήθηκαν να μείνουν ανεπηρέαστοι από τις εξελίξεις και να προσηλωθούν στα ματς που είχαν μπροστά τους.

 

Και πράγματι, σχεδόν δύο μήνες μετά, τα της διοίκησης των Μπλε μοιάζουν τώρα μακρινά προβλήματα που έχουν μπει για την ώρα κάτω από το χαλί. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανάκαμψη της Τσέλσι, κάτι που πιστώνεται στην εξαιρετική δουλειά του Έντσο Μαρέσκα.

Ο Ιταλός την «ξυπνάει» με… συνταγή Γκουαρδιόλα

Παρότι ο διορισμός του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο την περσινή σεζόν είχε προσφέρει μια κάποια αχτίδα ελπίδας, η Τσέλσι πρόλαβε στο παρά πέντε το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά παρ’ όλα αυτά η αποχώρησή του το καλοκαίρι δημιούργησε περαιτέρω ερωτήματα. Ο σύλλογος στράφηκε στον Έντσο Μαρέσκα που μόλις είχε στεφθεί πρωταθλητής της Championship με τη Λέστερ, την οποία ανέβασε ξανά στην Premier League με την εντυπωσιακή συγκομιδή των 97 βαθμών. Αν και υπήρχε έντονος σκεπτικισμός γύρω από τον διορισμό του, ωστόσο ο Ιταλός τεχνικός έχει φέρει ξανά χαμόγελα στους φιλάθλους της Τσέλσι.

Προτού αναλάβει τις Αλεπούδες, ο Μαρέσκα πέρασε έναν χρόνο από την Μάντσεστερ Σίτι και το πλευρό του Πεπ Γκουαρδιόλα ως βοηθός προπονητή του Καταλανού (σεζόν 2022/2023). Η εμπειρία που έλαβε εκεί ήταν πολύτιμη, αφού πήρε πολλά από τη «σχολή Πεπ» που πλέον τα εφαρμόζει στο χορτάρι ο ίδιος.

Το έκανε στη Λέστερ, το επαναλαμβάνει και στην Τσέλσι: Κατοχή μπάλας, πρέσινγκ, προώθηση των δύο μπακ, υπεραριθμία στο κέντρο. Ο Μαρέσκα ακόμη μαθαίνει τους παίκτες του, όμως φαίνεται πως γνωρίζει τον τρόπο να παίρνει από αυτούς ακριβώς εκείνο που ζητάει. Δεν είναι τυχαία η βελτίωση του Καϊσέδο, μιας από τις ακριβότερες μεταγραφές στην Premier League που πέρυσι άκουγε τα εξ αμάξης, του Τζάκσον ή του Σάντσο.

Ξέρει πώς να διαχειρίζεται το υπάρχον ρόστερ και το καλοκαίρι έδειξε ότι δεν… μασάει τα λόγια του. Είχε ξεκαθαρίσει στον Στέρλινγκ ότι δεν θα έπαιρνε λεπτό συμμετοχής υπό τις οδηγίες του, τον έθεσε εκτός ομάδας και έπειτα τον… ξεφορτώθηκε στη συμπολίτισσα Άρσεναλ ως δανεικό. Με έναν ανάλογο τρόπο έγινε και η πώληση του Γκάλαχερ στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με την Τσέλσι να βάζει στην προκειμένη περίπτωση 42 εκατ. ευρώ στο ταμείο της.

Μεταβατικό στάδιο με ένα γεμάτο «οπλοστάσιο»

«Η ατμόσφαιρα στον σύλλογο έχει αλλάξει αισθητά. Οι οπαδοί είχαν συνηθίσει να απολαμβάνουν νίκες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οπότε η απογοήτευση είχε εισχωρήσει και ήταν εμφανής, λόγω των επιδόσεων τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ανατροπής. Η υποστήριξη του συλλόγου φαίνεται σταθερή και η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο γήπεδο είναι ενθαρρυντική», δήλωσε πρόσφατα ο θρύλος της Τσέλσι -και πρώην προπονητής της για κάποιο διάστημα- Φρανκ Λάμπαρντ.

Η σχέση του κόσμου με την ομάδα έχει αποκατασταθεί και η πίστη έκανε ξανά την εμφάνισή της. Μετά από οκτώ αγωνιστικές, η Τσέλσι βρίσκεται στην έκτη θέση με 14 βαθμούς, τρεις περισσότερους σε σχέση με πέρυσι. Μετράει δύο ήττες, εκείνη της πρεμιέρας απέναντι στη Σίτι (0-2) και η πρόσφατη από τη Λίβερπουλ. Έχει χάσει βαθμούς με τις ισοπαλίες κόντρα σε Κρίσταλ Πάλας και Νότιγχαμ Φόρεστ, ενώ νίκησε Γουλβς, Μπόρνμουθ, Γουέστ Χαμ και Μπράιτον.

Στην Ευρώπη, προτού η κληρωτίδα τη φέρει στο δρόμο του Παναθηναϊκού, η Τσέλσι απέκλεισε τη Σερβέτ στα προκριματικά με συνολικό σκορ 4-1, παρότι στη ρεβάνς ηττήθηκε, ενώ την πρώτη αγωνιστική επικράτησε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» επί της Γάνδης με 4-2. Σε ένα ματς όπου ο Μαρέσκα αξιοποίησε στο έπακρο το βάθος που του δίνει το πλήρες ρόστερ των 29 παικτών που διαθέτει, αφού η ενδεκάδα του ήταν τελείως διαφορετική από εκείνη απέναντι στη Γουλβς πέντε ημέρες πριν. Τρανή απόδειξη για αυτό αποτελεί και το γεγονός ότι ο πιο φορμαρισμένος και επικίνδυνος παίκτης της, ο Κόουλ Πάλμερ, δεν είναι καν δηλωμένος στη λίστα για τα ματς της League Phase της διοργάνωσης!

Η Τσέλσι λογίζεται φυσικά ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Conference League και λογικά δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα απέναντι σε Νόα, Χάιντενχαϊμ, Αστάνα και Σάμροκ Ρόβερς, που έπονται του Παναθηναϊκού, για να βρεθεί στην επόμενη φάση. Η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της δε, εάν λέει κάτι αυτό, κοστολογείται βάσει Transfermarkt περίπου στα 954 εκατ. ευρώ. Σχεδόν όσο «αξίζουν» αθροιστικά τα ρόστερ των υπόλοιπων 35 ομάδων!

Το «ερυθρόλευκο» παρελθόν και μία παράδοση που δείχνει Τσέλσι

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μαρέσκα θα βρεθεί στην Ελλάδα, αφού ο 44χρονος πλέον τεχνικός είχε περάσει ως παίκτης από τα μέρη μας φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού. Τη σεζόν 2009 έγινε κάτοικος Πειραιά, ερχόμενος από τη Σεβίλλη με δύο κατακτήσεις Κυπέλλων UEFA (2006, 2007) και ένα Κύπελλο Ισπανίας (2007) μεταξύ άλλων. Στον Ολυμπιακό έμεινε για μία σεζόν πραγματοποιώντας συνολικά 39 εμφανίσεις με οκτώ γκολ και τέσσερις ασίστ.

Μάλιστα, στην πρώτη αναμέτρηση με την άλλοτε ισχυρή Μπορντό για τους «16» του Champions League (2009/2010), σκόραρε στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το 1-1 των «ερυθρολεύκων» στις καθυστερήσεις, όμως ο Άγγλος ρέφερι Γουέμπ ακύρωσε το γκολ για επιθετικό φάουλ του Ντάρμπισιρ. Μία απόφαση που είχε εξοργίσει πολλούς.

Όσον αφορά την παράδοση, έξι φορές έχει αντιμετωπίσει συνολικά η Τσέλσι ελληνικές ομάδες με απολογισμό τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες. Η πιο πρόσφατη συνάντηση ήταν αυτή με τον ΠΑΟΚ για τους ομίλους του Europa League τη σεζόν 2018/2019 (0-1 στην «Τούμπα» και 4-0 στο Λονδίνο), όταν και κατέκτησε το τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ιστορίας της.

To 2008, απέκλεισε τον Ολυμπιακό στους «16» του Champions League επικρατώντας στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με 3-0, μετά το ισόπαλο 0-0 του πρώτου ματς. Ήταν η πρώτη φορά που η Τσέλσι θα έφτανε στην πηγή, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν αυτή που «γεύτηκε» το νέκταρ, νικώντας στη διαδικασία των πέναλτι.

Τέλος, η πρώτη ελληνική ομάδα που βρέθηκε στον ευρωπαϊκό δρόμο των Μπλε ήταν ο Άρης το μακρινό 1970 για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Σε ένα κατάμεστο «Καυτατζόγλειο» το ματς έληξε 1-1, αλλά στη ρεβάνς η Τσέλσι επικράτησε με 5-1 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Για την ιστορία, ήταν η σεζόν που οι Λονδρέζοι κατέκτησαν τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο, αφού έφτασαν έως τον τελικό, όπου νίκησαν τη Ρεάλ Μαδρίτης επί ελληνικού εδάφους, στο «Γ. Καραϊσκάκης», με 2-1.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα