Παναθηναϊκός-Wyscout analysis: Το πρόβλημα στην ανάπτυξη, η αρνητική επίδοση και το «μπλόκο» του ΟΦΗ
- Ο ΟΦΗ τον έστειλε στα άκρα, ο Παναθηναϊκός... «χάρισε» τον άξονα στην ανάπτυξη μέχρι το 60'
- Όταν ο Ρούμπεν ανέβηκε «ψηλότερα»
- «Χαμηλά» σε xGoals, κάτω και στις επανακτήσεις
Ο Παναθηναϊκός πέταξε ακόμη δύο βαθμούς στο φετινό πρωτάθλημα, ο ΟΦΗ του Νίκου Νιόπλια έγινε η πρώτη ομάδα που υποχρέωσε το «τριφύλλι» σε εντός έδρας γκέλα, μετά το αρχικό 3Χ3 των «πρασίνων» με Απόλλωνα, Βόλο και Ιωνικό. Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρουσίασε προβληματική εικόνα, είχε ξεκάθαρη έλλειψη έντασης και ενέργειας που οδηγούσε σε εύκολα λάθη και κακές επιλογές στο επιθετικό τρίτο. Μετά από μια δεύτερη παρακολούθηση της αναμέτρησης και με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου Wyscout μπορούμε να σταθούμε σε μερικά σημαντικά κομμάτια του παιχνιδιού, τα οποία οδήγησαν στην νέα απώλεια για το «τριφύλλι».
Ο ΟΦΗ τον έστειλε στα άκρα, ο Παναθηναϊκός... «χάρισε» τον άξονα στην ανάπτυξη μέχρι το 60'
Με τους τρεις παίκτες στην μεσαία γραμμή, Μεγιάδο, Γκαγιέγος, Νέιρα ο ΟΦΗ είχε εξαρχής αριθμητικό πλεονέκτημα στον συγκεκριμένο χώρο απέναντι στον Παναθηναϊκό που είχε Ρούμπεν και Αλεξανδρόπουλο, με τον Καρλίτος να παίζει αρκετά πιο ψηλά. Οι «πράσινοι» σε φάση build up είχαν τον Ρούμπεν σε ρόλο τρίτου στόπερ, όπως σε όλα τα παιχνίδια, οι Κρητικοί πίεζαν σε high block με διάταξη 4-4-2 και με πλάτος που έδειχνε την διάθεση να «κλειδώσει» την μεσαία γραμμή και να στείλει αναγκαστικά το «τριφύλλι» στην ανάπτυξη από τις πτέρυγες.
Όπως κι έγινε. Ο άξονας του Παναθηναϊκού ήταν αρκετά «άδειος», με τον Αλεξανδρόπουλο περικυκλωμένο από έξι αντίπαλους παίκτες. Οι αποστάσεις των παικτών του ΟΦΗ, η νοοτροπία τους και η αφομοίωση του πλάνου δυσκόλεψαν πάρα πολύ τον Παναθηναϊκό. Μόλις στο 4', οι «πράσινοι» χρειάστηκε να αλλάξουν 20 πάσες για να σπάσουν το πρέσινγκ του ΟΦΗ ενώ και από τα άκρα δεν έβγαλαν τις συνεργασίες που θα τους έδινε την ευκαιρία να διασπάσουν τις γραμμές άμυνας του αντιπάλου. Παράλληλα κινδύνευσαν στο 12' από λάθος του Αλεξανδρόπουλου, όπου έδωσε την ευκαιρία στον Γκαγιέγος στο 12' να σημαδέψει το δοκάρι του Μπρινιόλι. Θα έπρεπε να παρουσιάσουν ένα εναλλακτικό πλάνο, να εμφανίσουν περισσότερους και πιο αποτελεσματικούς «μηχανισμούς» απεμπλοκής από την πίεση.
Ο Γιοβάνοβιτς στο δεύτερο ημίχρονο με την τοποθέτηση του Μαουρίσιο και του Βιγιαφάνιες «γέμισε» την μεσαία του γραμμή και ο Παναθηναϊκός άρχισε να φτάνει με καλύτερες προϋποθέσεις στο επιθετικό τρίτο, έχοντας μεγαλύτερη ισορροπία ως ομάδα πάνω στο χορτάρι και καταφέρνοντας να περάσει μπάλες ανάμεσα στις γραμμές.
Όταν ο Ρούμπεν ανέβηκε «ψηλότερα»
Είναι κατανοητό πως ο Γιοβάνοβιτς θέλει την ασφάλεια του Ρούμπεν στο build up και τις σωστές επιλογές του Ισπανού μέσου στην πρώτη πάσα. Όπως και τα ανεβάσματα που κάνει στις γραμμές για να πιέσει όταν χάνει την μπάλα ο Παναθηναϊκός. Υπάρχουν παιχνίδια και στιγμές, όπως στο χθεσινό παιχνίδι, όπου ο 32χρονος μέσος είναι αρκετά πιο χρήσιμος ψηλότερα στο γήπεδο, εκεί όπου μπορεί με τις διαγώνιες μπαλιές του να δημιουργήσει καταστάσεις 1vs1 για τους ακραίους μεσοεπιθετικούς. Υπάρχουν αρκετές στιγμές που παραμένει σε ρόλο στόπερ και δεν βοηθά καθόλου στις επόμενες φάσεις της επίθεσης.
Στο 73' από δική του μπαλιά «σπάει» την πρώτη και την δεύτερη γραμμή άμυνας του ΟΦΗ και στέλνει τον Χουάνκαρ να παίξει ένας εναντίον ενός και να «φτιάξει» την μοναδική δομημένη καλή φάση του Παναθηναϊκού στο ματς, με την κεφαλιά του Καρλίτος που μπλόκαρε ο Επασί.
«Χαμηλά» σε xGoals, κάτω και στις επανακτήσεις
Το χειρότερο δημιουργικά παιχνίδι του Παναθηναϊκού επιβεβαιώνεται και από τον δείκτη των xGoals, με τους «πράσινους» να ολοκληρώνουν την αναμέτρηση μόλις με 0.91! 2.23 με τον Ιωνικό, 3.49 με τον Βόλο και 1.58 με τον Απόλλωνα ήταν οι προηγούμενες αναφορές στα εντός έδρας παιχνίδια. Έλειψαν οι σωστές επιλογές όταν η μπάλα πήγαινε σωστά στο επιθετικό τρίτο, έλειψαν οι ποιοτικές ατομικές ενέργειες που κάνουν την διαφορά, έλειψε το καθαρό μυαλό. Από κει και πέρα, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς που παρουσίασε μέτριο πρόσωπο και στο πρέσινγκ του αντιπάλου, μη έχοντας σωστό συντονισμό και συνέχεια στις κινήσεις για επανάκτηση της μπάλας, είχε 12 λιγότερες επανακτήσεις σε σχέση με τον μέσο όρο της σεζόν. 61 έναντι 73.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.