ΑΕΛ: Η πρώτη και μοναδική συμμετοχή της σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης (vid)

ΑΕΛ: Η πρώτη και μοναδική συμμετοχή της σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης (vid)

ael lemesou - marseille
Ήταν Μαΐος 2012. Η ΑΕΛ γράφει ιστορία και κατορθώνει να πάρει το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της μετά από 44 χρόνια. Αυτό, εκτός από την απερίγραπτη χάρα που πρόσφερε στους φιλάθλους της θα σήμαινε ένα πράγμα: Την ευκαιρία να συμμετέχει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

44 χρόνια! Τόσα χρειάστηκαν να περάσουν προκειμένου η ΑΕΛ να κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα στην Κύπρο τον Μαΐο του 2012! Ο συγκεκριμένος θρίαμβος, εκτός από τα ρίγη συγκίνησης που προκάλεσε στους φιλάθλους της, θα σήμαινε ένα πράγμα: Την ευκαιρία να συμμετέχει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ακόμα και αν δεν πετύχαινε τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα είχε μια δεύτερη ευκαιρία στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αρκεί φυσικά να περνούσε από το δεύτερο και τρίτο προκριματικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Κάτι που τελικά κατάφερε!


Προκρίσεις κόντρα σε Λίνφιλντ και Παρτιζάν, γράφοντας «ιστορία»


Η κλήρωση στο δεύτερο προκριματικό γύρο άφησε χαμόγελα στους ιθύνοντες της ομάδας, καθώς η Λίνφιλντ από τη Βόρειο Ιρλανδία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τους ποδοσφαιριστές της Λεμεσιανής ομάδας. Άνετη νίκη για την ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου με 3-0 στο πρώτο ματς, με τη ρεβάνς στην έδρα του αντιπάλου να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς η πρόκριση είχε ουσιαστικά κριθεί.

Στον επόμενο γύρο, η Παρτιζάν Βελιγραδίου αποτελούσε σαφώς έναν πιο απαιτητικό αντίπαλο, αλλά και πάλι οι τότε πρωταθλητές Κύπρου, όχι μόνο επικράτησαν 1-0 στην έδρα τους, αλλά έδειξαν ότι είναι ομάδα από… «ατσάλι» στη ρεβάνς. Διπλό μέσα στο Βελιγράδι με 1-0, παρά το γεγονός οτί αγωνιζόταν με 10 παίκτες από το 28’ του αγώνα! Πλέον, τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν γεγονός ,όπως και η πρώτη παρουσία σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης! Η ΑΕΛ είχε «γράψει ιστορία»! Ακόμα και αν αποκλειόταν από την Άντερλεχτ, θα συνέχιζε σίγουρα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ!

Νίκη στο πρώτο ματς, αλλά πικρός αποκλεισμός

Με τον Ντόσα να ανοίγει το σκορ στο 34’ και τον Μιγκέλ να ξαναβάζει μπροστά την ΑΕΛ στο 72’ (είχαν ισοφαρίσει ενδιάμεσα οι Βέλγοι με τον Μποκανί), η πρωταθλήτρια Κύπρου κέρδισε την Άντερλεχτ με 2-1 το βράδυ της 22ης Αυγούστου του 2012 στο «ΓΣΠ»! Πλέον, η ομάδα της Λεμεσού απείχε ένα ματς από την παρουσία της στην ελίτ της Ευρώπης!

Ωστόσο, η βραδιά της ρεβάνς στο Βέλγιο, σε έξι βράδια επεφύλασσε έναν πικρό αποκλεισμό. Κι αυτό επειδή η ΑΕΛ κρατούσε το 0-0 μέχρι το 80’, με τους Βέλγους να πιέζουν ασφυκτικά, έχοντας δοκάρι και 22 τελικές φάσεις. Τότε ήταν που ο Μποκανί έσπασε το «γόρδιο δεσμό» για το 1-0, κάτι που ανάγκασε τους Λεμεσιανούς να βγουν μπροστά για την ισοφάριση (η Άντερλεχτ είχε το εκτός έδρας γκολ από το πρώτο ματς και έπαιρνε την πρόκριση). Ωστόσο, μοιραία άφησε κενά στην άμυνα με αποτέλεσμα ο Γιακοβένγκο να γράψει το τελικό 2-0, αφήνοντας την ΑΕΛ με μια γλυκόπικρη γεύση! Από τη μία η πίκρα του αποκλεισμού, αλλά από την άλλη η «γλύκα» της πρώτης συμμετοχής σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης!


Όμιλος με τεράστιο βαθμό δύσκολιας: Γκλάντμπαχ, Μαρσέιγ και Φενέρμπαχτσε!

Η χαρά της πρώτης συμμετοχής σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης μάλλον… μετριάστηκε στο άκουσμα των αντιπάλων. Οι ομάδες Γκλάντμπαχ, Μαρσέιγ και Φενέρμπαχτσέ κάλλιστα θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ και έτσι η ΑΕΛ είχε να ανέβει ένα… βουνό! Βέβαια, από την άλλη θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους φίλους της να απολαύσουν παίκτες από το… «πάνω ράφι», αλλά και η ομάδα να τεστάρει τις δυνάμεις της κόντρα σε ομάδα με περίσσια ποιότητα!

Το ξεκίνημα δεν ήταν άσχημο, καθώς το 0-0 εντός με την Γκλάντμπαχ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχία, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι Γερμανοί σε εκείνο τον αγώνα έχασαν πέναλτι στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων!

Ανήμερα των 82ων γενεθλίων της (4 Οκτωβρίου 1930) , η ΑΕΛ έχοντας ένα βαθμό, τίθεται αντιμέτωπη με τους Μασσαλούς για τη 2η αγωνιστική των ομίλων στο υπό ανέγερση τότε «Σταντ Βελοντρόμ» χωρίς τον Πάμπο Χριστοδούλου στον πάγκο της (ήταν τιμωρημένος). Το ξεκίνημα είναι ονειρικό και προηγείται στο 22’, μετά από εκτέλεση κόρνερ με γκολ του Ουόν. Μπορεί στη συνέχεια, οι Μασσαλοί να επέβαλαν τον ρυθμό τους και να επιβλήθηκαν με το εντυπωσιακό 5-1, αλλά η στιγμή που σκόραρε η ΑΕΛ μνημονεύεται ακόμα και σήμερα από τους φίλους της.


Την 3η αγωνιστική των ομίλων, η ΑΕΛ υποδέχθηκε τη Φενέρμπαχτσε, σε έναν αγώνα, όπου η απόδοσή της κυμάνθηκε σε εξαιρετικά επίπεδα, αλλά δεν συνοδεύτηκε με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι φιλοξενούμενοι, είχαν την ουσία και απέδρασαν με τη νίκη, με το γκολ κεφαλιά του Κορκμάζ, με την ομάδα της Λεμεσού να ξεμένει από δυνάμεις στο τέλος του αγώνα.
Την 4η αγωνιστική η ΑΕΛ ταξίδευε στο «Σουκρού Σαράτσογλου»,όπου, όπως και στο «Βελοντρόμ» είχε δύσκολο έργο. Η τουρκική ομάδα «καθάρισε» το ματς από το πρώτο ημίχρονο, με τα γκολ του Κάιτ και του Σο και δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στην κυπριακή ομάδα παρά το καλό της ξεκίνημα. Στο δεύτερο μέρος, η ομάδα της Λεμεσού προσπάθησε να πετύχει κάποιο γκολ, αλλά δίχως αποτέλεσμα, ενώ έμεινε με δέκα παίκτες στο 69’ λόγω αποβολής του Ουόν.


Με 1 βαθμό μετά από τέσσερις αγώνες, ήξερε ότι η αποστολή στη Γερμανία κόντρα στην Γκλάντμπαχ ήταν εξίσου δύσκολη. Πάντως, στο συγκεκριμένο ματς πάλεψε με όλες τις δυνάμεις, αλλά για ακόμα μια φορά έμεινε με δέκα παίκτες μετά από αποβολή του Μπεμπέ. Μια εξέλιξη που οι Γερμανοί εκμεταλλεύτηκαν και άφησαν την ΑΕΛ οριστικά στην τελευταία θέση.

Ιστορική νίκη γοήτρου με εκπληκτική εμφάνιση κόντρα στη Μαρσέιγ

Μπορεί να είχε αποκλειστεί, αλλά η ΑΕΛ το καλύτερο το… κρατούσε για το τέλος! Εντυπωσιακή νίκη με 3-0 κόντρα στη Μαρσέιγ, γράφοντας ιστορία! Ήταν η πρώτη επιτυχία σε ευρωπαϊκό όμιλο και σίγουρα η συγκεκριμένη επιτυχία μνημονεύεται μέχρι και σήμερα! Η ομάδα της Λεμεσού στο συγκεκριμένο αγώνα ήταν ανώτερη και άνοιξε το σκορ στο 41' με κεφαλια του Σα. Οι Γάλλοι δεν έδειχναν ικανοί να ανατρέψουν το αποτέλεσμα, κάτι που η ΑΕΛ το εκμεταλλεύτηκε δεόντως και σκόραρε άλλα δυο τέρματα για το θριαμβευτικό 3-0: στο 79’ με τον Έντμαρ και τον Τζούνιορ στο 82’. Πλέον, η παρθενική της συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς ομίλους είχε κλείσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά τον αποκλεισμό.

Δυστυχώς για τους φίλους της, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει κάτι αντίστοιχο, καθώς οι μετέπειτα προσπάθειες σε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ και πρόσφατα Κόνφερενς δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα… Ελπίδα όλων στην ομάδα δεν είναι άλλη από μια νέα συμμετοχή τα επόμενα χρόνια και γιατί όχι μια ακόμα καλύτερη πορεία!

Η τελική βαθμολογία στον όμιλο της ΑΕΛ

1. Φενέρμπαχτσε 13

2. Γκλάντμπαχ 11

3.Μαρσέιγ 5

4. ΑΕΛ 4

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ Τελευταία Νέα