ΑΕΚ: Οι δύο σχηματισμοί του Αλμέιδα στο φιλικό με την Γκενκ

ΑΕΚ: Οι δύο σχηματισμοί του Αλμέιδα στο φιλικό με την Γκενκ

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Οι δύο σχηματισμοί του Αλμέιδα στο φιλικό με την Γκενκ

bet365

Πώς παρουσιάστηκε η ΑΕΚ με το 3-1-4-2 και το 4-3-3 που χρησιμοποίησε ο Ματίας Αλμέιδα στο πρώτο φιλικό του βασικού σταδίου προετοιμασίας κόντρα στην Γκενκ.

Θετικό ήταν το δείγμα γραφής της ΑΕΚ στο πρώτο φιλικό της καλοκαιρινής της προετοιμασίας με την Ένωση να επικρατεί με 0-2 στο Βέλγιο επί της Γκενκ. Οι κιτρινόμαυροι έβγαλαν στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Ματίας Αλμέιδα στο γήπεδο. Βέβαια ήταν απλά το πρώτο φιλικό τεστ, αλλά τα μηνύματα ήταν ενθαρρυντικά.

Ένα από τα ζητήματα που είναι με ερωτηματικό, αφορά τον σχηματισμό που σκέφτεται ο Αλμέιδα για την ΑΕΚ που χτίζει. Στο παιχνίδι με την Γκενκ χρησιμοποίησε το 3-1-4-2 στο πρώτο ημίχρονο και το 4-3-3 στο δεύτερο μέρος. Ο ίδιος ρωτήθηκε μετά το τέλος του ματς, ωστόσο ανέφερε πως δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο στο μυαλό του, τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική περίοδο. «Δεν θα επικεντρωθώ σε ένα σύστημα. Θα δοκιμάσω αρκετά και να δω με ποιο θα αποδίδουν οι παίκτες καλύτερα. Είμαι ανοικτός σε αυτό», υπογράμμισε.

Μένει να φανεί στην πορεία και στα επόμενα φιλικά τεστ επί ολλανδικού εδάφους απέναντι σε Φόλενταμ (22/7) και Ουτρέχτη (27/7) τι άλλους σχηματισμούς μπορεί να επεξεργάζεται ο 48χρονος Αργεντινός τεχνικός, καθώς είναι απόλυτα λογικό σε επίπεδο προετοιμασίας να δοκιμάζει πολλά και διαφορετικά πράγματα τόσο σε επίπεδο συστημάτων όσο και σε επίπεδο προσώπων. Πάμε να δούμε, ωστόσο, πώς λειτούργησαν οι δύο σχηματισμοί με τους οποίους παρουσιάστηκε η ΑΕΚ στο φιλικό με την Γκενκ.

Στο πρώτο ημίχρονο λοιπόν, ο Αλμέιδα παρέταξε όπως προαναφέραμε την ΑΕΚ με 3-1-4-2. Επέλεξε δηλαδή τον σχηματισμό και τα πρόσωπα που είχε δοκιμάσει και στις δύο προπονήσεις της Παρασκευής. Ο Αθανασιάδης ήταν στο τέρμα, ο Σιμάνσκι γύρισε σε ρόλο στόπερ που δεν τον είχαμε ξαναδεί, μαζί με τους Τζαβέλλα και Μήτογλου, ο Γιόνσον έπαιζε ως κόφτης, έχοντας τους Μάνταλο και Γκατσίνοβιτς μπροστά του στον άξονα. Οι Τσούμπερ και Ρότα είχαν πάρει τις δύο πλευρές και ο Αραούχο με τον Λιβάι Γκαρσία ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Η ΑΕΚ σε αυτό το πρώτο μέρος πρέσαρε αρκετά για άμεση ανάκτηση της κατοχής. Πίεζε ψηλά την άμυνα της Γκενκ αρχικά με τους Αραούχο και Λιβάι Γκαρσία και εν συνεχεία, αν η βελγική ομάδα κατόρθωνε να διασπάσει την γραμμή αυτή, με τους Τσούμπερ και Ρότα στα άκρα και τους Γκατσίνοβιτς και Μάνταλο στον άξονα έκλεινε χώρους και έβγαζε ένταση. Ο Γιόνσον ήταν πιο πίσω για να... σκουπίζει, ωστόσο αυτό που έκανε επίσης πολύ θετική εντύπωση με τον Δανό μέσο ήταν η πρώτη πάσα που είχε, παίζοντας με τη μία, γρήγορα με σίγουρες μεταβιβάσεις.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Αλμέιδα άλλαξε όλα τα πρόσωπα της ενδεκάδας, «πειράζοντας» και τον σχηματισμό, ο οποίος μετατράπηκε σε 4-3-3. Ο Χατζηεμμανουήλ ήταν στο τέρμα, οι Μοχαμαντί και Μισελέν αριστερά και δεξιά στην αμυντική γραμμή αντίστοιχα, οι Κορνέζος και Λάτσι το δίδυμο των στόπερ, οι Μουστακόπουλος, Πινέδα και Μπότος στον άξονα, με τους Μαχαίρα και Γιούση αριστερά και δεξιά αντίστοιχα στα άκρα της επίθεσης και τον Κοσίδη στην κορυφή. Ένας σχηματισμός που έκανε πιο λειτουργική την ΑΕΚ στην ανάπτυξη με τους κιτρινόμαυρους να κυκλοφορούν καλύτερα την μπάλα.

Αυτή περνούσε πολύ από τον άξονα και κυρίως από τα πόδια του Πινέδα, ο οποίος έδειξε τα πλούσια τεχνικά του χαρακτηριστικά, με όμορφα αγγίγματα, κάθετο παιχνίδι και ενέργεια. Συγκεκριμένα ο Μουστακόπουλος ήταν στο «6», ο Πινέδα στο «8» και ο Μπότος στο «10» και από την καλή κυκλοφορία προέκυψαν και οι δύο ευκαιρίες του δευτέρου μέρους, με την κάθετη του Κοσίδη στον Μπότο και την γρήγορη κίνηση του Μαχαίρα που έφυγε στην αντεπίθεση, στη φάση που ο Κοσίδης δεν μπόρεσε να πλασάρει.

Κάπως έτσι λειτούργησαν οι δύο σχηματισμοί του Αλμέιδα στο φιλικό με την Γκενκ, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι η ΑΕΚ συνολικά στο παιχνίδι εκμεταλλεύτηκε δύο στατικές φάσεις, βρίσκοντας γκολ. Μια λεπτομέρεια σημαντική που μέσα στη σεζόν είναι από αυτές που κάνουν συνήθως τη διαφορά.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα