Ο Άρης δεν πήρε απλά προπονητή αλλά αλλάζει μοντέλο

Ο Άρης δεν πήρε απλά προπονητή αλλά αλλάζει μοντέλο

Ο Άρης δεν πήρε απλά προπονητή αλλά αλλάζει μοντέλο

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την πρόσληψη του Χερμάν Μπούργος στην τεχνική ηγεσία του Άρη με την οποία επικυρώνεται η απόφαση αλλαγής του μοντέλου αγωνιστικής διοίκησης.

Η απόφαση επένδυσης στον θεσμό του προπονητή έμοιαζε αναπόφευκτη, μετά τη διαπίστωση ότι οι πρότερες λύσεις είχαν συγκεκριμένο ταβάνι. Είναι και σπάνια για τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών, ανεξαρτήτως του σεβασμού που προσωπικά έχω για το έργο όλων όσοι πέρασαν από την τεχνική ηγεσία του Άρη. Στην πραγματικότητα, είναι η πρώτη φορά που ο Θόδωρος Καρυπίδης επιλέγει το μονοπάτι της επένδυσης στον προπονητή και διαθέτει ένα ποσό άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή του τεχνικού επιτελείου (σε βάθος δύο χρόνων). Ενδεχομένως να φανεί υπερβολικό αλλά στοιχειοθετεί απόφαση-σταθμό στα χρόνια της δικής του ιδιοκτησίας.

Η αλήθεια είναι ότι είχε καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση στη διάρκεια της φετινής χρονιάς όπως και στον χρόνο εκτέλεσής της. Στο δικό του χρονοδιάγραμμα, είχε τσεκαριστεί η λύση της συνεργασίας με τον Άκη Μάντζιο στο τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και η αλλαγή αγωνιστικού μοντέλου, με την προϋπόθεση εξάλειψης της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών. Τα διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα και ο κίνδυνος απώλειας του τελευταίου στόχου (της συμμετοχής στα Playoffs) υποχρέωσαν στην επίσπευση όλων των διαδικασιών και στην εφαρμογή του σχεδίου αρκετούς μήνες νωρίτερα. Συν τοις άλλοις, το κλίμα έγινε υπερβολικά βαρύ, απαιτούσε μια συντριπτική αλλαγή.

Η αλλαγή αγωνιστικού μοντέλου

Κι έτσι δρομολογήθηκε η πρόσληψη του Χερμάν Μπούργος για την οποία προφανέστατα έδωσε γη και ύδωρ, συγκριτικά με τα συμβόλαια των προκατόχων του. Συμπεράσματα θα αναδειχθούν στην πράξη ή μάλλον στο διάστημα εφαρμογής του σχεδίου, φαίνεται όμως ότι ταυτόχρονα αποφασίστηκε η αλλαγή μοντέλου. Η προσωπικότητα και η γνώση της ξένης αγοράς είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του 53χρονου Αργεντίνου τεχνικού, συνεπώς η παρεμβατικότητά του στις επιλογές των παικτών προβλέπεται να είναι συντριπτική.

Επί τούτου πρέπει να σημειωθεί κάτι σημαντικό. Κυριαρχεί η αίσθηση ότι από το 2018 έως και σήμερα στον Άρη επικρατούσε το λεγόμενο «one man show», δηλαδή, ότι ο Θόδωρος Καρυπίδης είχε τον απόλυτο έλεγχο των μεταγραφών, αυτός πρότεινε και αποφάσιζε. Δεν είναι αλήθεια. Προφανώς συμμετείχε στη λήψη κάθε απόφασης, ειδικά από τη στιγμή που χρειάστηκε να πληρώσει… το κρέας ψάρι και είδε τη γούνα του να καίγεται με ποδοσφαιριστές οι οποίοι απλά πληρώθηκαν και δεν εμφανίστηκαν στο γήπεδο. Το συγκεκριμένο γεγονός τον έκανε τρομερά δύσπιστο και αρνητικό στην επιλογή συνεργατών, γι’ αυτόν τον λόγο συνεχίζει να στέκεται απέναντι στη λογική ύπαρξης τεχνικού διευθυντή. Λόγω αυτής της φιλοσοφίας, στον τελευταίο ενάμιση χρόνο πράγματι λειτούργησε κυριαρχικά. Κάποιες επιλογές βγήκαν, κάποιες άλλες όχι. Τώρα ξέρει ότι προχώρησε στην πρόσληψη ενός γνώστη της ξένης αγοράς και κατά πάσα πιθανότητα θα εμπιστευτεί πιο εύκολα.

Ο Μπούργος δεν είναι θηριοδαμαστής

Στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης «πουλάει» το προφίλ ενός σκληρού προπονητή γι’ αυτόν τον λόγο, από χθες το πρωί, όταν έγινε γνωστή η επιλογή του Άρη στο πρόσωπο του Χερμάν Μπούργος, στα social media κυριάρχησε η εικόνα ενός αγριάνθρωπου που «τραβάει» μαγουλάκια, την πέφτει σε διαιτητές και γενικώς δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Γράφτηκαν πολλά καλλιεργώντας την αίσθηση ότι θα μπει στα αποδυτήρια για να αντιμετωπίσει κάτι κακομαθημένα παιδάκια και θα αρχίσει τις γρήγορες. Έτσι είναι η Θεσσαλονίκη, έχουμε την υπερβολή στο αίμα μας. Δεν είναι έτσι ο Μπούργος. Και δεν θα μπορούσε να ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος αντιλαμβάνεται τη μυρωδιά των αποδυτηρίων. Δηλαδή, 99 στις 100 περιπτώσεις, ο βοηθός προπονητή λειτουργεί σαν δεύτερος πατέρας των ποδοσφαιριστών. Είναι αυτός που απορροφά τη συνηθισμένη γκρίνια τους, αυτός που επιδιώκει να κρατήσει ισορροπίες και να διατηρήσει τη σχέση προπονητή-παικτών στο σωστό επίπεδο. Δεν ρίχνει σφαλιάρες και κλωτσιές. Λειτουργεί και σαν παρηγορητής, κυρίως όμως ως σύμβουλος.

Ο Μπούργος δεν είναι θηριοδαμαστής αλλά προπονητής ποδοσφαίρου ο οποίος στάθηκε στο υψηλότερο επίπεδο (ως συνεργάτης του Ντιέγκο Σιμεόνε) επί εννιά συναπτά έτη πριν αποφασίσει να τραβήξει το δικό του μονοπάτι. Φτάνει ή και ξεπερνά τα όρια όταν διαπιστώνει ότι αδικείται η δουλειά του, απλά το παρουσιαστικό του προκαλεί φόβο. Ως πρώτος προπονητής η εμπειρία του δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες αλλά έχει να προτάξει αυτό που συζητούσαμε με τον συνάδελφο Χόρχε Γκαρθία (ρεπόρτερ της «AS») στο Metropolis 95.5, τη δουλειά του. «Ο Χερμάν ήταν αυτός που έφερνε νέες ιδέες κι αυτές αφορούσαν τη λειτουργία της Ατλέτικο στα στημένα αλλά και την επιθετική λογική της», είπε μεταξύ άλλων διακρίνοντας το κενό του από την ημέρα που έφυγε από το πλευρό του Σιμεόνε.

Εν τέλει, η σωστή κίνηση (επένδυση στον προπονητή) έγινε και μένει να φανεί η ορθότητα της επιλογής. Κανείς δεν έχει συμβόλαιο με την επιτυχία. Αυτή εξαρτάται και από άλλους παράγοντες πέραν της ικανότητας. Μέσα σ’ αυτούς είναι η υποστήριξη ενός μοντέλου λειτουργίας, η υπομονή που θα δείξουν αυτοί που το αποφάσισαν αλλά και όλοι όσοι απαρτίζουν το περιβάλλον του Άρη. Με την επιλογή του Μπούργος, θαρρώ ότι, το σπουδαιότερο ζήτημα για τον Άρη του μέλλοντος είναι η εξάλειψη της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών. Κακά τα ψέματα, αυτή είναι η βασική προϋπόθεση λειτουργίας του νέου μοντέλου.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.