Wyscout Analysis - Ματίας Σουλέ: Το διαμάντι που... γυαλίζεται στα άδυτα της Serie A

Ιάσονας Θεριός
frosisone_wyscout

bet365

Ένα 20χρονο παιδί που κάνει πράγματα που κανείς δεν θα ανέμενε από αυτό. Ο Ματίας Σουλέ πρωταγωνιστεί στη Φροζινόνε, όντας ένας από τους καλύτερους εξτρέμ της Serie A, η Γιουβέντους χαμογελά και το Gazzetta αναλύει το ξεχωριστό του παιχνίδι.

Όταν στα χασομέρια της περυσινής νίκης κόντρα στη Σαμπντόρια εκείνος ο Αργεντινός πιτσιρικάς σκόραρε το πρώτο του τέρμα με τη Γιουβέντους, ίσως ακόμα οι φίλοι των Μπιανκονέρι να μην είχαν καταλάβει την αξία της… πρώτης ύλης του. Η Φροζινόνε ωστόσο έχει βαλθεί φέτος να τους το υπενθυμίσει, αφού εξασφάλισε τον μονοετή δανεισμό του και του έδωσε τον χώρο και την εμπιστοσύνη για να γίνει αυτός που μπορεί. Μόλις στα 20 του ο Ματίας Σουλέ… κεντάει με τη νεοφώτιστη και αποτελεί με απλά λόγια έναν από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς της Serie A.

Η χρηματιστηριακή του αξία του έχει ήδη εκτοξευθεί στα 25 εκατομμύρια, μα αν το Transfermarkt δεν μπορεί να πει όλη την αλήθεια, τότε το χορτάρι μπορεί. Και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, ρίχνει το βλέμμα του στον ξεχωριστό Σουλέ, που μπορεί να είναι ακόμα άγουρος, μα ήδη κάνει τη διαφορά και κοιτάει τους κορυφαίους στα μάτια.

Εξτρέμ στο σώμα... playmaker

Το σκαρί του δεν προιδεάζει για τη θέση και το στυλ του. Ο Σουλέ είναι 1,82, ψηλόλιγνος με μακριά πόδια και, παρ'ότι σωματικά θυμίζει φορ του κουτιού, αγωνίζεται κυρίως ως αριστεροπόδαρος δεξιός εξτρέμ, ενώ μπορεί να πάρει θέση και πίσω από τον επιθετικό. Ο Ντι Φραντσέσκο πάντως στη δική του Φροζινόνε τον τοποθετεί με συνέπεια στο δεξί φτερό της επίθεσης. Όπως φαίνεται και από τον χάρτη των χώρων στους οποίους έχει κινηθεί φέτος, ο 20χρονος παίζει αρκετά πάνω στη γραμμή αλλά δεν διστάζει να συγκλίνει και πιο κεντρικά.

Το heat map του Σουλέ με τη Φροζινόνε
Το heat map του Σουλέ με τη Φροζινόνε

Παρά το ύψος του, έχει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και φοβερές επαφές με την μπάλα, τόσο στα χτυπήματά του - μεταβιβάσεις και τελειώματα - όσο και σε ντρίμπλες και κουβαλήματα. Τα ανοίγματα και ο διασκελισμός του τον βοηθούν να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις με την μπάλα στα πόδια και αυτό είναι ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά. Μαζί με το ντριμπλάρισμα ωστόσο, βασικός πυλώνας του παιχνιδιού του είναι και η διορατικότητα και η δημιουργικότητά του στο χορτάρι. Ο Σουλέ κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν σαν playmaker που βρίσκει τον εαυτό του στο φτερό.

Οι τομείς στους οποίους διαπρέπει είναι εμφανείς και στο παρακάτω γράφημα, στο οποίο ο Αργεντινός μπαίνει στη «ζυγαριά» με τους υπόλοιπους εξτρέμ στη φετινή Serie A. Βρίσκεται ψηλά στα γκολ (G/90) και στα σουτ (S/90), όμως χτυπάει... ταβάνι όσον αφορά τις ντρίμπλες (D/90) αλλά και τις πάσες-κλειδιά (KP/90)και τις μεταβιβάσεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (P3/90).

Ο Σουλέ στο... ζύγι με τα υπόλοιπα εξτρέμ της Serie A
Ο Σουλέ στο... ζύγι με τα υπόλοιπα εξτρέμ της Serie A

Χαρακτηριστικό δε, είναι και το πόσο σημαντικός έχει ήδη γίνει για τη Φροζινόνε. Ο Σουλέ προχωρά σε 77 ενέργειες με την μπάλα ανά 90λεπτο, νούμερο πολύ μεγάλο, δηλωτικό του ότι δεν είναι απλά ένα εξτρέμ, δεν ειδικεύεται μόνο στο «τελικό προϊόν» (γκολ και ασίστ) αλλά δίνει επίσης το tempo στην ομάδα του, ορίζει το παιχνίδι της πιο συνολικά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ο Λεάο (με τον οποίο ο Σουλέ μοιάζει σε προφίλ) για παράδειγμα - ο πιο πολύτιμος και κομβικός παίκτης της Μίλαν και ο ίσως καλύτερος εξτρέμ της λίγκας - έχει 58 ενέργειες ανά 90 λεπτά.

Το παιδί που κοιτάζει στα μάτια τους... γίγαντες

Και εντάξει, καλά όλα αυτά. όμως μια ακόμα βαθύτερη «βουτιά» στους αριθμούς τους είναι απαραίτητη για να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε την ξεχωριστή φύση του 20χρονου Αργεντινού και του τρόπου με τον οποίο λάμπει. Ο Σουλέ κάνει πράγματα που δεν περιμένει κανείς από ένα παιδί της ηλικίας του στον πρώτο του δανεισμό και ουσιαστικά στην πρώτη του ευκαιρία να πάρει αγώνες στα πόδια του με συνέπεια. Πολύ απλά γιατί είναι ήδη μέσα στους καλύτερους μεσοεπιθετικούς του πρωταθλήματος. Και μάλιστα σε πολλούς τομείς.

Ξεκινώντας από τα... βασικά, ο Σουλέ βρίσκεται πολύ ψηλά στον ίσως σημαντικότερο πίνακα αναφορικά με την άμεση επιθετική συμβολή, αυτόν του αθροίσματος των Expected Goals και Expected Assists. Ο Αργεντινός με 8,27 xG + xA σε 15 παιχνίδια φέτος βλέπει την πλάτη μόνο των Κβαρατσχέλια και Μπεράρντι. Αυτό επί της ουσίας υποδεικνύει την έφεσή του τόσο στο να απειλεί ο ίδιος (0,30xG/90') αλλά και να δημιουργεί απειλητικές συνθήκες για τους συμπαίκτες του (0,21xA/90').

Σημαντικός επίσης είναι και ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνει να απειλεί, αφού συνηθίζει να βρίσκει ποιοτικές εκτελέσεις από καλές θέσεις κεντρικά ή μέσα από την περιοχή. Κάθε σουτ του έχει αξία 0,13xG, παραπάνω δηλαδή από την αξία της μέσης τελικής (0,10).

Στα νούμερά του αποτυπώνεται ξεκάθαρα και η ικανότητά του να ντριμπλάρει. Ο Αργεντινός είναι 2ος σε ντρίμπλες ανά 90 λεπτά (9,73) πίσω μόνο από τον Κβαρατσχέλια και 3ος σε προωθητικά κουβαλήματα (4) - κούρσες με την μπάλα που προωθούν την μπάλα για τουλάχιστον 10 μέτρα - κάτω από τους Σπινατσόλα και Λεάο.

Η πραγματικά ξεχωριστή του φύση ωστόσο ξεδιπλώνεται σε όσα αφορούν τη δημιουργία, στον τρόπο και την αποτελεσματικότητα με την οποία φτιάχνει πράγματα στο χορτάρι. Ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο ταλέντο του Σουλέ, το πιο πολύτιμο στοιχείο του.

Βρίσκεται στην 3η θέση του πίνακα με τις περισσότερες κάθετες πάσες (1,83/90') και στη 2η αυτού με τις πάσες-κλειδιά (0,82/90') και τα deep completions (2,21/90') (μεταβιβάσεις - εκτός σεντρών - που καταλήγουν 20 ή λιγότερα μέτρα από την αντίπαλη εστία) συνολικά σε όλη τη Serie A! Ταυτόχρονα δε, είναι και πιο... έξυπνος πασέρ του πρωταθλήματος, καθώς κάθεται στην κορυφή της κατάταξης με τις «έξυπνες πάσες» (1,71/90'), αυτές που το Wyscout ορίζει ως δημιουργικές και διειδυτικές πάσες που σπάνε τις τις αντίπαλες αμυντικές γραμμές. Και είναι μόλις 20.

Μια από τις «έξυπνες πάσες» στο ρεπερτόριο του Σουλέ
Μια από τις «έξυπνες πάσες» στο ρεπερτόριο του Σουλέ

Μόλις 20 και ήδη κοιτάει τους καλύτερους της Serie A στα μάτια, πρωταγωνιστώντας στην ομάδα του. Η Φροζινόνε θέλει να τον απολαύσει όσο μπορεί, οι πιο λαμπεροί μνηστήρες της Ευρώπης παραμονεύουν και η Γιουβέντους τρίβει τα χέρια της με την εξέλιξή του, αν και η κατάστασή του, το αν θα πωληθεί για... πολλά εκατομμύρια ή αν θα καθιερωθεί στο Τορίνο, θα ξεκαθαρίσει. Τίποτα δεν είναι δεδομένο όσον αφορά το μέλλον του Σουλέ. Τίποτα εκτός από το ότι αυτό το παιδί - με την απαραίτητη τύχη - έχει όλα τα φόντα να γίνει κάτι σπουδαίο.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Ευαγγελία Λώλου
 

SERIE A Τελευταία Νέα