Χιμένεθ: Τα δώδεκα «ξεκινήματα» του στην άκρη των πάγκων

jimenez
Με αφορμή την πολυαναμενόμενη πρώτη εμφάνιση του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ με αντίπαλο την Ομόνοια Αραδίππου, το Gazzetta Cyprus, ερευνά και σας παραθέτει το τι συνέβη στους 12 «πρώτους» αγώνες στην καριέρα του Ισπανού.

Όλοι γύρω από τον ΑΠΟΕΛ και συλλήβδην όλοι γύρω από το Κυπριακό Ποδόσφαιρο κινούνται σε ρυθμούς...Μανόλο Χιμένεθ, με το ντεμπούτο του Ισπανού Τεχνικού να πλησιάζει ολοταχώς! Δεν είναι όμως μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον Χιμένεθ, οι πρώτοι αγώνες σε μια καινούργια ομάδα, καθώς το παιχνίδι με την Ομόνοια Αραδίππου θα είναι το «13ο» τέτοιο. Το Gazzetta Cyprus, ερευνά τι έγινε στις 12 προηγούμενες περιπτώσεις για να σας...προϊδεάσει!

apoel jimenez

Τα πρώτα βήματα στην Ανδαλουσία

Ο Μανόλο Χιμένεθ, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, από την ομάδα της καρδίας του. Την Σεβίλλη. Εκεί που αγωνίστηκε τόσο ως παιδί, όσο και ως ενήλικας, ενώ υπήρξε φυσικά και προπονητής της. Όπως μάλιστα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη MARCA το 2020, ο Ισπανός είχε πει χαρακτηριστικά: «Την Σεβίλλη και την ΑΕΚ θα της προπονούσα και δωρεάν». Στην ΑΕΚ ωστόσο θα αναφερθούμε παρακάτω.

Η αφετηρία του προπονητή Χιμένεθ λοιπόν, ήταν η δεύτερη ομάδα των Ανδαλουσιανών, η οποία το μακρινό 2007, όπου έκατσε στον πάγκο της για πρώτη φορά, αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας.

 

Το προπονητικό του ντεμπούτο, συνοδεύτηκε με ένα ισόπαλο 1-1 με την Τενερίφη στις 26 Αυγούστου 2007. Για χάριν εγκυκλοπαιδικών γνώσεων να αναφέρουμε ότι στους μόλις εννέα αγώνες που παρέμεινε στην Β' ομάδα της Σεβίλλης, ο Χιμένεθ είχε 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις ήττα από την Κόρδοβα.

Το πιο αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι, στην βασική ενδεκάδα της πρώτης προπονητικής παρουσίας του Ισπανού βρισκόταν, ο 20χρονος τότε, Χοσέ Άνχελ Κρέσπο, ένας ακόμα συνδετικός κρίκος με τον ΑΠΟΕΛ, την Κύπρο, τον Χιμένεθ, την Σεβίλλη, αλλά και την Ελλάδα.

Η πολύ καλή παρουσία στη δεύτερη ομάδα οδήγησε σαφώς στην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της πρώτης! Το ντεμπούτο του εκεί συνοδεύτηκε από μια μεγάλη νίκη με 3-0 επί της Βαλένθια, η οποία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς την τριετή του σχεδόν παρουσία, στα «πιτς» της Σεβίλλης! Στην πρώτη ενδεκάδα του Χιμένεθ ως πρώτος προπονητής στη πρώτη του ομάδα, βρισκόταν και πάλι ο Κρέσπο!

jimenez sevilla

Μετά από 134 αγώνες στη Σεβίλλη, ο ολοκληρωτικός απολογισμός του Χιμένεθ ήταν: 71 νίκες, 23 ισοπαλίες και 40 ήττες, με Μ.Ο 1.76 βαθμούς ανά παιχνίδι.

Η Αθήνα έγινε το δεύτερο σπίτι

Μετά την Σεβίλλη, σειρά είχε η ιδιαίτερη πατρίδα του Μανόλο Χιμένεθ, η Αθήνα και δη η ΑΕΚ. Ο Ισπανός, έχει καθίσει στο πάγκο του Δικεφάλου σε τέσσερις διαφορετικές περιστάσεις και περιόδους, ενώ εμείς θα εξετάσουμε το κάθε ντεμπούτο ξεχωριστά.

Στις 17 Οκτωβρίου 2010, σε μια δύσκολη αποστολή στη Θεσσαλονίκη εναντίον του Άρη στου Χαριλάου, ο «πρωτάρης» στο τιμόνι της ΑΕΚ, Χιμένεθ, παρέταξε την πρώτη του ενδεκάδα και πήρε την ιστορική και ευρεία νίκη με 0-4! Οι σκορερ που έδωσαν το «παρθενικό» τρίποντο ήταν οι Σκόκο (2), Τζιμπούρ και Καφές!

Ένα χρόνο περίπου και 50 ματς αργότερα, ο Μανόλο Χιμένεθ επέστρεψε στην Ισπανία για λογαριασμό της Ρεάλ Σαραγόζα, κάτι που θα αναλύσουμε σε άλλο σημείο.

2017, 2019 και 2020 οι χρονιές που ο Χιμένεθ επέστρεψε για να βοηθήσει στην αγαπημένη του ΑΕΚ. Το 2017, πρώτη «πίστα», ήταν ο Αστέρας Τρίπολης στο ΟΑΚΑ, όπου οι Κιτρινόμαυροι επικράτησαν με το αναίμακτο 2-0.

Το 2019, ο Χιμένεθ είχε ως πρώτη «αγγαρεία», αναμέτρηση για τον προημιτελικό γύρο του Κυπέλλου, στις 7 Φεβρουαρίου, στο πάντα αφιλόξενο Περιστέρι για τους «επισκέπτες», όπου δραπέτευσε με το δύσκολο και εύθραυστο 0-1, χάρη σε γκολ πέναλτι του Πόνσε.

Αντίπαλος προπονητής τότε στον πάγκο των γηπεδούχων, ο Νταμίρ Κάναντι, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε κάνει όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο να μιλάει για εκείνον λόγω των εμφανίσεων εκείνης της ομάδας του Ατρομήτου. Χιμένεθ και Κάναντι θα ξανασυναντηθούν φέτος, όταν ο ΑΠΟΕΛ υποδεχτεί την ΕΝΠ στο ΓΣΠ στον δεύτερο γύρο του Πρωταθλήματος.

jimenez kanadi

Σε εκείνες τις «εκδοχές της ΑΕΚ» του Ισπανού βρισκόταν, ο Νίκλας Χούλτ, ο οποίος απέκλεισε την Πάφο από τα προκριματικά του Europa League, αγωνιζόμενος πλέον στην Σουηδική Έλφσμποργκ.

Τελευταίο «πρώτο» ματς, τον Γενάρη του 2021, όταν η ΑΕΚ φιλοξενήθηκε από τον Ολυμπιακό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, γνωρίζοντας την βαριά ήττα με 3-0. Σκόρερ σε εκείνο το ματς δις, ο νυν βασικός επιθετικός του ΑΠΟΕΛ και ποδοσφαιριστής του, Γιουσέφ Ελ Αραμπί!

Το κεφάλαιο ΑΕΚ έκλεισε οριστικά (τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή) για τον Χιμένεθ τον Μάιο του 2021. Συνολικά ο θρύλος της ομάδας, την προπόνησε 177 φορές, 95 φορές ως νικητής, 45 φορές γνώρισε την ήττα και 37 ματς αναδείχθηκε ισόπαλος.

Η επιστροφή στα Πάτρια Εδάφη

Ο Χιμένεθ, δυο φορές επέστρεψε για να προπονήσει στη πατρίδα του. Μια φορά για λογαριασμό της Ρεάλ Σαραγόζα και μια φορά για την Λας Πάλμας. 66 φορές προπόνησε την πρώτη ο «Πρωταγωνιστής» μας, με το ντεμπούτο του να συνοδεύεται με ήττα από την Ρασίνγκ Σανταντέρ τον Ιανουάριο του 2012.

Στην Λας Πάλμας, παρέμεινε μόλις για 15 αναμετρήσεις, ωστόσο η έναρξή του είχε θετικό πρόσημο, κερδίζοντας με 2-0 την Ρόις Ντεπορτίου, τον Σεπτέμβρη του 2018.

Αλ Ραγιάν και Αλ Γουάχντα

Στο Κατάρ, ο Χιμένεθ βρέθηκε το 2013, όταν αποχώρησε από την Ρεάλ Σαραγόσα. Εκεί η παρουσίασή του στο κοινό της Αλ Ραγιάν, συνοδεύτηκε από βαριά ήττα με 4-1 από την Αλ Αχλί του Κατάρ στο πλάισιο του εγχώριου πρωταθλήματος.

Τα δυο ντεμπούτα του στα Εμιράτα και πιο συγκεκριμένα στην Αλ Γουάχντα συνοδεύτηκαν από ισάριθμες νίκες. Το 2020, μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ, επικράτησε με 2-4 της Αϊμάν Κλούμπ, ενώ το 2021 πήρε το τρίποντο με 2-1 επί της Ιττιχάντ Κάλμπα.

jimenez al wahda

Παραγουάη και Κύπρος

Ο Χιμένεθ, βρέθηκε στην Παραγουάη το καλοκαίρι του 2023, στην αρχή ως σύμβουλος σε ομάδα και όχι ως πρώτος προπονητής για πρώτη φορά στην καριέρα του μετά τα πρώιμα χρόνια στην Σεβίλλη.

Έξι μήνες αργότερα, βρέθηκε ξανά στη γνώριμη θέση του και ανέλαβε να οδηγήσει την Σέρα Πορτένο! Τον Μάρτιο του 2024, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα της Παραγουάης, επικρατώντας την Νασιονάλ με 1-0.

Στην τελευταία του ομάδα παρέμεινε για 32 αναμετρήσεις, κερδίζοντας 16 φορές, ενώ από 8 φορές αναδείχθηκε ισόπαλος και γνώρισε την ήττα.

jimenez cerra porteno

Το επόμενο κεφάλαιο μετά την Λατινική Αμερική, είναι η Κύπρος και ο ΑΠΟΕΛ, όπου ο Μανόλο Χιμένεθ έχει μπροστά του την πρόκληση να ανασυντάξει την αποσυντονισμένη ομάδα, να τη βάλει στο σωστό δρόμο ξανά και να την οδηγήσει στο μονοπάτι των τίτλων.

Και όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα σταδιοδρομία του, δεν υπάρχει άνθρωπος πιο κατάλληλος από τον Χιμένεθ για να σώσει μια...«παρτίδα».

Ο εν κατακλείδι απολογισμός

  • Σεβίλλη Β' - Τενερίφη 1-1 (26/8/2007)
  • Σεβίλλη - Βαλένθια 3-0 (28/10/2007)
  • Άρης- ΑΕΚ 0-4(17/10/2010)
  • Ρασίνγκ Σανταντέρ - Ρεάλ Σαραγόσα 1-0 (7/1/2012)
  • Αλ Αχλί - Αλ Ραγιάν 4-1 (8/11/2013)
  • ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης 2-0 (22/1/2017)
  • Λας Πάλμας - Ρόις Ντεπορτίου 2-0 (19/8/2018)
  • Ατρόμητος - ΑΕΚ 0-1 (7/2/2019)
  • Αϊμάν Κλούμπ - Αλ Γούαχντα 2-4 (24/10/2019)
  • Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-0 (3/1/2021)
  • Αλ Γουάχντα - Ιττιχάντ Κάλμπα 2-1 (11/10/2022)
  • Σέρο Πορτένο - Νασιονάλ 1-0 (31/3/2024)

8 νίκες, 1 ισοπαλία και 3 ήττες

@Photo credits: eurokinissi, Getty Images/Ideal Image, APOEL FC, Al Wahda FC

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ Τελευταία Νέα