Ολυμπιακός: Να «κλειδώσει» τον τίτλο, αλλά να παίξει και μπάλα

Ολυμπιακός: Να «κλειδώσει» τον τίτλο, αλλά να παίξει και μπάλα

bet365

Εκτός από την καπάρωση του τίτλου, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έχουν μια ακόμα υποχρέωση στα play offs: Να παίξουν ωραία μπάλα. Γράφει ο Δημήτρης Σαμόλης.

Η ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της Super League Interwetten βρήκε τον Ολυμπιακό να ηττάται στην 26η και τελευταία αγωνιστική από τον Άρη στο «Κλ. Βιεκλίδης», τον οποίο συναντά και το βράδυ της Κυριακής (13/3, 19.00) στην πρεμιέρα των play offs. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν τους 65 βαθμούς, με απολογισμό 20 νίκες, πέντε ισοπαλίες και μία ήττα. Με τη δεύτερη καλύτερη επίθεση (47 γκολ, -3 από τον ΠΑΟΚ) και την καλύτερη άμυνα (14 γκολ παθητικό). Με απολογισμό έντεκα νίκες και δύο ισοπαλίες στο Φάληρο, με εννέα νίκες, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα μακριά από αυτό. Απομένουν άλλα δέκα παιχνίδια στο μίνι πρωτάθλημα και οι πρωταθλητές βρίσκονται στο +12 από τον δεύτερο της κατάταξης. Οι τελευταίες αγωνιστικές των play offs, με άλλα λόγια, μπορούν να εξελιχθούν σε τυπική διαδικασία, αφού ο Ολυμπιακός μπορεί πρόωρα να εξασφαλίσει τον τίτλο και μαθηματικά. Να προσθέσει στο βιογραφικό του τρίτο πρωτάθλημα ο Μαρτίνς στην τέταρτη σεζόν του στο Λιμάνι.

Τι μας έδειξαν αυτές οι 26 αγωνιστικές; Ότι ο Ολυμπιακός ήταν πρώτος σε xG. Δημιούργησε δηλαδή τις καλύτερες ευκαιρίες από κάθε άλλη ομάδα. Ακόμα και σε παιχνίδια κατά τα οποία οι Πειραιώτες δεν κατάφεραν να νικήσουν, δημιουργούσαν, αλλά η μπάλα δεν πήγαινε μέσα. Είδαμε επίσης ότι το επίπεδο κατοχής μπάλας των «ερυθρόλευκων», ο μέσος όρος του στα παιχνίδια, δεν ήταν ο μεγαλύτερος από τις άλλες ομάδες, όπως πολλοί μπορεί να σκεφτούν, αλλά ο τρίτος μεγαλύτερος. Ο ΠΑΟΚ κράτησε περισσότερο τη μπάλα στα πόδια και ακολούθως ο Παναθηναϊκός. Το «ερυθρόλευκο» ρόστερ, το έβδομο πιο νεανικό ρόστερ του πρωταθλήματος, πήρε έξι πέναλτι, λιγότερα από ΟΦΗ (7), ΠΑΣ (7), Άρη (8, Παναθηναϊκό (10) και ΠΑΟΚ (15). Ήταν το σύνολο που δέχτηκε τα λιγότερα σουτ από κάθε άλλη ομάδα και το δεύτερο σύνολο με τα περισσότερα σουτ στην αντίπαλη εστία. Ο Ολυπιακός αν είναι σοβαρός, τότε σύντομα θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Του τρίτου διαδοχικού.

Αυτό ωστόσο που θα πρέπει σίγουρα να διαφοροποιήσει είναι η εικόνα του. Είναι πολύ καλό το πρωτάθλημα, το 47ο, αλλά επειδή η τελευταία εντύπωση έχει πάντα αξία, πολλές φορές είναι κι αυτή που μένει, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παίξει πειστικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν ελαφρυντικά για το γεγονός ότι πολλές φορές οι «ερυθρόλευκοι» δεν έπαιξαν ωραίο ποδόσφαιρο. Τα διαδοχικά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ομάδα διαθέτει ελάχιστο χρόνο ξεκούρασης, ο κορονοϊός και οι απανωτές απουσίες βασικών παικτών. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Ότι υπάρχει πλούσιο ρόστερ, αριθμητικά και ποσοτικά, και πως για κάθε θέση ο Μαρτίνς είχε μπόλικες εναλλακτικές, αν εξαιρεθεί ας πούμε εκείνη του αριστερού μπακ. Με βάση λοιπόν το διαθέσιμο υλικό, αλλά και τα χρήματα με τα οποία αμείβονται οι ποδοσφαιριστές σε σχέση με εκείνους των άμεσων ανταγωνιστών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και λογική, αλλά και αναμενόμενη, η κατάληψη της πρωτιάς.

Σε μια αγωνιστική περίοδο που εκτός απροόπτου θα κατακτηθεί το πρωτάθλημα, αυτό που έχει μεγάλη σημασία μέχρι το φινάλε είναι το ωραίο ποδόσφαιρο. Είναι αυτό που λέγαμε και προ ημερών. Ότι δηλαδή κανείς δεν θα έλεγε το παραμικρό μετά τον αποκλεισμό από την Αταλάντα, αρκεί να έβλεπε καλή μπάλα. Να έβλεπε ότι οι παίκτες πάλεψαν, έκαναν ευκαιρίες και περιόρισαν σε παθητικό ρόλο την ομάδα του Μπέργκαμο στο Φάληρο. Αυτό δεν έγινε και το 0-3 πείραξε. Ο Μαρτίνς και οι παίκτες του έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις δέκα αγωνιστικές των play offs να αλλάξουν, να πείσουν για την ποιότητά τους. Την πρώτη χρονιά του Μαρτίνς η ομάδα δεν πήρε το πρωτάθλημα, αλλά έπαιξε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο όσο το πρωτάθλημα όδευε προς το φινάλε του. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν το καλοκαίρι, η εφετινή ομάδα δεν είχε την ίδια δυναμική με την προπέρσινη και την περσινή. Κάποιες επιλογές δεν βγήκαν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Ονιεκούρου και Λόπες.

Αν αυτοί οι ποδοσφαιριστές έπαιζαν βάσει βιογραφικού, όλος ο Ολυμπιακός θα ήταν ένα επίπεδο πιο πάνω. Πλέον, στα play offs όλοι αξιολογούνται. Ενδεχομένως πολλές από τις σκέψεις που έχει τώρα η διοίκηση για τη νέα σεζόν να διαμορφωθούν με βάση την εικόνα που θα έχουν στη μίνι διαδικασία οι ποδοσφαιριστές. Με όπλο αυτό το +12, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τη δυνατότητα να διώξουν το άγχος, να απελευθερωθούν και να παρουσιάσουν το θέαμα που θα πολύ θα ήθελαν να δουν οι φίλοι του κλαμπ, τώρα ειδικά που η τέθηκε σε ισχύ η αύξηση της χωρητικότητας του γηπέδου στο 75%.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Σαμόλης
Δημήτρης Σαμόλης