Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα: Το Clasico της πρωτιάς, με ένα αήττητο ρεκόρ και μία ασύλληπτη επίθεση

Άρτεμις Κλεφτάκη
real_madrid

bet365

Η ώρα για το μεγάλο Clasico έφτασε, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είναι πανέτοιμες και το Gazzetta αναλύει την κατάσταση των δύο ομάδων και θυμάται μερικές επικές αναμετρήσεις στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» για να μπούμε στο κλίμα!

«Πιστεύουμε ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Θα πάμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στη Ρεάλ και μακάρι να κερδίσει η καλύτερη ομάδα», δήλωνε χαμογελαστός ο Λαμίν Γιαμάλ λίγο μετά τον θρίαμβο της Μπαρτσελόνα επί της Μπάγερν για το Champions League.

Η σέντρα για το απόλυτο ποδοσφαιρικό ντέρμπι απέχει μόλις μερικές ώρες (26/10, 22:00) και το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» θα φιλοξενήσει δύο ομάδες φορμαρισμένες σε ένα ματς κορυφής για τη La Liga.

El Clasico, ή αλλιώς Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Μπαρτσελόνα. Μία έχθρα που ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα, απέκτησε διαστάσεις με την άνοδο της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο στην Ισπανία, κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο. Από τη μία η αγαπημένη ομάδα του καθεστώτος, από την άλλη το σύμβολο της καταλανικής ταυτότητας και αντίστασης. Κατά πολλούς, η κορύφωση αυτής της αντιπαλότητας συνέβη με την… αρπαγή του Αλφρέντο Ντι Στέφανο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ η Μπαρτσελόνα θεωρούσε πως είχε κάνει δικό της τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή που άλλαξε για πάντα την μοίρα της Βασίλισσας.

Οι δύο ομάδες θα γινόταν στη συνέχεια οι πιο επιτυχημένες στην Ισπανία, ενώ εκατομμύρια φίλαθλοι ανά τον κόσμο προσμένουν τις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Έφτασε η ώρα για μία ακόμη, την αποψινή (26/10, 22:00), στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της La Liga στην πρώτη τους φετινή «μονομαχία».

 

Κάτι παραπάνω από έναν αιώνα μετά την πρώτη τους επίσημη «σύγκρουση» τον Μάιο του 1902, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έχουν αναμετρηθεί συνολικά 257 φορές (σε επίσημους αγώνες), με τη Βασίλισσα να αναδεικνύεται νικήτρια σε 105 περιπτώσεις, έναντι 100 των Μπλαουγκράνα, ενώ 52 φορές τα ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Μία Μπάρτσα on fire

Η Μπαρτσελόνα έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στη φετινή La Liga. Είναι πρώτη με 27 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τη Ρεάλ, έχοντας ηττηθεί μία φορά από την Οσασούνα (4-2). Η Ρεάλ από την άλλη είναι αήττητη με επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Μεσοβδόμαδα και οι δύο έκαναν… όργια στην τρίτη αγωνιστική του Champions League. Η Ρεάλ, με έναν «εξωγήινο» Βινίσιους, κατατρόπωσε την Ντόρτμουντ με το εμφατικό 5-2, ενώ η Μπαρτσελόνα του φανταστικού Ραφίνια σμπαράλιασε την Μπάγερν με 4-1.

Οι Ραφίνια και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι χωρίς αμφιβολία τα πρόσωπα της φετινής σεζόν για την ομάδα του Χάνσι Φλικ, καθώς σε σύνολο 13 αγώνων μετρούν αθροιστικά 24 γκολ και 10 ασίστ. Μεγάλη είναι και η συνεισφορά του wonderkid Λαμίν Γιαμάλ με πέντε γκολ και επτά ασίστ. Απέναντι στη Σεβίλλη την προηγούμενη αγωνιστική, με τα πέντε τέρματα που σημείωσε, η Μπαρτσελόνα έφτασε τα 33 στις πρώτες δέκα αγωνιστικές (!) ισοφαρίζοντας την επίδοση της σεζόν 1996/1997.

Τα… πιτσιρίκια από τη Μασία είχαν την τιμητική τους στο εν λόγω παιχνίδι. Πένια, Κουρμπασί, Μπαλντέ, Κασάδο, Γιαμάλ, Φατί ξεκίνησαν βασικοί, ενώ στην πορεία μπήκαν στο ματς οι Φερμίν Λόπεθ και Γκάβι, ο τελευταίος μετά από περίπου έναν χρόνο απουσίας. O Φλικ, πέρα από τον Τερ Στέγκεν, δεν θα έχει στη διάθεσή του τους Κρίστενσεν, Φεράν Τόρες και Αραούχο.

Το αήττητο ρεκόρ που κυνηγά η Βασίλισσα

Στον αντίποδα, η Ρεάλ θέλει να πετύχει την τέταρτη σερί νίκη της σε Clasico μετά το 3/3 της περσινής σεζόν (μαζί με τον τελικό του Super Cup), σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα που νίκησε για τελευταία φορά σε επίσημο ματς την «μισητή» της αντίπαλο τον Μάρτιο του 2023.

Η Βασίλισσα κυνηγάει επίσης ένα εντυπωσιακό ρεκόρ, αφού εάν δεν ηττηθεί στο ντέρμπι, τότε θα φτάσει στα 43 σερί αήττητα παιχνίδια στη La Liga (που ξεκινάει από τον Σεπτέμβρη του 2023), επίδοση που μέχρι τώρα κατέχει η Μπαρτσελόνα και που «έχτισε» μεταξύ δύο σεζόν (2016/2017-2017/2018).

Ο περσινός πρωταγωνιστής των Clasico, Τζουντ Μπέλινγκχαμ, που είχε πετύχει το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις και των δύο αναμετρήσεων για το πρωτάθλημα, φέτος είναι «άσφαιρος» με τη φανέλα της Ρεάλ. Τα ηνία στο σκοράρισμα έχουν αναλάβει ο Κιλιάν Μπαπέ και ο Βινίσιους, οι οποίοι έχουν μαζί 16 γκολ. Μάλιστα, για τον Γάλλο αυτό θα είναι το πρώτο του Clasico.

«Πλήγμα» για τον Κάρλο Αντσελότι θα είναι οι απουσίες των Τιμπό Κουρτουά και Ροντρίγκο που αποκόμισαν τραυματισμούς απέναντι στην Ντόρτμουντ. Ο Βέλγος έχει πρόβλημα στον προσαγωγό του αριστερού του ποδιού, ενώ ο Βραζιλιάνος ταλαιπωρείται από μυϊκό τραυματισμό. Ενδεχομένως να προλάβει το ντέρμπι και ο Μπραχίμ Ντίαζ.

Ματς που ξεχώρισαν στο «σπίτι» της Ρεάλ

Οι μεταξύ τους αναμετρήσεις είναι πάντα ενδιαφέρουσες, έχουν ένταση, πάθος και κυρίως... γκολ. Σε επίπεδο πρωταθλήματος, η Ρεάλ είναι αυτή που έχει πετύχει την πιο ευρεία νίκη, ένα 8-2 το πολύ μακρινό 1935, ενώ η Μπαρτσελόνα έχει ηττηθεί και με... διψήφιο αριθμό τερμάτων (11-1 το 1943 για το Κύπελλο Ισπανίας).

Και σίγουρα δεν είναι λίγα τα ματς που έχουν ξεχωρίσει για διάφορους λόγους, όπως είναι η περίφημη επιστροφή του Λουίς Φίγκο στο «Camp Nou». Το Gazzetta «απομόνωσε» τέσσερις τέτοιες συναντήσεις, αποκλειστικά για το πρωτάθλημα και με γηπεδούχο τη Ρεάλ, όπως είναι και το αποψινό ντέρμπι.

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 4-2 (2005)

Η Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2004/2005 πήγαινε ολοταχώς για το 17 πρωτάθλημα της ιστορίας της και μερικές στροφές πριν το τέλος ήταν στο +9 από τους «Galacticos». Η Ρεάλ έκλεισε περισσότερο τη διαφορά αφού υπέταξε την Μπαρτσελόνα με 4-2 χάρη στα γκολ των Ζιντάν, Ρονάλντο, Ραούλ και Όουεν, έκανε την αντεπίθεσή της στα τελευταία παιχνίδια, με φόρα από την «τεσσάρα» στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», αλλά δεν μπόρεσε να πιάσει τους Μπλαουγκράνα που τερμάτισαν πρώτοι με τέσσερις βαθμούς παραπάνω (84 έναντι 80).

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 0-3 (2005)

Ήταν ένα ματς που ο σπουδαίος Ροναλντίνιο προσέφερε απλόχερα στιγμές μαγείας και έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στο «θύμα» του εκείνη τη βραδιά, τον 19χρονο τότε Σέρχιο Ράμος. Ο Βραζιλιάνος αναδείχθηκε παίκτες του αγώνα, σημείωσε δύο γκολ σκέτη... αλητεία «σφραγίζοντας» τη νίκη της Μπαρτσελόνα, μετά το τέρμα του Ετό. Το πλήθος στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ήταν εκστασιασμένο με τα όσα έβλεπε και χάρισε μία από τις πιο όμορφες στιγμές σε Clasico, το περίφημο standind ovation στον Ροναλντίνιο που γνώρισε την καθολική αποθέωση και αναγνώριση.

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 2-6 (2009)

Η περίφημη σεζόν του τρεμπλ της Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα περιείχε και μία επιβλητική νίκη στην έδρα της «μισητής» Ρεάλ. Παρότι η Βασίλισσα προηγήθηκε με τον Ιγκουαΐν, η Μπαρτσελόνα απάντησε πάραυτα. Τρία γκολ πριν το ημίχρονο (Ανρί, Πουγιόλ, Μέσι) έφεραν «τούμπα» το ματς και άλλαξαν πλήρως το momentum. Ο Ράμος μείωσε προσωρινά, αλλά η Μπάρτσα επανήλθε με ακόμη τρία γκολ (Ανρί, Μέσι, Πικέ) για να φτάσει σε μία... εκκωφαντική νίκη.

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 2-3 (2017)

Ένα κανονικό θρίλερ με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά του αγώνα και τελικά νίκη των Μπλαουγκράνα με το 500ό γκολ του Μέσι. Στο ημίχρονο το σκορ ήταν 1-1 με τα τέρματα των Κασεμίρο και Μέσι, προτού ο Ράκιτις βάλει μπροστά την ομάδα του (73'). Η συμπλήρωση των 90 λεπτών πλησίαζε και μαζί ένα δραματικό φινάλε. Ο Χάμες ισοφάρισε στο 85' για τη Βασίλισσα, όμως η Μπαρτσελόνα και ο Μέσι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Μία αντεπίθεση, ένα ιδανικό τελείωμα και 2-3 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», με τον Αργεντινό «μάγο» να βγάζει τη φανέλα του και να την δείχνει στον κόσμο στις κερκίδες. Η Μπάρτσα ανέβηκε στην κορυφή (με ματς περισσότερο), αλλά η Ρεάλ δεν έχασε κανέναν βαθμό στις εναπομείνασες έξι αγωνιστικές και κατέκτησε τον τίτλο με 93 βαθμούς, έναντι 90 των Καταλανών.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα