Α' Κατηγορία: Έξι αλλαγές προπονητών, όσες και οι αγωνιστικές που έχουν παιχθεί

Newsroom
ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
Η απόλυση του Ζοζέ Ντομίνγκες από τον πάγκο του ΑΠΟΕΛ αποτέλεσε την -ήδη- έκτη αποχώρηση προπονητή από το πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας και το Gazzetta Cyprus σας παρουσιάζει όλες τις έως τώρα περιπτώσεις.

Η σημερινή (9/10) απόλυση του Ζοζέ Ντομίνγκες από τον ΑΠΟΕΛ, ήρθε να προστεθεί στις ήδη πέντε (πλέον έξι) αποχωρήσεις προπονητών την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Έξι τεχνικοί έχουν πλέον χάσει τη δουλειά τους στη Cyprus League by Stoiximan, ο καθένας φυσικά για διαφορετικούς λόγους, ενώ στο νούμερο υπολογίζεται και ο Σωφρόνης Αυγουστή που άφησε την Καρμιώτισσα για χάρη της Εθνικής.

Το Gazzetta Cyprus σας παρουσιάζει αυτή την εξάδα, αριθμό ίδιο με τις αγωνιστικές που έχουν παιχθεί έως τώρα στη «μεγάλη» κατηγορία, κάτι που φανερώνει πολλά για το... κακό του κυπριακού ποδοσφαίρου, σε συνδυασμό με το γεγονός πως πλέον ο μόνος ντόπιος προπονητής στη λίγκα, είναι ο Γιάννης Οκκάς.

Χουάν Φεράντο - ΑΕΚ Λάρνακας

Ήταν 9 Αυγούστου, πριν καν δηλαδή ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα, όταν η ΑΕΚ Λάρνακας ανακοίνωνε το «διαζύγιο» με τον Χουάν Φεράντο, περίπου τρεις μήνες μετά το... ξεκίνημα της συνεργασίας τους (16/5). Σίγουρα, κομβικό ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξε η κάκιστη εικόνα των «γαλαζοπράσινων» στα προκριματικά του Conferene League και ο... εύκολος αποκλεισμός (5-0 συνολικό σκορ) από την Πάξι.

Ο νυν τεχνικός του Πανσερραϊκού πρόλαβε να καθίσει μονάχα σε αυτά τα δυο ματς του συλλόγου της Λάρνακας σε επίσημο πλαίσιο, πριν τον διαδεχθεί ο Χένινγκ Μπεργκ.

 

Νταβίντ Γκαγιέγο - ΑΠΟΕΛ

Λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 24 Αυγούστου, η δεύτερη απόλυση προπονητή ήταν γεγονός. Ο ΑΠΟΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση για το «τέλος» του Νταβίντ Γκαγιέγο, που είχε ανακοινωθεί ως αντικαταστάτης του Ρικάρντο Σα Πίντο στις 17 Μαϊου, λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Όπως ο Φεράντο, έτσι και ο πρώην κόουτς της Ανόρθωσης, πλήρωσε την κακή εικόνα της ομάδας στο γήπεδο, ενώ το «κερασάκι» στην τούρτα ήταν η απρόσμενη -κατά πολλούς- ήττα από τη Ρίγα (2-1) στα Playoff του Europa League. Στους πέντε επίσημους αγώνες που πρόλαβε στον πάγκο των «γαλαζοκίτρινων», ο Γκαγιέγο είχε απολογισμό μόλις μια νίκη, δυο ήττες και ισάριθμες ισοπαλίες, χωρίς να προλάβει να δώσει αγώνα πρωταθλήματος.

Σωφρόνης Αυγουστή - Καρμιώτισσα

Ο τρίτος της λίστας σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με τους προηγούμενους δυο, ως προς την αιτία της αποχώρησης. Δεν μιλάμε για απόλυση, ουσιαστικά για κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας, μεταξύ Σωφρόνη Αυγουστή και Καρμιώτισσας, στις 24 Σεπτεμβρίου, με τον θρυλικό Μάουρο Καμορανέζι να αναλαμβάνει τα ηνία στην ομάδα των Πάνω Πολεμιδιών.

«Ήταν στόχος για εμένα να αναλάβω την Εθνική ομάδα», ήταν τα πρώτα λόγια του Αυγουστή, ως νέου εκλέκτορα της Εθνικής Κύπρου. Πριν από αυτό και σε τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος, ο απολογισμός του ήταν μια νίκη, δυο ήττες και μια ισοπαλία, ωστόσο αξίζει να τονιστεί πως οι ήττες προήλθαν από τους διεκδικητές, ΑΠΟΕΛ και Άρη.

Χριστόδουλος Χριστοδούλου - Νέα Σαλαμίνα

Πάμε στα... πιο πρόσφατα, μιας και την περασμένη Κυριακή (6/10) είχαμε το οριστικό «αντίο» του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, με τη Νέα Σαλαμίνα να ενημερώνει για την απόλυση του Κύπριου τεχνικού, έπειτα από έναν χρόνο και τρείς (περίπου) μήνες συνεργασίας (ως πρώτος προπονητής, γενικότερα υπηρέτησε τον σύλλογο επτά χρόνια). Στη θέση του η ομάδα φέρνει -όπως όλα δείχνουν- τον Τσεντομίρ Γιανέφσκι.

Ουσιαστικά, η... τραγική αρχή του συλλόγου της Αμμοχώστου στη φετινή λίγκα, με μόλις τρείς πόντους (μια νίκη) σε έξι αγωνιστικές, ήταν η αιτία απομάκρυνσης του 39χρονου, σε συνάρτηση φυσικά με τη «λαϊκή απαίτηση» του κόσμου της ομάδας ώστε η διοίκηση να «τελειώσει» τον Χριστοδούλου. Συνολικά, σε 51 παιχνίδια στον πάγκο της Νέας Σαλαμίνας, ο Χριστοδούλου κατέγραψε 19 νίκες, 23 ήττες και 9 ισοπαλίες, με τέρματα 73-86 και μεγαλύτερο παράσημο την 3η θέση στο Β' γκρουπ της περασμένης σεζόν.

Όρι Γκούτμαν - ΕΝ Παραλιμνίου

Ένας ακόμη τεχνικός που απομακρύνθηκε ελέω του κακού ξεκινήματος στο πρωτάθλημα, είναι ο Όρι Γκούτμαν, με την Ένωση Νέων Παραλιμνίου να γνωστοποιεί αυτή την απόφαση το βράδυ της Δευτέρας (7/10) και να βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση του αντικαταστάτη του.

Ο Γκούτμαν ανέλαβε τους νεοφώτιστους ουσιαστικά στις 17 Μαϊου (τότε ανακοινώθηκε), φαίνεται όμως πως ποτέ δεν κατάφερε να περάσει τη φιλοσοφία που είχε στους ποδοσφαιριστές του. Στα έξι πρώτα ματς της Cyprus League by Stoiximan, η ΕΝΠ έχει συγκεντρώσει μόλις τρείς πόντους, από τη νίκη επί της Ομόνοιας 29Μ (0-1), έχοντας πέντε ήττες, την χειρότερη επίθεση (3 γκολ υπέρ) και την τρίτη χειρότερη άμυνα (12 γκολ κατά). Μοιραία λοιπόν ήρθε η απόλυση του Ισραηλινού.

Zoζέ Ντομίνγκες - ΑΠΟΕΛ

Κλείνουμε -προς το παρόν- τη λίστα με την πιο «φρέσκια» είδηση, την απόλυση του Ζοζέ Ντομίνγκες από τον ΑΠΟΕΛ, δεύτερη για τους πρωταθλητές σε διάστημα περίπου 1,5 μήνα, δείγμα της πίεσης αλλά και της... έλλειψης υπομονής που υπάρχει στον σύλλογο της Λευκωσίας.

Όταν αντικατέστησε τον Γκαγιέγο, πολλοί είπαν πως ο Ντομίνγκες είναι ιδανική λύση, μιας και γνωρίζει για τα καλά την ομάδα, όντας βοηθός του Σα Πίντο. Στην πράξη αυτό όχι απλώς δεν επιβεβαιώθηκε, αντίθετα ήρθε η διάψευση με τον πιο άσχημο τρόπο για τον σύλλογο. Αποκλεισμός από το Europa League, -6 από την κορυφή μετά τις πρώτες (6) αγωνιστικές, εντός έδρας «τριάρα» από τον Εθνικό Άχνας και «γκέλα» με την Ομόνοια 29Μ (0-0) είναι μόνο μερικά από τα άσχημα νούμερα που έφεραν το «χαρτί διαζυγίου» στον Πορτογάλο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ Τελευταία Νέα