Άγγελος Τσολάκης στο Gazzetta Cyprus: «Ο Απόλλωνας είναι όλη μου η ζωή, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη στιγμή με Βαλμπουενά!»

Άγγελος Τσολάκης στο Gazzetta Cyprus: «Ο Απόλλωνας είναι όλη μου η ζωή, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη στιγμή με Βαλμπουενά!»

Μανώλης Μακρόπουλος
ΤΣΟΛΑΚΗΣ
Ο Άγγελος Τσολάκης μίλησε στο Gazzetta Cyprus για όλους και για όλα. Από τον απολογισμό του ως υπηρεσιακός στην ομάδα, μέχρι το περιστατικό με τον Ματιέ Βαλμπουενά, το μέλλον του στον σύλλογο και το γυναικείο ποδόσφαιρο της Κύπρου.

Αν ο Απόλλωνας Λεμεσού είχε πρόσωπο, σίγουρα θα μπορούσε να είναι εκείνο του Άγγελου Τσολάκη. Πιστός «στρατιώτης» της ομάδας, αφού έχει περάσει σχεδόν από όλα τα πόστα.

Από τα 13 του εντάχθηκε στα «τσικό» του συλλόγου, ενώ μόλις στα 16 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Έμεινε εκεί από το 1985 έως το 1998, ενώ πέρασε ξανά για άλλη μια σεζόν, στις αρχές του millennium (1999-2000). Ταχύτατος επιθετικός με πάμπολλα γκολ και την τύχη να πανηγυρίσει τα δυο πρώτα πρωταθλήματα στην ιστορία της ομάδας ('90-'91 και '93-94), δυο Κύπελλα, ενώ με τους «κυανόλευκους» συμμετείχε και στην Ευρώπη.

Έπειτα, διετέλεσε πρόεδρος των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του συλλόγου. Όμως, η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε στις 8 Δεκεμβρίου του 2023, να βρίσκεται στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας, ως πρώτος προπονητής. Τρεις ημέρες νωρίτερα είχε προσληφθεί ως υπηρεσιακός, μετά από μια σειρά κακών αποτελεσμάτων του προκατόχου του, Βλάνταν Μιλόγεβιτς.

Ο Άγγελος Τσολάκης μίλησε στο Gazzetta Cyprus για το πέρασμα από τον πάγκο της ομάδας που είναι όλη του η ζωή, για τον Ματιέ Βαλμπουενά και τη συνύπαρξή τους, τη βία στα γήπεδα αλλά και το γεγονός πως η Κύπρος έχει το πρωτάθλημα με τους περισσότερους ξένους στην Ευρώπη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αλλαγές που ο ίδιος συνέβαλε ώστε να έρθουν στην Εθνική Γυναικών.

- Κόουτς καλησπέρα, αρχικά, καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία πάνω από όλα!

«Καλή χρονιά, υγεία πρωτίστως όπως είπες!»

«Θα μπορούσαμε το 4 στα 4, αν είχαμε σκοράρει έστω σε μια από τις 25 τελικές με τη Νέα Σαλαμίνα, εκείνοι σκόραραν δις σε τρεις τελικές, αλλά αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου!»

- Πάμε κατευθείαν στα... βαθιά, στα του Απόλλωνα. Τέσσερα παιχνίδια, τρεις νίκες, μια ήττα και μια πρόκριση ο απολογισμός. Πως σας φαίνεται;

«Ο απολογισμός σε αυτούς τους 4 αγώνες θεωρώ πως είναι αρκετά καλός, αφού καταφέραμε να κερδίσουμε τα 3 από τα 4 παιχνίδια, δίνοντας 6 βαθμούς στο πρωτάθλημα και την πρόκριση στο Κύπελλο.


Χάσαμε στο παιχνίδι με τη Νέα Σαλαμίνα εντός έδρας, στο καλύτερό μας παιχνίδι από πλευράς απόδοσης, όμως πληρώσαμε τα λάθη μας στην άμυνα και δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε έστω μια απο τις 25 τελικές μας προσπάθειες, σε αντίθεση με τον αντίπαλο που σκόραρε στις 2 απο τις 3 ευκαιρίες.


Όμως αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου!


Και να μην ξεχνάμε ότι πήγα στην ομάδα στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη μετά από 5 ανεπιτυχή αποτελέσματα (4 ήττες και μια ισοπαλία), και την Παρασκευή στις 8 Δεκεμβρίου αγωνιζόμασταν με τον Οθέλλο εκτός έδρας.»

- Μια ερώτηση που πάντοτε ήθελα να κάνω. Πως νιώθει ένας προπονητής όταν αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός; Ναι μεν είναι τιμή, ωστόσο γνωρίζει πως υπάρχει «ημερομηνία λήξης».

«Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Νικο Κίρζη αλλά και όλο το συμβούλιο που με επέλεξε ώστε να αναλάβω την ομάδα σε αυτή την δύσκολη περίοδο.
Ήταν μεγάλη η τιμή για μένα όμως μεγάλη και η ευθύνη αφού η αγαπημένη μου ομάδα περνούσε μια δύσκολη περίοδο.


Πήγα με αυτοπεποίθηση και πίστη ότι θα τα καταφέρω, δεν περνούσε από το μυαλό μου ότι ήμουν υπηρεσιακός, παρόλο που ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος όταν με φώναξε, αφού μου είπε ότι αναλαμβάνω σαν υπηρεσιακός μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος.


Πήγα λες και θα ήμουν μόνιμος προπονητής αφού είχα συγκεντρωθεί στον στόχο μου 100% και η μόνη σκέψη ήταν πως θα επαναφέρω μαζί με τους συνεργάτες μου την ομάδα στις επιτυχίες.»

ΤΣΟΛΑΚΗΣ

- Είδαμε τον Απόλλωνα να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, να σκοράρει αρκετά, και κυρίως, είδαμε τους παίκτες «ένα». Πανηγύριζαν μαζί στα γκολ, αυτό πιστώνεται σε εσάς.

«Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου και στα 4 παιχνίδια που ήμουν προπονητής.


Ο μεγάλος μου στόχος όταν ανάλαβα ήταν να γίνουμε ξανά ομάδα, ζήτησα από όλους τους ποδοσφαιριστές πάθος και προσπάθεια στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό που δεν μπορώ να συγχωρήσω σαν προπονητής είναι να υπάρχει αδιαφορία, δεν το δέχομαι με τίποτε και δεν θα δίσταζα να κάνω τον οποιοδήποτε παίκτη αλλαγή από τα πρώτα 15 λεπτά αν ήταν αδιάφορος (και το είπα στους παίκτες γιατί ήθελα να είμαι ξεκάθαρος), και πράγματι όλοι τους έδωσαν τα πάντα μέσα στο γήπεδο.


Ήμουν πολλά χρόνια ποδοσφαιριστής αυτής της ομάδας, κέρδισα 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα, αγωνίστηκα σε πολλά παιχνίδια στην Ευρώπη και γνωρίζω το DNA του Απόλλωνα αφού το έζησα από μικρός.


Ο κόσμος του Απόλλωνα είναι πολύ περήφανος για την ομάδα και αυτό που ζητά είναι πάθος και προσπάθεια στο γήπεδο και αυτό προσπάθησα να το περάσω στα παιδιά και νομίζω τα κατάφερα αφού έδιναν τα πάντα και το καταλάβαινες από τον τρόπο που πανηγύριζαν τα γκολ.»

«Ο Απόλλωνας είναι μεγάλη ομάδα και επιβάλλεται να κερδίζει, έτσι μάθαμε από μικροί και αυτή είναι η μοίρα μας!»

- Συνεχώς στις δηλώσεις μετά τα παιχνίδια λέγατε πως ο Απόλλων θα επιστρέψει. Τι είναι αυτό που λείπει τη δεδομένη στιγμή, και «κρατά» την ομάδα μακριά από τις πρώτες θέσεις;

«Ήμουν και είμαι σίγουρος ότι η ομάδα θα επιστρέψει, ο Απόλλωνας είναι μεγάλη ομάδα και επιβάλλεται να κερδίζει, έτσι μάθαμε από μικροί και αυτή είναι η μοίρα μας.


Έχουμε μια διοίκηση που εδώ και χρόνια κάνει τα πάντα να πετύχει τους στόχους της.
Δυστυχώς μετά από το πρωτάθλημα προ διετίας τα πράγματα δεν πήγαν πολύ καλά όμως αυτό συμβαίνει, τα λάθη είναι ανθρωπινά και κάποτε οι επιλογές και οι αποφάσεις που παίρνονται δεν έχουν πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα.

Όμως η ομάδα στα 12 χρόνια της προεδρίας του Νίκου Κιρζη έχει πετύχει τα πάντα, πρωτάθλημα, κύπελλα, ευρωπαϊκούς ομίλους και πολλές διακρίσεις.
Και με τον υπέροχο μας κόσμο να στηρίζει την ομάδα οι επιτυχίες θα έρθουν ξανά, απλά η ομάδα περνά μια δύσκολη περίοδο και θα επανέλθει.


Είναι τώρα η στιγμή που πρέπει να ενωθούμε όλοι στον Απόλλωνα, διοίκηση, κόσμος και παλαίμαχοι γιατί στα δύσκολα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας!»

«Η πιο συγκινητική στιγμή για μένα ήταν όταν ο Ματιέ με συνεχάρη για μια ομιλία μου. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ!»

-Πάμε τώρα σε πιο... εξειδικευμένα! Πως είναι να προπονείς έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Ματιέ Βαλμπουενά; Πως είναι σαν χαρακτήρας και τι πήρατε εσείς από αυτόν, έστω και σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα;

«Είναι πολύ μεγάλη προσωπικότητα και βοηθά παρά πολύ την ομάδα μέσα στα αποδυτήρια.


Μου έδειξε μεγάλο σεβασμό όλο αυτό το διάστημα και το ένοιωσα και στις προπονήσεις αλλά και στους αγώνες αφού η προσπάθεια του ήταν πολύ συγκινητική.
Σεβάστηκε την προσωπικότητά μου, την εμπειρία μου σαν ποδοσφαιριστής και την ειλικρίνειά μου και τον ευχαριστώ από καρδιάς.


Αυτό που βλέπουμε στο γήπεδο είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που κάνει στις προπονήσεις.
Θα ήθελα να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συνεργασία που είχαμε αυτόν τον μήνα.
Η πιο συγκινητική στιγμή για μένα ήταν όταν με συνεχάρει μετά από μια ομιλία μου στα αποδυτήρια, του απάντησα ότι βγήκε από την ψυχή μου και μου απάντησε το ξέρω coach. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ γιατί αυτός ο ποδοσφαιριστής έζησε στην καριέρα του τα πάντα και το γεγονός ότι με συνεχάρει για την ομιλία μου λέει πολλά για μένα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ.


Επίσης θα μου μείνει αξέχαστος ο τρόπος που πανηγύρισε το 4-3 με την Καρμιώτισσα, όχι μόνο ο Ματιε αλλά όλοι οι ποδοσφαιριστές, αυτό είναι το μεγάλο μου επίτευγμα στην ομάδα αφού σημαίνει πολλά!!»

«Με τέτοιες εμφανίσεις που κάνει αναρωτιέμαι πως δεν είχε θέση στον φετινό Ολυμπιακό! Δηλαδή για ένα ημίχρονο στα δύσκολα τι καλύτερο ήθελαν;!»

«Ο Ματιέ είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νέους ποδοσφαιριστές, δουλεύει απίστευτα στις προπονήσεις και αυτό φαίνεται στα παιχνίδια.


Φαντάζομαι τι έκανε στα 25 και 30 του αν στα 39 του κάνει τέτοιες εμφανίσεις και πραγματικά αναρωτιέμαι πως αυτός ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής δεν είχε θέση στον φετινό Ολυμπιακό! Δηλαδή για ένα ημίχρονο στα δύσκολα τι καλύτερο ήθελαν;!


Μακάρι να είναι καλά όμως γιατί έχουμε την τιμή να τον έχουμε στην ομάδα μας!»

ΤΣΟΛΑΚΗΣ

«Έχουμε μια ξενομανία στην Κύπρο, ο Κύπριος ποδοσφαιριστής όμως έχει πολλή ποιότητα!»

- Βλέπουμε πως η «μάχη» του τίτλου είναι συγκλονιστική και φέτος. Ωστόσο οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές ολοένα και μειώνονται στη λίγκα. Τι είναι προτιμότερο; Καλύτερο επίπεδο πρωταθλήματος με ξένους ή περισσότεροι Κύπριοι και «χαμηλότερο» ποιοτικά επίπεδο;

«Έχουμε μια ξενομανία στην Κύπρο, δυστυχώς πάρθηκε η απόφαση για αύξηση στους ξένους από 15 στους 17.


Αυτή η απόφαση για μένα ήταν απαράδεκτη και λειτούργησε αρνητικά για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή.
Δεν συμφωνώ με αυτούς που πιστεύουν ότι μειώνεται η ποιότητα αν αγωνίζονται Κύπριοι.


Αντιθέτως υπάρχει πολλή ποιότητα στον Κύπριο ποδοσφαιριστή, απλά οι διοικήσεις των ομάδων και οι προπονητές πρέπει να πιστέψουν περισσότερο στον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Και όσες ομάδες το έκαναν δικαιώθηκαν στο τέλος!»

«Όταν έχεις 17 ξένους είναι αδύνατο οι επιλογές να είναι πετυχημένες, έχουμε αρκετά παλτά!»

- Για την ακρίβεια, η Κύπρος είναι το πρωτάθλημα με τους περισσότερους ξένους σε όλη την Ευρώπη! Σε τι θεωρείτε ότι οφείλεται αυτό και τι λείπει από τους Κύπριους παίκτες;

«Για μένα δεν λείπει κάτι από τον Κύπριο ποδοσφαιριστή, λειτουργούν σαν επαγγελματίες κάνοντας ότι χρειάζεται και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους ξένους!
Αν έπαιρναν όσες ευκαιρίες παίρνουν οι ξένοι στις ομάδες τους η απόδοσή τους θα ήταν πολύ καλύτερη, όμως αυτό σε γενικές γραμμές δεν συμβαίνει.


Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στους 17 ξένους είναι αδύνατο οι επιλογές να είναι επιτυχημένες, αντιθέτως έχουμε πολλά παλτά, αν οι ομάδες έφερναν πιο λίγους και πιο ποιοτικούς το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο και οι Κύπριοι θα έπαιρναν και περισσότερες ευκαιρίες.


Επίσης ο ανεξέλεγκτος αριθμός παικτών «κατάλογου Β» είναι πολύ λανθασμένος και περιορίζει στα νεαρά ταλέντα να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα.»

«Μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο οι φίλαθλοι μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο!»

- Κεφάλαιο βία στα γήπεδα. Μπορεί εμείς στην Ελλάδα -κακώς βέβαια- να έχουμε συνηθίσει τα επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων, ωστόσο πριν λίγο καιρό είδαμε και ορισμένους φανατικούς του Απόλλωνα να τα «σπάνε» στο Αλφαμέγα. Έχετε κάποιο σχόλιο;

«Απαράδεκτο και καταδικαστέο το φαινόμενο να μπαίνουν φίλαθλοι στον αγωνιστικό χώρο και αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Είναι καιρός να αλλάξουμε νοοτροπίες και το ποδόσφαιρο όπως και όλα τα αθλήματα να είναι γιορτή και όχι πόλεμος.


Ο συναγωνισμός είναι έντονος στο πρωτάθλημά μας και οι διαφορές των ομάδων πολύ μικρές. Θα χαθούν βαθμοί από όλες τις ομάδες και το σημαντικό είναι οι φίλαθλοι να συμπαραστέκονται στις ομάδες τους με κόσμιο τρόπο και όχι με φανατισμό.


Ο κόσμος του Απόλλωνα είναι φανταστικός και τους κάλω να σταθούν δίπλα στην ομάδα αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας ενωμένος Απόλλωνας είναι απίστευτα δυνατός και το απέδειξε η ιστορία μας!
Ο κόσμος είναι δίπλα στην ομάδα με σχεδόν 7000 εισιτήρια διαρκείας και αυτό δείχνει την μεγάλη μας δυναμική σαν ομάδα.»

«Αλλάξαμε πολλά στην Εθνική Γυναικών Κύπρου. Το ποδόσφαιρο γυναικών στη χώρα έχει απίστευτο μέλλον!»

- Πάμε και στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Φυσικά, έχετε διατελέσει πρώτος προπονητής στις Apollon Ladies (και στην Εθνική Γυναικών) με τις οποίες πανηγυρίσατε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο. Πως είναι η κατάσταση στο ποδόσφαιρο γυναικών της Κύπρου;

«Το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην προπονητική μου καριέρα και είμαι περήφανος που το υπηρέτησα για τόσα χρόνια.


Για 1 χρόνο στην Apollon Ladies και για 5 χρόνια στην Εθνική Γυναικών.
Καταφέραμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα στην Εθνική όπως η συμμετοχή για πρώτη φορά στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις αλλά και πολλά άλλα στην λειτουργιά, όπως πολύ ψηλό επίπεδο στις προπονήσεις, αμοιβές στις ποδοσφαιρίστριες για την παρουσία τους στην Εθνική ομάδα και αρκετά ακόμη. Όμως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.


Πρέπει να ΚΟΠ να υποχρεώσει τις μεγάλες ομάδες κυρίως να δημιουργήσουν ομάδα γυναικών. ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, ΑΕΚ και Πάφος κυρίως έχουν όλα τα εφόδια να κάνουν γυναίκεια ομάδα και με χαμηλό κόστος, έχουν ακαδημίες και ομάδες U 18 και μπορεί να γίνει εύκολα.
Αν η ΚΟΠ δώσει κάποια επιπλέον κίνητρα είμαι σίγουρος ότι υπάρχει απίστευτο μέλλον στο Γυναικείο Ποδόσφαιρο.


Εξάλλου μια ματιά στον υπόλοιπο κόσμο θα μας δείξει τον δρόμο.»

ΤΣΟΛΑΚΗΣ

«Θα ήταν τιμή μου να υπηρετήσω την ομάδα ξανά από οποιοδήποτε πόστο!»

- Για το τέλος, μια λίγο πολύ αναμενόμενη ερώτηση, η οποία σίγουρα ενδιαφέρει πολύ τους φίλους της ομάδας. Υπάρχει περίπτωση να παραμείνετε κοντά στην ανδρική ομάδα του Απόλλωνα, από άλλο πόστο;

«Είμαι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο Νίκο Κιρζή και αν θα παραμείνω κοντά στην ομάδα είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο ίδιος και το συμβούλιο της ομάδας στο άμεσο μέλλον.


Η αγάπη μου για την ομάδα είναι πολύ μεγάλη και θα ήταν μεγάλη μου τιμή να την υπηρετήσω ξανά από οποιοδήποτε πόστο.»

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους ποδοσφαιριστές και όσους με βοήθησαν. Θα είμαι δίπλα στον Πάμπλο Ματσίν σε ότι χρειαστεί!»

- Κόουτς ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας, χαρά και τιμή μου!

«Εγώ ευχαριστώ και θα ήταν παράλειψή μου να μην πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια μου, και κυρίως την σύζυγο μου και τα παιδιά μου για την μεγάλη του στήριξη καθώς επίσης όλους τους Απολλωνίτες για την αγάπη τους και τους πραγματικούς μου φίλους που στάθηκαν δίπλα μου.


Κλείνοντας θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ποδοσφαιριστές για την αποδοχή και τον σεβασμό που έδειξαν προς το πρόσωπο μου και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στην συνεχεία του πρωταθλήματος και του κυπέλλου.


Επίσης να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνεργάτες μου και όλο το προσωπικό στο Κολοσσί για τη συνεργασία και την στήριξη στην μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να οδηγήσουμε την ομάδα μας στις επιτυχίες.


Ήταν ένας απίστευτος μήνας με πολλές συγκινήσεις και αυτό το ταξίδι θα μου μείνει αξέχαστο.
Θα ήθελα επίσης να καλοσωρίσω το νέο προπονητή κα Πάμπλο Ματσίν στην Κύπρο και στην μεγάλη ιδέα που λέγεται Απόλλων.


Θα είμαι δίπλα του σε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί και είμαι σίγουρος ότι με την εμπειρία που έχει και το πλούσιο βιογραφικό του θα οδηγήσει την ομάδα μας στις επιτυχίες, χρειάζεται όμως υπομονή και στήριξη από όλους μας στην μεγάλη προσπάθεια που θα γίνει για επίτευξη των στόχων της ομάδας.»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ Τελευταία Νέα