Wyscout analysis - Ολυμπιακός vs ΠΑΟΚ: Η βραδιά του Πασχαλάκη και η κίνηση - ματ του Λουτσέσκου
- Οργανωμένη Επίθεση - Ολυμπιακός
- Οργανωμένη άμυνα - Ολυμπιακός
- Μεταβάσεις
- Αμυντική μετάβαση Ολυμπιακού
- Επιθετική Μετάβαση Ολυμπιακού
- Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα Ολυμπιακός
- Οργανωμένη Επίθεση - ΠΑΟΚ
- Οργανωμένη Αμυνα - ΠΑΟΚ
- Mεταβάσεις ΠΑΟΚ
- Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα ΠΑΟΚ
- ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ
- Επιθετικά και Αμυντικά Κόρνερ
- Σημείο - Κλειδί
Προτού αναλύσουμε την κάθε ομάδα ξεχωριστά θα ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά του αγώνα με την βοήθεια του Wyscout. Ξεκινώντας από τα γενικά στατιστικά βλέπουμε ότι τα xGoals του Ολυμπιακού είναι στα 2.03 κάτι που φανερώνει ότι θα μπορούσε να πάρει κάτι παραπάνω από τον χθεσινό αγώνα χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες όπως για παράδειγμα με τον Μασούρα στο ξεκίνημα του παιχνιδιού αλλά και στο 40', στην ενστικτώδη απόκρουση του Πασχαλάκη στο τετ α τετ με τον εξτρέμ των γηπεδούχων.
Αναλύοντας τα επτά σουτ που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ προς την εστία του (με εξαίρεση το πέναλτι του El Arabi στην παράταση) πρέπει να σημειωθεί η καταλυτική παρουσία του Πασχαλάκη που βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα.
To αξιοσημείωτο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι τα σουτ που πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός ήταν γύρω από την περιοχή του πέναλτι κάτι που δείχνει πόσο σημαντικές ήταν οι επεμβάσεις του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ.
Αναλύοντας τα ποσοστά κατοχής μπάλας βλέπουμε ότι στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός επέλεξε να αφήσει την κατοχή στον ΠΑΟΚ θεωρώντας ότι έτσι θα μπορέσει να χτυπήσει στην αντεπίθεση. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ έφτασε να έχει το εντυπωσιακό 67%! Oμως στο ποδόσφαιρο δεν παίζει πάντα αυτό καθοριστικό ρόλο. Με βάση και των στατιστικών, αν ο Ολυμπιακός ήταν πιο προσεκτικός στις τελικές του προσπάθειες - παρατηρώντας παράλληλα και τα xGoals που είχε - θα μπορούσε να πάρει αυτός το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου.
Οργανωμένη Επίθεση - Ολυμπιακός
Ξεκινώντας από την οργανωμένη επίθεση του Ολυμπιακού το μοτίβο που χρησιμοποίησε ο Pedro Martins για να κατεβάζει την μπάλα από την άμυνα στην επίθεση ήταν με 1-3-5-2 ανεβάζοντας ψηλά τους δυο ακραίους μπακ και γυρίζοντας τον M’Vila και κάποιες φορές τον Μπουχαλάκη στην τριάδα της άμυνας ανάμεσα από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς. Προσπαθούσε με αυτόν το τρόπο να δημιουργήσει πλεονέκτημα στο κέντρο του γηπέδου έτσι ώστε να μπορέσει με μια διαγώνια μεταβίβαση και αλλαγή παιχνιδιού να εκμεταλλευτεί τους Reabciuk και Lala στις προωθήσεις τους για να πραγματοποιήσουν σέντρα στην περιοχή έχοντας συνήθως 3 ή 4 παίκτες μέσα σε αυτή. Με αυτό το
μοτίβο ήθελε να χτυπήσει το αδύναμο σημείο του ΠΑΟΚ, στο κέντρο άμυνάς του.
Στις περιπτώσεις που ο Ολυμπιακός προσπάθησε να κατεβάσει την μπάλα με διάταξη 1-4-3-3, ξεκινούσε την επίθεση του από τους δυο σέντερ μπακ είτε με κοντινές πάσες προκαλώντας τον αντίπαλο, είτε με πάσα στα πλάγια μπακ. Σε αυτή την συγκεκριμένη φάση του παιχνιδιού ο ΠΑΟΚ πίεζε πολύ τον Ολυμπαικό και τον ανάγκασε σε πολλές περιπτώσεις να ξεκινήσει την επίθεση του με βαθιές μπαλιές από τους σέντερ μπάκ ή με ελεύθερα του Waclik προς τους επιθετικούς.
Οργανωμένη άμυνα - Ολυμπιακός
Στην οργανωμένη άμυνα στο τελευταίο τρίτο Ολυμπιακός αμυνόταν με 1-5-3-2 και σε κάποιες περιπτώσεις με 1-5-4-1 προσπαθώντας να έχει κοντά τις γραμμές μεταξύ τους δυσκολεύοντας έτσι τον ΠΑΟΚ να φτάσει με ευκολία μέσα στην περιοχή.
Στην οργανωμένη άμυνα στα 2/3 του γηπέδου βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός άλλαζε τη διάταξή του σε 1-4-4-2 και σε ορισμένες περιπτώσεις 1-4-4-1-1.
Σε ολόκληρο το παιχνίδι ο Ολυμπιακός δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα στην οργανωμένη άμυνα. Ήταν πολύ δυνατός στις προσωπικές μονομαχίες που είχε ο Παπασταθόπουλος αλλά και ο Cisse. Από μια φάση που ήταν απρόσεκτος προήλθε το γκολ του ΠΑΟΚ, που του στέρησε τη συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου.
Μεταβάσεις
Αμυντική μετάβαση Ολυμπιακού
Οι αμυντικές μεταβάσεις του Ολυμπιακού ήταν αναμφισβήτητα οι καταστάσεις στις οποίες κινδύνεψε περισσότερο από κάθε άλλη φάση στο παιχνίδι. Οι επιστροφές των Μπουχαλάκη και Camara δεν ήταν οι πιο γρήγορες στο κέντρο του γηπέδου με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να βρίσκει χώρο για να επιτεθεί. Το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού βρέθηκε σε καλή μέρα ανακόπτοντας πολλές αντεπιθέσεις του αντιπάλου.
Επιθετική Μετάβαση Ολυμπιακού
Στην επιθετική μετάβαση ο Ολυμπιακός προσπάθησε να βγει στην επίθεση με 6 η 7 παίκτες χτυπώντας από τα πλάγια, ανεβάζοντας τον Reamtchuk η τον Lala στην πλάτη των Winger του ΠΑΟΚ. Παράλληλα ο Tiquinho στην αδύναμη πλευρά έκανε κινήσεις στην πλάτη των κεντρικών αμυντικών για να δημιουργήσει χώρο στους συμπαίκτες του.
Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα Ολυμπιακός
Το πλεονέκτημα που είχε ο Ολυμπιακός ήταν ξεκάθαρα στα δυο άκρα και στην πλάτη των Winger του ΠΑΟΚ καθώς έχει δυο πολύ γρήγορους και επιθετικούς μπακ που δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις. Μπόρεσε πολλές φορές να τους εκμεταλλευτεί βγάζοντας γεμίσματα μέσα στην περιοχή για να τελειώσουν τις φάσεις. Στα μειονεκτήματα είναι σίγουρα η αμυντική του μετάβαση όταν κάνει High Block Press (πιέζει στο τελευταίο τρίτο του αντιπάλου) και χάνει την μπάλα. Εκεί οι επιστροφές των παικτών του κέντρου ήταν αργές με αποτέλεσμα ο αντίπαλος να βρίσκει ελεύθερους χώρους.
Οργανωμένη Επίθεση - ΠΑΟΚ
Στην οργανωμένη επίθεση του ο ΠΑΟΚ ξεκινούσε με σύστημα 1-4-2-3-1 στο 1/3 και στα 2/3 του γηπέδου. Προσπάθησε να επιτεθεί με πάσες από τους σέντερ μπακ προς τους πλάγιους μπακ και αυτοί με τη σειρά τους αναζητούσαν τον Biseswar όσο ήταν στο παιχνίδι για να ξεκινήσει η επιθετική τους ανάπτυξη. Στο δεύτερο ημίχρονο και με την είσοδο του Soares στη θέση του Biseswar ο ΠΑΟΚ συνέχισε με τον ίδιο τρόπο ανάπτυξης ψάχνοντας τον νεαρό χαφ.
Ο πιο συχνός τρόπος ανάπτυξης του ΠΑΟΚ από την άμυνα στην επίθεση ήταν η ανάπτυξη κυρίως από την πλευρά του Λύρατζη που έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι αμυντικά και επιθετικά. Προσπαθούσε με συνδυαστικό παιχνίδι δημιουργώντας τρίγωνα στους πλάγιους διαδρόμους να φτάσει στο τελευταίο τρίτο του αντιπάλου.
Στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου βλέπουμε τον ΠΑΟΚ να βγάζει 8 παίκτες στην επίθεση φτιάχνοντας σε πολλές περιπτώσεις μια ζώνη για να μπορέσει να κρατήσει την κατοχή της μπάλας.
Σε πολλές περιπτώσεις ο τρόπος που προτιμούσε να αναπτυχθεί από τα πλάγια ήταν φτιάχνοντας τρίγωνα με τους RB,RW και έναν εκ των Biseswar/Κurtic για να βρεθεί στο τελευταίο μισό του Ολυμπιακού. Αρκούσε μια φάση στο τέλος του παιχνιδιού με πολύ σωστή ανάπτυξη στην επίθεση στα 2/3 του γηπέδου και με γέμισμα μέσα στην περιοχή για να δώσει το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου.
Οργανωμένη Αμυνα - ΠΑΟΚ
Στην οργανωμένη άμυνα ο ΠΑΟΚ στα 3/3 αμύνθηκε με 1-4-4-2 προσπαθώντας να κρατήσει ψηλά την αμυντική του γραμμή για να βγάλει Offside τους παίκτες του Ολυμπιακού.
Στην οργανωμένη άμυνα στα 2/3 και στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου ο ΠΑΟΚ αμυνόταν με σύστημα 1-4-4-1-1 η 1-4-4-2 προσπαθώντας
να κρατήσει τις γραμμές του συμπαγείς χωρίς μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους.
Στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου βλέπουμε τον ΠΑΟΚ να αφήνει αρκετές φορές ελεύθερο χώρο στην αδύνατη πλευρά δίνοντας την επιλογή στον
Ολυμπιακό να αλλάξει το παιχνίδι και να βγει στο επιθετικό τρίτο κάτι που το έκανε πολύ καλά, χωρίς όμως να φτάσει στο γκολ.
Mεταβάσεις ΠΑΟΚ
Στις αμυντικές μεταβάσεις ο ΠΑΟΚ είχε πολλές φορές καλές αλληλοκαλύψεις γυρίζοντας και κλείνοντας τον κεντρικό άξονα μη επιτρέποντας τον Ολυμπιακό
να επιτεθεί από εκεί αλλά βγάζοντάς τον προς τα μεσοδιαστήματα και τους πλάγιους διαδρόμους. Στις επιθετικές μεταβάσεις του ο ΠΑΟΚ προσπάθησε κυρίως με γρήγορες κοντινές πάσες να βγει στην επίθεση η με κάθετες πάσες του Kurtic προς τον Akpom που γύριζε αρκετές φορές πίσω για να υποδεχθεί την μπάλα ανοίγοντας χώρο στην πλάτη του, στους Biseswar και Zivkovic- Murg.
Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα ΠΑΟΚ
Το πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ ήταν η οργανωμένη άμυνα καθώς οι γραμμές του ήταν πολύ κοντά και συμπαγείς μεταξύ τους μη επιτρέποντας στον αντίπαλο να δημιουργήσει κινδύνους με κάθετες μεταβιβάσεις. Άλλο ένα πλεονέκτημα ήταν η κατοχή μπάλας που είχε στο μεγαλύτερο διάστημα της κανονικής διαρκείας κάτι που δεν επέτρεπε στον Ολυμπιακό να επιτεθεί οργανωμένα. Στα μειονεκτήματα του ότι έδωσε χώρο στα πλάγια στον Ολυμπιακό με αποτέλεσμα να δέχεται γεμίσματα μέσα στην περιοχή όπου το κέντρο της άμυνας του είναι ευάλωτο.
ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ
Πηγαίνοντας στις στατικές φάσεις του αγώνα βλέπουμε και από τα στατιστικά ότι δεν ήταν πολλές. Οι μόνες αξιοσημείωτες περιπτώσεις καταγράφηκαν στις εκτελέσεις κόρνερ και φάουλ που εκτελούσε όταν μπήκε στο παιχνίδι ο Valbuena.
Επιθετικά και Αμυντικά Κόρνερ
Ο Ολυμπιακός στα αμυντικά κόρνερ αμυνόταν με μικτή ζώνη άμυνας. Τοποθετούσε στην μικρή περιοχή 7 παίκτες σε άμυνα χώρου και 3 παίκτες man to man. O ΠΑΟΚ όπως βλέπουμε έβαζε 5 παίκτες μέσα στην μεγάλη περιοχή και 3 εκτός αυτής, να περιμένουν για απόκρουση του αντιπάλου.
Στα αμυντικά κόρνερ ο ΠΑΟΚ έπαιζε επίσης με μικτή ζώνη άμυνας τοποθετώντας στη μικρή περιοχή 7 παίκτες σε άμυνα χώρου και 3 παίκτες να μαρκάρουν man to man. Ο Ολυμπιακός από την άλλη ανέβαζε 6 παίκτες μέσα στην μεγάλη περιοχή και κρατούσε 2 έξω από την περιοχή σε περίπτωση απόκρουσης.
Σημείο - Κλειδί
Το σημείο κλειδί του παιχνιδιού στον χθεσινό αγώνα ήταν στην παράταση, όταν ο Razvan Lucescu πέρασε στο παιχνίδι δεύτερο καθαρό επιθετικό, τοποθετώντας τον μέσα στην περιοχή. Ο Ολυμπιακός αντίστοιχα δεν απάντησε σ αυτή την αλλαγή, με αποτέλεσμα στην φάση που δέχθηκε το γκολ οι δυο επιθετικοί του ΠΑΟΚ έπειτα από μια μαγική πάσα α λα Modric του Schwab να συνδυαστούν άψογα και να σημειώσει ο Colak το πιο σημαντικό γκολ με την φανέλα του ΠΑΟΚ από τότε που φόρεσε τα ασπρόμαυρα.
* Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τον Ελευθέριο Νοταρίδη, σπουδαστή του Alfa Sports Analysis Diploma με την χρήση των στατιστικών του Wyscout και τα σχεδιαστικά εργαλεία του Studio.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.