Αρης: Γιατί ο τελικός του Κυπέλλου είναι κριτήριο και για την επόμενη σεζόν
- Δεν θα είναι σύμμαχος ο χρόνος αν ο Αρης κατακτήσει το Κύπελλο
- Ελεγχόμενο ρίσκο το χτίσιμο με βάση το σημερινό υλικό
Προφανώς το διακύβευμα είναι σπουδαίο, συνυπολογίζοντας την απελπισμένη αναζήτηση ενός τίτλου έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα. Ο Άρης δεν είναι club που θρέφεται από τίτλους, κύρια τροφή του είναι το όραμα για την κατάκτηση ενός από δαύτους, πλέον όμως απαιτεί τη μετουσίωση μιας χρόνιας προσπάθειας παράλληλα της μεγαλειώδους εξόδου από την εποχή της ξηρασίας. Ο φετινός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας φαντάζει ως εξαιρετική συνθήκη, στην πραγματικότητα όμως κρύβει πολλά περισσότερα πράγματα από έναν τίτλο. Είναι κι αυτά που θα φέρει σε περίπτωση κατάκτησής του, οι συνθήκες που θα δημιουργήσει παράλληλα του τέλους των καλοκαιρινών διακοπών. Θαρρώ ότι στο μυαλό της διοίκησης ήδη υπάρχουν δύο σχέδια μαζί μ’ ένα πακέτο αποφάσεων και την προσδοκία ότι το πλάνο του κακού σεναρίου – αυτού της μη κατάκτησης – δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί.
Δεν θα είναι σύμμαχος ο χρόνος αν ο Αρης κατακτήσει το Κύπελλο
Γιατί τη νύχτα της 25ης του Μάη διακυβεύονται πολλά περισσότερα πράγματα από την κατάκτηση ενός τροπαίου ασχέτως της λογικής εστίασης του Άρη σε αυτό. Η κατάκτηση του Κυπέλλου δεν θα φέρει μόνο την απόδραση από μια απέραντη έρημο αλλά και ευρωπαϊκούς αγώνες από τις 11 του Ιούλη στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Europa League. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός θα πρέπει να λειτουργήσει σε περιβάλλον εγρήγορσης, η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων θα είναι εξίσου αναγκαία και παράλληλα θα συμβιβαστεί με τη συρρίκνωση του χρονικού διαστήματος ξεκούρασης καθότι αυτό θα περιοριστεί στις 15-20 ημέρες, ίσως και λιγότερες. Η συνθήκη θα είναι εξαιρετικά ευχάριστη, προφανώς όμως ο χρόνος δεν θα είναι σύμμαχος.
Ο… Γολγοθάς που θα ανέβει δεν θα είναι μαρτυρικός αλλά τρομερά απολαυστικός εφόσον έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, παράλληλα της αποφυγής λαθών και πειραματισμών σαν αυτούς που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι και είχαν βαρύ κόστος. Ξεκινώντας από το ζήτημα προπονητή, συνεχίζοντας στον τομέα της στελέχωσης της επόμενης ομάδας μέσα στην οποία βρίσκονται και οι ανανεώσεις των συμβολαίων παικτών οι οποίοι δεν είναι απλά απαραίτητοι στην ομάδα, αλλά η τελευταία ξεκινά από αυτούς.
Ελεγχόμενο ρίσκο το χτίσιμο με βάση το σημερινό υλικό
Δεν αποκλείεται δηλαδή ο περιορισμένος χρόνος αντίδρασης να αλλάξει άρδην τα δεδομένα και να αποφευχθεί κάτι που επιχειρείται έντονα τα τελευταία καλοκαίρια, η συνήθεια της ριζικής ανακαίνισης. Το χτίσιμο πάνω στο υπάρχον υλικό θα φαντάζει ως ιδανική επιλογή ή καλύτερα ως απόφαση ελεγχόμενου ρίσκου. Η δε προσέγγιση παικτών με γνώση του ελληνικού Πρωταθλήματος μπορεί να κριθεί εξίσου απαραίτητη, προφανώς με συγκεκριμένες πινελιές ποιότητας αφού κι αυτές είναι απαραίτητες.
Εφόσον ο Άρης κατακτήσει το Κύπελλο θα χρειαστεί να ξεκινήσει την προετοιμασία του (το αργότερο) στις 15 Ιουνίου, περίπου έναν μήνα δηλαδή πριν την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεών του. Αυτό σημαίνει ότι στους προκριματικούς ευρωπαϊκούς αγώνες θα στηριχθεί στις φετινές αγωνιστικές σταθερές του. Άρα, η προεργασία για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι απαραίτητο να γίνει από τώρα. Ξεκινώντας από τα πρόσωπα πάνω στα οποία θα στηριχθεί, το κέντρο προετοιμασίας, την προσυνεννόηση για φιλικούς αγώνες και φυσικά τις επαφές για τη στελέχωση της ομάδας σε θέσεις στις οποίες έχει ανάγκη ενίσχυσης βάσει των συμπερασμάτων που ανέδειξε η φετινή χρονιά.
Η αλήθεια είναι ότι στον τομέα των ανανεώσεων δεν έχει να διαχειριστεί περισσότερες από τρεις υποθέσεις. Είναι ο Άκης Μάντζιος ο οποίος επανέφερε την αγωνιστική κανονικότητα από την ημέρα επιστροφής του στην τεχνική ηγεσία και οι Χουλιάν Κουέστα-Φαμπιάνο Λέισμαν οι οποίοι είναι κάτι παραπάνω από αγωνιστικοί πυλώνες. Δηλαδή, με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια καμία εκ των παραπάνω αποφάσεων δεν είναι δύσκολη αλλά εξαιρετικά απλή. Το ζητούμενο είναι η οικονομική συμφωνία.
Ποδοσφαιριστές που έχουν συμβόλαια για την ερχόμενη σεζόν και θεωρούνται απαραίτητοι είναι στην τετράδα της άμυνας οι Γιάκουμπ Μπράμπετς, Φραν Βέλεθ, Λίντσεϊ Ροζ, Μόζες Οντουμπάτζο, Μάρτιν Μοντόγια, Φράνκο Φεράρι. Στον άξονα της μεσαίας γραμμής είναι οι Βλάντιμιρ Νταρίντα, Ζαν Ζουλ, Μπίργκερ Βερστράτε, Μανού Γκαρθία, Γιάννης Φετφατζίδης. Στα επιθετικά άκρα υπολογίζονται οι Σάπι Σουλεϊμάνοφ, Κίκε Σαβέριο, Άλβαρο Ζαμόρα, Μιχάλης Παναγίδης και ο Λορέν Μορόν στην κορυφή της επίθεσης για τον οποίον βέβαια είναι δεδομένο ότι θα προκύψει ενδιαφέρον αγοράς των δικαιωμάτων του.
Αν δηλαδή ο Άρης προετοιμαστεί καταλλήλως επί του σεναρίου κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας και έναρξης της ερχόμενης σεζόν από τις 11 Ιουλίου, τότε η ώρα… αιχμής δεν θα είναι τόσο δύσκολη στη διαχείρισή της, εφόσον έχει προετοιμαστεί καταλλήλως, γιατί οι προοπτικές θα είναι ιδανικές. Η συζήτηση θα αλλάξει στο σενάριο μη κατάκτησης του Κυπέλλου γιατί εκεί θα αφαιρεθεί η ευρωπαϊκή προοπτική και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις θα αρχίσουν κατά τα τέλη του Αυγούστου.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.