Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνεθ είναι ένας προπονητής με συγκεκριμένη ταυτότητα αλλά και ένα υπό διαμόρφωση ρόστερ

Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνεθ είναι ένας προπονητής με συγκεκριμένη ταυτότητα αλλά και ένα υπό διαμόρφωση ρόστερ

Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνεθ είναι ένας προπονητής με συγκεκριμένη ταυτότητα αλλά και ένα υπό διαμόρφωση ρόστερ

bet365

Ο Δημήτρης Τομαράς καταγράφει στο blog του στο Gazzetta τις πρώτες εντυπώσεις του από τον 42χρονο Ισπανό, μην μένοντας μόνο σε όλα όσα δήλωσε στα ΜΜΕ στην Αυστρία και την προετοιμασία του Ολυμπιακού.

Δεκαπέντε ημέρες στα βουνά της Αυστρίας δεν είναι και λίγες. Βασικά είναι από τις πιο μεγάλες σε διάρκεια προετοιμασίες και επίσης ο Μαρτίνεθ δεν 'χαρίστηκε' στους παίκτες του. Δεν υπήρχε μέρα που να μην είχε προπόνηση και ήταν πολύ λίγες οι περιπτώσεις που έδωσε off το απόγευμα στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Και σε μία από τις ημέρες που δεν έβαλε προπόνηση είχε δραστηριότητα όλη η ομάδα το απόγευμα.

Όμως αυτά είναι μόνο ένα μέρος των όσων είχα στο μυαλό μου να αποτυπώσω σε τούτο εδώ το blog. Τα πλέον βασικά θέματα φυσικά δεν έχουν να κάνουν με τη διάρκεια της προετοιμασίας ή τις προπονήσεις. Ποτέ μία προετοιμασία δεν είναι 'παιχνιδάκι' για κανέναν παίκτη. Και κανένας προπονητής δεν την προσεγγίζει με αυτό το σκεπτικό.

Ο προπονητής την προετοιμασία την χρησιμοποιεί για να βγάλει συμπεράσματα. Για να δει ποιοι αντέχουν και ποιοι όχι. Για να δει ποιοι κάνουν σε αυτό που θέλει να παίζει ή να παίξει. Για να δει ποιοι θα είναι οι 'στρατιώτες΄ του και ποιοι όχι. Εδώ όμως η κουβέντα για τον Μαρτίνεθ είναι το τι εικόνα βγάζει. Το τι θέλει να κάνει και πώς.

Ο Μαρτίνεθ

Γιατί ο Μαρτίνεθ είναι τεχνικός με ταυτότητα και ένα βασικό μείον για τον Ισπανό κόουτς

Press, play simple, quality pass (πίεση, 'παίξτε απλά' και πάσες με ποιότητα) και τόσα ακόμα. Ο Μαρτίνεθ και στις προπονήσεις και στους αγώνες το ζει έντονα όλο αυτό. Όλο αυτό που συμβαίνει στον Ολυμπιακό. Έχει οδηγίες, παρατηρήσεις και κινήσεις για τα πάντα.

Έχει αντιδράσεις και επισημάνσεις για όσα αφορούν στα ματς ή στις προπονήσεις και δεν έχει θέμα να φωνάξει και λίγο παραπάνω εάν χρειαστεί. Όπως δεν έχει κανένα 'κόμπλεξ να λέει ακόμα και διαρκώς μπράβο στους παίκτες του. Εάν νιώσει ότι πρέπει να επαινέσει τον παίκτη του ή τους παίκτες του θα το κάνει δίχως 2η σκέψη.

Ο Μαρτίνεθ έχει πλάνο στο μυαλό του για το πώς θέλει να παίζει. Δεν θέλει μόνο το πρέσινγκ ψηλά και την επιθετικότητα. Θέλει και σωστό 'χτίσιμο' των επιθέσεων από τον γκολκίπερ, την άμυνα και μετά το κέντρο. Θέλει δουλειά στις επιστροφές και σωστή κάλυψη. Τα θέλει όλα και τα ζητά στο μάξιμουμ. Θέλει μία ομάδα που να πρεσάρει σωστά τον αντίπαλο και να παίζει το επιθετικό ποδόσφαιρο που αρέσει και τον κόσμο των Πειραιωτών. Ένας κανονικότατος προπονητής από κάθε άποψη.

Στις δηλώσεις του στα media που ήταν στην Αυστρία δεν ήταν μόνο πολύ καλά 'διαβασμένος' και πολύ προσεκτικός στα όσα επισήμανε και ειδικά ως προς ονόματα και μεταγραφικά. Δεν έβγαλε μόνο προς τα έξω πως αυτό που μετράει είναι ο Ολυμπιακός και όχι ατομικά οι παίκτες. Δεν έδειξε μόνο ότι είναι προπονητής με συγκεκριμένη ταυτότητα και φιλοσοφία στην οποία θέλει να ενταχθούν όλοι οι παίκτες του.

Ανέδειξε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Το πως έχει ακόμα ένα υπό διαμόρφωση ρόστερ. Είναι φανερό πως σε αυτό το ρόστερ υπάρχουν παίκτες ικανοί να ακολουθήσουν το πλάνο του και ποδοσφαιριστές που δεν μπορούν να το κάνουν είτε γιατί δεν έχουν τα χαρακτηριστικά είτε γιατί δεν έχουν την ένταση που απαιτείται είτε γιατί δεν μπορούν.

Δεν είναι εύκολο το στιλ του Μαρτίνεθ. Δεν είναι εύκολο για έναν παίκτη αυτό που θέλει να παίξει. Ότι μπορεί ο Ινμπόμ, ο Μασούρας ή και ο Αραμπί να πάνε στο τέμπο που ζητά ο προπονητής ή σε αυτά που θέλει δεν σημαίνει ότι αυτό θα το κάνουν όλοι ή ότι το κάνουν όλοι.

Προσωπικά θέλω και να σταθώ στο τι απάντησε στην ερώτηση του Gazzetta, όχι επειδή ήταν δική μας ερώτηση αλλά επειδή δείχνει πως είναι και ένας ειλικρινής προπονητής.

Στην ερώτηση πόσο κοντά είναι η ομάδα αυτή τη στιγμή σε σχέση με αυτό που έχει στο μυαλό του και τα στοιχεία που ζητά όπως η πίεση η απάντηση ήταν η εξής: «Είμαστε στον δρόμο για εκεί αλλά δεν είμαστε κοντά. Θέλουμε υποστήριξη στο τακτικό κομμάτι. Θέλουμε και κάποια πράγματα γιατί σε κάποια ματς θα είναι διαφορετικές καταστάσεις και θα χρειαστούμε βοήθεια και εκεί, διαφορετικές λύσεις.

Βλέπουμε λεπτομέρειες απ' αυτό που θέλουμε αλλά όχι τόσο δυνατές όσο αυτό που θέλουμε. Η πρόοδος είναι ξεκάθαρη αλλά κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε δουλειά. Προοδεύουμε αλλά χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη κατοχή μπάλας, να είμαστε δυνατοί σε αυτό και για πάνω από 90 λεπτά στο παιχνίδι.

Στις προετοιμασίες είναι δύσκολο να βρεις αυτό που θέλεις γιατί υπάρχει πάντα η κούραση από την προετοιμασία. Το σημαντικό είναι να ετοιμαζόμαστε για το μέλλον και τις επίσημες διοργανώσεις και σε αυτό το κομμάτι είμαι πολύ ικανοποιημένος». Εύκολα και ειδικά σε αυτό το σημείο ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ θα μπορούσε να είχε δώσει απάντηση του στιλ ότι πάμε πολύ καλά. Ένα κλασικό κλισέ ορισμένων προπονητών. Δεν το έκανε όμως.

Το βασικότερο μείον για τον Ισπανό κόουτς είναι πως αυτή τη στιγμή έχει ένα ρόστερ που ακόμα φτιάχνεται. Ένα ρόστερ υπό διαμόρφωση ή και διαρκή διαμόρφωση. Και είναι πιθανό να έχει αλλαγές προσώπων στις περισσότερες γραμμές του. Και αυτό διότι πέραν των Ιμπόρα και Κίνι ο Ολυμπιακός θα κάνει ακόμα αρκετές προσθήκες. Έχει βέβαια και σταθερές.

Πχ ο Ιμπόρα θα είναι το βασικό του εξάρι. Ο Ινμπόμ και ο Φορτούνης προορίζονται για βασικοί στον άξονα. Ο Μασούρας είναι στα βασικά του πλάνα είτε ως εξτρέμ είτε ως φορ, όπως και στα πλάνα αυτά είναι και οι Μπιέλ και Αραμπί. Υπάρχουν όμως και ανοιχτά μέτωπα. Πράγμα που σημαίνει πως για κάθε νέο παίκτη που έρχεται ο Μαρτίνεθ θα πρέπει να δουλεύει... διπλά για να περνάει αυτό που θέλει.

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ δεν έχει την ηρεμία που εκπέμπει ο Κορδόν διότι έχει όλο αυτό το έντονο ισπανικό πάθος, το ταπεραμέντο, αυτή τη θέληση και αυτή τη 'δίψα' για διάκριση και για καλό ποδόσφαιρο. Και βέβαια ξέρει πως από τις 10 Αυγούστου και μετά θα αρχίσει να κρίνεται πολύ πιο αυστηρά και έντονα διότι ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που πάντα τα θέλει όλα. Και καλά αποτελέσματα και προκρίσεις στην Ευρώπη και πρωτάθλημα και Κύπελλο αλλά και καλό ποδόσφαιρο. Και βέβαια είναι και η παράμετρος της διαχείρισης της πίεσης. Στον Ολυμπιακό η πίεση που θα έχει ο Μαρτίνεθ δεν θα μοιάζει με καμία άλλη προπονητική συνθήκη απ' αυτές που είχε στο παρελθόν.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.