Ολυμπιακός: Ο καθοριστικός για το αήττητο Βατσλίκ και η οψιόν ανανέωσης που ενεργοποιείται

Ολυμπιακός: Ο καθοριστικός για το αήττητο Βατσλίκ και η οψιόν ανανέωσης που ενεργοποιείται

Δημήτρης Σαμόλης
Ολυμπιακός: Ο καθοριστικός για το αήττητο Βατσλίκ και η οψιόν ανανέωσης που ενεργοποιείται

bet365

Η οψιόν ανανέωσης του Τόμας Βατσλίκ που ενεργοποιείται, ο επιδραστικός του ρόλος στο αήττητο της Super League Interwetten και τα στοιχεία που πιστοποιούν γιατί συνιστά μια από τις σημαντικότερες μεταγραφές του καλοκαιριού για τον Ολυμπιακό.

Όταν ο Ολυμπιακός πούλησε στη Γουλβς τον Ζοζέ Σα αντί 8.000.000 (η ακριβότερη πώληση τερματοφύλακα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου), ήταν υποχρεωμένος να βγει στην αγορά για να βρει τον διάδοχό του. Έπρεπε το «Νο1» του να αντικαταστήσει τον Πορτογάλο ο οποίος μετά από 124 συμμετοχές εκτόξευσε την αξία του, έφτασε να κληθεί στην εθνική Πορτογαλίας και εντέλλει πήρε μεταγραφή στην Premier League. Αφού εξετάστηκαν οι διαθέσιμες επιλογές, η μπίλια κάθισε στον Τόμας Βατσλίκ, ο οποίος προερχόταν από εξαιρετικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Τσεχία, φτάνοντας στο σημείο να αποτελέσει έναν από τους καλύτερους γκολκίπερ της διοργάνωσης. Ήταν 13 Ιουλίου 2021 όταν η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ επισημοποιούσε το deal με τον 32χρονο διεθνή πορτιέρε και «θωράκιζε» τα γκολπόστ του. Όπως συμβαίνει σε αρκετούς ποδοσφαιριστές, έτσι και ο Βατσλίκ χρειάστηκε το χρόνο του για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, προερχόμενος από μια τριετία στη Σεβίλλη. Ο Πέδρο Μαρτίνς προτίμησε στα πρώτα παιχνίδια του Ολυμπιακού να πορευτεί με τον Κωνσταντίνο Τζολάκη και αφού επήλθε ο αποκλεισμός από το Champions League, τον χρησιμοποίησε στα play off του Europa League εναντίον της Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Τον πρώτο καιρό ο τερματοφύλακας από την Οστράβα περνούσε απαρατήρητος, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό για τον ίδιο και την ομάδα. Ο Τσέχος έψαχνε τα πατήματά του, στα γκολ που δεχόταν δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα, ενώ ταυτόχρονα δεν τον είδαμε να πραγματοποιήσει κάποια εντυπωσιακή επέμβαση. Χρόνο με το χρόνο, παιχνίδι με παιχνίδι, όμως, φτάνοντας στο σήμερα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο Βατσλίκ αποτελεί μία από τις καλύτερες μεταγραφές που έκανε το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός. Ένας σοβαρός τερματοφύλακας, ένας εξαιρετικός επαγγελματίας, μια σημαντική προσωπικότητα που εμπνέει τον σεβασμό των συμπαικτών του, αλλά και των αντιπάλων. Κατά τη διάρκεια αυτών των 28 90λεπτων που έχει πραγματοποιήσει, ήταν λίγες οι στιγμές που θα μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την λανθασμένη του έξοδο στο εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ, όταν στο 15' του έβαλε γκολ ο Αραούχο από τη σέντρα του Μάνταλου. Υπήρξαν παιχνίδια, όπως στο τελευταίο χρονικά, με τον Ιωνικό, που χάρη στη δική του παρουσία έφυγε αλώβητος από τη Νίκαια ο Ολυμπιακός. Οι πέντε αποκρούσεις στο πρώτο 45λεπτο κράτησαν όρθια την ομάδα του, όπως το ίδιο συνέβη στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ.

Τότε ολοκλήρωσε το παιχνίδι με οκτώ επεμβάσεις και ήταν ο MVP όχι μόνο των πρωταθλητών, αλλά του αγώνα συνολικά. Η διατήρηση του αήττητου στο πρωτάθλημα έχει και τη δική του υπογραφή. Σε αγώνες με πιο αδύναμους αντιπάλους, ο 32χρονος έχει καταφέρει να... ορθώσει ανάστημα και να διατηρήσει απαραβίαστη εστία, όπως για παράδειγμα στον πρώτο γύρο με τον Ιωνικό, εκτός έδρας με τη Λαμία, εντός έδρας με τον Βόλο όταν απέκρουσε το πέναλτι του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος, Τομ Φαν Βέερτ. Μία από τις κορυφαίες του εμφανίσεις έγινε στην Ευρώπη, στην εκτός έδρας ήττα (1-0) από την Αντβέρπ. Ο Ολυμπιακός θα είχε υποστεί μεγαλύτερη σε εύρος ήττα αν δεν είχε βρεθεί σε τόσο καλή μέρα ο Βατσλίκ. Το σημαντικό είναι πως σε ένα διάστημα κατά το οποίο ο Ολυμπιακός δέχεται φάσεις με τέτοια ευκολία, ο τερματοφύλακάς του δηλώνει δυναμικά παρών και έχει πολύ σημαντικό μερίδιο σε ό,τι έχει πετύχει εφέτος η ομάδα στο πρωτάθλημα και σε δεύτερο βαθμό στην Ευρώπη.

 

Ο Βατσλίκ έχει δεχτεί εφέτος 11 γκολ. Σύμφωνα με τις τελικές που έχουν πάει προς την εστία του θα έπρεπε να έχει δεχθεί 14.14 γκολ. Με άλλα λόγια, έχει «σώσει» 3.14 γκολ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τριάδα των καλύτερων γκολκίπερ του πρωταθλήματος με βάση τα xConcededGoals (τον δείκτη της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου Wyscout, η οποία μετρά και αξιολογεί τις τελικές που πήγαν προς τον στόχο). Ποιοι βρίσκονται πάνω από αυτόν; Ο Γκαραβέλης της Λαμίας (4.89) και ο Επασί του ΟΦΗ (3.45). Σε όλες τις διοργανώσεις ο Βατσλίκ θα έπρεπε να έχει δεχτεί 26.87 γκολ κι εκείνος έχει μαζέψει 20 φορές τη μπάλα από την εστία. Έχει «πιάσει» δηλαδή 6.87 γκολ. Πάμε τώρα και σε μια σημαντική λεπτομέρεια για τον Τσέχο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού. Όταν το περασμένο καλοκαίρι είχε υπογράψει το νέο του συμβόλαιο, ήταν για 1+1 χρόνια. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται για τον πρώτο χρόνο συγκεκριμένος αριθμός συμμετοχών που αυτομάτως ενεργοποιεί την παραμονή του και για τη δεύτερη σεζόν στο Λιμάνι.

Με δεδομένο ότι έχει ήδη κάνει 28 συμμετοχές, είναι ζήτημα χρόνου να ενεργοποιηθεί η οψιόν για τον επόμενο χρόνο αν αυτό δεν έχει ήδη γίνει. Τόσο ο Βατσλίκ όσο και ο Ολυμπιακός είναι ευχαριστημένοι από τη συνεργασία τους και επομένως ας το θεωρήσουμε σίγουρο πως και το 2022-2023 οι δύο πλευρές θα πορευτούν από κοινού. Και κάτι τελευταίο. Όταν μετά το πρόσφατο παιχνίδι της Τούμπας ρωτήθηκε για τον Ζοζέ Σα, απάντησε: «Δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί, είναι δύσκολο, αλλά κι εγώ έχω αρχίσει να βρίσκω τον εαυτό μου, χρειάζεται όμως δουλειά. Είναι μεγάλη πρόκληση να αντικαταστήσω τον Σα, έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και θα τα καταφέρω».

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα